Erfelek Şelaleleri Gezi Rehberi

Erfelek Tatlıca Şelaleleri, ülkemiz sınırları içerisinde “cennetten bir köşe” tanımına en çok uyan seyahat destinasyonlarından biri. İnternette resmini gördüğünüz ilk anda kendine aşık eden, parkurunda yürümenin hayalini kurdurtturan, gidenlerin Instagram hesaplarına gıpta ile baktırtan  bu eşsiz doğa harikasına ben de gittim.

Ailenizin gezgini olarak Erfelek Şelalesi hakkında fikirlerimi peşin peşin söylüyorum. Resimlere kıyasla fazlası var eksiği yok buranın. Hemen her köşe başında kartpostaldan fırlamış gibi manzaralar mı dersiniz, ardı arkası kesilmeyen şelaler mi istersiniz… Ne ararsanız Erfelek Şelaleleri’nde fazlasıyla var.

Belki de doğaya olan düşkünlüğüm nedeniyle Erfelek Şelaleri’nde yaşadığım deneyimi biraz abarttığımı düşünebilirsiniz. Ancak buranın gerçekten farklı bir havası var. Hatta biraz daha iddialı olayım; Karadeniz’de mutlaka görülmesi gereken doğa harikaları listesinde ben Erfelek Şelaleleri’ni ilk 5’e mutlaka koyarım.

Erfelek Takım Şelalaleri

Siz de Erfelek Şelaleleri’nin güzelliğine vurulup bir gezi ayarlamak için planlar yapmaya başladıysanız, doğru yerdesiniz demektir. Doğa ananın gezginlere bir hediyesi olan bu güzel yer hakkında aklınıza takılan tüm soruların cevaplarını yazımın içerisinde bulabileceksiniz.

Erfelek Tatlıca Şelaleleri hakkında bilgilerden parkurları nasıl gezebileceğinize, ulaşım alternatiflerinden giriş ücretlerine kadar tüm detayları aşağıda paylaştım. Haydi başlayalım!

İçerik:

Erfelek Şelaleleri Nerede?

Erfelek Şelaleleri, Sinop’un Erfelek ilçesine bağlı Tatlıca Köyü yakınlarında yer alıyor. Sinop Merkeze yaklaşık 48 kilometre, Erfelek ilçesine ise 10 kilometre uzaklıkta yer alan şelalelere merkezden gelmek hemen hemen 1 saat kadar sürüyor.

Yollar virajlı dolayısı ile yavaş yavaş gitmekte fayda var. Ama merak etmeyin her yer yemyeşil, yol boyunca yeşile doyacak ve huzur bulacaksınız. Yani keyifli bir yolculuk olacak.

Erfelek Şelaleleri Haritası

Erfelek Şelaleleri haritası

Erfelek Şelalaleri’ne Nasıl Gidilir?

Öncelikle özel araç olmadan Erfelek Şelaleleri’ne gitmek isteyenlerin nasıl gideceklerini tarif edeyim. Araçsız ulaşım sağlamayı düşünen seyahat severler Sinop Otogar’dan 30 dakikada bir hareket eden ve Erfelek ilçesine gelen otobüslere binecekler.

Erfelek’ten de şelalelere giden minibüsler bulunuyor. Bu minibüsler ile kısa süren bir yolculuk sonrasında şelalelere ulaşmış olacaklar.

Özel aracı ile gelenler de zaten navigasyonu kurup, zorlanmadan en fazla bir saatte şelalelere ulaşabilir. Ancak dediğim gibi, yollar virajlı ve dar. Dikkatli olmanızı tavsiye ederim.

Erfelek Şelaleleri yürüyüş yolu
Erfelek Şelaleleri Yürüyüş Yolu

Erfelek Şelaleleri Giriş Ücreti ve Ziyaret Saatleri

  • Erfelek Şelaleleri’nin bulunduğu tabiat partkı haftanın her günü 09.00-19.00 saatleri arasında ziyarete açık.
  • Giriş ücreti 2020 yılı itibariyle kişi başı 5 TL. Araç ile giriş yaparsanız 15 TL ödüyorsunuz.

Erfelek Şelalelerinde Kamp Yapılır Mı?

Ne yazık ki Erfelek Şelaleleri’nin bulunduğu alan içerisinde kamp yapılması yasak. Daha önceden yapılıyormuş ancak yaşanan bazı tatsız olaylar sebebiyle süresiz olarak yasaklanmış.

Yakın çevrelerde kamp yapma şansınız var ancak Erfelek Şelaleleri’nin atmosferini oralarda yakalamanız pek mümkün değil ne yazık ki. Buna ek olarak yol kenarında kamp yapabileceğiniz düzlük alanlar da bulabilirsiniz

Şelalelerin bulunduğu alan içerisinde yer alan tahta masalarda çevreyi kirletmemek ve ateş yakmamak koşuluyla piknik yapmak serbest.

Erfelek Tatlıca Şelaleleri

Erfelek Şelaleleri’nde Konaklama

Erfelek Tatlıca Şelaleleri’nin içinde konaklama yapacak bir yer maalesef bulunmuyor. Tesisin içinde sadece otopark ve yeme-içme, piknik alanları mevcut. Konaklama için ayrılmış özel bir bölüm yok.

Yani şelalelere karşı konaklayayım, su sesinde huzur bulayım derseniz maalesef bu konuda eliniz boş döneceksiniz. Buraya kadar gelmişken yakın bir yerlerde kalmak isterseniz eğer bir üst başlıkta belirttiğimiz şartlar dahilinde kamp yapabilir veya yakın çevrede bulunan otel ya da pansiyonlardan faydalanabilirsiniz.

Bu konuda Sinop Otelleri için hazırladığım yazıya göz atmanızı öneririm.

Sinop’ta Nerede Kalınır? En İyi 10 Sinop Otelleri

Erfelek Şelaleleri giriş

Erfelek Şelaleleri’nde Kahvaltı

Erfelek Şelaleleri içerisinde kahvaltı yapabileceğiniz tek yer köy kafesi. Burada tost ve gözleme çeşitleri mevcut. Buna alternatif olarak yanınıza bir sandviç alıp şelalenin içinde ayaklarınız şıpır şıpır sudayken keyifle yiyebilirsiniz.

Şöyle sağlam bir kahvaltı yapmak isterim ben derseniz eğer, Erfelek Şelaleleri’ne giden yol üzerinde bulunan kahvaltı mekanlarından birini tercih edebilirsiniz.

Erfelek Şelaleleri Hakkında Bilgiler

Erfelek Şelaleleri gezi rehberinin bu bölümünde, Erfelek Şelaleleri hakkında en önemli bilgileri bir araya getirmek istedim.Kısa kısa yazacağım ki aklınızda yer edinsin. Oraya gittiğinizde bir şey hatırlamak isterseniz dönüp direk bu bölüme bakabilirsiniz.

Sinop Erfelek Takım Şelaleleri
  • Erfelek Takım Şelaleleri’nin keşfedilmesi tamamen bir tesadüf üzerine gerçekleşmiş. Şelaleler, 1997 yılında Erfelek barajının yapımı sırasında Devlet Su İşleri (DSİ) çalışanları tarafından keşfedilmiş.
  • Bu keşfin ardından 2011 yılında Erfelek Şelaleleri milli park statüsünde koruma altına alınmış.
  • Tatlıca takım şelaleleri olarak da bilinen Erfelek Şelaleleri, birbirine bağlı tam 28 adet şelaleden oluşuyor.
  • Boyutları farklılık gösteren şelalelerin kimi oldukça küçük, bazıları ise fazlasıyla yüksek. Mesela takım şelalelerden en büyüğü olan girişte yer alan şelalenin suları yaklaşık 20 metre yükseklikten yere dökülüyor.

Erfelek Şelaleleri Nasıl Gezilir?

İşte burası Erfelek Şelaleleri’ne gitmenin en güzel yanı. Şöyle ki; şelaleleri gezmek için 2 farklı seçeneğiniz bulunuyor. Birinci seçeneğiniz, rahat rahat yürüyerek şelaleleri görebilmeniz için yapılmış olan ahşap platform. Ancak bu rahatlığın bir bedeli var elbette.

Platformdan yürümeyi tercih ederseniz eğer manzaradan biraz yoksun kalıyorsunuz. Ağaçlar öyle büyük ve sık ki neredeyse tüm şelale manzarasını kapatıyor, hemen hemen hiçbir şey göremiyorsunuz. Neyse ki yer yer şelalelere inen merdivenler var. Buralardan manzaranın keyfini az da olsa çıkarabilirsiniz.

Erfelek Şelaleleri Tabiat Parkı

İkinci seçeneğiniz ise direk şelalelerin içinden geçerek, tüm manzarayı yakından görerek parkuru tamamlamak. Tabi ki ben 2. seçeneği tercih ettim. Size tavsiyem de bu yönde. Merak etmeyin çok zor değil. Serin suların içinden yürüyerek, bazen halatlara tutunup tırmanarak, bazen hoplayarak zıplayarak tıngır mıngır ilerliyorsunuz.

Ağaçlar şelaleleri tamamen kaplamış durumda dolayısı ile parkura hiç güneş ışığı girmiyor ve yaz sıcağında bile terlemeden rahatlıkla ilerliyorsunuz. Harika manzaralara şahit oluyor ve enfes fotoğraflar çekebiliyorsunuz.

Eğer şelalelerin içinden yürüyerek gitmeyi tercih ederseniz dönüşünü ahşap platformdan yapabileceğinizi de belirtmek isterim. Bitiş noktasında gözleme ayran keyfi yapabileceğiniz bir mekan da var. Yaklaşık 2 saat süren parkurun yorgunluğunun üstüne de gözleme – ayran ikilisi pek iyi gidiyor.

Yanımızda Ne Götürelim?

Erfelek Şelaleleri’ni az önce bahsettiğim parkuru geçerek gezmek istiyorsanız eğer, mutlaka üstünüze rahat bir şeyler giyin. Ayrıca ayağınızda suyun içinde kaymayacak bir ayakkabı olmasını da şiddetle tavsiye ediyorum. Bol bol ıslanacağınız için, ıslandı diye üzülmeyeceğiniz bir ayakkabı olsun. Sakın ha terlikle yürümek gibi bir hataya düşmeyin. Her yer kayalık. Yani düşerseniz, kötü sakatlanma ihtimaliniz var.


Yukarıda Erfelek Şelaleleri hakkında bilgileri mümkün olduğunca detaylı bir şekilde anlatmaya çalıştım. Yazımı beğendiyseniz, aklınıza herhangi bir şey takıldıysa veya geri bildirim yapmak istiyorsanız lütfen aşağıdaki yorum kutusuna yazın ve bana gönderin.

Furkan Patan

Seyahat etmek, yeni yerler görmek, farklı kültürler ile etkileşimde bulunmak en büyük tutkum. Bu yüzden, havalimanlarını, otobüs terminallerini ve tren garlarını mesken edinmeyi seviyorum. Gördüğüm her yeni şehir ve kültür, benim için ufkumu açan yeni bir arkadaş demek.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu