Adatepe Köyü Gezi Rehberi- Gizli Kalmış Güzellik “Adatepe”


İçeriğim, Çanakkale‘nin gizli kalmış güzelliği Adatepe Köyü hakkında. Adatepe Köyü gezi rehberi yazısında Adatepe’ye nasıl gidilir, konaklama alternatifleri nelerdir gibi soruların cevaplarını bulabileceksiniz.


Şimdi size anlatacağım bu efsane yerin bir grup gönüllünün bölgeyi harabe haldeyken restore edip yaşanabilecek en güzel yerlerden biri haline getirdiğini peşin peşin belirtmek istiyorum. Çünkü bence bu girişim hem oldukça özel hem de biz gezginler için bulunmaz bir nimet gibi.

Evet bahsettiğim yer Kazdağları’nın gözdesi olmaya aday olan gizli güzellik Adatepe köyü. Burası sanırım küçüklüğümüzden beri hayallerimizi süsleyen o havası suyu ayrı güzel, insanlara cana yakın ve ormanın içindeki muhteşem köyün ta kendisi diyebilirim.

Ayrıca buradaki evler taştan yapıldığı için de ortamın atmosferi daha da tatlı bir hal almış. Bu şirin köy aslında eski bir Rum köyüymüş. Hatta Kurtuluş savaşının yaşandığı döneme kadar Türkler ve Rumlar burada gayet güzel bir şekilde yaşıyorlarmış. Ancak mübadele ile birlikte köy yavaş yavaş terk edilmeye başlanmış. İşte şimdide bir grup gönüllüyle yeniden keşfedilmiş.

İşte bende gizli köşeleri keşfetmek isteyen siz gezginler için Adatepe Köyü ile ilgili tüm bilgileri Adatepe Köyü gezi rehberi yazısında toparladım.

Yazımızın içeriğinde, Adatepe nerede ve nasıl gidilir, gezilecek yerleri nerelerdir, Adatepe’de nerede kalınır, ne yenir gibi Adatepe Köyü hakkında detaylı bilgileri bulabilirsiniz.

İçerik:

Adatepe Nerede? 

Adatepe nerede

Adatepe, Çanakkale’nin sevimli mi sevimli ilçelerinden olan Küçükkuyu’ya bağlı tatlı bir köy. Çanakkale merkez ile Adatepe arası yaklaşık 110 kilometre yani 1 saat 40 dakika kadar sürüyor. Küçükkuyu Adatepe arası ise yaklaşık 10-15 dakika kadar sürüyor.

Adatepe’ye Nasıl Gidilir? 

Sıra geldi Adatepe Köyü gezi rehberi yazımın en önemli sorularından birine. Adatepe’ye gidelim ama nasıl gidelim? Adatepe’ye ulaşım en kolay özel araç ile sağlanıyor ancak otobüs ile ulaşım da çok zor değil. Adatepe’ye uçak ile ulaşım ise Çanakkale havaalanından ilk olarak Çanakkale’ye ulaşıp yapıldığı için biraz daha uzun sürüyor.

Adatepe’ye otobüsle ulaşım: 

İzmir-Çanakkale Karayolu üzerinde Küçükkuyu beldesi bulunuyor. İşte Adatepe’ye en yakın ve kolay ulaşım sağlayabileceğiniz nokta burası. Çünkü otobüslerin çoğu Küçükuyu da duruyor. Küçükkuyu’dan Adatepe Köyü’ne ise minibüs, otobüs ve taksi ile ulaşılabiliyor.

Ankara ve İstanbul’dan gelecekler için ise Balıkesir-Edremit güzergahı tercih edilebilecek en iyi rotalardan biri. Yine Edremit’ten Küçükkuyu’ya da ulaşım için minibüsler bulunuyor.

Adatepe’ye özel araçla ulaşım: 

İzmir-Çanakkale Karayolu’nu kullanarak Küçükkuyu’ya ulaşım oldukça kolay. Küçükkuyu’dan da özel aracınız ile yaklaşık 3 kilometrelik bir yol sonucunda Adatepe Köyü’ne ulaşabiliyorsunuz.

Adatepe Köyü Gezilecek Yerler 

Adatepe köyü gezilecek yerler

Adatepe Köyü küçük bi yerleşim alanı olduğu için öyle saatlerce gezeceğiniz bir yer değil. Ancak burada keyifli uzun yürüyüşler yapmak, doğanın keyfini çıkarmak, kendinle de baş başa kalmak oldukça keyifli. Ancak köyün bir de denize bakan tarafı var. Bu tarafta da Zeus Altarı bulunuyor. Ki buraya gidip gelmek biraz zaman alıyor. Bu kısımdan zaten yazımın devamında bahsedeceğim için şimdilik es geçiyorum.

Köyün merkezinde gezilecek yer aramak çok da akıllıca değil çünkü pek bir yer yok ancak ben size ufak tefek tüyolar vereceğim.

Taş evli ve konaklı sokaklar

Adatepe Aşağıki ve yukariki mahalle olarak ikiye ayrılıyor. Bu ayrımın sebebi Rumların yaşadığı taş evlerin aşağı mahalle, Türk konaklarının ise yukarı mahallede bulunuyor olması. Ve bence bu mahallelerde yürümek insana tarif edilemez duygular bırakıyor.

Köy zaten genel olarak insana mutluluk ve huzur verdiği için buna pek de şaşmamalı. Yani bence bu yüzden köyün Arnavut kaldırımlı sokaklarında saatlerce yürümek,  şirin taş evlerin rengarenk kapılarında tatlı fotoğraflara imzanızı atmak oldukça keyifli.

Taş Mektep

Taş Mehtep,1940’lı yıllardan 1980’li yıllara kadar okul olarak kullanılan bir yermiş. Ancak 1980’den sonra okula gelenlerin nüfusunun azalması sonucu bu taş mektep kapanmış ve bomboş kalmış. Maalefef ki o içinde çocukların şen kahkahalarla ruhunu doyurduğu havası bozulmuş. Ancak köyü keşfeden grubun burayı felsefe, edebiyat, tarih ve sanat atölyesi yapmasıyla her şey yeniden canlanmaya başlamış.

Burada şimdilerde çocukların cıvıltılı sesi olmasa da huzurlu bir sessizlik hakim. Özellikle de öyle bir kütüphane yapmışlar ki insanın oturup saatlerce kitap yapraklarıyla dans edesi geliyor. Hatta buradaki ; kütüphanenin hemen girişinde bulunan masanın üzerindeki kitaplardan ücretsiz olarak kitap alabilirsiniz de. 

Zeus Altarı

Köyün yakınlarından bir yerden enfes Ege manzarasını izlemek isterseniz eğer istikamet Zeus Altarı. İlyada Destanı’na konu olan, mitolojiye göre Zeus’un karısı Hera’ya aşık olduğu yer olan Zeus Altarı, İlyada Tanrıların İda dağında yaşadığını ve Truva savaşlarını  burada izlediğini söyler. Zeus’un da burada yaşayıp savaşı buradan izlediği söylenir.

Anlayacağınız bu tarz konulara ilginiz varsa ve Ege manzarasına hakim bir yer arıyorsanız Zeus Altarını mutlaka ziyaret etmelisiniz. Ancak alana motorlu taşıtlarla girmek yasak olduğu için birazcık uzun bir yolu yürümeniz gerekiyor. Ancak zaten köyün keyfi bence anca böyle çıkıyor.

Adatepe Zeytinyağı Müzesi

Adatepe Köyünde bulunan tarihi  bir sabunhane binası bulunuyor. İşte zeytinyağı müzesi  de bu binadan restore edilerek bugünkü haline getirilmiş. Müzede civar köylerden getirilmiş zeytin, zeytinyağı ve sabun üretimi ile alakalı çeşitli araç-gereç ve aksesuarlar sergileniyor. Müze Adatepe Köyünün bağlı olduğu Küçükkuyu’da bulunuyor.

Adatepe Konaklama 

Adatepe konaklama

Adatepe de taş butik otellerde konaklamak ya da Osmanlı tarzının hakim olduğu konaklarda kalmak gibi alternatifler bulunuyor. Hatta kiralayabileceğiniz taş villalarda bulunuyor. Anlayacağınız buranın ruhunu tam olarak anlayabileceğiniz seçenekler mevcut.

Adatepe Köyü’nde Ne Yenir, Ne İçilir? – Adatepe Köyü Kahvaltı 

Adatepe köyünde ne yenir ne içilir

Adatepe Köyü’nde maalesef çok da fazla yeme içme alternatifi bulunmuyor. Ancak burada enfes bir köy kahvaltısı yapabileceğinizi söyleyebilirim. Hemen köy meydanında bu alternatiflere ulaşabilirsiniz. Ki zaten burada bulunan köy kahvesinde en azından bir kahve içmenizi mutlaka tavsiye ederim.


Yukarıda Adatepe Köyü gezisi hakkında bilgileri mümkün olduğunca detaylı bir şekilde anlatmaya çalıştım. Yazımı beğendiyseniz, aklınıza herhangi bir şey takıldıysa veya geri bildirim yapmak istiyorsanız lütfen aşağıdaki yorum kutusuna yazın ve bana gönderin.

Furkan Patan

Seyahat etmek, yeni yerler görmek, farklı kültürler ile etkileşimde bulunmak en büyük tutkum. Bu yüzden, havalimanlarını, otobüs terminallerini ve tren garlarını mesken edinmeyi seviyorum. Gördüğüm her yeni şehir ve kültür, benim için ufkumu açan yeni bir arkadaş demek.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu