Çanakkale’de Gezilecek Yerler- Tarihin Kalbinin Attığı Yer “Çanakkale”


İçeriğimde, Türkiye’nin en önemli şehirlerinden biri olan Çanakkale’den bahsettim. Çanakkale’de gezilecek yerler hakkında tüm bilgileri öğrenmek istiyorsanız okumaya devam edebilirsiniz.


Çanakkale ülkemizin belki de en sevilen ve en sık adından bahsedilen yerlerinden biri. Bunun en önemli sebebi ise Kurtuluş Savaşı’nda verilen mücadelenin burada yaşanmış olması. Bu muhteşem mücadelenin yaşandığı yerin topraklarına basıyor olmak muazzam bir his diyebilirim.

Ayrıca şehir Balıkesir, İstanbul gibi birçok büyük şehire de yakın olduğu için Türkiye’de gezilecek en güzel yerlerin başında bulunuyor. Özellikle de 18 Mart Mart Çanakkale Zaferi gününde şehre ilgi oldukça yoğun oluyor.

Şehir bu yanlarının dışında muhteşem doğal güzellikleriyle ön plana çıkarmayı da başarıyor. Bende sakinliğini koruyan plajları, sert esen rüzgarları, eğlencenin eksik olmadığı şehir hayatıyla da oldukça keyifli bir destinasyon olan Çanakkale’de gezilecek yerleri tüm ayrıntılarıyla yazdım.

Çanakkale’de Gezilecek Yerler Haritası

Aşağıda Çanakkale’de gezilecek yerler haritasının ekran görüntüsünü paylaştım. Ayrıca resmin altındaki linke tıklayarak haritayı Google Maps’te de açabilirsiniz.

Çanakkale Gezilecek Yerler Listesi 

1.Truva Antik Kenti ve Truva Atı 

Çanakkale’de iki tane Truva atı bulunuyor. Bunlardan birincisi Truva Ören Yeri içerisinde bulunuyor. Ki bu da yıllardır resimlerden, kartpostallardan tanış olduğumuz Truva Atı’nın tam da kendisi.

Peki ikinci Truva atı neyin nesi dediğinizi duyar gibiyim. Merak etmeyin bunu hemen aşağıda bulunan  uzun uzun Truva Atı 2 kısmında anlatacağım. Ancak kısaca bahsetmek gerekirse Truva filminde kullanılan Truva olduğunu söyleyebilirim.

Truva Antik Kenti de açık hava müzesi mantığıyla oluşturulmuş bir ören alanı.Ama bence burada dikkat çeken en önemli özelliklerden biri de İlyada Destanında bahsedilen ve filmlere konu olan Truva Savaşı’nın da gerçekleştiği yer olması.

Konum

⒉ Çanakkale Deniz Müzesi 

Çanakkale Deniz Müzesi, Türk denizcilik tarihinde yeri oldukça önemli olan eserlerin sergilendiği müzelerden biri.  Çanakkale Savaşı’nın 67. yılında 18 Mart 1982’de gerçekleşen deniz ve kara savaşlarının anlatıldığı bir müze. Özellikle de resimlerle yakından tanıdığımız Nusret Mayın Gemisi de müzenin içinde bulunuyor.

Tarihin seyrini değiştiren bu gemiyi canlı görmek insanın içine dokunuyor. Karşı kıyıda bulunan “Dur Yolcu” yazısı ve onlara eşlik eden bayrağımız bu özel manzarayı tamamlıyor. Ülkemizin güzelliklerine bu kadar yakından tanıklık etmenin hazzı ise bambaşka.

Ayrıca Çanakkale Deniz Müzesi’nde 1463 yılında Çanakkale Boğazı’nın korunması için Kilitbahir Kalesi ile karşılıklı olarak yapılan Çimenlik Kalesi’ni de gezebiliyorsunuz. Bunun yanında Çanakkale Savaşı ile ilgili yüzlerce belge de müzenin içerisinde bulunuyor.

Konum

⒊ Aynalı Çarşı 

“Çanakkale içinde aynalı çarşı Ana ben gidiyom düşmana karşı, off, gençliğim eyvah!” sözleriyle tanıdığımız Aynalı Çarşı Çanakkale’de gezilecek yerler listesinin olmazsa olmazlarından. En uğrak noktalardan biri olan bu çarşı ruhuyla insana derin izler bırakan yerlerden biri.

Çarşının aynalı ismini almasının sebebi ise girişin her iki tarafında bulunan aynalar olmuş. Çarşı Gelibolu Savaşı’nda maalesef çok fazla tahrip olmuş ancak restore edilerek günümüzdeki halini alabilmiş.

Konum

⒋ Çanakkale Kordon Boyu 

Çanakkale Kordon Boyu, Çanakkale halkının ve gezginlerin en çok sevdiği yerler arasında bulunuyor. Ve bence de Çanakkale’de gezilecek yerler listenizin başında bulunması gereken yerlerden biri. Boğazın püfür püfür esen havasıyla da ön plana çıkan Çanakkale, özellikle de hafif rüzgar eserken keyifli yürüyüşlerin adresi oluyor.

Konum

⒌ Truva Atı 2 

Şimdi de geldik yazımın en başında belirttiğim Truva Atı 2 adresine. Bu ata 2 numara vermemin sebebi tarihle alakalı falan değil. İki atın da tarihi olarak bir anlamı bulunmuyor. Sadece biri Truva Antik Kenti içerisinde bulunuyor biri de şehir merkezinde. Truva Atı 2 kordon da uzun yürüyüşler yaparken karşınıza çıkıyor. 

Konum

⒍ Kilitbahir Kalesi 

Fatih Sultan Mehmet’in, Bizans İmparatorluğu’na gelecek yardımları engellemek için İstanbul Boğazı’na yaptırdığı kaleleri hepimiz biliyoruz. İşte  Çanakkale Boğazı’nda da karşılıklı iki kale yaptırılmış. Bunlar da aynı amaca hizmet etmişler. Bunlardan biri Çimenlik Kalesi iken, Gelibolu Yarımadası’nda bulunan ise Kilitbahir Kalesi.

Kilitbahir Kalesi’nin anlamı oldukça manidar. Çünkü tam da amacına uygun olarak deniz kilidi anlamına geliyor. Ayrıca kalenin hemen yanıbaşında  Seyit Onbaşı anısına yaptırılan Anıt da var.

Konum

⒎ Çanakkale Şehitler Abidesi 

Çanakkale Şehitler Abidesi Morto Koyu’nda, Hisarlık tepe mevkiinde yer alıyor.Tarihimizin en önemli savaşlarından olan Çanakkale Savaşı’nda hayatını kaybedenler anısına yaptırılmış bu abide de insanın duygulanmaması imkansız gibi. Buranın ruhunu tatmak ayrıcalık diyebilirim.

Çanakkale Şehitler Abidesi yakından oldukça heybetli duruyor. Uzaktan baktığınızda ise Mehmetçiğin “M” harfini görebiliyorsunuz. Yapının tavan kısmında  ise mozaikten yapılmış olan Türk bayrağı bulunuyor. Ayrıca dört ayağın üzerinde bulunan 8 adet rölyefin denize bakan 4 tanesinde deniz savaşları, karaya bakan 4 tanesinde ise kara savaşları anlatılmış.

Konum

⒏ 57. Alay Şehitliği 

Çanakkale ülkemizin tarihinde derin izler bırakan yerlerden biri. 57. Alay Şenliği’nin de bu ülkede yaşayan her bir birey için yeri ayrıdır diye düşünüyorum. Mustafa Kemal Atatürk’ün de bizzat komuta ettiği 19. tümene bağlı olan 57. Alay’ın anısına yaptırılan bu sembolik şehitliği yeri ise apayrı.Sembolik deme sebebim Çanakkale Savaşı esnasında 628 kişilik mevcudunun tamamı şehit düşen 57. Alay’ın esas şehitliği Çataldere Vadisi’nin içerisinde bulunan toplu mezarda bulunuyor olması. Ayrıca Mimar Nejat Dinçel tarafından tasarlanan 57. Alay Şehitliği ve Anıtı ise 1992 yılında inşa edilmiş.

Konum

9. Anzak Koyu

Çanakkale’nin en özel yerlerinden biri olan Gelibolu Yarımadası’nda bulunan Anzak Koyu, tertemiz kumsalıyla ön plana çıkıyor. Tertemiz sularıyla da insanı adeta mest eden koyun aslında tarihi önemi de oldukça büyük. Çanakkale Savaşı’nda Anzakların bölgede çıkarma yapmasıyla ismi Anzak olan koy hem doğal hem de tarihi bir güzellik olarak karşımıza çıkıyor.

10.Bozcaada

Çanakkale’ye kadar gelip de Bozcaada’ya gitmeden de olmaz diye düşünüyorum. Çünkü burası doğası, sıra sıra dizilmiş tatlı evleri, çarşısında bulunan rengarenk dükkanlarıyla insanın kalbini fethetmeyi beceren yerler arasında. Özellikle de rüzgar gülleriyle ön plana çıkan adada gün batımını Rüzgar Gülleri Bölgesi’nde izlemenin keyfi bambaşka.

Ayrıca bence Bozcaadaya kadar gitmişken Çanakkale’nin tatlı mı tatlı ilçesi Geyikliyi’de görmeyi unutmayın. Burada bulunan balıkçılarda akşam yemeklerinin tadı bambaşka oluyor.


Yukarıda Çanakkale’de gezilecek yerler hakkında bilgileri mümkün olduğunca detaylı bir şekilde anlatmaya çalıştım. Yazımı beğendiyseniz, aklınıza herhangi bir şey takıldıysa veya geri bildirim yapmak istiyorsanız lütfen aşağıdaki yorum kutusuna yazın ve bana gönderin.

Furkan Patan

Seyahat etmek, yeni yerler görmek, farklı kültürler ile etkileşimde bulunmak en büyük tutkum. Bu yüzden, havalimanlarını, otobüs terminallerini ve tren garlarını mesken edinmeyi seviyorum. Gördüğüm her yeni şehir ve kültür, benim için ufkumu açan yeni bir arkadaş demek.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu