Ayvalık Gezi Rehberi
Ayvalık Gezi Rehberi, gezdiğim bütün şehirler için hazırladığım bilgi hapı yazılarımdan. Bu da demek oluyor ki Ayvalık Gezi Rehberi içerisinde bir Ayvalık gezisi sırasında ihtiyacınız olabilecek bütün bilgileri barındırıyor.
Yani, Ayvalık nerede, Ayvalık’a nasıl gidilir, Ayvalık nasıl bir yer, Ayvalık’ta nerede kalınır, Ayvalık’ta denize girilecek yerler nerelerdir gibi soruların cevabını, başka bir seyahat bloğuna bakmanıza gerek kalmadan, bu içerikte bulabileceksiniz.
Durun daha bitmedi! Kendini serin sulara atıp tatilin tadını çıkarırken bile gittiği yerleri dibine kadar yaşamak isteyenler için yazımın içerisinde Ayvalık’ın tarihi, Ayvalık’ta gezilecek yerler Ayvalık’ta ne yenilir, ne içilir, Ayvalık’ta ne yapılır, Ayvalık’ta alışveriş konularına da değindim. Hatta bir de üstüne Ayvalık’a ne zaman gidilir sorusunun cevabını da ekledim. Hey maşallah hey!
Yani Ayvalık Gezi Rehberi, ihtiyaç anında camı kırabilmeniz için ihtiyacınız olan her şeye sahip. Yakında buralar değerlenir, şimdiden yerinizi alın. Demedi, demeyin sonra.
İçerik:
- Ayvalık Nasıl Bir Yer?
- Ayvalık Nerede?
- Ayvalık’a Nasıl Gidilir?
- Ayvalık’ta Konaklama
- Ayvalık’ta Gezilecek Yerler
- Ayvalık’ta Ne Yenir, Ne İçilir?
- Ayvalık’ta Denize Girilecek Yerler
- Ayvalık’ta Ne Yapılır?
- Ayvalık’ta Alışveriş
- Ayvalık’ın Tarihi
- Ayvalık’a Ne Zaman Gidilir?
- Ayvalık’ı Gezmek İçin Ne Kadar Zaman Lazım?
Ayvalık Nasıl Bir Yer?
Ayvalık, hemen yanı başına bulunan Cunda Adası, Partiçya Koyu, Sarımsaklı ve Badavut plajları, eşsiz gün batımı manzarasını izleyebileceğiniz Şeytan Sofrası ve daha bir çok unsuru ile Ege’nin en özel yerlerinden biri.
Kış ayları geldiğinde biraz daha fazla inzivaya çekilmiş bir görüntüye bürünen bu şirin Ege ilçesi, yılın her mevsiminde huzur ve sakinlik arayanların vazgeçilmez adreslerinden biri.
Ayvalık nasıl bir yer sorusuna cevap verirken, gezmesine doyum olmaz tarihi arka sokaklarını da atlamak olmaz. Burası içinde birçok tarihi hazineye ev sahipliği yapıyor. Ayvalık’ın Türkiye’nin tescillenmiş tarihi evler açısından en zengin ilçesi olduğunu söylersem olayı biraz daha aydınlatmış olurum sanırım.
O yüzden, Ayvalık’ın sokaklarında gezerken her gördüğünüz eve hayranlıkla bakıyor, her köşe başında ah o evde ben yaşasaydım hayalleri kuruyorsunuz.
Elbette Ayvalık’ın çevresinde bulunan tamı tamına 22 adayı, bu adaların oluşturduğu Türkiye’nin en büyük doğal yaşam alanı olan Ayvalık Tabiat Parkı’nı ve bunların bizlere sunduğu eşsiz manzaraları da unutmamak gerek.
Ha bir de Ayvalık’ın dalış severlere sunduğu zengin su altı yaşamını da var. Durum böyle olunca Ayvalık’ta tekne turu yapmak, dalış kıyafetlerini giyip su altında bulunan başka dünyaları keşfetmek buranın en popüler aktivitelerinden biri haline geliyor.
Durun daha bitmedi, ülkemizin en leziz zeytin ve zeytinyağlarının üretildiği Ayvalık’ta 2 milyona yakın zeytin ağacı bulunuyor. Ayrıca bu şirin Ege ilçesinde damak tadımıza hitap eden yüzden fazla meze çeşidi de var. Damak tadı deyince elbette Ayvalık Tostu’nun en hasının burada yendiğini de söylemeden geçemem.
“Ayvalık nasıl bir yer?” diye soranlar için yukarıda yazdıklarımı toparlamak gerekirse: Ayvalık, insana nefes aldıran doğası, geçmişe duyulan özlemi gideren tarihi sokakları, midelerimize bayram ettiren tadına doyum olmaz lezzetleri ile şirin Ege ilçesi tabirinin hakkını dibine kadar veren eşsiz bir yer.
Ayvalık Nerede?
Balıkesir’in bir ilçesi olan Ayvalık, ülkemizin Ege Bölgesi’nin kuzey kesiminde yer alıyor.
Ayvalık Haritası
Ayvalık’a Nasıl Gidilir?
Ayvalık’ı o kadar övdün, anladık çok güzel yer. Fakat Ayvalık’a nasıl gidilir onu anlatmadın dediğinizi duyar gibiyim. Merak etmeyin, o konuda da edecek birkaç lafım var.
Ülkemizin en popüler seyahat destinasyonlarından biri olan Ayvalık’a ulaşım alternatifleri oldukça fazla. Hava, kara ve demiryolu ile Ayvalık’a rahatlıkla ulaşım sağlayabiliyorsunuz. Yani anlayacağınız Ayvalık’a ulaşım kapsamlı bir konu.
O yüzden, Ayvalık’a nasıl gidilir konusunu ayrı bir yazıda tüm detayları ile birlikte ele aldım. İncelemek için aşağıdaki linke tıklamanız yeterli.
Ayvalık Nerede, Ayvalık’a Nasıl Gidilir?
Ayvalık’ta Konaklama
Ayvalık tam anlamıyla bir turizm cenneti olduğundan her keseye uygun otel seçenekleri mevcut. Özellikle resmi tatil dönemlerinde doluluk oranı %100 olduğundan Ayvalık otellerinden erkenden yer ayırtmanızda fayda var. İki kişilik bir oda için gecelik fiyatlar 300 TL’den başlıyor.
Ayvalık’ta konaklama için tavsiyelerim var elbette. Güzel bir araştırma yapıp Ayvalık’ın en iyi 10 otelleri yazımda hepsini paylaştım. Nerede kalacağınıza karar vermeden önce göz atmanızı tavsiye ederim. Aşağıdaki linke tıklamanız yeterli.
Ayvalık’ta Nerede Kalınır? En İyi 10 Ayvalık Otelleri
Ayvalık’ta Gezilecek Yerler
Oralara kadar gitmişken Ayvalık’ta gezilecek yerleri görmeden dönmek olmaz elbette. Ancak baştan söylemek istiyorum. Benim listem çok uzun değil. Çünkü Ayvalık’ta gezilecek yerler yerine oraların ruhunu hissetmeye daha çok vakit ayırmak istedim.
Siz de eğer böyle bir gezi planlıyorsanız, yazdığım Ayvalık’ta gezilecek yerler yazısı tam size göre. Aşağıdaki linke tıklayarak inceleyebilirsiniz.
Ayvalık’ta Ne Yenir, Ne İçilir?
Ayvalık’ta ne yenir sorusunun ilk cevabı elbette Ayvalık Tostu. Ancak, Ege kıyılarında kendine yer edinmiş böylesine güzel bir kasabanın tadına doyum olmaz lezzetlerinin sadece tost ile sınırlı kalmış olabileceğini düşünmüyorsunuz sanırım, değil mi?
Zeytinyağlı mezeler, taze balıklar, deniz mahsullerinden yapılan leziz salatalar, ferahlatan meyve suları ve daha fazlası Ayvalık’ta midelerinize bayram ettirmek için sizleri bekliyor. Ben aşağıda Ayvalık’ta ne yenir sorusuna bir menü ile cevap veriyorum.
Sonrasında da Ayvalık’ın en önemli lezzetleri nerede yenir onları ayrı ayrı paylaşıyorum.
- Kalamar Dolması
- Papalina Balığı
- Ayvalık Tostu
- Damla Sakızlı Kurabiye
- Koruk Suyu
- Damla Sakızlı Türk Kahvesi
Ayvalık’ta Balık Nerede Yenir?
Ege bölgesinin kıyı kesiminde bulunan şehirlerin mutfaklarında deniz ürünleri önemli bir yer tutar ve elbette Ayvalık için de bu durum geçerli. Ayvalık merkezde deniz ürünleri yiyebileceğiniz bir çok restoran olsa da özellikle rakı balık severlerin tercihi Cunda Adası’nda bulunan mekanlar.
Adada bulunan Bay Nihat, Günay Restoran ve Nesos Restoran Ayvalık’ta balık nerede yenir denildiğinde akla ilk gelen adreslerden.
Ayvalık’ta Papalina Nerede Yenir?
Ayvalık’ın en ünlü ve kendine has deniz mahsulü olan Papalina yemek için de adres yine Cunda Adası. 2003 yılından bu yana hizmet veren Ayna Restoran Ayvalık’ta Papalina yemek denilince akla gelen ilk mekanlardan.
Ayvalık Tostu Nerede Yenir?
Meşhur Ayvalık Tostu’nu bilmeyeniniz yoktur diye düşünüyorum. Ayvalık’ta Ayvalık Tostu nerede yenir derseniz eğer size ilk gösterecekleri yer ilçenin merkezinde bulunan Ayvalık Tostçular Çarşısı olacaktır.
Esasında Ayvalık Tostu sucuk, sosis, kaşar, domates, turşu, ketçap ve mayonezden yapılıyor. Ancak her zaman olduğu gibi insanımız yine yaratıcılığını konuşturmuş ve kavurmadan dilli peynire kadar envai çeşidini yapar hale gelmiş Ayvalık Tostu’nun.
Bol malzemos felsefesi ile yapılan Ayvalık Tost’unu yemesi biraz zor. Her ısırıkta ekmeğin arasından bir şeyler fırlıyor. O yüzden yemeye başlamadan önce yanınıza bir paket ıslak mendil bırakmayı ihmal etmiyorlar.
Ayvalık’ta Koruk Suyu Nerede İçilir?
Koruk suyu buraların en meşhur içeceklerinden. Özellikle bunaltıcı sıcaklarda bir bardak buz gibi koruk suyunu kafaya dikmek gerçekten de ayıltıcı bir etki yapıyor. Bu arada koruk suyunun tam olgunlaşmamış üzümden yapıldığını da ekleyeyim.
Ayvalık’ta koruk suyu nerede içilir derseniz, size Şeytan’ın Kahvesi’ni öneririm. Ayvalık sokaklarını turlayan gezginlerin uğrak noktası olan Şeytan’ın Kahvesi’nde oturup soluklanırken koruk suyunuzu yudumlamak Ayvalık’ta yapılabilecek en rahatlatıcı aktivitelerden.
Ayvalık’ta Damla Sakızlı Kurabiye Nerede Yenir?
İşin doğrusu Ayvalık gezisine hazırlarken damla sakızlı kurabiye yemek için Karamanlar Unlu Mamülleri’ne gitmek planlarım dahilinde değildi. Yani burayı tamamen şans eseri buldum. İyiki de bulmuşum.
Burası, hem damak zevkime hem de huzur arayan ruhuma hitap etti. O yüzden, Ayvalık’a yolu düşen herkese Karamanlar Unlu Mamülleri’nin bulunduğu sokağı mutlaka ama mutlaka öneriyorum.
Ayvalık’ta Damla Sakızlı Türk Kahvesi Nerede İçilir?
Aslında bu konuda fazla söze gerek yok. Ayvalık’a gelipte Cunda Taş Kahve’ye gitmemek, burada en köpüklüsünden damla sakızlı Türk Kahvesi içmeden dönmek olmaz. Yani Taş Kahve’de damla sakızlı Türk kahvesi içmek Ayvalık gezisinin 5 şartından biri.
Son zamanlarda, özellikle yaz aylarında aşırı kalabalık olması nedeniyle biraz bozuldu evet ama ne kadar kalabalık olursa olsun o kahvenin içinde sadece oturmak ve koşuşturmacayı izlemek bile insana güzel duygular yaşatmaya yetiyor.
Ayvalık’ta Denize Girilecek Yerler
Ayvalık’a daha önce hiç gitmediyseniz ve deniz tatili yapmak için geliyorsanız peşin peşin bazı şeyleri söylemem lazım arkadaşlar.
1-Ayvalık’ın denizi biraz soğuk. Girince alışıyorsunuz, merak etmeyin.
2-Ayvalık’ta denize girilecek yerler genelde rüzgarlı ve dalgalı.
3-Çok gözünüzü korkutmayalım. Yakınlarda oldukça sakin ve sığ koylarda var. Fakat biraz yol yapmanız gerekiyor.
Bu bilgileri aklınızın bir köşesine koyduysanız eğer, Ayvalık’ta denize girilecek yerleri sıralamaya başlıyorum. Buralarda daha çok, Sarımsaklı ve Badavut plajları tercih edilse de benim farklı eklemelerim de olacak.
Duba Plajı
Duba Plajı, Ayvalık ile Lale Adası’nı birbirine bağlayan yolun sonunda, Lale Adası’nın hemen girişinde bulunuyor. 100 metre uzunluğu bulunan Duba Plajı, Ayvalık Halk Plajı olarak da biliniyor. İçerisinde Ayvalık Belediyesi’ne ait bir işletme de var.
Şirinkent Plajı
Ayvalık merkeze yaklaşık 10 dakika mesafede bulunan Sahilkent Mahallesi’nde bulunan Şirinkent Plajı, Ayvalık’ta denize girebileceğiniz bir diğer yer. İlçede bulunan diğer plajlara göre biraz daha sakin olduğunu söyleyebiliriz.
Sarımsaklı Plajı
Ayvalık’ta denize girilecek en meşhur yerlerden biri, Ayvalık merkeze yaklaşık 20 dakikalık uzaklıkta olan Sarımsaklı Plajı. 8 kilometre uzunluğunda kum plaja sahip olan Sarımsaklı’da yan yana dizilmiş bir çok özel işletme var.
Burası yazın her gününde oldukça kalabalık oluyor. Sarımsaklı Plajı’nda şezlong ve şemsiye fiyatları kişi başı 20 TL ile 30 TL arasında değişiyor. Temiz ancak bir o kadar da serin bir suya sahip olan Sarımsaklı Plajı, Ayvalık’a tatile gelenlerin denize girmek için akın ettiği yerlerden.
Badavut Plajı
Yine Sarımsaklı’da bulunan plajlardan biri olan Badavut Plajı’nı çekici kılan şey ise Sarımsaklı Plajı’na nazaran daha sakin olması. Denize girerken sessiz ve sakin bir ortamda huzur bulmayı isteyenlere hitap eden Badavut Plajı temiz ve bir o kadar da serin bir suya sahip.
Patriça Koyu
Ayvalık’ta denize girilecek en meşhur yerlerden biri olan Patriça Koyu, Cunda Adası’nda bulunuyor. Buranın denizi oldukça sığ ve su sıcaklığı normal seviyelerde. Patriça Koyu’nun girişinde özel işletmeler sizi karşılıyor olacak.
Giriş araç başına 30 TL. Bu ücretin içerisine şezlong ve şemsiyeler de dahil. Ancak ben daha sakin ve el değmemiş yerler isterim derseniz ve aracınıza da güveniyorsanız bu plajları es geçip kendinize denize girecek uygun bir yer bulabilirsiniz.
Ayvalık’ta Ne Yapılır?
- Ayvalık ve Cunda sokaklarında yürüyüşün tadını çıkarın.
- Kendinizi meşhur Ayvalık plajlarına atıp bol bol yüzün.
- Ayvalık’ta tekne turu yapın, ıssız koylarda yüzmenin tadını çıkarın.
- Meşhur Ayvalık Tostu’nun tadına bakın.
- Cunda Taş Kahvede damla sakızlı Türk Kahvesi için.
- Şeytan’ın Kahvesi’nde buz gibi koruk suyunuzu yudumlayın.
- Cunda’da rakı-balık yapın. Alkol kullamıyorsanız ya da balık sevmiyorsanız bile Cunda’da bir akşam mutlaka gezin.
- Karamanlar Unlu Mamülleri’ne gidip damla sakızlı kurabiyeyi mideye indirin.
Ayvalık’ta Alışveriş
Hepimizin malumu Ayvalık’ın zeytini ve zeytinyağı meşhur. Tabi Ayvalık merkezde ve Cunda Adası’nda sıra sıra dizilmiş hediyelik eşya dükkanlarını da unutmamak lazım. Yani anlayacağınız Ayvalık’a gelip, gezip tozup, Ayvalık’ın mis gibi doğal güzelliğinden faydalanıp eli boş dönmek yok.
Zaten Ayvalık gezisinin amaçlarından biri de budur. Yola çıkmadan önce varsa eşten dostan bilimum zeytin ve zeytinyağı siparişi alınır, Cunda Adası’ndan hediyelik eşya talepleri not edilir, öyle yola düşülür.
Bu durumdan paçayı kurtarırım zannediyorsanız, yanılıyorsunuz. Ha, bunlardan sonra sıra size gelirse kendinize de alırsınız üç beş bir şeyler.
Neyse efenim, özellikle Ayvalık merkezde her köşe başında bir zeytin ürünleri dükkanı görmeniz mümkün. Hediyelik eşya için ise Ayvalık merkezde kurulan pazarı ya da Cunda Adası’nda akşam cıvıl cıvıl olan dükkanları tavsiye ederim.
Ayvalık’ın Tarihi
İsmiyle bağdaşmayan şehirler vardır, tıpkı adında geçmesine rağmen denize kıyısı olmayan Denizli gibi. İşte Ayvalık bunlardan biri değil. Antik çağda bir tür yabani ayva anlamına gelen Kinodia bugünkü Ayvalık kelimesi ile aynı anlama geliyor.
Tarihin erken dönemlerinden itibaren Misya, Hitit, Frig, Lidya, Roma ve Yunan uygarlığı gibi birçok uygarlığın himayesi altına giren Ayvalık, Türk egemenliğine 15.yy itibariyle girmiş. Osmanlı döneminde nüfusunun %90’ını Rum kökenlilerin oluşturduğu Ayvalık’ta ülkemizde bulunan bir çok yer gibi Kurtuluş Savaşı’nda derin yaralar almış.
Kentte bulunan Rumlar Yunanistan’a göç etmiş ve yerlerine Midilli, Girit ve Makedonya’dan gelen Türkler yerleştirilmiş. Ancak Ayvalık’ta Rum izleri hala devam ediyor. Ayvalık’ın tarihi evleri, konakları, kiliseden camiye çevrilmiş veya anıt müze olarak hizmet veren birçok yapı bu durumu kanıtlar nitelikte.
Ayvalık’a Ne Zaman Gidilir?
Ayvalık, insanı kendine çeken plajları ve tarihi sokakları ile özellikle yaz aylarında yerli yabancı turistlerin uğrak noktası haline geliyor. Hal böyle olunca da Ayvalık’a ne zaman gidilir sorusunun olağan şüphelisi yaz ayları oluyor.
Ancak şunu da söylemem lazım. Bu güzel Ege ilçesi, sonbahar ve kış aylarında çok daha sakin ve huzurlu dolu oluyor. Yani yaz ayları haricinde de Ayvalık’ı kafa dinleme opsiyonu olarak listenize ekleyebilirsiniz.
Ayvalık’ı Gezmek İçin Ne Kadar Zaman Lazım?
Ayvalık’ı gezmek için 1 gün fazlasıyla yeterli. Ancak o plajdan bu plaja atlamayı, tekne turu yapmayı, Ayvalık ve Cunda gecelerinin tadını çıkarmayı da Ayvalık gezisi planlarınıza eklemek istiyorsanız -ki yaz aylarında Ayvalık’a gidecekler için bu zorunlu bir hizmet- en az 4-5 günlük bir süreye ihtiyacınız olacaktır.
Ayvalık gezi rehberi içeriğinde kapsamlı bir araştırma yaparak, Ayvalık gezisi sırasında işinize yarayabilecek bilgileri yazmaya çalıştım. Yazımı beğendiyseniz, aklınıza herhangi bir şey takıldıysa veya geri bildirim yapmak istiyorsanız lütfen aşağıdaki yorum kutusuna yazın ve bana gönderin.