Çıldır Gölü Gezi Rehberi


Çıldır Gölü gezi rehberi, özellikle kış aylarında son dönemlerin gözde seyahat destinasyonu Kars ile ülkemizin bir diğer güzel ili olan Ardahan sınırları içerisinde yer alan bir doğa harikası olan ve Aralık, Ocak, Şubat ve Mart aylarında tamamen donmasıyla ünlü olan Çıldır Gölü hakkında tüm bilgileri içeriyor.


Daha önce hiç donmuş bir gölün üzerinde yürüdünüz mü? Veya çok daha eğlencelisi, kızakla donmuş bir gölün üzerinde gezdiniz mi? Veya çok daha maceralısı, donmuş bir gölde buz balıkçılığını deneyimlediniz mi? Cevabınız hayır ise ve önümüzdeki kış yolunuz Kars‘a düşerse Çıldır Gölü’nü mutlaka Kars’ta gezilecek yerler listenize ekleyin derim.

Çünkü Çıldır Gölü yukarıda saydığım tüm bu deneyimleri bir gün içerisinde gerçekleştirebileceğiniz en güzel destinasyonlardan biri Türkiye sınırları içerisinde.

Doğu Anadolu Bölgesi’nin sayısız büyüleyici doğal güzelliklerinden biri olan Çıldır Gölü için hazırladığım bu gezi rehberinde, Çıldır’a nasıl ulaşım sağlayabileceğiniz ile birlikte Çıldır Gölü çevresinde neler yapabilirsiniz onları da yazdım.

İçerik:

Çıldır Gölü Nerede?

Çıldır Gölü Haritası

Çıldır Gölü, Kars’ta gezilecek yerler listesinin şehir merkezi dışında kalan noktalardan bir diğeri. Ani Harabeleri ile birlikte Kars gezisinin vazgeçilmezi olan Çıldır Gölü’nün büyük bir kısmı aslında Ardahan il sınırları içerisinde bulunuyor. Kars şehir merkezinden Çıldır Gölü’ne yaklaşık 1 saatlik bir yolculuk sonrasında ulaşabilirsiniz.

Çıldır Gölü’ne Nasıl Gidilir?

Kars’tan Çıldır Gölüne gitmek için 2 alternatif var. Birincisi araç kiralamak. İkincisi ise taksi tutmak.


Kars’a ulaşım hakkında detaylı bilgiler için aşağıdaki yazıya göz atın!

Kars Nerede, Kars’a Nasıl Gidilir?


Çıldır Gölü’ne Özel Araç ile Nasıl Gidilir?

Ani Harabeleri ile aynı güne planladığım Çıldır Gölü gezisini araba kiralayarak yaptım. Hem şehir merkezinde hem de havalimanında araç kiralayabileceğiniz birçok firma var. Ben kiralamayı Yolcu360 üzerinden gerçekleştirdim.

Size tavsiyem, internet üzerinden araç kiralasanız bile, mutlaka arabanın Doğu Anadolu Bölgesi’nin zorlu hava koşullarına uygun olduğundan emin olun. Elbette Kars’a kış aylarında gidecekseniz. Bu konuda kiralama yaptığınız firmadan mutlaka bilgi alın, sigortanızı yaptırın ve elbette arabayı dikkatli kullanın. Yolların tamamı asfalt olsa ve açık tutmak için yoğun çaba sarf edilse de önlem almanın hiçbir zararı dokunmaz.

Çıldır Gölü’ne Taksi ile Nasıl Gidilir?

Araba kullanmak istemiyorsanız taksi tutmak iyi bir seçenek. Ani ve Çıldır çok popüler olduğu için taksiciler bu işe el atmış ve her ikisinin de tur programının içinde bulunduğu günü birlik turlar düzenlemeye başlamış. 3-4 kişilik gruplar için bu seçenek ideal görünüyor.

Çıldır Gölü Çevresinde Yapılacaklar

Çıldır Gölü Gezi Rehberi

Çıldır’a kadar gelmişken sadece gölün etrafında arabayla turlamak olmaz. Çıldır Gölü’nün kendisini görmeye gelenlere sunduğu bir çok özel deneyim var. Her biri diğerinden daha eğlenceli olan bu macera dolu etkinlikleri, biz şehir insanlarının ne yazık ki ancak seyahat ettiğinde yapabiliyoruz. Yöre halkı için ise özellikle kış aylarında bu tarz şeyler günlük ev işi ayarında. O yüzden gelen misafirlere de en doğal haliyle deneyimletiyorlar bu aktiviteleri.

Peki bu aktiviteler neler, gelin birlikte göz atalım.

Donmuş Göl Üzerinde Yürümek

Biz Kanada değiliz ki her köşe başında donmuş bir göl olsun. Böyle bir doğa olayına şahit olmak için, Türkiye‘nin batısından doğusuna doğru yüzlerce kilometre yol yapmamız gerekiyor. E onca yolu teptikten sonra da insanın donmuş gölün üzerinde bi tur atası geliyor. İşte bunun ilk adımı Çıldır Gölü’nün tamamen donduğu Aralık, Ocak, Şubat veya Mart aylarından birinde buraya gelmek ve arabayı kenara çekip gölün üzerinde yürümeye başlamak.

Her ne kadar özellikle Ocak ve Şubat aylarında gölün üzerindeki buzun kalınlığı 1 metreyi bulsa da bu aktiviteyi biraz kalabalık bir ortamda yapmanızı tavsiye ederim. Ne olur ne olmaz. Çıldır Gölü’nün çevresindeki köylerden biri olan Akçakale’de veya Atalay’ın Yeri diye bilinen yerde donmuş suyun üzerinde rahatlıkla yürüyebilirsiniz.


Kars İçin Hazırladığım Diğer Yazılarıma da Göz Atın!


Kars Gezi Rehberi

Kars’ta Gezilecek Yerler

Ani Harabeleri Gezi Rehberi

Kars Nerede, Kars’a Nasıl Gidilir?

Kars’ta Nerde Kalınır? En İyi 10 Kars Otelleri


Buzda Balık Avı

Farklı deneyimlerin merkezi Çıldır’da görebileceğiniz, hatta bizzat yaşayabileceğiniz en özel şeylerden biri buzda balık avı. E ne de olsa her gün donmuş bir gölün üzerinde vakit geçirmiyorsunuz. O yüzden gelmişken vaktiniz varsa bunu da bir deneyin derim.

Eskimo usulü olarak bilinen buzda balık avını tek başına yapabileceğiniz bir şey değil. Bunun için gölün çevresinde bulunan balıkçılardan yardım istemeniz gerekiyor. Bölgede bulunan birçok balıkçı bunu tur halinde bile yapıyor.

Çıldır Gölü'nde Yapılacaklar
Atlık kızak turu Çıldır Gölü’ne gelenlerin en sevdiği deneyimlerden biri.

Atlı Kızak Turu

Buz üzerinde yürümek ya da buzda balık avı yapmak size göre değilse veya sadece onları yapmak sizi kesmediyse Çıldır Gölü’nde deneyimleyebileceğiniz bir diğer aktivite atlı kızak turu. Tıpkı buzda balık avında olduğu gibi atlı kızak turu için de gölün çevresindeki mekanlardan birine uğramanız yeterli.

Homini Gırtlak – Sarı Balık

O kadar gezdiniz tozdunuz, üstüne bir de farklı bir coğrafyada değişik aktiviteler denediniz. E yoruldunuz tabi, karnınız da acıkmıştır şimdi. O zaman Çıldır Gölü’nde tutulan, tadına doyum olmayan sarı balıklardan yeme vaktiniz geldi demektir.

Bir Karadenizli olarak balık yemeyi sevmediğimi belirtmek isterim. Severek yediğim tek balık türü hamsi ve bir de ton balığı (tabi konserve sayılırsa). Buna rağmen Çıldır’a kadar gelmişken o çok övdükleri göl balığından yemek istedim. İyiki de yemişim. Çünkü gerçekten efsane bir tadı var ve gönül rahatlığıyla herkese tavsiye edebilirim.

Bu arada Atalay’ın yeri çok meşhur olsa da ben size Akçakale Köyü’ndeki Adabalık Restoran’ı tavsiye edeceğim. Sobanın ısıttığı mekanda samimi bir ortamda leziz bir yemek sizi bekliyor olacak (reklam değildir).


Yukarıda Çıldır Gölü hakkında bilgileri mümkün olduğunca detaylı bir şekilde anlatmaya çalıştım. Yazımı beğendiyseniz, aklınıza herhangi bir şey takıldıysa veya geri bildirim yapmak istiyorsanız lütfen aşağıdaki yorum kutusuna yazın ve bana gönderin.

Furkan Patan

Seyahat etmek, yeni yerler görmek, farklı kültürler ile etkileşimde bulunmak en büyük tutkum. Bu yüzden, havalimanlarını, otobüs terminallerini ve tren garlarını mesken edinmeyi seviyorum. Gördüğüm her yeni şehir ve kültür, benim için ufkumu açan yeni bir arkadaş demek.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu