Ihlara Vadisi – Kapadokya’nın Eşsiz Güzelliği

Ihlara Vadisi, gizemli doğasıyla insanı şaşkına çeviren yerlerden biri. Aslında Aksaray’a bağlı olan Ihlara Vadisi Nevşehir’e de oldukça yakın. E haliyle de Kapadokya Bölgesi’ne gezi planlayan gezginlerin de en uğrak noktalarından. 

Aslında bugünlere kadar pek de adı duyulmayan vadi Kapadokya’da gezilecek yerler listenizde mutlaka yerini edinmeli. Çünkü burası pek de bilinmese de 18 kilometrelik uzunluğu ile dünyada bulunan en büyük kanyonlar arasında yerini almış.

Ihlara vadisi sessiz sakin bir şekilde gezinizi tamamlayacağınız destinasyonlardan biri. Ancak aynı zamanda hem çok dingin hem de enerjisiyle insanın gününü renklendiren nadir yerlerden. Evet etraf çok sessiz ama sanki bir yandan da  ruhunuza enerjiyi fısıldayan hareketli bir şarkı fısıldıyor insanın kulağına dört bir yandan. Aynı zamanda da vadinin aşağısına doğru merakla ilerlemeye başlıyorsunuz.

E tabi uzun merdivenleri inmenin bir de nasıl geri çıkacağım tedirginliği olmuyor değil ancak hiç merak etmeyin her şey bu özel atmosferin içinde hiç olmadığı kadar kolaylaşıyor. Evet evet upuzun merdivenler bile. Zaten aşağı doğru inerken Melendiz Çayı’nın şırıl şırıl sesi gelmeye başladıkça da iyice keyfiniz yerine geliyor. Bu ara merdivenler öyle çok dik olmadığı için de geri tırmanış zorlamıyor.

İçerik:

Ihlara Vadisi Nerede, Nasıl Gidilir?

Ihlara vadisi nerede nasıl gidilir

Ihlara Vadisi Aksaray’ın Güzelyurt ilçesine bağlı bulunuyor. Ihlara vadisi Aksaray’ın merkezinden yaklaşık 45 kilometre kadar uzaklıkta bulunuyor.

Özel Araç ile Ulaşım

Nevşehir ile Ihlara Vadisi arası yaklaşık 100 kilometre. Ancak bence Kapadokya gezisine çıkmışken mutlaka listeye eklenmesi gereken yerlerden.

Aksaray-Nevşehir otoban yolu üzerinde ilerlerken 11. Kilometrede saptığınız yol üzerinden vadiye ulaşımınızı sağlayabiliyorsunuz. Tam da bu noktada navigasyonu kullanabilirsiniz. Hiç problemsiz bölgeye varacaksınız. 

Ya da Niğde üzerinden de vadiye ulaşabilirsiniz.Böylelikle şirin mi şirin Anadolu köylerine de bir selam verme fırsatı yakalamış oluyorsunuz.

Otobüs ile Ulaşım

Ihlara Vadisi’ne ulaşım otobüs ile birazcık zahmetli. Ancak bir gezgin olarak zahmetli yolculukların gözünüzü korkutmamasına pek de izin vermeyin derim. Çünkü böylelikle deneyimleriniz yanınıza kalmış oluyor.

Aksaray’dan Ihlara Vadisi’nin bulundupu Islara Kasabasına saat 11:00, 15:00 ve 17:30’da kalkış yapan otobüsler bulunuyor. Yaklaşık 45 kilometrelik bir yolculuk sonucunda vadiye ulaşıyorsunuz.

Ihlara Vadisi’nin Oluşumu

Ihlara vadisinin oluşumu

Kapadokya Vadisi’nde bulunan ve aktif bir yanardağ olan Hasan Dağı, lavların püskürmesi sonucu Kapadokya Bölgesi’ni oluşturmuş. Aynı dağ aynı zamanda Ihlara Vadisi gibi doğa harikası bir güzelliğin oluşumunda da rol almış. Aslında ilk olarak çıkan lavlar volkanik bir katman oluşturuyor. Ardından da vadide seller rüzgarlar olmaya başlıyor. E hal böyle olunca da bölgede bir hareketlilik meydana gelmiş.

Mesela günümüzde vadinin ortasından Melendiz Çayı geçiyor. İşte bu çay volkanik katmanı baya bir deşmiş. Hatta bölgede derinlikler yer yer 120 metreye kadar iner olmuş.

Ihlara Vadisi’nde Gezilecek Yerler

Ihlara vadisinde gezilecek yerler

Ihlara Vadisi, Kapadokya Bölgesi’nin büyüsüne dalıp gideceğiniz en özel ve gizli noktalarından biri. Daha vadinin içine doğru adım adım ilerlerken başlıyor heyecan. Bu sessiz sakin atmosferin içinde belki de yoğun günlerin içinde hiç hissedemediğimiz o dingin huzuru kucaklıyor insan adeta.

Evet vadi doğasıyla aszımsanamayacak bir güzelliğe sahip. Ancak tarihi açıdan önemi de hafife alınabilecek gibi değil. Hristiyanlığın yayılmaya başladığı daha ilk zamanlarda din adamları Ihlara Vadisi’ne yerleşmişler. Kapadokya Bölgesi’nde de olduğu gibi bölgede bulunan kayaları oyarak da kiliseler inşa etmeye başlamışlar. Hatta duvarlara da döneme dair birçok resim çizmişler.

Yani tarihi açıdan da zengin olan bölgede gezip görebileceğiniz birçok güzellik var. Bölgede birçok dini yapı var neredeyse 100’e yakın olduğu düşünülüyor. Ancak sadece 14 tanesi gezilebilir durumda. Merak etmeyin bu yerlerden de yazının ilerleyen kısımlarında bahsedeceğim. Vadinin içinde gezmek de oldukça kolay. Çünkü tabelelar zaten her yolu gösteriyorlar.

Ağaçaltı Kilisesi

Ihlara Vadisi’ne indiğiniz an hemen sağ tarafınızda gözünüze çarpan ilk yer Ağaçaltı Kilisesi oluyor. Konum olarak vadinin giriş kısmında bulunduğu için en çok ziyaret edilen kiliselerden olan Ağaçaltı Kilisesi’nin duvarlarında resmedilmiş birçok tasvir yer alıyor.

Kilisenin duvarlarından birinde Danyal Peygamberinin iki aslan arasında bulunduğu resim var. İşte bu sebeple kilisenin bir diğer adı da  Daniel Pantanossa Kilisesi. 

Sümbüllü Kilise

Sümbül Kilisesi’nin adı bölgede yetişen sümbül çiçeğinden geliyor. İki katlı bir yapı olan kilisenin girişi dar bir pencereden sağlandığı için insana biraz garip geliyor. Kilisenin duvarlarında Hz. Meryem ve Hz. İsa’ya dair birçok tasvir bulunuyor. Dış cephesi oyularak şekillendirilmiş olan kilisenin mimarisi de bir hayli görkemli. 

Yılanlı Kilise

Yılanlı Kilise, Sümbüllü Kilisesi’ne oldukça yakın bir konumda bulunuyor. Yılanlı Kilise, Sümbüllü Kilise’nin hemen karşısındaki yamaçta yer alıyor. Adını duvarında bulunan yılanlı  freksten alan kilisede, öteki dünyadan betimlemelere sıklıkla yer verilmiş.

Kokar Kilise

Kokar Kilisesi vadinin en eski kiliselerinden biri. 9. Yüzyıldan beri ayakta olduğu düşünülen kilisede bulunan freskler de varlığını günümüze kadar sürdürebilmiş. Kilisenin duvarlarındaki freskler günümüze kadar gelmeyi diğer kiliselerde olduğu gibi başarmışlar. Ayrıca bu kilisede iki adet de mezar odası bulunuyor. Bu odalar diğer odalardan farklı olarak kırmızı renge boyanarak çok daha ilginç bir görünüme sahip olmuş.

Duvarlara yapılan betimlemelerde Hz. İsa’nın çarmıha gerilmesinden tutun da mahşer gününe kadar birçok konu işlenmiş.

Pürenli Seki Kilisesi

Pürenli Seki Kilisesinin adı şahsen bana oldukça ilginç geldi. Sonra öğrendim ki adını vadide yetişen püren otundan alıyormuş. Bu kilisenin duvarları da diğer kiliselerde olduğu gibi birçok tasvirle dolu. Freskler de daha çok Peygamberlerin kehanesi, son mahkeme, vaftiz gibi konular işlenmiş.

Ihlara Vadisi’nde Ne Yapılır?

Ihlara vadisinde ne yapılır

Ihlara Vadisi’nde yapılacak en güzel şey adım adım merdivenleri indikten sonra huzurun kokusunu adeta içinize çekmek. Çünkü burası değişik bir atmosfere, dinginliğe, huzura sahip. Yani vadide yapılabilecek en güzel şey hareketli hayatınızdan kopup sakin yürüyüşler yapmak.

Tabii onca yolu her ne kadar burada yürüyüş yapmak, kendinle baş başa kalmak ayrı bir keyif olsa da yapacaklarınız sadece bu değil. Hemen aşağıya yapabileceklerinizi tek tek sıralayacağım.

Ihlara Vadisi’nde Kamp

Kamp severlerin en sevdikleri alanlar yeşil alanlar oluyor. Hatta yeşillik bir yer gördü mü heyecanını saklayamadan hemen çadır atmak istedikleri kesin. Ihlara Vadisi’de tam da bu hislere kapılacağınız yerlerden biri.

Vadinin hemen orta kısmında yer alan Belisırma Köyü kamp yapmak için en uygun noktalardan. Çünkü burada kamp alanları mevcut. Alanda wifi, wc, duş, yiyecek, içecek, aydınlatma gibi olanaklar mevcut.

Ihlara Vadisi’nde Rafting

Ihlara Vadisi’nin ortasından geçen Melendiz Çayı’ndan bolca bahsetmiştim.  İşte bu çay üernde rafting yapmak için birçok etkinlik düzenleniyor. Eğer sizde bu tarz etkinlikleri seviyorsanız, vadiye gitmeden önce kısa bir araştırma yapmanızı öneririm.

Ihlara Vadisi’nde Doğa Yürüyüşü

Ihlara Vadisi’nde yapılabilecek en güzel şeyin doğa yürüyüşü olduğundan bahsetmiştim. Uzuntuğu toplamda 14 kilometre olan vadi Ihlara Köyü’nden başlıyor Selime Köyü’ne kadar uzanıyor. Standart yürüyüş rotasını takip ederseniz yürüyüşünüz Belisırma Köyü’ne kadar sürüyor. Böylelikle de 6 kilometrelik bir doğa yürüyüşünü adım adım tamamlamış oluyorsunuz.

Ancak Melendiz Çayı’nın her iki tarafından da yürüyüş yapılabiliyor. Yani eğer isterseniz yolunuzu uzatıp Selimiye’ye kadar devam edebiliyorsunuz. Bu da yaklaşık 5 saatlik bir yürüyüş demek. 

Ihlara Vadisi Giriş Ücreti ve Ziyaret Saatleri

Ihlara Vadisi’ne giriş ücreti kişi başı 55 TL. Aynı zamanda öğrenci, öğretmen ve  Müze kartı olanlar için ziyaret ücretsiz.

Ihlara Vadisi’nin ziyaret saatleri ise aşağıdaki şu şekilde:

1 Nisan – 1 Ekim tarihleri arasında sabah 08.00 akşam 19.00

2 Ekim –  31 Mart tarihleri arasında sabah 08.00 akşam 17.00

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu