Ordu Yemekleri – Ordu’da Ne Yenir, Nerede Yenir?
Karadeniz, yeşiliyle büyülediği kadar ‘Karadeniz sofraları’ olarak bilinen metasıyla da kendine hayran bir seyahat destinasyonu. Mutfak kültürünün oldukça gelişmiş olduğu bu bölgede hele ki yolunuz Karadeniz’in en güzel şehirlerinden biri olan Ordu’ya düştüyse, siz gezginlere mutlaka deneyimleri gereken bir gastronomi yolculuğundan bahsetmeden olmaz.
Yöresel Ordu Yemekleri
Her kültürde olduğu gibi Ordu Yemekleri de bölgenin coğrafi konum ve özelliklerine göre belirli bir mutfak kültürü çerçevesinde, tipik Karadeniz sofralarında olan yemek türlerine benzer şekillenmiş. Özellikle et, sebze ve balık türlerinde hazine olarak nitelendirebileceğimiz birçok değişik yöresel tatları barındıran bir mutfağa sahip burası.
Tabi bu Ordu yemekleri yörenin coğrafi yapısına göre farklılık gösteriyor. Kıyı kesimlerde birbirinden lezzetli balık restaurantlarında balık ziyafeti yapabileceğiniz gibi rakımın arttığı yerlerde Ordu mutfağının et ve sebze ağırlıklı yemekleriyle karşılaşabilirsiniz.
Artık seyahat severlerin mutlaka ziyaret etmesi gereken manzarasıyla göz doyururken zengin mutfağıyla da karnımızı doyuracak olan Ordu’nun yöresel yemeklerini tanımaya geçebiliriz.
İçindekiler:
Bonus: Ordu’da Fındık Nereden Alınır?
Sebze Yemekleri
Galdirik Kavurması
Bahar aylarının gelmesiyle birlikte pazar tezgahlarında yerini alan, Karadeniz sofralarında yaygın olarak kullanılan bir ot galdirik. Farklı yörelerde farklı isimlerle anılsa da yetiştiği ve asıl meşhur olduğu ilimiz Ordu. Sadece gövde kısmı yenen bu sebze yemeğinin Ordu yöresel yemekleriyle özdeşleşmiş otantik bir yanı da bulunuyor.
Karalahana Çorbası
Karalahana çorbası, Karadeniz sofralarının vazgeçilmezi diyebileceğimiz, hemen her mutfağında pişen bir çorba. Ordu yöresel yemekleri arasında da kendine yer edinmiş olan bu lezzet için mutfakta sıkça açılıyor tencere kapakları. Aynı zamanda vitamin deposu olan bu çorba için karalahananın gelip gelebileceği en lezzetli desem yeri.
Dible
Şehrin merkezinde bulunan apartmanların içindeki dairelerden tutun da sis çökmüş yayla evlerine kadar her Karadeniz evinin mutfağında pişen ve buradan Anadolu’nun birçok yerine yayılan lezzetli bir yemekte sıra. Farklı yapım şekilleri de bulunan Dible, Karadeniz sofralarında sıkça karşılaşılan, Ordu’ya yolu düşenlerin mutlaka tatması gereken nefis ve yöresel bir sebze yemeği. Kuru ya da taze sebzelerden hazırlanabildiği gibi, en yaygın tüketme şekli de fasulyeyle birlikte hazırlanan fasülye diblesi.
Hoşkıran Kavurması
Buram buram yöresel bir lezette kokan, Ispanağa benzerliğiyle dikkat çeken hoşkıran otuyla yapılan bu sebze kavurması Ordu’ya yolu düşen tüm seyahat severlerin onu denemesini bekliyor.
Sakarca Kayganası
Ordu yöresel yemekleri diyince akla ilk gelen sebze yemekleriden biri tabi ki de sakarca kayganası oluyor. Sakarca, Ordu yöresinde yetişen fındıktan küçük soğanı ile üst kısmında yeşil iğne yaprakları olan yaban bir bitki. İlkbahar ve sonbaharda, tarla ve bahçelerde kendiliğinden yetişiyor.
Mısır unu, sıvı yağ ve yumurtayla hazırlanan bir yemek olan Sakarca Kayganası, otantik bir tat olarak nitelendirebileceğim lezzeti ile gezginlerin favorileri arasında yer alıyor.
Ordu Gezi Planınızı Diğer Ordu Yazılarıma Bakmadan Hazırlamayın!
Ordu Otelleri – Ordu’da Nerede Kalınır? En İyi 10 Alternatif
Ordu Nerede? Ordu’ya Nasıl Gidilir?
Taze Bezelye Kayganası
Sakarca kaygasına benzer bir şekilde mısır unu, yumurta ve yağın haşlanmış bezelyeye eklenmesiyle hazırlanan, Ordu sofralarının vazgeçilmez sebze yemeği olan taze bezelye kayganası, şehrin en ikonik yemeklerinden biri olarak biliniyor. Ordu’da ki yöresel yemek hazırlayan hemen her restoranda bulabilirsiniz.
Melocan Kavurması
Melocan bitkisinin en büyük özelliği kanı temizlemesi. Dikenli bir bitki olan melocanın ucundaki filizlerini toplanmasıyla hazırlanan ve yine ‘diken ucu’ kavurması olarak da adlandırılan, Ordu’ya has yemekler kataloğunda yer bulmuş önemli lezzetlerden biri.
Tirmit Kavurması
Türkiye’nin fındık deposu olarak adlandırabileceğimiz Karadeniz’de sıklıkla görülebilen tirmit, çoğunlukla fındık ağaçlarının altında yetişen geniş şapkalı bir mantar türüdür. Tirmit kavurması için toplanan mantarların içine taze biber, domates ve tavuk gibi malzemeler de katılabilir. Ordu mutfağında yer bulan alışılmadık bu yemek özellikle de farklı tatlar arayan seyahat severler için eşsiz bir fırsat olabilir.
Hamur İşi ve Et Yemekleri
Ordu Pidesi
Karadeniz’in dünyaya açılan kapısı olarak bilinen, Ortadoğu ve Asya’da da azımsanamayacak bir hayran kitlesine sahip olan bir lezzette sıra. Ordu yöresel yemekleri denilince ilk sırada görmeye alıştığımız meşhur Ordu pidesi…
Ordu yağlaması olarak da adlandırılan bu pide Karadeniz mutfağının kendine has pidesi. Yumurtayla da servis edilebilen bu meşhur pideyi Ordu’daki hemen her lokantada yiyebilirsiniz.
Gürcü Kavurması
Karadeniz Bölgesi’nin genelinde yaygın olan Gürcülerin düğünlerinden eksik etmediği geleneksel yemekleri Gürcü kavurması, Batum üzerinden ülkemize gelen insanlar tarafından mutfak kültürümüze dahil edilen önemli bir lezzet. Karadeniz mutfağında sıkça kullanılan mısır unu da yine bu etli yemeğimizde de yerini alıyor.
Hamsi Köftesi
Karadeniz’de bir şehrin mutfağından bahsederiz de hamsisiz olur mu hiç? Karadeniz demek hamsi demek. Elbette Ordu sofralarında da hamsinin bir yorumunu deneyimlemek mümkün. Bu gümüş renkli küçük balıkların mısır unu, yumurta ve soğanla buluştuğu bu özel yemeği özellikle yerinde, Ordu sofralarında yemenizi tavsiye ederim.
Yufka Böreği
Yapımı oldukça pratik olan ve zaman zaman herkesin mutfağında pişen bu börek aslında Ordu mutfağına ait pratik bir lezzet. Kuru Yufka böreği olarak da bilinen bu yemek yağlanan yufkaların iç malzemeyle harmanlanıp tavada pişirilmesiyle elde diliyor.
Tatlılar
Cevizli Helva
Ordu ve tatlı dendiği zaman akla ilk gelen şey kesinlikle cevizli helva oluyor. Kış aylarında sıcak tuttuğu söylenen bu helva özellikle soğuk havalarda oldukça büyük bir ilgi görüyor.
Ordunun yöresel lezzetlerinin başında sayılabilen ve yapımı 3 gün süren cevizli helva turistlerin de oldukça ilgisini çekiyor. İçerisinde çöven kökü, limon tuzu, bol ceviz ve şeker bulunan helva yaz aylarında turistler tarafından daha çok talep edilirken, bahsettiğimiz sebepten dolayı kışın yerli halk tarafından daha çok rağbet görüyor.
Papa Tatlısı
Karadeniz mutfağında birçok farklı yörede de yapılan papa tatlısı, Ordu’da siyah üzüm tatlısı olarak da biliniyor. Kara üzüm suyu ve nişastadan yapılan bu tatlı da yine Ordu yöresel lezzetlerinin içinde yer alıyor.
Ordu’da Ne, Nerede Yenir?
Ordu’da hangi yöresel lezzetleri deneyimleyebileceğinizden bahsetmişken bu nefis yemekleri ve tatlıları nerelerde yiyebileceğinizden elbette bahsetmem lazım.
Ordu Kahvaltı Mekanları
Şamata Kafe
Taş fırında yapılan özel ekmeklerini kullandıkları kendilerine has fast foodları denemek isterseniz Ordu da ilk adresiniz burası olmalı. Spesiyalleri ve tostlarıyla övgü alan bu mekana siz gezginlerin yolu düşerse özellikle de yengeni denemenizi öneririm.
Fadik Ana’nın Ocağı
Fadik Ana, Ordu Kayabaşı’nda sizi onlara misafirliğe gitmiş gibi hissettiren Ordu’daki en özel işletmelerden biri. İçeri girerken ‘en fazla ne olabilir ki’ diye düşüneceğiniz ama çıkarken ‘daha başka ne olabilirdi’ dediğiniz sıcak bir mekan ve hizmet deneyimi sunuyor burası.
Ordu’nun yöresel yemeklerinden özellikle galdirik kavurması ve taze bezelye gayganası Fadik Ana’nın en çok beğenilen lezzetlerinden.
Ordu Restoranları
Vonalı Celal
Vonalı Celal Restaurant, balıkları neredeyse martılarla birlikte yiyebileceğiniz bir alanda; Karadeniz’in kıyısında denize sıfır konumlanmış. Mısır ekmeğinin, turşu kavurmasının ve tabi ki balıklarının methedildiği bu restaurant akşam yemeği için harika bir durak olabilir.
Akamoy Boztepe Restoran
İnsanın içini ısıtan samimi, sıcacık hissettiren bir dekorasyonu bulunan kır, yamaç ve deniz manzarasına sahip otel bünyesindeki bir restaurant Akamoy Boztepe Restoran. Kahvaltı, öğle yemeği ve akşam yemekleri için tercih edebileceğiniz ve bu seçiminizde sizi pişman etmeyecek kalitede bir hizmete sahip.
Kervansaray Lokantası
Ordu’nun göbeğinde, yıllara meydan okuyan bir mekan… Ünlü gurme Vedat Milor’un da daha önceden ziyaret ettiği ve önerilerini belirttiği bu esnaf lokantası yöresel Karadeniz lezzetleriyle adeta midele bayram ettiriyor diyebilirim. Özellikle kaldirik kavurması, mısır unlu ısırgan çorbası, karalahana dolması ve dönerini denemenizi uzmanı öneriyor.
Derin Balık
Ordu’daysanız ve balık yemek için kaliteli ve aynı zamanda lezzetli bir mekan arıyorsanız Derin Balık bir diğer adres. Balığı, çorbasından ana yemeğine kadar her şekilde tüketebileceğiniz bu restaurantta her lezzetten ayrı ayrı keyif alacağınızı söylemeden geçmeyeyim.
Atabeyoğlu Lezzet Çiftliği
Karadeniz, bölgesel olarak balıklarıyla ön plana çıksa da kırmızı et için de iddialı restaurantlara sahip. Bunlardan biri de Ordu’da bulunan Aatabeyoğlu Lezzet Çiftliği. Ordu yöresine ait tüm yemeklerin yanı sıra et yemeklerini de yiyebileceğiniz bu mekan güveçleriyle ön plana çıkıyor.
Kahvaltı için de tercih edebileceğiniz mekan özellikle seyahat severler tarafından tam not alıyor.
Meşhur Pide
Ordu’yu ziyaret edenlerin meşhur Ordu pidesi için tercih etmekte tereddüt etmemeleri gereken bir yer Meşhur Pide. Özellikle de tereyağlı pidesiyle adından çokça söz ettiren bu mekan gezginlerin de sıklıkla ziyaret ettiği bir işletme.
İspirli Pide
İspirli Pide, tam Ordu pidesini yumurtlı sevenlere göre bir mekan. Üzerinde yumurtasıyla servis edilen kıymalı pidesi mekanın en gözde lezzeti. Bunun yanı sıra çorba ve kebaplarıyla da adından söz ettirmeyi başarıyor.
Tepe Restoran
Adından da anlaşılabildiği gibi Tepe Restaurant, deyim yerindeyse şehir manzarasının ayaklar altında kaldığı bir konumda bulunuyor. Bu eşsiz ve nefes kesen manzaraya karşı yiyebileceğiniz birçok yöresel lezzetlerin yanında Karadeniz pidesi de restoranda bulunan yemek alternatifleri arasında.
Digi’nin Yeri
Ordu’da pide konusunda iddialı olan bir başka mekan da Digi’nin Yeri… Yıllardır konumunu ve lezzetini korumuş, pideleriyle olduğu kadar mekanın ambiyansıyla da kendisine hayran bırakan ve seyahat severlerin mutlaka ziyaret etmesi gereken yerler arasında gösterilen bir mekan burası.
Sahil Balık Evi Restaurant
Ordu’da sahil kenarında bulunan ve kendinizi evinizde gibi hissedeceğiniz bir mekan burası. Manzarasıyla göz doldurduğu gibi balıklarının lezzetiyle de bilinen Sahil Balık Evi, özellikle balık çorbası ile biliniyor.
Olive Cafe ve Restaurant
Ordu’nun belki de en güzel göründüğü bir noktada, rıhtımda bulunan restaurant, tasarımı ve estetik görünümüyle dikkat çekiyor. Deniz kenarında yer alan mekan açık ve kapalı etkinlik alanlarından oluşuyor. Kahvaltı için tercih edebileceğiniz bu mekan aynı zamanda akşam yemeği için de tavsiye ediliyor.
Ordu’da Tatlı Nerede Yenir?
Aşiyan Künefe
Künefe konusunda Ordu’da tek sayılabilecek bir mekan burası. Kaliteli malzeme ve kaliteli işçilikle ortaya çıkartılan, yanında süt ve meyvelerle ikram edilen künefenin tadı damakta kalıyor.
Bonus: Ordu’da Fındık Nereden Alınır?
Fındık diyince akla ilk gelen şehirlerimizden biri Ordu. Tatlıdan ana yemeğe, salatadan çereze kadar tüketilebilen geniş bir yelpaze sahip olan fındık; fındık bahçeleriyle ünlü olan bu ilimizden alınmazsa olmaz…
Ordu da fındık almak isteyeceğiniz en meşhur adres Gürsoy Fındık. İçeride fındığın her halini bulmak ve satın almak mümkün. Kavrulmuş fındık, kabuklu fındık, iç fındık, fındık ezmesi, fındık kreması, draje çeşitleri, fındık yağı ve pastacılık için fındık türevli ürünlere kolaylıkla ulaşabilirsiniz.
Yukarıda Ordu’da ne yenir, nerede yenir mümkün olduğunca detaylı bir şekilde anlatmaya çalıştım. Yazımı beğendiyseniz, aklınıza herhangi bir şey takıldıysa veya geri bildirim yapmak istiyorsanız lütfen aşağıdaki yorum kutusuna yazın ve bana gönderin.