Ayvalık Şeytan Sofrası Gezi Rehberi – Şeytan Sofrası’nın Hikayesi


Balıkesir’in Ayvalık ilçesinde bulunan ve gezilecek yerler arasında en gözde mekanlardan biri olan Şeytan Sofrası’ndan bahsettim.


Balıkesir’e bağlı kendi halinde bir ilçe olan Ayvalık, Ege Bölgesi’nin en şahsına münhasır tatil mekanlarından biridir. Kendisine komşu olan birçok tatil rotasının aksine gürültülü barları ve plajları ile ön plana çıkmaz.

Ayvalık’ın özelliği, şehir hayatının karmaşasından kaçanlara huzurlu bir tatil sunmasıdır. Hem de yaz aylarında Ayvalık’a akın eden onca insanın ortaya çıkardığı kalabalığa rağmen. Gerçekten bunu nasıl yapıyor bilmiyorum ancak Ayvalık her daim insanın içine huzur veren bir sakinlikte kalmayı başarıyor.

İşte bu güzel ortamı kuş bakışı izleyebileceğiniz manzarası ile Ayvalık’ta gezilecek yerler listesinin en önemli noktalarından biri. Ayvalık’ın etrafına saçılmış 22 adayı ayaklarınızın altına seren bu özel yer, gün batımı manzarası ile de meşhur.

İçerik:

Şeytan Sofrası Nerede?

Şeytan Sofrası, Ayvalık ilçe merkezinin 10 kilometre kadar güneybatısında yer alan Küçükköy Mahallesi’nde bulunuyor.

Şeytan Sofrası Haritası

Şeytan Sofrası Haritası

Şeytan Sofrası’na Nasıl Gidilir?

Ayvalık’ta gezilecek yerler arasında en çok ziyaret edilen noktalardan biri olan Şeytan Sofrası, yılın 4 mevsimi turizm potansiyeline sahip. O yüzden buraya ulaşım için birçok alternatif var. Tabi öncelikle Ayvalık’a ulaşım sağlamanız gerekiyor.

Sonrası kolay. Aşağıda Şeytan Sofrası’na nasıl gidilir, her bir seçeneği ayrı ayrı paylaştım.

Şeytan Sofrası’na Özel Araç ile Nasıl Gidilir?

Şeytan Sofrası’na özel araç ile ulaşım çok rahat. Ayvalık merkezden Sarımsaklı istikametine doğru ilerlerken karşınıza çıkan Şeytan Sofrası tabelasını takip etmeniz yeterli. Yaklaşık 1 kilometrelik bir yokuşu çıktıktan sonra tepeye ulaşıyorsunuz.

Arabanızı park edebileceğiniz bir otopark mevcut. Ancak gün batımı vaktindeki kalabalığı düşünerek yer kapmak adına biraz erken gelmenizi tavsiye ederim.

Şeytan Sofrası Gün Batımı

Şeytan Sofrası’na Otobüs ile Nasıl Gidilir?

Şeytan Sofrası’na toplu taşıma ile sadece yaz aylarında direk ulaşım sağlayabiliyorsunuz. Ayvalık ilçe merkezinden Sarımsaklı yönüne giden Şeytan Sofrası dolmuşlarından birine binmeniz yeterli.

DestinasyonMesafe (KM) / Zaman
İzmir – Şeytan Sofrası156 km / 2 saat
İstanbul – Şeytan Sofrası413 km / 4 saat 35 dakika
Ankara – Şeytan Sofrası668 km / 7 saat 35 dakika

Şeytan Sofrası’nda Gün Batımı Manzarası

Şeytan Sofrası’nın gün batımı manzarası demişken bu konuyu biraz daha detaylı anlatmak lazım. Çünkü burası, özellikle yaz akşamlarında, insanı büyüleyen türden bir görsel şölene ev sahipliği yapıyor. Ne demek istediğimi anlayabilmeniz için gidip görmeniz gerekiyor elbette. Ancak ben yine de elimden geldiğince anlatmaya çalışacağım.

Ayvalık’a gelen hemen herkes şahit olmak ister bu güzelliğe. O yüzden, tam gün batımı vaktinde burası kalabalıklaşır. Çünkü Türkiye’de gün batımının en güzel izlendiği yerlerden biridir burası.

Şeytan Sofrası Günbatımı

Karşınızda alabildiğine deniz manzarası ve Midilli’den Cunda’ya irili ufaklı adalar.  Hepsi ayağınızın altında. Gökyüzü yavaş yavaş başlar kızıl bir renge bürünmeye. Güneş deniz ile dans etmeye başlar.

Hemen sıkılmayın böyle hikaye gibi anlatmamdan. Çünkü cidden bir başka batıyor güneş Şeytan Sofrası’nda. O yüzden oralara kadar gidip Şeytan Sofrası’nda gün batımını izlememezlik etmeyin. Ayvalık’ta Ayvalık Tostu yemek nasıl şartsa, bu da şart.

Ayvalık Şeytan Sofrası Hikayesi

Şeytan Sofrası’nın nasıl oluştuğuna dair ilginç rivayetler yıllardır kulaktan kulağa dolaşıyor. Zaten böyle bir yer olunca efsanesinin eksik kalması da pek mümkün olmuyor. Ege Bölgesi’nin en güzel manzaralı yerlerinden biri için de şeytan ile anlaşma yapıp, türlü türlü hikaye anlatmaya başlamışlar. Ben kulağa en mantıklı geleni sizinle paylaşmak istiyorum.



Ayvalık gezisi için planınızı yaparken aşağıdaki içeriklerime de göz atmayı ihmal etmeyin.

Ayvalık’ta Nerede Kalınır? En İyi 10 Ayvalık Otelleri

Ayvalık Nerede, Ayvalık’a Nasıl Gidilir?

Ayvalık’ta Gezilecek Yerler

Ayvalık Gezi Rehberi



Anlatılanlara göre Şeytan Sofrası’nın hikayesi şu şekilde. 16. yüzyılda Osmanlı İmparatorluğu’nun egemenliği altında bulunan Ayvalık ve çevresi, genellikle Rum halkının yaşadığı bir yerleşim yeri olarak biliniyormuş.

İşte bu çevrede yaşayan Rum halkından biri olan Penelope isimli bir kadın, kilisenin öğretilerine karşı gelmekle suçlanmış ve bunun üzerine sürgüne gönderilmiş. Kilisenin şeytan olarak etiketlediği Penelope de bugün Şeytan Sofrası olarak bilinen tepeye yerleşmiş ve uzun yıllar burada yaşamış. 

Ayvalık Şeytan Sofrası Günbatımı

Yıllar sonra Ayvalık’ta yaşanan ağır kuraklığın getirdiği kıtlık baş göstermeye başlamış. Halk tabi durur mu? Suçu kiliseye karşı gelen Şeytan Penelope’nin üzerine atmış. Hızlarını alamayıp, Penelope’yi öldürmek için tepenin yolunu tutmuşlar.

Penelope bu durumu görünce ne yapacağı iyice düşünmüş. Sonra gelenlere çok zengin bir sofra hazırlamaya karar vermiş. Çok uzun zamandır kıtlıkla boğuşan halk, O’nun hazırladığı sofrayı görünce asıl amaçlarını unutup yemeklere saldırmış. Penelope’de onların bu durumundan fırsat bularak kaçmış. Kaçarken de kayalıklardan birine dev bir ayak izi bırakmış.

İşte tepenin en uç kısmında demir parmaklıklar ile çevrili olan ayak izinin şeytana ait dair anlatılan efsanelerden biri bu. Diğerlerini de merak ediyorsanız eğer internetten kısa bir araştırma yapmanız yeterli.

Ayvalık Şeytan Sofrası Hakkında Bilgiler

Şeytan Sofrası Kafe

Bu bölümünde, Şeytan Sofrası hakkında yazının içerisinde farklı farklı yerlerde verdiğim en önemli bilgileri bir araya getirmek istedim. Ayrıca bazı ekstra bilgiler de var. Kısa kısa yazacağım ki aklınızda yer edinsin. Oraya gittiğinizde bir şey hatırlamak isterseniz dönüp direk bu bölüme bakabilirsiniz.

  • Şeytan Sofrası, Ayvalık Adaları ve Midilli Adası‘nın panoramik manzarasının en güzel izlendiği nokta.
  • Şeytan Sofrası’na gün batımı vaktinde gelmek ve burada bulunan tesiste gün batımına nazır bir şeyler yiyip içmek buraların en popüler aktivitelerinden.
  • Burası sönmüş bir volkandan kalan lav birikintilerinin zamanla bir araya gelmesi ile oluşmuş.

Yukarıda Ayvalık Şeytan Sofrası hakkında bilgileri mümkün olduğunca detaylı bir şekilde anlatmaya çalıştım. Yazımı beğendiyseniz, aklınıza herhangi bir şey takıldıysa veya geri bildirim yapmak istiyorsanız lütfen aşağıdaki yorum kutusuna yazın ve bana gönderin.

Furkan Patan

Seyahat etmek, yeni yerler görmek, farklı kültürler ile etkileşimde bulunmak en büyük tutkum. Bu yüzden, havalimanlarını, otobüs terminallerini ve tren garlarını mesken edinmeyi seviyorum. Gördüğüm her yeni şehir ve kültür, benim için ufkumu açan yeni bir arkadaş demek.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu