Bolu Yemekleri – Bolu’da Ne Yenir, Nerede Yenir?


Bolu Yemekleri yazımda, çevresinde yer alan doğal güzellikleri sayesinde gezginlerin hafta sonu kaçamağı yapmak için sıklıkla tercih ettiği destinasyonlardan biri olan Bolu’da ne yenir, nerede yenir onu anlattım. Temiz havada yapılan yürüyüşün acıktırdığı karnınızı hangi enfes yöresel Bolu yemeği ile tıka basa doyuracağınıza karar vermeden önce bu yazıya mutlaka göz atın derim.


Her ne kadar Bolu’ya yapılan geziler genellikle gurme konseptli olmasa da aslında bu şehrin geleneksel Türk mutfağındaki yeri ayrı. Çünkü Bolu’ya bağlı bir ilçe olan Mengen, Osmanlı saray mutfağına kadar uzanan gelenekleri günümüze kadar taşıyor. Osmanlı-Türk mutfağının beşiği olarak bilinen ilçe, günümüzde de aşçıları ve yemekleri ile meşhur. 

İçerik:


Yöresel Bolu Yemekleri


Eh, siz de tahmin edersiniz ki böylesine köklü bir geçmişe sahip olan mutfaktan tam da gezginlerin ağzına layık birbirinden enfes tatlar çıkmış. Böylelikle Bolu’da sofralar çorbadan sebze yemeklerine, hamur işinden et yemeklerine kadar bir çok yöresel lezzet ile dolup taşıyor.

Gelin damak çatlatan bu lezzetlere hep birlikte göz atalım.

Çorbalar

Bolu yemeklerini anlatmaya sıcacık çorbalar ile başlıyorum. Bolu sofralarında ana yemeklerden önce tüketilen yöreye özgü birçok çorba var. İşte onlardan bazıları.

Ovmaç Çorbası

Ovmaç Çorbası

Nohut, hamur parçaları, salça ve soğanın birleşiminden oluşan ovmaç çorbası, halk arasında oğmaç çorması olarak da biliniyor. Yerel halkın vazgeçilmezleri arasında olan çorba, Bolu yöresel yemekler denildiğinde akla ilk gelen lezzetlerden. Çorba, isteğe göre kızdırılmış tereyağlı biber sosu ve dereotu eklenerek de servis ediliyor.

Yoğurtlu Bakla Çorbası

Bakla, un, rendelenmiş soğan, yumurta ve yoğurt ile hazırlanan yoğurtlu bakla çorbası, Bolu’ya gelenlerin tadına bakması gereken bir diğer çorba. Üzerine kızdırılmış tereyağı dökülerek servis edilen çorbanın lezzeti adından da anlayabileceğiniz üzere bakladan geliyor.

İmaret Çorbası

İmaret Çorbası, Bolu’da süt ürünlerinden yapılan bir diğer lezzet. Çorbaya lezzet katan diğer malzemeler ise pirinç, soğan ve tereyağı sosu. Osmanlı mutfağının vazgeçilmezlerinden biri olan bu çorbayı günümüzde Bolu sofralarına getiren şey ise lezzetinin yanında pratik bir şekilde hazırlanabilmesi.

Sebze Yemekleri

Bolu’nun yöresel tatlarını anlatmaya sebze yemekleri ile devam ediyorum. Bolu seyahatiniz sırasında fırsat bulursanız tadına bakmanız gereken sebze yemekleri şu şekilde.

Kaldırık Dolması

Kaldırık Dolması

Mısır unu ve kaldırık ya da halk arasında bilinen adıyla hodan yaprağının birleşiminden ortaya çıkan kaldırık dolması, yörede en çok beğenilen lezzetlerden biri. Pişirildikten sonra üzerine dökülen sarımsaklı yoğurt ile serviz edilen dolmayı “bir daha mı geleceğiz bu dünyaya, ne olmuş yani sarımsaklı yoğurt yiyeceksek” diyerekten mideye indirmenizi tavsiye ederim.

Bakla Çullaması

Ayıklanmış bakla, salça, soğan ve tereyağı karışımına bir miktar kuşbaşı doğranmış et eklenerek hazırlanan bakla çullaması, sebze yemeği olsa dahi etsiz duramam diyenler için Bolu’da mutlaka denenmesi gereken lezzetler arasında yer alıyor. 

Mudurnu Baklası

Bu bakla yemeği güzelmiş ama yok mu bunun etsiz olanı diyenler için Mudurnu baklası imdada yetişiyor. Halk arasında kuru bakla olarak da bilinen bu yemek, soğan ve salçanın bakla ile birleşiminden ortaya çıkıyor.

Et Yemekleri

Şimdi de sıra geldi dananın kuyruğunun koptuğu yere. Bolu sofralarının vazgeçilmezi, et kafaların bayılacağı Bolu yemekleri. Hepsini denemeye zamanınız yeter mi bilmiyorum. O yüzden benim favorimi açıklayayım da yapacağınız tercihte biraz etkim olsun: Abant Kebabı.

Abant Kebabı

Abant Kebabı

Kızarmış ekmek, közlenmiş patlıcan, kuşbaşı doğranmış et ve kaşar peynirinin birleşiminden ortaya nasıl bir lezzet çıkar siz bir tahmin edin önce. Sonra da Bolu gezisi sırasında tadacağınız Bolu yemekleri arasında Abant Kebabı’nı mutlaka alın. Yörenin en çok sevilen et yemeklerinden biri olan Abant Kebabı’nı daha fazla anlatmaya gerek yok bence.

Bolu Kebabı

Tıpkı Abant kebabı gibi ana malzemeleri patlıcan ve kuşbaşı et olan Bolu kebabının farkı kaşar peyniri yerine mantar ile hazırlanmasından kaynaklanıyor. Bölgede en çok sevilen et yemeklerinden biri olan bu lezzet, Bolu’da misafir sofralarının olmazsa olmazı.


Bolu gezisi için planınızı yaparken Bolu için hazırladığım diğer yazılara da göz atmayı ihmal etmeyin!


Bolu’ya Nasıl Gidilir? Bolu Nerede, Bolu’ya Ulaşım Alternatifleri

Bolu Otelleri – Bolu’da Nerede Kalınır? En İyi 10 Bolu Otelleri

Bolu’da Gezilecek Yerler

Bolu Gezi Rehberi


Bolu Köftesi

1 gece önceden hazırlanan köfte harcı ile kıymanın yoğrulması ile hazırlanan Bolu köftesi, buraya gelen seyahat severlerin vazgeçilmez lezzetlerinden biri. Mengen köftesi olarak da bilinen bu lezzete tadını veren şey ise bol sarımsak, soğan ve maydanoz ile hazırlanan harcı.

Yedigöller Kebabı

O kadar gezdik, yorulduk. Şöyle ortaya karışık bir kebap yatırsak da afiyetle yesek diyenlerin imdadına Bolu’da yedigöller kebabı yetişiyor. Kuzu ve tavuk eti ile hazırlanan bu yemek, özel yoğutlu sosu, kızaran etlerin yağına bandırılarak hazırlanan tırnak pidesi, yanında közlenmiş domates ve biberi ile tam bir lezzet bombası.

Garnitürler

Ana yemeklerin yanında tüketilen garnitürler Bolu mutfağında da önemli bir yere sahip. Gelin yörenin ana yemek olarak da tüketilen en meşhur garnitürlerine birlikte göz atalım.

Mengen Pilavı

Mengen Pilavı

Bolu yöresel yemekler listesinin vazgeçilmezlerinden biri olan Mengen Pilavı, badem, mantar ve kuşbaşı et ile hazırlanan bir lezzet bombası. İsteğe göre yeşil fıstık eklenerek de hazırlanabilen Mengen Pilavı, Bolu’da mutlaka denenmesi gereken lezzetlerden biri.

Paşa Pilavı

İçerisinde pirinç bulanmayan paşa pilavı, patates, soğan ve yumurtanın birleşiminden ortaya çıkıyor. Yani aslında bildiğimiz patates salatasının Bolu versiyonu. İsteğe göre etli de hazırlanabilen paşa pilavına lezzet katan şey ise yine isteğe göre eklenen baharatlar ve zeytin yağı.

Hamur İşi Yemekler

Eğer Bolu gezisi sırasında harcadığınız enerjinin acısını bol karbonhidrat alarak çıkarmak istiyorsanız aşağıda sıraladığım hamur işi yemeklere bir göz atmanızı şiddetle tavsiye ederim.

Keşli Cevizli Erişte

Erişte, Türkiye’nin birçok bölgesinde farklı şekillerde hazırlanıp sofralara konuluyor. Bolu mutfağında hazırlanan eriştenin de kendine has özellikleri var. Pişirildikten sonra üzerine ceviz ve keş peyniri eklenerek servis edilen erişteye esas lezzetini veren malzeme ise elbette tereyağı. İsteğe göre yoğurt ile birlikte servis edilen keşli cevizli erişteyi denemenizi tavsiye ederim.

Kedi Batmaz

Kedi Batmaz

Bolu yöresine ait lezzetlerden biri olan kedi batmaz, mısır ununun yoğrularak hamur haline getirilmesiyle hazırlanıyor. Tereyağı ile pişirildikten sonra üzerine tercihe göre keş peyniri ya da kaz ciğeri dökülerek servis edilen bu yemeği seyahatlerinde farklı lezzetler tatmak isteyen gezginlerin listelerine eklemelerini tavsiye ederim.

Çantıklı Pide

Özellikle Karadeniz Bölgesi’nde sıklıkla tüketilen pide, Bolu’da da en çok tüketilen lezzetlerden biri. Yuvarlak şekilde açılan bol mayalı hamurun üzerine tercihe göre kıyma, domates, soğan gibi malzemelerin eklenmesiyle hazırlanan pideyi mutlaka deneyin.

Kabaklı Gözleme

Ülkemizin hemen her yöresinde çok sevilen ve sıklıkla tüketilen pratik hamur işi lezzetlerden biri olan gözleme Bolu’da kabaklı versiyonu ile meşhur. Elde açılan hamurun soğan ve kabakla birleşmesinden ortaya çıkan bu lezzet, her zaman olduğu gibi gözlemeye özel saclarda pişirilerek servise hazır hale getiriliyor.

Patatesli Köy Ekmeği

Hani o sabahın erken saatlerinde odun pırınında pişirilen taze ekmekler var ya. Hah, onların içerisine patates eklendiğini düşünün. Şimdi o sıcacık ekmeği kahvaltıda mideye indirdiğinizi hayal edin. Son olarak da Bolu gezisinde tadacağınız lezzetler arasına patatesli köy ekmeğini ekleyin. İşlem tamam!

Kaşık Atması

Elde açılan hamurun kaynayan suya atılmasıyla hazırlanan kaşık atması, piştikten sonra üzerine keş peyniri ve tereyağı eklenerek servis ediliyor. Hazırlaması pratik ve değişik bir lezzet olan kaşık atması Bolu’da sıklıkla tüketiliyor.

Bolu Mantısı

Bolu Mantısı

Bildiğimiz mantının içerisinde harc olarak mantar kullanılmasıyla hazırlanan Bolu mantısı, burada da her zaman olduğu gibi üzerine yoğurt ve sos eklenerek servis ediliyor.

Kıymalı Kömbe

Bir çeşit kıymalı börek olan kıymalı kömbe, Bolu’da çay saatlerinin olmazsa olmazlarından. Genelde ev misafirliklerinde tüketilen bu lezzeti gezginler pastanelerde bulabilirler.

Tatlılar

Bolu yemekleri listesinde sırada yemeği yerken midenizin en güzel köşesini rezerve ettiğiniz tatlılar var. Buyrun Bolu mutfağının vazgeçilmez tatlılarına birlikte göz atalım.

Bolubeyi Tatlısı

Bolubeyi tatlısı

Bildiğimiz profiterolün Bolu versiyonu olan Bolubeyi tatlısının farkısı üzerine eklenen saray helvası ile birlikte servis edilmesinden geliyor.

Saray Helvası

Saray helvası, Bolu ve çevresinde en çok sevilen tatlılardan biri. Un, margarin ve şekerin bir araya gelmesiyle hazırlanan bu lezzet, sadece geziniz sırasında midenize indirmek için değil, Bolu’dan dönerken sevdiklerinize görütmek için de güzel bir seçenek.

Bolu Çikolatası

Hem geziniz sırasında tüketip hem de sevdiklerinize götürebileceğiniz bir diğer meşhur Bolu tatlısı ise Bolu çikolatası veya daha çok bilinen adıyla Bolçi. Fındıklı, fıstıklı, sade ve daha bir çok çeşidi bulunan Bolu çikolatası burada mutlaka tadılması gereken lezzetlerden. İlla yemeklerden sonra değil, alın yanınıza bir paket, enerji ihtiyacınız oldukça tırtıklayıverirsiniz.


Bolu’da Ne, Nerede Yenir?


Bolu’nın bütün yöresel lezzetlerini sıralayıp ağzınızı iyice bir sulandırdıktan sonra şimdi sıra geldi Bolu yemekleri nerede yenir sorusunun cevabını vermeye. Aşağıda, Bolu’da en iyi kahvaltı mekanları ve şehrin yöresel tatlarını homini gırtlak mideye indirebileceğiniz en iyi restoranları bulabilirsiniz.

Listelediğim mekanların hepsini ya benim denediğim ya da deneyenlerden edindiğim bilgiler doğrultusunda yazıdım. Umarım aşağıdaki mekan alternatifleri Bolu gezinize tat katar!

Bolu’da Kahvaltı Mekanları

Güne sıkı bir kahvaltı ile başlamadan olmaz. Ee, ne de olsa önünüzde Bolu’da gezilecek bir sürü yer var. O yüzden işte Bolu’da güzel bir kahvaltı yapabileceğiniz mekanlar.

Kubbealtı

Bolu’nun geçmişine açılan kapılardan biri olan Tarihi Orta Hamamı, restore edilmesinden sonra Kubbealtı Kafe olarak hizmet vermeye başlamış. Bu kafe, yerel halkın da hafta sonu kahvaltısı için sıklıkla tercih ettiği mekanlardan. Özellikle yoğrutlu gözlemesi ile meşhur olan Kubbealtı, Bolu’da kahvaltı mekanı ararken ilk seçenekleriniz arasında olsun.

Adres: İzzet Baysal Cd. No:108

Telefon: (0374) 217 48 60

Websitesi

Şef Dursun’un Yeri

Aslında Düzce’ye bağlı Darıyeribakacak Köyü’nde bulunan Şef Dursun’un Yeri’ni Bolu’da kahvaltı mekanları listeme eklememin sebebi, buraya kadar gelmişken Bolu Dağı’nda kahvaltı yapmak isteyenlere bir alternatif sunabilmek.

Şöyle temiz havada tereyağından bala, çilek reçelinden manda kaymağına bir köy kahvaltısında olmasını isteyeceğiniz her şeyi sıcak bir çay eşliğinde mideye indirmek isterseniz, Şef Dursun’un Yeri’ne bir göz atın derim.

Adres: Düzce Bolu Yolu, Darıyeribakacak Köyü

Şömine Et Mangal Kahvaltı Evi

Bolu merkeze yakın bir yerlerde açık havada kahvaltı yapmak isterseniz, Şömine Et Mangal Kahvaltı Evi sizin için güzel bir seçenek olabilir. Adından da anlayabileceğiniz üzere öğlen yemeği için mangal yapmaya da gidebileceğiniz bu mekan, daha çok açık büfe sabah kahvaltısı ile meşhur.

Adres: Abant Yolu 10. Km

Telefon: (0374) 237 10 66

Berceste Bolu Dağ Tesisleri

Gece İstanbul’dan yola çıktınız ve sabah Bolu’da olmayı planlıyorsunuz. Ancak Bolu’ya girmeden önce enerji depolamak için güzel bir kahvaltı yapsam hiç fena olmaz diye düşünüyorsunuz. Eğer durum buysa, Berceste Bolu Dağ Tesisleri’ne bir göz atın derim. Ancak şunu eklemem gerek. Burası özellikle resmi tatil günlerinde aşırı kalabalık olabiliyor.

Adres: D-100 Karayolu üzeri Darıyeri Hasanbey Köyü mevki Boludağı

Telefon: (0380) 546 66 00

İsimsiz Gözleme

Bolu’nun yoğurtlu gözlemesi bir harika dostum. Bu sözleri çevrenizde Bolu’ya daha önceden gitmiş birileri varsa mutlaka duymuşsunuzdur. Eh tabi siz de hazır Bolu’ya kadar gitmişken bu meşhur yoğurtlu gözlemenin tadına bakmak isterseniniz. O zaman sabah kahvaltısında adresiniz İsimsiz Gözleme.

Ancak şimdiden uyarmakta fayda var. Serpme kahvaltının yanına yoğurtlu gözleme de yiyeceğim diye tutturursanız Bolu’da göreceğiniz onca yeri gezmeye dermanınız kalır mı pek emin değilim. O yüzden ya sadece yoğurtlu gözleme yiyin ya da serpme kahvaltı yapıp yoğurtlu gözlemeyi günün ilerleyen saatlerine bırakın.

Aden Garden Lounge

Bolu’nun en şık mekanlarından biri olan Aden Garden Lounge, hafta sonlarında serpme kahvaltı yapmak isteyen yerel halkın en çok tercih ettiği mekanlardan biri. Siz de eksiksiz bir kahvaltı yapmak isterseniz, Aden Garden Lounge’a bir göz atın derim. Hafta sonu gidecekseniz eğer önceden arayıp rezervasyon yaptırmayı ihmal etmeyin.

Adres: Tabaklar, Eren Sk. NO:10

Telefon: (0530) 328 14 14

En İyi Bolu Restoranları

Kahvaltıdan sonra az gittiniz, uz gittiniz, dere tepe düz gittiniz, Bolu’da gezilecek yerlerin altını üstüne getirdiniz. Sıra geldi yemek yemeye. Aşağıda kazınan midelerinizin imdadına yetişecek en iyi Bolu restoranlarını paylaştım.

Paşazade Göynük Sofrası

Göynük, Bolu gezisi olmazsa olmazlarından. O yüzden, Türkiye’nin cittaslow yani sakin şehir unvanını almış yerleşim yerlerinden biri olan bu huzur dolu ilçe yolculuğunuz sırasında mola vereceğiniz yerlerden biri olacak.

Eğer Göynük’te vereceğiniz molayı yemek yiyeceğiniz saate denk getirirseniz, Paşazade Göynük Sofrası’na bir şans vermenizi tavsiye ederim. Bolu’nun yöresel yemeklerinin tadına bakabileceğiniz bu restoran, Göynük mantısı, Kanlıca mantarı ve yaprak sarması ile meşhur.

Adres: Yenice Mh. Çaykenarı Sok. 2/B

Telefon: (0374) 451 21 23

Yörem Mantı ve Unlu Mamuller

Bolu şehir merkezinde yer alan yeme içme alternatiflerinden biri olan Yörem Mantı, Bolu mantısının tadına bakmak isteyenlerin uğraması gereken ilk adres. Üstelik mekanda yemek çeşidi sadece mantı ile sınırlı değil, sarmadan sac kavurmaya, içli köfteden çiğ böreğe kadar birçok lezzeti burada mideye indirebilirsiniz.

Adres: Tabaklar, Tabaklar Mahallesi İzzet Baysal Cad, Albay Sk. 12/C

Telefon: (0374) 212 79 05

Et Evi

Hamur işi falan beni kesmez, bana et lazım et diyen gezginlerin Bolu’da uğraması gereken restoranlardan biri Et Evi. İşletmenin kasap reyonundan seçtiğiniz taze etler tam kıvamında pişirilip servis ediliyor. Size de afiyetle yemek kalıyor.

Adres: Borazanlar, Hürriyet Cd. No:120 

Telefon: (0374) 222 44 22

Hanzade

Hanzade restoran, öğle yemeğini hafif geçirmek isteyenler için doğru adres. Daha çok çorbalarıyla meşhur olan mekanda kuru fasulye de denenmesi gereken lezzetlerden biri. Üstelik restoranın porsiyonları da bol kepçe.

Adres: Hitit Sk. no 12/7.A

Telefon: 0555 888 60 05

Mercan-i Restoran

Bolu geziniz sırasında tarihi bir restoranda mola verip bir yandan da karnınızı doyurmak isterseniz adresiniz Mercan-i Restoran. Bolu yöresel yemeklerinin yanında farklı kebap türlerini de menüsünde bulunduran restoranın Bolu Beyi tatlısı da meşhur.

Adres: Tabaklar, Özek Sk. No:3

Telefon: (0374) 222 22 21

Muhtar’ın Yeri

Et ve hamur işi severlerin Bolu’da tercih edebileceği bir diğer adres Muhtar’ın yeri. Enfes kebap ve pide çeşitlerinin servis edildiği restoranın yuvarlak pidesi meşhur.

Adres: İzzet Baysal Devlet Hst. Blv.

Telefon: (0374) 275 24 14

Müdür Restoran

Yöresel Bolu yemeklerini salaş bir restoranda tatmak isterseniz Müdür Restoran’ı alternatifleriniz arasına ekleyebilirsiniz. Birçok ev yemeğini bulabileceğiniz mekanda sakatat sevenler için işkembe çorbası da tercih edilebilecek lezzetler arasında.

Adres: Türkbeyli, Zonguldak Cd No:40

Telefon: (0374) 356 10 70


Bolu yemekleri yazısında Bolu’da ne yenir, nerede yenir mümkün olduğunca detaylı bir şekilde anlatmaya çalıştım. Yazımı beğendiyseniz, aklınıza herhangi bir şey takıldıysa veya geri bildirim yapmak istiyorsanız lütfen aşağıdaki yorum kutusuna yazın ve bana gönderin.

Furkan Patan

Seyahat etmek, yeni yerler görmek, farklı kültürler ile etkileşimde bulunmak en büyük tutkum. Bu yüzden, havalimanlarını, otobüs terminallerini ve tren garlarını mesken edinmeyi seviyorum. Gördüğüm her yeni şehir ve kültür, benim için ufkumu açan yeni bir arkadaş demek.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu