Aşıklar Şelalesi (Nebiler Şelalesi), Nerede, Nasıl Gidilir?


Aşıklar Şelalesi (Nebiler Şelalesi), henüz tam olarak keşfedilmemiş bir seyahat rotası. İzmir’in Dikili ilçesine bağlı olan Nebiler Köyü’nde bulunan bu enfes doğa harikası, özellikle doğa ile iç içe vakit geçirmeyi seven gezginler için bulunmaz hint kumaşı. Neden böyle dediğimi satırları okumaya devam ettikçe anlayacaksınız.


Yöre halkı tarafından Nebiler Şelalesi olarak da adlandırılan bu şelale, aslında tek bir şelaleden değil, birbirine bağlı birkaç şelaleden oluşuyor. En çok bilineni hemen girişte bulunan, merdivenlerden indikten sonra karşınıza çıkanı.

Ancak bana göre asıl güzellik yaklaşık yarım saatlik bir yürüyüşün ardından gördüğünüz Sümeyra Şelalesi ve onun oluşturduğu havuzda. Çünkü, yaz sıcağında ağaçların arasındaki patika bir yoldan o kadar yürüdükten sonra insan ferahlayacak bir yer arıyor.

Aşıklar Şelalesi 2

Aşıklar Şelalesi’ni oluşturan dereyi takip ederek ilerlediğinizde karşınıza çıkan bu şelalenin oluşturduğu havuz da imdadınıza hızır gibi yetişiyor. Yani anlayacağınız, Sümeyra Şelalesi sunduğu görsel şöleninin üzerine bir de havuz keyfi yapma imkanı veriyor.

Sümeyra Şelalesi’nin suyu tertemiz. Ancak ufak bir sorun var. O da havuzun çok derin olması. İyi yüzme bilmiyorsanız sadece kıyıda köşede vakit geçirmenizi tavsiye ederim. Çünkü oralarda derinlik belinizin hizasında. Ancak ortalara doğru ilerledikçe fazlasıyla derinleşiyor. Zaten suyun dibini göremiyorsunuz.

Aşıklar Şelalesi 3

Aşıklar Şelalesi’nin bir diğer sürprizi de Sümeyra Şelalesi’ne giderken karşınıza çıkan mağaralar. Bunlardan en meşhuru Ağlayan Mağara. Adını mağaranın içinde bulunan sarkıtlardan akan suların gözyaşı damlasına benzemesinden alan bu doğal oluşum, insanı kendine çekiyor.

Ancak girişi oldukça dar olan bu mağaranın içi de çok karanlık olduğu için ekipmansız girmek pek mümkün değil. Genelde uzaktan bakıp geçmekle yetinmek durumunda kalıyorsunuz ne yazık ki.

İçerik:

Aşıklar Şelalesi Nerede?

Aşıklar Şelalesi, Dikili ilçe merkezinin yaklaşık 15 kilometre uzağında bulunan Nebiler Köyü’nde bulunuyor.

Aşıklar Şelalesi Haritası

Aşıklar Şelalesi’ne Nasıl Gidilir?

İzmir, Dikili, Ayvalık ve buralara yakın çevrelerde tatilini geçirenlerin sıklıkla tercih ettiği yerlerden biri olan Aşıklar Şelalesi, en çok ilgiyi yaz aylarında görüyor. Şelaleye özel araç ve minübüs ile ulaşım mümkün.

Aşağıda Aşıklar Şelalesi’ne nasıl gidilir, her bir seçeneği ayrı ayrı paylaştım.

Aşıklar Şelalesi’ne Özel Araç ile Nasıl Gidilir?

Aşıklar Şelalesi’ne özel araç ile ulaşım oldukça rahat. Dikili – Ayvalık yolu üzerindeki tabelaları takip etmeniz yeterli. Nebiler tabelasından içeri girdikten sonra yaklaşık 4 kilometre sonra Aşıklar Şelalesi’nin tabelasını da görüyorsunuz.

Şelalede bulunan tesise ait bir otopark mevcut. Aracınızı park ederken ödediğiniz ücreti içeride yemek yerseniz hesaptan düşüyorlar.

Aşıklar Şelalesi’ne Otobüs ile Nasıl Gidilir?

Aşıklar Şelalesi’ne toplu taşıma ile ulaşım sağlamak biraz meşakkatli. Çünkü şelalenin olduğu yere direk otobüs veya minibüs yok.

Dikili’den Ayvalık yönüne veya tam tersi, Ayvalık’tan Dikili yönüne giden minibüslere binip, Nebiler Köyü sapağında inmeniz gerekiyor. Geri kalan yolu ise otostop ile halledebilirsiniz. Taksi tutmak da bir diğer alternatif.

DestinasyonMesafe (KM) / Zaman
İzmir – Aşıklar Şelalesi133 km / 1 saat 35 dakika
İstanbul – Aşıklar Şelalesi423 km / 4 saat 35 dakika
Ankara – Aşıklar Şelalesi675 km / 7 saat 25 dakika

Aşıklar Şelalesi Giriş Ücreti ve Ziyaret Saatleri

  • Haftanın 7 günü 08:00-19:00 saatleri arasında açık.
  • Giriş ücreti 10 TL.

Aşıklar Şelalesi’nin Hikayesi

Aşıklar Şelalesi 4

Bizde adettendir. Bir yerde şelale, göl falan varsa oranın nasıl oluştuğuna dair efsanesi eksik olmaz. Aşıklar Şelalesi de bu durumdan payını almış elbette. Yıllardır kulaktan kulağa yayılan bir hikayesi var buranın.

Adından da anlayabileceğiniz üzere Aşıklar Şelalesi’nin efsanesi bir aşk hikayesi üzerine kurulu. Anlatılanlara göre olaylar şöyle gelişmiş.

Geçmiş dönemlerde burada hüküm süren bir peri padişahının Sümeyra adında güzeller güzeli bir kızı varmış. Yörük Ali ve Sümeyra birbirlerine deli gibi aşık olmuşlar ancak padişah kızını ölümlü bir köylüye vermek istememiş. Çaresiz kalan iki aşık, şelalenin yanındaki çınar ağacının altında gizlice buluşmaya başlamışlar.

Aşıklar Şelalesi 5

Zaman geçtikçe bu durumu anlayan padişah bir gün genç aşıkların peşine düşmüş. Amacı Yörük Ali’yi öldürmekmiş. Padişah tam onları yakalayacakken, çınar ağacı ikiye ayrılmış ve Sümeyra ile Yörük Ali’yi kovuğuna saklamış.

Bu mucizeyi gören padişah insafa gelmiş ancak iş işten çoktan geçmiş. Çünkü Sümeyra ve Ali aşklarının sonsuza dek sürmesi için dua etmişler ve Tanrı da onları şelaleye çevirmiş. Kızını sonsuza dek kaybettiğini anlayan padişah üzüntüden kahrolur ve şelalenin biraz yukarısındaki Ağlayan Mağara’da inzivaya çekilir.

Aşıklar Şelalesi Hakkında Bilgiler

Aşıklar Şelalesi 6

Bu bölümünde, Aşıklar Şelalesi hakkında yazının içerisinde farklı farklı yerlerde verdiğim en önemli bilgileri bir araya getirmek istedim. Ayrıca bazı ekstra bilgiler de var. Kısa kısa yazacağım ki aklınızda yer edinsin. Oraya gittiğinizde bir şey hatırlamak isterseniz dönüp direk bu bölüme bakabilirsiniz.

  • Aşıklar Şelalesi aslında birden fazla şelaleden oluşuyor. Şelalelerin isimleri sırasıyla; Aşıklar Şelalesi, Ece Şelalesi ve Sümeyra Şelalesi.
  • Girişte bulunan şelale en meşhur olanı. Burayı görmek 86 basamaktan oluşan ahşap merdivenden inmek gerekiyor.
  • Şelalelerin bulunduğu bölge deniz seviyesinden 270 metre yükseklikte.
  • Sümeyra Şelalesi’ne giden yolun üzerinde Ağlayan Mağara ve İkiz Mağaralar olmak üzere görebileceğiniz iki farklı doğal oluşum daha var.
  • Aşıklar Şelalesi’nin girişinde Aşıklar Şelalesi Restaurant bulunuyor. Burada masalar ağaçların arasında ve bir yandan şelalenin de sesi geliyor. Yemek yemek için hoş bir ortam.

Yukarıda Aşıklar Şelalesi hakkında bilgileri mümkün olduğunca detaylı bir şekilde anlatmaya çalıştım. Yazımı beğendiyseniz, aklınıza herhangi bir şey takıldıysa veya geri bildirim yapmak istiyorsanız lütfen aşağıdaki yorum kutusuna yazın ve bana gönderin.

Furkan Patan

Seyahat etmek, yeni yerler görmek, farklı kültürler ile etkileşimde bulunmak en büyük tutkum. Bu yüzden, havalimanlarını, otobüs terminallerini ve tren garlarını mesken edinmeyi seviyorum. Gördüğüm her yeni şehir ve kültür, benim için ufkumu açan yeni bir arkadaş demek.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu