Ordu Gezi Rehberi

Ordu, Karadeniz Bölgesi’nin en nadide şehirlerinden biri. Şehri bu kadar özel kılan en önemli özellikleri bence yeşilin her tonunu ayrı güzellikte gözler önüne sermesi ve kalabalık şehir anlayışından sıkılanlar için günümüzde adeta bir lüks haline gelen tertemiz havayı ciğerlerinize bol bol doldurmanızı sağlaması.

Karadeniz’in bir çok şehri gibi yaz kış ayrı güzellikte manzaralara imza atan Ordu’nun doğal güzellikleri saymakla bitmeyecek kadar fazla. Ancak belirtmeliyim ki son yıllarda şehri ön plana çıkaran en önemli etkenlerden biri, kış aylarına ayrı bir renk katmak isteyenlerin ilgi gösterdiği Çambaşı Kayak Merkezi.

Tabii şehri özel kılan bir diğer etken de fındığı. Hem ülkemizde hem de yurt dışında fındığın temsilcisi olan şehir, diğer yöresel lezzetleri ile de kesinlikle denenmesi gereken tatları bünyesinde bulunduruyor.

Anlayacağınız Ordu, ülkemizin her köşesinde olduğu gibi, gezilip görülmeye, keşfedilmeye değer bir kent. Ben de bu yazımda Ordu’nun fahri turizm elçiliğine soyundum ve Ordu hakkında gezginlerin işine yarayabileceğini düşündüğüm bilgileri toparladığım Ordu gezi rehberimi hazırladım. Sizde hazırsanız başlayalım…

İçerik:

Ordu’ya Gitmeden Bunları Not Edin

Ordu'ya gitmeden not edin

Ülke: Türkiye

Bölge: Karadeniz

Telefon Kodu: 452

Ortalama Sıcaklık: 14.4 C

Ortalama İnternet Hızı: 24.15 Mbps

Ortalama Yemek Fiyatı: 25 TL

Gecelik Ortalama Otel Fiyatı: 200 TL

Seyahat İçin Ayrılması Gereken Zaman: En Az 2 Gün

Seyahat İçin En Uygun Aylar: Mayıs – Haziran – Temmuz – Ağustos

Ordu Nerede

Ordu haritası

Ordu’ya Nasıl Gidilir?

Ordu’ya ulaşım oldukça kolay çünkü hem havayolu hem de karayolu için pek çok alternatifi var.

Havayolu: Ordu’ya havayolu kullanarak ulaşımınızı sağlamak istiyorsanız Ordu-Giresun havalimanını kullanabilirsiniz. İstanbul, İzmir, Ankara gibi birçok şehirden kente sık sık uçuşlar gerçekleşiyor.

Karayolu: Ordu’ya otobüs ile ulaşım oldukça fazla. Türkiye’de bulunan neredeyse her il ve ilçeden Ordu’ya otobüs bulunuyor.

Özel Araç: Ordu’ya özel araçla gitmek istiyorsanız ihtiyacınız olan tek şey navigasyonu kurmak.

Ordu’ya nasıl gidilir, ulaşım nasıldır gibi soruların daha detaylı cevabını arıyorsanız aşağıdaki linke tıklamanız yeterli.

Ordu Nerede, Ordu’ya Nasıl Gidilir?

Ordu’da Gezilecek Yerler

Ordu’ya gitmek için seyahat planı oluşturmaya başladıysanız Ordu’da gezilecek yerler listesinin ne kadar kapsamlı olduğunu fark etmişsinizdir. Çünkü şehrin sadece merkezi değil ilçeleri, köyleri, yaylaları, şelaleleri de oldukça dikkat çekici ve görülesi doğal ve tarihi güzelliklere sahip.

Peki bu kadar yer arasından gezilecek en uygun destinasyonları nasıl seçeceksiniz? Elbette bu noktada kendinize sormanız gereken ilk soru gezinizi kaç gün sürdüreceğiniz.

Ordu'da gezilecek yerler kısa liste

Mesela sadece hafta sonu için gidecekseniz Ordu’da gezilecek yerler listenizi kabarık tutmayın derim. Çünkü bence her yeri gezmek uğruna aceleye getirerek gezerseniz pek de zevki çıkmayacaktır.

Ben de sizin için iki farklı seçenek oluşturdum.

İlk olarak kısıtlı zamanı olanlar: Ordu’da gezilecek yerler arasından bence kesinlikle görülmesi gereken destinasyonlar arasında bulunan yerleri sizin açın aşağıya sıraladım. Buyrun size listenize mutlaka eklemeniz gereken yerler:

  • Perşembe Yaylası
  • Çambaşı Yaylası
  • Ordu Boztepe
  • Yalıköy
  • Çambaşı Kayak Merkezi (Kışın gidiyorsanız ve kayak severseniz)
  • Yason Burnu ve Kilisesi
  • Ulugöl Tabiat Parkı
  • Gaga Gölü
  • Ordu Sahili

İkinci olarak geniş zamana sahip olanlar: Yukarıdaki yerlerin de dahil olduğu tam 26 farklı destinasyonun bulunduğu Ordu’da gezilecek yerler listeme aşağıdaki linkten bir göz atın. Tüm bilgileri ayrıntılarıyla o yazımda bulabileceksiniz.

Ordu’da Gezilecek Yerler

Ordu’da Ne Yenir, Nerede Yenir?

Ordu'dan bunları yemeden dönme

Karadeniz’in yöresel yemeklerini sevenlerin kesinlikle çok mutlu olacakları bir mutfağa sahip olan Ordu, yemek konusunda oldukça geniş bir kültüre sahip. Mesela Ordu’da deniz mahsüllerini taptaze yiyebilir, şehrin simgesi olan fındık ile süslenmiş tatlıları hüpletebilir ve elbette meşhur Ordu pidesini tadabilirsiniz.

Tabii listenizin sadece bunlarla sınırlı kalmayacağına emin olabilirsiniz. Özellikle yaylalarda yöresel yemekleri tam da yerinde yiyebileceğiniz alternatifler sıkça bulunuyor. Benden size tavsiye Ordu’ya gelmişken tadabileceğiniz her şeyi azar azar da olsa tatmayı ihmal etmeyin.

E çok övdün ama bu kadar mı yani diyorsanız sizi Ordu’ya ait tüm yöresel tatları yazdığım Ordu’da ne yenir, nerede yenir yazıma davet ediyorum. Sadece yemekleri değil bu güzel yemekleri nerede yemeniz gerektiğinin de cevaplarını verdiğim blog yazıma aşağıdaki linke tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Ordu Yemekleri – Ordu’da Ne Yenir, Nerede Yenir?

Ordu’da Nerede Kalınır?

Havaların güzelleşmesi ile birlikte yaz aylarında Ordu’ya gelen turist sayısı artıyor. Bu yüzden de şehirde birçok konaklama alternatifi bulunuyor. Ayrıca fiyatlarda oldukça uygun. Özellikle şehir merkezinde hem uygun fiyatlı hem de lüks birçok otel alternatifi bulunuyor.

Tatilinize ayrı bir renk katmak, kalabalıktan uzaklaşmak isterseniz de şehrin yaylalarında bulunan konaklama seçeneklerinden birini tercih edebilirsiniz.

Ancak şehir hayatından bunalan gezginlerin yaz ayarında yaylalara gösterdiği ilgi sebebiyle bu dönemlerde otel fiyatlarının biraz arttığını belirtmekte de fayda var.

En güzel ve ihtiyacıma en uygun oteli nasıl bulabilirim derseniz sizin için derlediğim En iyi 10 Ordu otelleri listeme göz atabilirsiniz.

Ordu Otelleri – Ordu’da Nerede Kalınır? En İyi 10 Alternatif

Ordu’da Nerede Denize Girilir?

Karadeniz’de deniz mevsiminin geldiği aylarda diğer tatil yerlerine nazaran her zaman havalar güzel olmuyor. Hadi havalar güzel oldu diyelim ama açıkçası bu pek de uzun sürmüyor. Ancak denizin dibine kadar gelmişken güzel havalara denk gelen tatilciler sulara kendisini atmadan Karadeniz’den ayrılmak da istemiyorlar.

Haliyle Ordu gezisine çıkan gezginler de Karadeniz’in serin sularının keyfini çıkarmak istiyorlar. Eğer sizde havaların güzelleştiği yaz aylarında şehri ziyaret edecekseniz Ordu’da gezilecek yerler yazımın içinde bulunan Ordu plajları listeme göz atabilirsiniz.

Uyarı: Karadeniz’de özellikle sert havalarda denize girerken çok dikkatli olmanızı ve yapılan uyarılara kulak vermenizi tavsiye ederim.

Ordu’nun Tarihi

Ordu şehir manzarası

Eğer seyahat etmeyi seviyorsanız bence bir yeri keşfe çıkmadan önce yapmanız gereken ilk şey o yerin geçmişi hakkında az da olsa bilgi sahibi olmanız. Bende bu yüzden Ordu’nun tarihi hakkında sizlere kısa da olsa bilgi vermek istedim. Buyrun başlayalım.

  • Ordu’da bulunan ilk yerleşim yerinin MÖ 7. Yüzyıla kada dayandığı biliniyor.
  • Bozukkale, bölgenin merkezinde bulunan ilk yerleşim yeri olarak kaynaklara geçmiş.
  • Tarihin izleri çok eskilere dayanan Ordu Kotyora adı ile kurulmuş. Kotyora kelime anlamı ile de Kut yöresi anlamına geliyor.

Ordu’nun tarihi hakkında daha detaylı bilgi almak isterseniz şu yazıyı inceleyebilirsiniz.

Ordu Festivalleri

Karadeniz Bölgesi’nin belki de en meşhur özelliği yaz aylarında yaylalarında yapılan festivalleri. Festivallerin oldukça keyifli olduğunu ayrıca yörenin insanlarını, kültürünü anlamak için de en doğru adres olduğunu söyleyebilirim.

İşte tam da bu yüzden seyahat planınıza göre aşağıda sıralamış olduğum Ordu festivalleri arasından denk gelen olursa mutlaka uğramanızı tavsiye ederim.

Çambaşı Kar Festivali

Perşembe Yaylası Festivali

Vosvos Şenliği

Mayıs Yedisi Şenliği

Uçurtma Şenliği

Ordu’da Alışveriş

Ordu’ya yolunuz düştüyse şehrin ününe ün katan fındığını tatmadan ve az da olsa yanınıza almadan dönmek olmaz. Fındık ve fındığı içinde bulunduran birçok ürünü satın almak için şehir merkezinde birçok dükkan bulunuyor.

Tabii Ordu’da alışveriş sadece fındıkla sınırlı değil. Ordu’dan alınabilecek diğer alternatifleri de aşağıya sıralıyorum.

Kestane Balı: Sevenlerinin almaktan bıkmadığı kestane balı, birçok hastalığa şifa sağladığı için kesinlikle almanız gereken yiyecekler arasında.

Tirebolu Çayı: Komşu il olan Tirebolu’nun çayı Ordu’da da oldukça ünlü. Bir kere bu çaydan içtiğinizde diğer çayları unutacağınıza eminim. Bu yüzden Tirebolu çayını almadan şehirden ayrılmamanızı tavsiye ederim.

Ordu’ya Ne Zaman Gidilir?

Karadeniz Bölgesi’nde  bulunan illere seyehat etmeyi düşünenler hava şartları sebebiyle yaz aylarını tercih etse de bence buraları gezmek her mevsim ayrı güzellikte. Heleki bölgeyi ilgi çekici kılan yaylalarını düşününce insan hem kar manzarasına şahit olmak, hem sıcacık havalarda özgürce dolaşmak hem de yağmur seslerini dinlemek istiyor.

Ancak tabi herkesin sevdiği hava farklı olduğu için tercih edilen aylar farklılık gösteriyor. Seyahatinizi yağmurdan çamurdan uzak gerçekleştirmek istiyorsanız Mayıs ayı ile Ağustos ayı arasında Ordu gezinizi gerçekleştirmenizi tavsiye ederim.

Ancak unutmayın ki Ordu her an her saniye yağış almaya müsait bir ilimiz bu yüzden aman diyim yağmurluğunuzu mevsim ne olursa olsun yanınızda getirmeyi unutmayın.

Ordu’yu Gezmek İçin Ne Kadar Zaman Lazım?

Ordu merkezi gezmek için 2 gün yeterli olsa bile çevresindeki yerleri de içine katarak seyahatimi daha da renklendirmek istiyorum derseniz en az 4 gününüzü ayırmanızı tavsiye ederim.


Yukarıda Ordu gezisi hakkında bilgileri mümkün olduğunca detaylı bir şekilde anlatmaya çalıştım. Yazımı beğendiyseniz, aklınıza herhangi bir şey takıldıysa veya geri bildirim yapmak istiyorsanız lütfen aşağıdaki yorum kutusuna yazın ve bana gönderin.

Furkan Patan

Seyahat etmek, yeni yerler görmek, farklı kültürler ile etkileşimde bulunmak en büyük tutkum. Bu yüzden, havalimanlarını, otobüs terminallerini ve tren garlarını mesken edinmeyi seviyorum. Gördüğüm her yeni şehir ve kültür, benim için ufkumu açan yeni bir arkadaş demek.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu