Kars’ta Gezilecek Yerler
Kars’ta Gezilecek yerler yazısı, son yılların en popüler yurt içi seyahat destinasyonlarından biri olan Kars’a gitmek için plan yapan gezginler için hazırlandı. Bu yazıda Kars şehir merkezinde ve çevresinde gezilecek, görülecek yerler hakkında bilgilerin yanında Kars seyahatinizde işinize yarayacak bazı tüyoları da bulabilirsiniz.
Ani Harabeleri‘ni, Çıldır Gölü‘nü, Sovyetlerden kalma binaları Instagram’da görüpte içinde Kars‘a gitme isteği uyanmayan kimse yoktur sanırım. Kars’ın da hakkını vermek lazım. Instagram’da görüp gittikten sonra sizi hayal kırıklığına uğratan yerlerden biri değil. En azından beni hayal kırıklığına uğratmadı. Bunun da üç tane sebebi var: Kars’ın tarihi zenginlikleri, doğal güzellikleri ve kültürel yapısı.
Bir kere Kars’a gittiğinizde adeta bir zaman yolculuğuna çıkıyorsunuz. Şehirin hemen her köşesinde bölgenin binlerce yıllık tarihinin izlerini taşıyan birçok eser var. Ve bu eserler Urartular’dan Ermeniler’e, Selçuklular’dan Osmanlılar’a kadar birçok farklı kültürün izlerini taşıyor.
Şehir merkezindeki bu yapıların yanında merkeze yaklaşık 40 dakikalık mesafede bulunan ve UNESCO Dünya Mirası Listesi‘nde yer alan Ani Harabeleri de Kars’ı tarih severler için eşsiz bir rota haline getiriyor.
Tüm bu tarihin yanına bir de Kars’ın doğal güzelliklerini ekleyelim ki bunların arasında en önemlisi, hepinizin malumu, Çıldır Gölü. Kış aylarında tamamen donan göl atlı kızak gezileri ve buz balıkçılığı ile seyahat severlerin gözdesi oluyor. Yaz aylarında ise tekne gezileri, göl çevresinde yürüyüş ve piknik yapabiliyorsunuz.
Kars’ın bize sundukları bitti mi? Elbette bitmedi. Kars’ın tarihi ve doğası el ele vermiş ve ortaya buraya özgü bir kültür çıkarmış. Anadolu’nın hemen her köşesinde karşılaşabileceğiniz misafirperverliği ve samimiyeti Kars’ta da fazlasıyla buluyorsunuz. Bu hoş sohbete Kars Mutfağı’na özgü Kaz Eti, Kete, Gravyer Peyniri ve Kars Balı gibi lezzetler de eklenince tadına doyum olmuyor.
Kısacası Kars, tarih, kültür ve doğal zenginlikler ile dolu bir gezi rotası. Buraya yolu düşen herkesin unutulmaz anılar biriktireceği kesin. Peki Kars’ta gezilecek yerler nereler? Buyrun detaylarıyla inceleyelim.
İçerik:
- Kars’ta Gezilecek Yerler Haritası
- Ani Harabeleri
- Çıldır Gölü
- Fethiye Camii
- Cheltikov Otel
- Katerina Sarayı
- Kafkas Üniversitesi Yerleşkesi
- Kars Kalesi
Kars’ta Gezilecek Yerler Haritası
Kars’ta gezip göreceğim yerlerin planlamasını yaparken aşağıdaki haritayı kullandım. Siz de haritayı inceleyerek Kars gezisi için planınızı yapabilirsiniz.
Ani Harabeleri
Ani Harabeleri, Kars’ta gezilecek yerler denildiğinde akla gelen ilk destinasyolardan biri. Yüzlerce yıllık tarihi geçmişe sahip olan bu antik kent, Kars şehir merkezine yaklaşık 42 kilometre uzaklıkta. Aynı zamanda Ermenistan ile de sınır komşusu olan Ani, 10. yüzyılda Ermeni Bagratlı Kırallığı’na başkentlik yapmış.
Ani Harabeleri’nin içerisinde birçok tarihi eser var. Bunların en etkileyicileri ise katedral ve kiliseler. Bu yüzden Ani, 1001 Kilise Şehri olarakta anılıyor. Kilise ve Katedrallerin yanı sıra, Selçuklu dönemine ait cami ve kervansaray gibi tarihi yapıları da içinde bulunduran kent, tarihin derinliklerine yolculuk yapmak isteyen gezginler için eşsiz bir rota.
Ani Harabeleri hakkında detaylı bilgiler için aşağıdaki yazıya göz atın!
Tarihe ve tarihi eserlere ilginiz olmasa bile Ani Harabeleri Kars’ta gezilecek yerler listenizde mutlaka bulunmalı. Çünkü kentin bulunduğu bölge etkileyici manzaralara da ev sahipliği yapıyor. Harabelerin arasında yürüyüş yapmak, doğanın eşsiz nefesini yüzünüzde hissetmek nefes kesen bir deneyim. Tabi bu deneyimi yaşarken bir yandan da Ani Katedrali, Aziz Gregor Kilisesi ve Ebul Manucehr Camii gibi tarihi eserlere göz atmayı da unutmayın.
Ani Harabeleri’ne Ulaşım
Ani Harabeleri’ne Kars şehir merkezinden özel araç, günübirlik turlar, taksi tutarak veya belediyenin her sabah 9’da kaldırdığı otobüsler ile ulaşabilirsiniz. Belediye otobüsü hariç diğer alternatiflerden birisini seçerseniz o günün planına birazdan yazacağım Çıldır Gölü’nü de eklemeyi unutmayın.
Ani Harabeleri Giriş Ücreti
Ani Harabeleri’ne giriş ücretli. Müze Kart geçerli. Ücretler ve saatler hakkında en güncel bilgiyi bu linkten alabilirsiniz. Bu arada Ani Harabeleri’ni tadını çıkara çıkara gezebilmek için en az 3 saat ayırmanızı tavsiye ederim.
Kars İçin Hazırladığım Diğer Yazılarıma da Göz Atın!
Kars Nerede, Kars’a Nasıl Gidilir?
Kars’ta Nerde Kalınır? En İyi 10 Kars Otelleri
Çıldır Gölü
Çıldır Gölü, Kars’ta gezilecek yerler listesinin en dikkat çekici noktalarından biri. Özellikle doğa severler ve yeni bir deneyim arayan gezginler için olmazsa olmazlardan. Şehir merkezine 70 kilometre uzaklıkta olan Çıldır Gölü’nün önemli bir kısmı Ardahan sınırları içerisinde kalsa da daha çok Kars gezisi ile özdeşleşmiş bir yer.
123 km²’lik bir alana yayılan bu göl, dört mevsim boyunca farklı güzellikler sunuyor. Bununla birlikte özellikle kış ayları gezginlerin Çıldır Gölü’nün en çok ziyaret ettiği zamanlar. Bunun sebebi de gölün Ocak, Şubat ve Mart aylarında tamamen donması. İşte tam da bu aylarda göl gezginler için bir aktivite cennetine dönüyor.
Çıldır Gölü hakkında detaylı bilgiler için aşağıdaki yazıya göz atın!
Göl üzerinde yapılan kızak gezileri, buz balıkçılığı deneyimi ve soğuk kış aylarında sıcacık sobanın yanında yenilen enfes göl balığı bunlardan bazıları.
Kars’a yolunuz bahar veya yaz aylarında düşerse de üzülmeyin. Çünkü bu dönemlerde de Çıldır Gölü’nün çevresi cıvıl cıvıl. Göl üzerinde kızakla yapılan gezilerin yerini tekne turları, buz balıkçılığı ve sonrasında afiyetle yenilen balığın yerini ise neşeyle yapılan piknikler alıyor.
Kısacası Çıldır Gölü, doğa ve macera severler için eşsiz bir kaçış noktası.
Çıldır Gölü’ne Ulaşım
Çıldır Gölü’ne ulaşım oldukça kolay. Kış aylarında gidecek olsanız bile gözünüz korkmasın çünkü yollar hep açık. Kars şehir merkezinden özel araç veya turlarla göle ulaşabilirsiniz. Taksi tutup kendinize özel bir tur planlamanız da mümkün. Nasıl giderseniz gidin, buraya en az 3-4 saat ayırdığınızdan emin olun.
Fethiye Camii
Fethiye Camii, Kars gezisi sırasında şehir merkezinde ilk ziyaret ettiğim yerlerden biriydi. Kentin önemli tarihi zenginliklerinden biri olan camii, 19. yüzyılda yaşanan Rus işgali sırasında Ortodoks Kilisesi olarak inşa edilmiş. Daha sonra ise camiye dönüştürülmüş. Sovyet ve Osmanlı mimarisinin etkileyici bir birleşimini yansıtan camii, zarif iç dekerasyonu ile de dikkat çekiyor.
Fethiye Camii’ne ulaşım çok kolay. Bu yüzden Kars’ta gezilecek yerler listenize mutlaka eklemenizi öneririm. Özellikle kentin farklı kültürel etkiler altında kalmış bir noktasını görmek isteyen gezginler için ideal bir destinasyon.
Cheltikov Otel
Tıpkı birazdan bahsedeceğim Katerina Sarayı gibi günümüzde otel olarak hizmet veren Cheltikov, Sovyet mimarisinin şehirdeki en güzel örneklerinden biri. 1900’lerin başında Rus tüccar Cheltikov tarafından yaptırılan yapı, günümüze kadar tarihi yapısını korumayı başararak gelmiş.
Cheltikov Oteli Kars’ta konaklama alternatifleriniz arasına ekleyebileceğiniz gibi, mimariye meraklı seyahat severler sadece yapıyı incelemek için de uğrayabilir.
Katerina Sarayı
Kars’ta Katerina ile özdeşleşmiş 2 adet yapı var. Birisi, Sarıkamış ilçesinde bulunan Katerina Av Köşkü. Diğeri ise şu anda otel olarak hizmet veren ve şehir merkezinde bulunan Katerina Sarayı. Ben Sarıkamış’a gitmediğim için av köşkünü göremedim ancak Katerina Sarayı’na gitmenizi kesinlikle tavsiye ederim.
Biraz önce de belirttiğim gibi burası şu anda otel olarak hizmet verse de yapı kente hakim olmuş Sovyet mimarisinin en güzel örneklerinden biri. Özellikle tarihi binalara zaafı olan gezginler için mutlaka görülmesi gereken bir yer. Bununla birlikte otelin bahçesinde, tahmin ettiğim kadarıyla ilkbahar ve yaz aylarında açık olan bir kafesi var.
Kars Kalesi’nin hemen sol tarafından giden yolda 10 dakikalık güzel bir yürüyüş yaptıktan sonra Katerina Sarayı’na ulaşabilir, sonrasında huzurlu bir ortamda biraz dinlenip bir şeyler içebilirsiniz.
Kafkas Üniversitesi Yerleşkesi
Kafkas Üniversitesi’nin yerleşkelerinden biri şehir merkezinde, Kars Kalesi’nin arka tarafında, Kars’ta gezilecek yerler listesinin bir diğer noktası olan Katerina Sarayı’na çok yakın bir konumda bulunuyor. Kaleye gelmeden sol tarafından ilerleyen yoldan 15 dakikalık bir yürüme mesafesinde olan bu yeri listenize almanız için iki sebep var.
Birincisi güzel bir yürüyüş yapmak. İkincisi ise yerleşkede bulunan binaların göze hoş gelen mimarisi. Katerina Sarayı’na gitmişken buraya da uğramanızı tavsiye ederim.
Kars Kalesi
Kars’a hakim bir tepede bulunan Kars Kalesi, Kars’ta gezilecek yerler listesinin en güzel manzaraya sahip yeri desem abartmış olmam sanırım. 12. yüzyılda Saltuklular tarafından inşa edilen kaleden Kars’ın panoramik manzarasını izlemek burda mutlaka yapılması gerekenler arasında.
Günümüze gelene kadar birçok kez yıkılan veya onarılan Kars Kalesi’nin günümüzdeki haline gelmesi ise 1877-1878 yılları arasında 93 Harbi’nden sonra gerçekleşmiş. Gezginlerin kalenin tarihi geçmişinden daha çok sunduğu şehir manzarası ile ilgileneceğini düşündüğüm için daha fazla detaya burdan girmiyorum. Ancak Kars Kalesi hakkında daha fazla bilgi almak isterseniz şuraya bir göz atmanızı tavsiye ederim.
Kars Kalesi’ne Ulaşım
Biraz önce de belirttiğim gibi kale şehre hakim bir tepede bulunduğu için her noktadan görülebiliyor. Tavsiyem kentin tarih dolu sokaklarını adımlayarak Kars Kalesi’ne gitmeniz.
Kars Kalesi Giriş Ücreti
Kaleye giriş ücretsiz.
Yukarıda Kars’ta Gezilecek Yerler hakkında bilgileri mümkün olduğunca detaylı bir şekilde anlatmaya çalıştım. Yazımı beğendiyseniz, aklınıza herhangi bir şey takıldıysa veya geri bildirim yapmak istiyorsanız lütfen aşağıdaki yorum kutusuna yazın ve bana gönderin.