Batum’da Gezilecek Yerler


İçeriğimde, ülkemiz sınırlarını Karadeniz’in en doğusundan terk ettiğinizde karşınıza çıkan Batum’da gezilecek yerler hakkında tüm detayları paylaştım. Üstelik bununla da kalmadım, Batum gezisini planlamanıza yardımcı olacak bir çok bilgiyi de yazdım. Buyrun başlayalım.


Batum, Karadeniz’in en doğusundan kendinizi ülke sınırlarının dışına attığınız ilk andan itibaren sizi karşılayan bir şehir. Her ne kadar bir Karadeniz şehri olsa ve Batum’dan beklenti Karadeniz’in hırçınlığını yüzümüze yüzümüze vurması olsa da kent sizi yumuşak bir hava ile karşılıyor.

1991 yılına kadar Soveyetler Birliği’nin bir parçası olan Gürcistan’ın en önemli kentlerinden biri olan Batum’un bu yumuşak havası yemyeşil dağları, gündüz yavaş gece ise hızlı akan hayatı ve kentin modern görüntüsü ile birleşinde ortaya seyahat severlerin mutlaka ziyaret etmesi gereken bir destinasyon olarak çıkıyor.

Yani ne diyoruz? Batum! Hemen şimdi. Hem de bu kadar yakınken hem de vizesiz gidilebiliyorken hem de 2 günde şehri gezebilecekken hem de Batum’da gezilecek bir çok yer varken. Neden olmasın?

Batum'da gezilecek yerler

İÇERİK

Batum’a Gitmeden Bunları Not Edin


🌍 Ülke: Gürcistan

🌄 Bölge: Karadeniz

📞 Telefon Kodu: 422

🌡 Ortalama Sıcaklık: 14.2 C

💻 Ortalama İnternet Hızı: 8 Mbps

🍴 Ortalama Yemek Fiyatı: 40 TL

🛏 Gecelik Ortalama Otel Fiyatı: 350 TL

Batum Seyahati Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Batum şehir merkezi


📆 Seyahat İçin Ne Kadar Zaman Ayırmam Gerekir?

Batum çok büyük bir şehir değil. Şehir merkezinde gezilecek yerler tabanvayla 1 bilemediniz 2 gün kadar sürer. Rahat rahat gezmek isterseniz, minimum 2 gün ayırmanızı tavsiye ederim. Seyahat planınıza Batum’un çevresini de ekleyecekseniz o zaman en az 3 günlük bir plan yapmak lazım.

🛃 Batum’a Vizesiz Gidebilir miyim?

Evet, Batum’a vizesiz giriş yapabilirsiniz. Hatta yeni kimlik kartlarıyla pasaportsuz sadece kimlikle giriş yapmak da mümkün.

🛫 Batum’a En Kolay Nasıl Giderim?

Batum’a en kolay ulaşımı elbette uçakla sağlayabilirsiniz. Ancak uçak biletinizi alırken Artvin-Hopa havalimanına almanızı tavsiye ederim. THY’nin yaptığı bu uçuşlar direk Batum’a iniyor ancak uçaktan iner inmez sizi hoop Türkiye sınırları içerisine otobüslerle bırakıyorlar. Sonrasında kara yoluyla Batum’a giriş yapıyorsunuz. Onca zahmete neden mi katlanmanız gerekiyor? Çünkü Artvin-Hopa uçuşları direk Batum uçuşlarına göre çok daha uygun fiyatlı oluyor. 🙂

Batum’a arabayla da çok rahat ulaşım sağlayabilirsiniz. Hatta vaktiniz varsa arabanızla güzel bir Doğu Karadeniz turu yaparsanız, bir de üstüne Batum’u son durak olarak eklerseniz tadından yenmez.

🏨 Batum’da Kalabileceğim Uygun Fiyatlı ve Güzel Oteller Hangileri?

Batum’a seyahat edenlerin hem fiyat hem de kalite bakımından beğenecekleri ve gönül rahatlığı ile kalabilecekleri otellerin uzun bir listesini yapıp, ayrı bir yazı olarak yayınlayacağım. Ancak bu yazıda da seçtiğim birkaç Batum otel alternatifini paylaşmak istiyorum.

1-Hotel Old Town

Uçhisar kalesi

Hotel Old Town, Batum’a gelen ve uygun fiyatlı konaklama alternatifi arayan turistlerin en çok tercih ettiği otellerden biri. Eski şehir olarak tanımlanan ve Batum’da gezilecek birçok yere yakın bir konumda bulunan otelde Wi-Fi erişimi, klima, tv, su ısıtıcı, balkon her odada bulunan standart özelliklerden. Oteli incelemek için TIKLAYIN.

2-Sunset in Batumi

Üç güzeller

Stüdyo daire tarzında bir yerde kalarak ev konforunda tatil yapmak isteyenler için bir seçenek. Özel havuz, spa, fitness merkezi gibi hizmetler sunan tesisin tüm odaları balkonlu ve deniz manzaralı. Batum Plajı’na 100 metre mesafede. Oteli incelemek için TIKLAYIN.

3-Tapis Rouge Boutique Hotel

Uçhisar kalesi

Burası lüks bir otelde tatil yapmak isteyenler için güzel bir alternatif. Odalarında WiFi erişimi, klima, ısıtıcı, su ısıtıcı, tv imkanları sunan tesis, şehir merkezinde yer alıyor. Oteli incelemek için TIKLAYIN.

4-The Grand Gloria Hotel

Üç güzeller

Yine yüksek bütçeli tatil yapmak isteyenler için bir seçenek. Tesiste 2 adet yüzme havuzu, spa, özel kumsal gibi imkanlar bulunuyor. WiFi erişimi, klima, minibar, tv otelin her odasında bulunan standart özelliklerden. İncelemek için TIKLAYIN.

Batum’da Gezilecek Yerler

Batum'da gezilecek yerler haritası
Google Haritalar’da Açmak İçin Tıklayın!



1-Avrupa Meydanı

Avrupa Meydanı

Batum’da gezilecek yerler listesinin ilk sırasında Avrupa Meydanı var. Avrupa Meydanı, Batum’un en popüler meydanı desem yanılmam sanırım. Hem turistlerin hem de şehirde yaşayanların uğrak noktası meydanda en çok dikkat çeken yapı ise elinte altın koyun postu tutan Medea Heykeli. Yunan Mitolojisi’nde önemli bir yeri olan Medea’nın heykeli her ne kadar Gürcistan’a pahalıya patlamış olsa da biz gezginler için cezbedici bir eser.

Konum İçin Tıklayın

2-Astronomik Saat

astronomik-saat

Her saat başı çan sesleri eşliğinde güneş ve ayın konumlarını gösteren Astronomik Saat (Astronomic Clock) dünyada sayılı yerlerde bulunuyor. Bu yerlerden biri de Batum Memed Abashidzade Bulvarı. UNESCO tarafından koruma altına alınan Eski Ulusal Banka Binası’nda yer alan saat Batum’da en çok ilgi göre tarihi yapılardan biri.

Konum İçin Tıklayın

3-Piazza Meydanı

Piazza Meydanı

Eski Batum olarak adlandırılan tarihi bölgede İtalyan mimarisinden esinlenerek inşa edilen bir meydan Piazza. Etrafı otel, kafe, restoran gibi birçok işletme ile çevrili olan meydanda özellikle yaz aylarında konser, tiyatro gibi etkinlikler de oluyor. Burada bulunan otellerden birinde kalabilir veya en azından bir yemek yiyebilir, hiç olmazsa kafelerden birinde yorgunluk kahvesi içebilirsiniz. Hangisini yaparsanız yapın Batum’a kadar gelmişken mutlaka Piazza Meydanı’nda vakit geçirin.

Konum İçin Tıklayın

4-St. Nicholas Kilisesi

St. Nicholas Kilisesi

Piazza Meydanı’nın hemen yanı başında göreceğiniz kilise, kentte Osmanlı egemenliği olduğu dönemlerde Rumlar tarafından yaptırılan St. Nicholas Kilisesi. 1865 yılında padişaha hediye edilme amacıyla inşasına başlanan bu tarihi yapının tamamlanması 13 yıl sürmüş ve 1878 yılında kapılarını açmış. Günümüzde Batum’da yaşayanların ibadet için en çok geldikleri kiliselerden birisi.

Konum İçin Tıklayın 

5-Batum Bulvarı

Batum Bulvarı

Yaklaşık 7 kilometre boyunca parklar, heykeller, ağaçlar, ışık şovlarıyla görsel bir güzellik sunan havuzlar, sıra sıra cafeler ve yaz aylarında capcanlı beach barlarıyla kentin en modern ve popüler yeri Batum Bulvarı. Bu yüzden de burası, Batum’da yürümesi en keyifli yerlerden. Listenizde mutlaka bulunsun. Şehrin simgesi denilebilecek tarihi noktaları gezdikten sonra kendinizi buraya atıp keyifli vakit geçirebilirsiniz.

Konum İçin Tıklayın

6-Miracle Park

Miracle Park

Deniz kenarında, Batum limanının yanında, Batum Bulvarı’nın ise başlangıcı diyebileceğimiz bir konumda bulunan Miracle Park, Batum’un en renkli noktalarından biri. Özellikle geceleri! Parkta bulunan dönme dolap, meşhur Ali ve Nino heykeli, Alfabe Kulesi, Deniz Feneri ve Saat Kulesi (Batumlular buna Chacha Clock Tower demişler ama bu bildiğin İzmir Saat Kulesi’nin aynısının tıpkısı!) en dikkat çeken yapılar. Ayrıca birçok iş merkezi ve gökdelen de cabası. Uzun lafın kısası, bu park bir harika dostum.

Konum İçin Tıklayın

7-Alfabe Kulesi

Alfabe Kulesi

İlk gördüğünüzde ne olduğuna pek bir anlam veremeyeceğiniz, göğe doğru uzanan bir demir yığını gibi gözüken bu yapının aslında önemli bir mesajı var. Biraz daha yaklaştığınızda fark edeceğiniz harfler Gürcü alfabesine ait ve DNA sarmalı şeklinde bütün yapıyı sarıyor. 130 metre yüksekliğinde olan kulenin anlatmak istediği şey ise Gürcü alfabesinin ve Gürcü özgünlüğü. Tıpkı her insanın DNA’sının farklı olması gibi.

Konum İçin Tıklayın

8-Chacha Kulesi

Chacha Tower

Bilmiyorum başka ülkelerden Batum’a gezmeye gidenlerin pek dikkatini çeker mi ama bizim dikkatimizi çektiği kesin. Parkın içerisinden bulunan Chacha Kulesi, yukarıda da bahsettiğim gibi İzmir’deki saat kulesinin birebir aynısı. Çünkü o kulenin replikası olarak 2012 yılında inşa ettirilmiş. Turist bilgilendirme merkezi de bu kulenin içinde bulunuyor.

Ayrıca Chacha Tower’ın size bir sürprizi var. Belki bileniniz vardır ama bilmeyenler için Chacha Gürcülerin meşhur votkası. Eh, isminin hakkını vermek istemiş olacaklar ki kulenin musluklarından Temmuz ve Ağustos aylarından her gün saat 19.00-19.10 arasında su yerine Gürcü votkası akıyor!

Konum İçin Tıklayın

9-Ali & Nino

Ali ve Nino

Batum’da gezilecek yerler listesinin olmazsa olmazlarından biri Ali & Nino heykeli. Miracle Park’ta en çok ilgi gören yapı olan heykel, Kurban Said takma adlı bir yazarın kaleme aldığı aşk romanından esinlenilerek sanatçı Tamar Kvesitadze tarafından tasarlanmış. 7 metre uzunluğunda metalden dev bir heykel olan bu eser, Müslüman Azeri genci Ali ile Hristiyan Gürcü kızı Nino arasında yaşanan aşkı anlatıyor. Tıpkı romanda olduğu gibi heykelde de Ali ve Nino asla kavuşamıyorlar.

Konum İçin Tıklayın

10-Poseidon Çeşmesi

Posedion Çeşmesi

Posedion Çeşmesi, Tiyatro Meydanı olarak bilinen alanın en dikkat çekici yapılarından biri. Yunan Mitolojisi’nde Deniz Tanrısı olarak karşımıza çıkan Posedion’un altın kaplamalı bir tasvirinin de yer aldığı Posedion Çeşmesi şehrin en ikonik yerlerinden.

Konum İçin Tıklayın

11-Batum Tiyatro Binası

Posedion Çeşmesi’nin hemen arkasında konumlanan Ilia Chavchavadze Devlet Tiyatrosu, estetik açıdan Batum’un en dikkat çekici yapılarından biri. Binanın yapımı Sovyetler Birliği dönemine kadar uzanıyor. 1884 yılında inşa edilen bina daha sonra çeşitli tamir ve restorasyonlardan geçerek günümüze kadar gelmiş. Tiyatro binası geçmişte olduğu gibi günümüzde de kentin kültürel açıdan en zengin noktalarından.

Konum İçin Tıklayın

12-Argo Teleferiği

Argo Teleferiği

Batum’da gezdiğiniz bütün yerleri ve elbette tüm şehri kuşbakışı görmek isterseniz adresiniz Argo Teleferiği. 250 metre yükseklikteki Anuria Dağı’na tırmanan teleferiğin son durağı Argo Eğlence merkezi. Burada oturup bir şeyler yiyip içebileceğiniz restoranlar, kafeler ve alış veriş yapabileceğiniz mağazalar var.

Konum İçin Tıklayın

13-Ters Ev

Ters Ev

Ülkemizde de son dönemlerde oldukça popüler olmaya başlayan konseptlerden biri Ters Ev. Tabi Karadeniz’de bir de üstüne biz laz müteahhitin elinden çıkınca bi tık daha görülesi bir yer oluyor. İçerisinde Karadeniz ve Gürcü yemeklerini bulabileceğiniz bir restoran da var.

Konum İçin Tıklayın

14-Batum Botanik Bahçesi

Batum Botanik Bahçesi

Dünyanın sayılı botanik bahçelerinden biri olan Botanik Bahçesi, 1912 yılında botanik alanında çalışmalarıyla ünlü olan Andrey Krasnov tarafından kurulmuş. 111 hektarlık bir alan üzerine kurulu olan bahçenin tamamını gezmek isterseniz yaklaşık 2 saat kadar sürüyor. Batum merkezden 9 kilometre kadar uzaklıkta yer alan bahçeye araba ile yaklaşık 20 dakikada ulaşabiliyorsunuz. Şehre ara vermek isteyenlerin Batum’da gezilecek yerler listesine almalarını tavsiye ettiğim güzel bir kaçamak noktası burası.

Konum İçin Tıklayın

15-Gonio Kalesi

Gonio Kalesi

Bildiğiniz üzere Karadeniz’in tarihi geçmişi oldukça eskilere dayanıyor. İnsanlık ilk çağlardan itibaren bölgenin verimli toprakları nedeniyle hep buralara bir yerleşim yeri kurma çabasında olmuş. Eh elbette Gürcistan’da bu olaydan payını almış. Günümüz kent merkezinin dışında, Türkiye sınırının hemen yanı başında bulunan Gonio Kalesi bu durumun ispatlarından.

Milattan önce 2. Yüzyılda Romalılar tarafından inşa edildiği düşünülen kale, o dönemlerde o bölgede kurulan bir şehri koruma görevini görüyormuş. Tüm Gürcistan’ın en eski yapılarından biri olan Gonio Kalesi’ni dönüş yolunda ziyaret etmek isteyebilirsiniz.

Konum İçin Tıklayın

16- Meryem Ana Katedrali

Meryem Ana Katedrali

Batum’un en büyük dini yapılardan biri olan Meryem Ana Katedrali, 1897 yılında Zubalaşvili kardeşler tarafından yaptırılmış. Kentteki Ortodokslar’ın ibadetlerini gerçekleştirdikleri yer olan katedral, Neo-Gotik tarzda inşa edilmiş. Estetik mimarisi sayesinde görenleri kendine hayran bırakan yapı, Batum’da gezilecek yerler listesinde bulunmayı fazlasıyla hak ediyor.

Konum İçin Tıklayın

17-Batum Arkeoloji Müzesi

Batum Arkeoloji Müzesi

Batum ve çevresinde yapılan kazılarda ortaya çıkarılan eserlerin sergilendiği Batum Arkeoloji Müzesi, ilk olarak 1994 yılında kapılarını ziyaretçilerine açmış. Günümüzde 25 binden fazla tarihi esere ev sahipliği yapan müzede en dikkat çeken şey ise bir balık iskeleti. 2. Dünya savaşı sırasında balıkçılar tarafından yakalanan 15 metrelik yunus balığı o dönemlerde yaşanan et kıtlığını 2 sene gibi uzun bir süre boyunca gidermiş. Günümüzde ise Arkeoloji Müzesi’nde iskeleti sergileniyor.

Konum İçin Tıklayın

Batum’da Bunları Deneyin

Batum sadece gezilecek yerleri ile değil, zaman zaman adrenalini en üst seviyeye çıkaran, zaman zaman da ruhunuzu dinlendiren aktivite ve deneyimleriyle de ziyaretçilerini cezbeden bir şehir. Yani Batum gezisinin hakkını tam anlamıyla vermek istiyorsanız, şehirde yapabileceklerinize de bir göz atmanız lazım. Emin olun şu aşağıdakilerden 1-2 tanesini deneseniz hiç pişman olmazsınız.

Yöresel Yemeklerin Tadına Bakın

Batum yemekleri

Gürcüler yemek konusunda oldukça iddialı. Adamlar bu işi özene bezene yapıyorlar. Üstelik  Gürcülerin yeme-içme konusundaki iddiası sadece yöresel yemeklerinin lezzeti ile sınırlı değil. Sofra kültürleri konusunda da asla taviz vermiyorlar.

Bunların hepsini birazdan Batum’da Yeme-İçme bölümünde detaylarıyla okuyacaksınız. Ancak siz mesajı buradan da aldınız diye düşünüyorum. Batum seyahatinde yöresel yemeklerin tadına mutlaka bakın.

Gürcü Şaraplarını Deneyin

Gürcistan, şarabın doğduğu topraklardan biri olarak biliniyor. Burada dünyaca ünlü şaraplar üretiliyor ve sadece şarap tadımı yapmak için buraya seyahat edenler var. Hatta özel kültür + şarap tadımı turları da düzenleniyor.

Elbette Batum’da da gürcü şaraplarını tadabileceğiniz mekanlar var. Old Boulevard, Adjarian Wine House veya Winery Khareba şarap tadımı yapabileceğiniz mekanlardan.

Yunus Gösterilerini İzleyin

Batum yunus gösterileri

Batum Bulvarı’nda yer alan Dolphinarium keyifli bir aktivite için vakit ayırmak isteyeceğiniz yerlerden olabilir. Burada Pazartesi günleri hariç her gün saat 16:00’da yunus gösterisi oluyor. Gösteri yaklaşık 30 dakika kadar sürüyor ve bilet kişi başı 20 GEL yani yaklaşık 61 TL (Ekim 2021 kuruna göre).  6 yaşın altındaki çocuklar için bilet almak gerekmiyor.

Ayrıca aynı yerde bir de akvaryum var. Her gün 10:00-17:30 saatleri arasında açık. Giriş ücreti 4 GEL yani yaklaşık 12 TL (Ekim 2021 kuruna göre). Burada da 6 yaşın altındaki çocuklar için bilet almak gerekmiyor.

Web Sitesi İçin Tıklayın

Konum İçin Tıklayın

Bisikletle Şehir Turu Atın

Batum'da bisiklet turu

Gezilecek yerler listesinde anlattığım Chacha Kulesi’nde bulunan turist bilgilendirme bürosundan bisiklet kiralayıp Batum sokaklarını pedallamak hemen her şehirde olduğu gibi burada da yapılabilecek en güzel aktivitelerden. 

Sürat Teknesi ile Karadeniz’de Bir Tur Atın

Seyahatinize biraz adrenalin ekleyerek renk katmak isterseniz Miracle Park’ta bulunan dönme dolabın oralarda bağlanmış teknelere doğru bir gidip orada bulunanlar ile sürat teknesi kiralama konusunda anlaşabilirsiniz. 

Botlu Delta Kanat ile Batum’u Bir de Gökyüzünden İzleyin

Sürat teknesi bana yetmez diyenlerin imdadına ise Botlu Delta Kanat yetişiyor. Bu alet hem denizde hem de havada gidebiliyor. O yüzden adrenalin seviyesi bir tık daha yüksek. Yine aynı yerde yani dönme dolabın oralarda botlu delta kanat kiralayanları bulabilirsiniz.

Yelkenli Kiralayıp Koylarda Yüzün

Tamam denizin tadını çıkaralım ama o kadar adrenaline gerek yok. Bana daha chill, rahatlatıcı bir aktivite lazım diyorsanız o zaman yine aynı yerden bir yelkenli kiralayıp Batum koylarını gezip yüzebilirsiniz.

Batum’da Yeme-İçme

Tüm Gürcistan’da olduğu gibi Batum’da da yeme içme konusu oldukça önemli. Çünkü Gürcüler yemek konusunda fazlasıyla iddialı. Üstelik sadece yemeklerinin lezzeti değil, sofra adabı da Gürcü kültüründe önemli bir yer tutuyor.

Bu yüzden Gürcüler kalabalık yemek yemeyi seviyorlar. Hatta işi bir adım öteye taşıyıp, sofrada bulunanlar arasından bir kişiyi yönetici (tamada) seçiyorlar ve bu kişi geleneklerin uygulanmasını sağlıyor. Özellikle aile ve arkadaş yemekleri gibi toplu etkinlikler uzun saatler sürüyor. Sofrada konuşmalar, Gürcü şarabı dolu kadehleri kaldırmalar ve elbette haçapuri, hinkal, badricani, silor, elarci gibi lezzetli Gürcü yemekleri eksik olmuyor.

Tabi böyle bir ortama denk gelmeniz pek mümkün olmayabilir. Ancak hem bu atmosferi deneyimleyecek hem de yöresel yemeklerin tadına bakabileceğiniz Gürcü restoranlar Batum’da fazlasıyla var.

Shemoikhede Genatsvale

Batum Limanı’na yakın bir konumda bulunan restoran, uygun fiyatları ve lezzetli yemekleri ile Batum’da gezginlerin en çok tercih ettiği mekanlardan.

Konum İçin Tıklayın

White Restaurant (Ters Ev)

Gezilecek yerler listenizde Ters Ev varsa burada bulunan restoranı yöresel yemekleri tatmak için deneyebilirsiniz. Restoranın güzel bir manzarası var neredeyse tüm Gürcü yemekleri mevcut.

Konum İçin Tıklayın

Megrul Lazuri

Şehir merkezinin biraz dışında, Batum Botanik Park’a giderken yol üzerinde bulunan bu restoran, yeşillikler içindeki bahçesi ile misafirlerine doğa ile iç içe bir yemek yeme imkanı sunuyor.

Konum İçin Tıklayın

Batum Gece Hayatı

Batum gece hayatı

Gürcistan denildiğinde akla ilk gelen şeylerden biri gece hayatı. Daha doğrusu kumar. Kumar oynamanın ve oynatmanın yasal olduğu ülkede, turistik açıdan en hareketli şehirlerden biri olan Batum’un da casinoları meşhur elbette. Ancak gece hayatı ve kumar denildiğinde gözünüzün önüne Las Vegas benzeri yerler geliyorsa biraz hayal kırıklığına uğrayabilirsiniz.

Tamam, Batum’da dünyaca ünlü oteller ve casinolar var ama özellikle son yıllarda mafyacılığın ön plana çıkması nedeniyle kazıklanıp geri dönen sayısı oldukça fazla. Özellikle gece kulübü tarzı işletmelerde yüksek müzik, pahalı içecekler, sigara dumanı, alımlı kadınlar olmazsa olmazlardan. Tüm bunların sonucunda ise hesap şişirme bir alışkanlık haline gelmiş durumda.

Peki yok mu hiç biraz eğlenmek, makinaya 3-5 Lari atıp kol çekmek için gidilebilecek kumarhaneler? Elbette var. Fakat siz yine de bu aşağıda sıraladığım yerlere girerken bile dikkatli olun ve mutlaka fiyat listesi sorun.

Eğlence İçin Tercih Edilebilecek Batum Mekanları:

Tarabua Beach Club, Privet Batumi Bae, Soho Lounge, Clup Discorium, Sheraton Batumi Hotel Night Club, The Quiet Woman Pub, Piazza Irish Pub.

Batum’da Tercih Edilebilecek Casinolar:

Casino Adjarabet, Casino Europebet, Casino Libery, Casino Peace, Batumi Golden Palace.

Batum’a Nasıl Gidilir?

Batum’a İstanbul’dan direk uçak ile ulaşım sağlayabilirsiniz. İki ülke arasında yapılan özel anlaşma sayesinde uçaklar direk Batum Havalimanı’na iniyor. Detayları yazının başında anlatmıştım. Batum’a Ankara’dan da haftanın belli günlerinde uçak bulmak mümkün. 

Karayolu ile ulaşımı Trabzon’dan her gün kalkan otobüsler ile sağlayabilirsiniz. 


Yukarıda Batum ve Batum’da gezilecek yerler hakkında bilgileri mümkün olduğunca detaylı bir şekilde anlatmaya çalıştım. Yazımı beğendiyseniz, aklınıza herhangi bir şey takıldıysa veya geri bildirim yapmak istiyorsanız lütfen aşağıdaki yorum kutusuna yazın ve bana gönderin.

Furkan Patan

Seyahat etmek, yeni yerler görmek, farklı kültürler ile etkileşimde bulunmak en büyük tutkum. Bu yüzden, havalimanlarını, otobüs terminallerini ve tren garlarını mesken edinmeyi seviyorum. Gördüğüm her yeni şehir ve kültür, benim için ufkumu açan yeni bir arkadaş demek.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu