Amasra Gezi Rehberi


Amasra Gezi Rehberi yazımda, yurtiçinde alternatif seyahat destinasyonlarından biri olan Amasra hakkında birçok bilgiyi paylaştım. Amasra gezisi için planınız yaparken size yardımcı olacak birçok detayı içeriğimde bulabilirsiniz.


Amasra, siz seyahat sever dostlarıma Karadeniz Bölgesi’nde önerebileceğim en özel destinasyonlardan biri. Siz de Batı Karadeniz’in en nadide yerlerinden biri olan Bartının adeta cennet köşesi Amasrası ile tanışmaya hazır mısınız?

Amasra gezi rehberi

Amasra aslında Bartın’ın küçük ama kesinlikle görülesi birçok yere sahip bir ilçesi. Çünkü Amasra gerek insanı şaşkına çevirecek türden olan doğal güzellikleri, gerek birçok kültürü içinde barındıran tarihi dokuları, gerek mimari yapıları ile görmeden ölmeyin diyebileceğim birçok özelliğe sahip.

Özellikle de doğal güzellikleri ile insanı kendine hayran bırakan bu şirin kasabanın muhteşem bir koy çevresinde kurulu olduğunu biliyor muydunuz? E hal böyle olunca da yeşilin ve mavinin ahengi de kaçınılmaz oluyor.

Burada büyük şehirlerdeki yaşadığımız o karmaşık hayatın aksine her şey son derece sakin. Ve belki de en önemlisi, burada anı anda yaşamak kaçınılmaz. Amasra’da konaklayacağınız oteller bile butik otel tarzında ve  ruhunuzu, bedeninizi dinlendirecek bir atmosfere sahip.

E tabi  ben de boş durmadım. Amasra’yı bu kadar sevmişken Amasra gezisinde size rehber olması için geziniz sırasında size lazım olacak her türlü bilgiyi derlediğim Amasra gezi rehberini hazırladım. Hazırsanız başlayalım!

İçerik:

Amasra’ya Gitmeden Bunları Kaydedin

Amasra'ya gitmeden bunları not edin
  • Ülke: Türkiye
  • Bölge: Karadeniz
  • Telefon Kodu: 378
  • Ortalama Sıcaklık: 12 C
  • Ortalama İnternet Hızı: 24.15 Mbps
  • Ortalama Yemek Fiyatı: 20 TL
  • Gecelik Ortalama Otel Fiyatı: 200 TL
  • Seyahat İçin Ayrılması Gereken Zaman: 2 gün
  • Seyahat İçin En Uygun Aylar: Mayıs, Haziran, Temmuz, Ağustos

Amasra Nerede?

Amasra nerede

Amasra’ya Nasıl Gidilir?

Amasra’ya ulaşım için birçok farklı alternatif bulunuyor.

Havayolu: Amasra’da havaalanı bulunmadığı için şehre ulaşım Zonguldak havaalanından sağlanıyor. Amasra şehir merkezi ile Zonguldak Havaalanı arası da yaklaşık 50 kilometre.

Karayolu: Amasra’ya otobüs ile ulaşım sağlamak oldukça kolay. Hemen hemen her  büyükşehir den Amasra’ya direk seferler düzenleniyor. Direk sefer olmayan il ve ilçelerden ise ilk önce Bartın’a ulaşımınızı sağlıyorsunuz. 

Özel Araç: Amasra’ya özel araç ile ulaşımınızı sağlayacaksanız sadece navigasyonu açmanız yeterli olacaktır.

Amasra’ya ulaşım hakkında daha detaylı yazım için aşağıdaki linke tıklayabilirsiniz:

Amasra Nerede, Amasra’ya Nasıl Gidilir?

Amasra’da Şehir İçi Ulaşım

Amasra oldukça küçük bir şehir. Ayrıca her yanı da doğal güzelliklerle dolu. E durum böyle olunca da şehirde yürüyerek gezmek, temiz havayı bol bol içine çekmek insanı mest ediyor. Bu yüzden de kentte sadece dolmuş ve taksi gibi ulaşım araçları kullanılıyor.

Amasra’da Gezilecek Yerler?

Amasra'da gezilecek yerler kısa liste

Amasra, kendinizi Venedik’te gibi hissedeceğiniz yapıya sahip atmosferi ile gelenleri kendine hayra bırakmayı tüm doğallığıyla başarıyor. Burası öyle günlerce uzun uzun kalmanızın gerekeceği büyük bir ilçe değil. Ancak emin olun bir hafta sonunuzu dolu dolu geçirebileceğiniz güzelliklere sahip.

Özellikle doğa manzaraları ile insanın gözünü gönlünü açan bu şehre gelince yapacağınız ilk iş, Küçük Limanda bulunan herhangi bir çay bahçesinde tatilin tadını çıkarmaya başlamak. Zaten gece gündüz ayrı eğlenceye sahip olan kentte gün batımı eşliğinde bir şeyler içmenin ve anı kalsın diye bu kareleri fotoğraflamanın hazzı ise bambaşka.

Amasrada gezilecek yerler

E yapacaklarımız sadece bu kadar mı diyenleri duyar gibiyim. Tabii ki de hayır. Amasra’da gezilecek birçok yer var. İşte tam da bu yüzden Amasra’da gezilecek yerler için ayrı bir yazı yazdım. Aşağıya bunun linkini bırakacağım.

Ancak benim yazıyı uzun uzun okuyacak vaktim yok diyenler için şehri ön plana çıkaran en önemli Amasra gezilecek yerlerini sıralıyorum:

  • Amasra Kalesi
  • Amasra Müzesi
  • Amasra Kemere Köprüsü
  • Fatih Camii
  • Çekiciler Çarşısı
  • Direkli Kaya
  • Kuşkayası Anıtı
  • Küçük Kilise(Şapel)

Amasra’da Gezilecek Yerler

Amasra’da Ne Yenir, Nerede Yenir?

Amasra'da bunları yemeden dönme

İşte geldik şahsen benim en  sevdiğim başlığa. Çünkü biz gezginlerin gezi esnasında belki de en olmazsa olmazı o yöreye has yemeklerin tadına bakmak. Zaten bence bir kentin yemek kültürünü, mutfağını ancak tam yerinde tadımlarını yapınca anlayabiliyoruz.

E bu kadar konuştun konuştun da Amasra’da ne yenir, Amasrada nerede yenir derseniz ise şaşırmayacağınızı düşünerek balık konusundan bahsi açarak başlıyorum. Buraya mesken tutmuş ilk yer Mustafa’nın Yeri Canlı Balık. Mekan o kadar ünlü ki burada rezervasyonsuz yer bulmak bile genellikle mümkün değil.

Amasrada ne yenir nerede yenir

E balığın yanında salata da olmazsa olmaz. Şanslısınız ki Amasra’nın salatası da oldukça meşhur. Ayrıca şehrin pidesinin ününe ün kattığına da değinmeden edemeyeceğim.

Merak etmeyin Amasra mutfağı bunlarla sınırlı değil. Çok daha geniş bir yazı için sizi hemen aşağıdaki linke yolluyorum.

Amasra Yemekleri – Amasra’da Ne Yenir, Nerede Yenir?

Amasra’da Nerede Kalınır?

Amasrada nerede kalınır

Amasra seyahat severlerin en uğrak noktalarından biri. Burası gezgizginlerin sıkça ziyaret ettiği bir şehir. E haliyle konaklamak için de birçok otel ve pansiyon bulunuyor. Zaten burası öyle bir yer ki kendinizi iki günlüğüne bile olsa oranın yerli halkı gibi hissediyorsunuz.

Çünkü buradaki insanlar hem turistlere çok alışkın hem de zaten oldukça sıcakkanlı insanlar. Tüm bunların yanında Amasra’da nerede kalınır sorusuna daha geniş bir cevap verdiğim ve en iyi 10 oteli yazdığım içeriğime göz atmayı sakın ha ihmal etmeyin. 

Çünkü sizin için en uygun ve en güzel otelleri derlemeye çalıştım. Malum bu konu tatilinizi güzelleştirecek ya da kötü kılacak en önemli konulardan biri.

Amasra otelleri, Amasra’da nerede kalınır?

Amasra’da Nerede Denize Gidilir?

Karadeniz’in adından da belli olduğu üzere kara bulutları en güneşli günde bile bir anda belirebiliyor. Ancak burada resmen şeytan tüyü var. Çünkü Amasra’da öyle güzel koylar var ki insan haklı olarak o parlak suyun içine kendini atmadan buradan ayrılmak istemiyor.

Haliyle güzel havaları yakalayan gezginler buradan denize girmeden ayrılamıyor. Zaten şehirde birçok ünlü plaj da var. Amasra’da gezilecek yerler içeriğimin sonunda bonus olarak bulunan Amasra Plajları yazımda en ünlü ve güzel plajları bulabilirsiniz.

Amasra’nın Tarihi

Amasranın tarihi

Yolu Amasra’ya düşmüş ya da düşecek bir gezginseniz ve Amasra’nın tarihi hakkında kısa da olsa bilgi almak istiyorsanız tam da doğru adrestesiniz. Aşağıya kısa kısa önemli bilgileri sıralıyorum.

  • Şehrin tarihi Antik Çağa kadar uzanıyor.
  • Şehrin adı Pers Prensi Amastris’ten geliyor.
  • 13. Yüzyılda Cenevizlilerin eline geçen Amasra, 1460 yılında Fatih Sultan Mehmet tarafından Osmanlı İmparatorluğu’na dahil edilmiş.

Amasra Festivalleri

amasra festivalleri

Geldik yazımın en renkli kısmına. Amasra festivalleri, tatilinizi daha da eğlenceli hale getirecek atmosfere sahip. Şehirde iki tane festival oluyor ve emin olun bu festivaller kesinlikle görülesi. Temmuz ayında düzenlenen bu şenliklere göre kendinizi ayarlayabilirsiniz.

Festivalleri aşağıya sıralayacağım ancak Barış Akarsu’nun Amasra Temmuz Günleri şenliğini çok sevdiğini hatta bu sebeple bir süre festivallerin onun adıyla anıldığını söylemeden de edemeyeceğim.

  • Amasra Yağlı Direk Festivalleri
  • Amasra Temmuz Günleri

Amasra’da Alışveriş

Amasra'da alışveriş

Amasra’da alışveriş denilince akla gelen ilk yer Çekiciler Çarşısı ve Galla Pazarı oluyor. Çünkü bu yerler el emeği göz nuru birçok eşyaya ev sahipliği yapıyor. Mesela burada hepsi tamamen el işi olan tel kırmalardan tutun da taç sac tepsiye benzer hediyeliklere kadar her şeyi bulunabiliyor.

Ayrıca belirtmeliyim ki Amasra’da bulunan semt pazarlarında yerli halkın özenerek elleriyle hazırladıkları tarhana, reçel gibi birçok yiyeceği de satın alabilirsiniz.

Amasra’ya Ne Zaman Gidilir?

 Aslında bakarsanız Amasra’ya ne zaman gidilir sorusunun çok spesifik bir cevabını veremeyeceğim. Çünkü belki klasik gelebilir ama gerçekten de Amasra’nın tadı her mevsim apayrı. Şehir sonbaharda dökülen yaprakları, kış aylarında beyaza bürünen görüntüsü, güneşli havalarda da insanın içini ısıtan mis gibi havalarıyla mutlaka görülesi.

Amasraya ne zaman gidilir

Ancak buralara yağmurun her an her saniye yüzünü gösterebileceğinizi unutmamanızı tavsiye ederim. Anlayacağınız  yağmurla her an baş başa kalma ihtimaline karşı ne zaman seyahat ederseniz edin  yağmurluğunuzu çantanıza atmayı unutmayın.

Tüm bunların dışında yukarı da da bahsettiği gibi festivalleri seviyosanız temmuz ayını tercih edebileceğinizi tekrar belirtmek isterim. Çünkü küçük ilçelerden festivallerin çok daha samimi bir atmosferde geçtiğini düşünenlerdenim.

Amasra’yı Gezmek İçin Ne Kadar Zaman Lazım?

Amasra’yı gezmek için bir hafta sonunu ayırmanız yeterli olacaktır. Ancak bence Amasra’ya kadar gelmişken çevrede bulunan il ve ilçeleri de görmeyi unutmayın!

Amasra Çevresinde Gezilecek Yerler

Amasra’ya kadar gelmişken çevresinde bulunan seyahat destinasyonlarına da uğramadan olmaz. Fazladan vaktiniz varsa aşağıdaki yerleri de gezi planınıza eklemenizi tavsiye ederim.

İnkumu, Bartın

Amasra’ya kadar gelmişken Amasra’nın tatlı mı tatlı beldesi İnkumu görmeden buradan ayrılmamanızı mutlaka öneririm. Zaten Amasra’ya yaklaşık 30 km olan bu belde mutlaka listenize eklenmeli.

Işıl ışıl denizi, yeşilliğe bulanmış doğası ile burası adeta cennetten bir köşe gibi. Zaten plajıyla da ünlü olan bu belde de birçok Bartınlının da yazlığı bulunuyor.

Safranbolu

Safranbolu, Amasra’ya çok yakın bir mesafede bulunuyor. Yaklaşık yarım saat 40 dakikalık bir yolculuk sonrası Türkiye’nin en popüler seyahat destinasyonlarından biri olan Safranbolu’yu da görebilirsiniz. Buraya kadar gelmişken bu fırsatı kaçırmayın derim.

Güzelcehisar

Bartın’ın doğal güzellikleri ile meşhur bir diğer beldesi olan Güzelcehisar’da mutlaka listenizde bulunması gereken yerlerden. Özellikle binlerce yıllık doğal bir oluşum olan lav sütunlarını gördüğünüzde buraya geldiğinize hiç pişman olmayacaksınız.


Yukarıda Amasra gezisi hakkında bilgileri mümkün olduğunca detaylı bir şekilde anlatmaya çalıştım. Yazımı beğendiyseniz, aklınıza herhangi bir şey takıldıysa veya geri bildirim yapmak istiyorsanız lütfen aşağıdaki yorum kutusuna yazın ve bana gönderin. 

Furkan Patan

Seyahat etmek, yeni yerler görmek, farklı kültürler ile etkileşimde bulunmak en büyük tutkum. Bu yüzden, havalimanlarını, otobüs terminallerini ve tren garlarını mesken edinmeyi seviyorum. Gördüğüm her yeni şehir ve kültür, benim için ufkumu açan yeni bir arkadaş demek.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu