Ani Harabeleri Gezi Rehberi


Ani Harabeleri Gezi Rehberi, Doğu Anadolu’nun parlayan yıldızı Kars’ta gezilecek yerler listesinin olmazsa olmazlarından olan Unesco Dünya Mirası listesinde bulunan Ani Harabeleri hakkında tüm bilgileri içeriyor.


Ani Harabeleri, Instagram ve YouTube başta olmak üzere, Kars ile ilgili tüm sosyal medya paylaşımlarının baş tacı (tabi Çıldır Gölü ile birlikte) desem fazla abartmış olmam sanırım. Açıkçası hem tarihi dokusu hem de estetik mimari yapılarıyla bu ilgiyi fazlasıyla da hak ediyor.

Aslında bakarsanız Ani Harabeleri, tarihi eserlerin oluşturduğu görsel şölenin çok daha ötesinde bir öneme sahip bir arkeolojik alan. Bu durumu Ani Harabeleri’nin bulunduğu alanı gezerken iliklerine kadar hissetmekle kalmak, tarihin tozlu sayfalarına yolculuk yapmak isteyenler için yeterli olmayabilir.

Bu yüzden Ani Antik Kenti için hazırladığım bu gezi rehberinde, Ani’ye nasıl ulaşım sağlayabileceğiniz ile birlikte bölge hakkında kısa kısa tarihi bilgilere de yer verdim. Ayrıca Ani Harabeleri’nde gezilecek yerler de yazının içerisinde kendine yer buldu elbette.

İçerik:

Ani Harabeleri Nerede?

Ani Harabeleri Haritası

Ani Harabeleri, Kars’ta gezilecek yerler listesinin Kars şehir merkezi dışında kalan noktalardan biri. Kars’a 42 kilometre uzaklıkta bulunan Ani Ören Yeri, Ocaklı Köyü sınırları içerisinde yer alıyor.

Ani Harabeleri’ne Nasıl Gidilir?

Ani Harabeleri’ne gitmek için ilk durak Kars. Şehir merkezinden Ani Harabeleri’ne ulaşım için ise 3 alternatif var. Araç kiralamak, taksi tutmak veya belediye otobüsü ile gitmek.


Kars’a ulaşım hakkında detaylı bilgiler için aşağıdaki yazıya göz atın!

Kars Nerede, Kars’a Nasıl Gidilir?


Ani Harabeleri’ne Otobüsle Nasıl Gidilir?

Ani Harabeleri’ne otobüs ile ulaşım için tek alternatif Kars Belediyesi’nin her gün sabah 09:00’da düzenlediği sefer. Otobüsün nereden kalktığı, ne kadar süre Ani Harabeleri’nde kaldığı ve ne zaman döndüğü ile ilgili bilgileri değişiklik gösterme ihtimali olduğu için burdan yazmıyorum. Kaldığınız oteldeki çalışanlara sorarak öğrenebilirsiniz.

Ani Harabeleri’ne Özel Araçla Nasıl Gidilir?

Ben Ani’ye araç kiralayarak gittim ve yaklaşık 1 saat süren yolculuk gayet keyifliydi. Yolda herhangi bir problem ile karşılaşmadım. Yolcu360 aracılığıyla Budget üzerinden aracımı kiraladım. Aracı alırken de teslim ederken de herhangi bir sorun ile karşılaşmadım. Tek sıkıntı aracı havalimanı ofisinden almak zorunda kalmamdı. O yüzden size tavsiyem, eğer günü birlik kiralama yapacaksanız ve direk uçaktan indikten sonra aracınızı kiralamayacaksanız şehir merkezinde bulunan firmalardan birinden kiralama yapmanız.

Ani Harabeleri’ne Taksi ile Nasıl Gidilir?

Kars’ta taksi kiralayıp çevredeki gezilecek yerlere gitmek oldukça popüler. Özellikle 3-4 kişi gidenler ve araba kullanmak istemeyenler için ideal. Bir taksi ile anlaşıp içinde Ani Harabeleri ve Çıldır Gölü’nün de olduğu günübirlik bir tur planlayabilirsiniz.

Ani Harabeleri’nin Tarihi

Ani Harabeleri Gezi Rehberi

Ani Harabeleri sadece ülkemiz için değil, çevre coğrafyalar için de tarihi önemi yüksek noktalardan biri. Bu nedenle Unesco Dünya Mirası listesinde kendine yer bulan Ani, kurulduğu ilk günden günümüze kadar birçok medeniyete ev sahipliği yapmış bir kent.

Ani Kenti’nin Bilinen İlk Tarihi

Bu önemli bölgede tarihin ilk izleri Bronz ve Demir çağlarına kadar dayanıyor. Belki daha öncesi de var ancak günümüze kadar bulunan ve Urartulular’a ait olduğu düşünülen kalıntıların bizlere tuttuğu ışık şimdilik bu kadar. Ermeniler için de önemli bir yere sahip olan Ani Ören Yeri, 961-1045 yılları arasında Ermeni hükümdarlarından Bagratid Kralı III. Aşot’un başkent olarak belirlediği yer olarak da biliniyor.

Bu döneme kadar tepedeki bir kale etrafında küçük bir kasabadan ibaret olan Ani Kenti, III. Aşot’un başkent ilanıyla beraber hareketlenmeye başlamış. Kent, Bizans, İran, Suriye ve Orta Asya arasında, tüccar kervanları için önemli bir köprü haline gelmiş.

Bununla birlikte Ermeni Patrikliği Merkezini Ani’ye taşımış, Ermenistan’dan bölgeye nüfus akmaya başlamış ve şehir kalabalıklaşmış. Böylece Ani, Bin Bir Kiliseli Şehir olarak da anılmaya başlanmış.

Ani Kenti’nde Bizans ve Türk İzleri

Hem ticari hem de nüfus anlamında büyüyen şehri genişleyen topraklarına katmak isteyen Bizans birçok deneme de başarısız olsa da gelişen enterasan tarihi olaylar neticesinde Ani Kenti’ne 11. yüzyılda sahip olmuş.

Ancak Ani’de Bizans hakimiyeti fazla uzun sürmemiş. Türkler’in Anadolu’nun kapılarını açması ile bilinen 1071 Malazgirt Savaşı neticesinde Ani Türkler’in hakimiyeti altına girmiş. Elbette sadece Ani değil, Ermenistan ve Bizans İmparatorluğu’nun büyük bir kısmı da.


Kars İçin Hazırladığım Diğer Yazılarıma da Göz Atın!


Kars Gezi Rehberi

Kars’ta Gezilecek Yerler

Çıldır Gölü Gezi Rehberi

Kars Nerede, Kars’a Nasıl Gidilir?

Kars’ta Nerde Kalınır? En İyi 10 Kars Otelleri


Ani’de Osmanlı Hakimiyeti

12. yüzyılın başında Gürcü kraliçesi Tamara Ani’yi fethetmiş, ardından bölge 12. yüzyılın ortalarına doğru Moğollar sonrasında Kara Koyunlular hakimiyeti altına girmiş. 13. yüzyılın sonlarına doğru Timur tarafından fethedilen kentin Osmanlı egemenliği altına girmesi ise 15 yüzyılın sonlarında gerçekleşmiş. Ancak bu döneme kadar Ani Kenti eski ihtişamlı dönemlerini çoktan geride bırakmış, ticaret yollarının merkezi özelliğini yitirmiş.

17. yüzyılın ortalarına gelindiğinde Ani artık yalnızca surların içinde kalan küçük bir kasaba haline gelmiş. Bölgede yaşanan kaos yerel halkın kenti tamamen terk etmesine neden olmuş ve 19. yüzyılın başından itibaren bölgede yerleşim tamamen sona ermiş.

*Ani Antik Kenti hakkında yukarıda özetlediğim bilgiler Ani Harabeleri resmi sitesinden derlenmiştir. Tüm yazıya bu linkten ulaşabilirsiniz.

Ani Harabeleri’nde Gezilecek Yerler

Ani Harabeleri'nde Gezilecek Yerler

Ani Harabeleri başlı başına Kars’ta gezilecek yerler listesini doldurabilecek destinasyonlardan biri. Uzun tarihi geçmişinin hakkını veren Ani, göze hoş gelen tarihi eserlerin her köşe başında bulunduğu bir yer Geniş bir alana yayılan bu antik kenti gezmek için en az 2 saatinizi ayırmanızı ve aşağıdaki noktaları mutlaka görmenizi tavsiye ederim.

Aslanlı Kapı

Ani Harabeleri Surlar ve Aslanlı Kapı
Ani Harabeleri’nin girişinde bulunan surlar ve ana kapı olan Aslanlı Kapı (en sağda).

Ani Harabeleri’nden içeri adım attığınız yer olan Aslanlı Kapı, Ani’de gezilecek yerler listesinin ilk sırasında bulunuyor. Kentte bulunan 7 kapıdan biri olan ve Orta Kapı olarak da adlandırılan bu yer, günümüzde ana giriş olarak kullanılıyor. Kentin 4.5 kilometre uzunluğunda olan surlarında bulunan tek kapı Aslanlı Kapı olmasa da günümüzde en önemli nokta burası diyebiliriz.

Aziz Prkitch (Keçeli) Kilise

Aziz Prkitch (Keçeli) Kilise

Yerel halk tarafından Keçeli Kilise olarak adlandırılan Aziz Prkitch Kilisesi, 11. yüzyılın ortalarına doğru Kral III. Sembat tarafından yaptırılmış. 20. yüzyıla kadar birçok kez restore edilen kilisenin 1930 yılında yarısı yıkılmış. Günümüzde restorasyon çalışmaları yavaş da olsa devam eden kilisenin bölgedeki kazılarda bulunan parçaların eklenmesiyle tamamlanması planlanıyor.

Aziz Krikor Kilisesi

Aziz Krikor Klisesi

Günümüze kadar önemli bir kısmı ayakta kalmayı başarmış olan Aziz Krikor Kilisesi, 13. yüzyılda bölgede tüccarlık yapan Tigran Honents tarafından yaptırıldığı için tarih kitaplarında Tigran Honents Kilisesi olarakta geçiyor.

Kilisenin dış cephesinin günümüze kadar ayakta kalması iç cephesinde bulunan insan, hayvan ve bitki motiflerinin de günümüze kadar ulaşmasını sağlamış. Bu yüzden sadece dışından bakıp geçmemenizi tavsiye ederim. Özellikle tarihi olayları betimleyen fresklere meraklıysanız, Aziz Krikor Kilisesi’nin iç duvarları ve kubbe kısmında Hz. İsa’nın doğumundan ölümüne kadar gerçekleşen olayları anlatan freskleri görmek sizi mutlu edecektir.

Büyük Katedral (Fethiye Camii)

Büyük Katedral Fethiye Camii

Ani’de gezilecek yerler listesinin en dikkat çekici noktalarından biri olan Büyük Katedral, o dönem Ayasofya Kilisesi’nin tamiratını yapan Trad Usta’nın mimarlığını yaptığı bir yapı olarak ön plana çıkıyor. 10. yüzyılın sonlarında Kral II. Sembat tarafından yaptırılan Katedral’de 1604 yılında Sultan Alparslan’ın kenti fethettikten sonra burda namaz kıldığı tarihi kaynaklarda geçiyor. Bu yüzden yapı Fethiye Camii olarakta biliniyor.

Türkiye ile Ermenistan arasında doğal bir sınır olan Arpaçay Vadisi’nin en nefes kesici manzaralarından birinin bu noktadan görülebileceğini de eklemeden geçemeyeceğim. Yıllardır iki ülke arasında olan sorunları aklınıza getirdiğinizde manzarayı izlerken içinizde değişik hislerin oluşacağı kesin.

Ani İç Kalesi

Ani Harabeleri’ni gezerken gözünüze en uçta tedepe konumlanan bir yıkıntı takılacak. İşte orası zamanında Ani Kenti’nin iç kalesinin olduğu yermiş. Şu anda kaleden geriye pek bir şey kalmamış olsa da eğer zamanınız varsa o tepeye çıkmanızı tavsiye ederim. Çünkü Ani Harabeleri’nin güzelliğini en iyi görebileceğiniz nokta bence eskiden Ani Kalesi’nin bulunduğu o nokta.

Ebu’l Menûçihr Camii

Ebu’l Menûçihr Camii ve Büyük Katedral
Ebu’l Menûçihr Camii ve Büyük Katedral aynı karede. Ani Harabeleri’nin en fotojenik noktalarından.

Ani Harabeleri’nin en ikonik, göze en hoş gelen mimarilerinden biri şüphesiz Ebu’l Menûçihr Camii. 11. yüzyılda adını aldığı Emir Ebu’l Menûçihr tarafından yaptırılan camii Selçuklu İmparatorluğu’nun Anadolu’da yaptırdığı ilk ibadethane olarak tarih sayfalarında kendine yer edinmiş. Günümüze gelene kadar önemli bir kısmı korunmuş olan camiinin içerisinde ibadet edilebiliyor. Dışı kadar içi de güzel olan Ebu’l Menûçihr Camii’nin pencerelerinden Arpaçay Vadisi’ni izlemek benim için Ani’de iz bırakan anlardan biriydi.

Abukhamrents (Polatoğlu) Kilisesi

Abukhamrents Polatoğlu Kilisesi

Ani Harabeleri’nin ikonik yapılarından birisi Abukhamrents (Polatoğlu) Kilisesi. Yıkıntıların arasında yürürken bir anda karşınıza çıkan bu eski kilisenin içinde görmeye değer pek bir şey kalmamış olsa da estetik mimarisi sayesinde en güzel fotoğrafların çekildiği yerlerin başında geliyor. 10. yüzyılın sonlarında Prens Pahlavuni tarafından yaptırılan kilise, Ani Kenti’nden günümüze ayakta kalmayı başarmış yapılardan.


Yukarıda Ani Harabeleri hakkında bilgileri mümkün olduğunca detaylı bir şekilde anlatmaya çalıştım. Yazımı beğendiyseniz, aklınıza herhangi bir şey takıldıysa veya geri bildirim yapmak istiyorsanız lütfen aşağıdaki yorum kutusuna yazın ve bana gönderin.

Furkan Patan

Seyahat etmek, yeni yerler görmek, farklı kültürler ile etkileşimde bulunmak en büyük tutkum. Bu yüzden, havalimanlarını, otobüs terminallerini ve tren garlarını mesken edinmeyi seviyorum. Gördüğüm her yeni şehir ve kültür, benim için ufkumu açan yeni bir arkadaş demek.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu