Düzce Yemekleri – Düzce’de Ne Yenir, Nerede Yenir?
Düzce Yemekleri yazımda, çevresinde yer alan doğal güzellikleri sayesinde gezginlerin hafta sonu kaçamağı yapmak için sıklıkla tercih ettiği destinasyonlardan biri olan Düzce’de ne yenir, nerede yenir anlattım.
Düzce, Türkiye’nin Karadeniz Bölgesi’nin batısında, Bolu iline yakın bir konumda yer alan ve tarihî açıdan dört döneme tanıklık etmiş çok önemli bir kent. Bu zengin kültürü Düzce’nin her konuda farklı ve özel bir yerleşim yeri olmasını sağlamış.
Tarihi çok eskilere dayanan Düzce; antik zenginlikleri, doğa harikaları ve kültürel varlıkları ile gezip görmeye değecek yerler arasında değerlendiriliyor. Geleneksel Karadeniz mutfak kültürünün yaşatıldığı Düzce sofraları birçok farklı lezzetle harmanlanıyor. Tüm kültürel ve doğal aktivite farklılıklarının yanında mutlaka deneyimlenmesi gereken bir tecrübe olarak Düzce mutfağı karşımıza çıkıyor.
İçerik:
Yöresel Düzce Yemekleri
Karadeniz Bölgesi’nde bulunan Düzce kentinin ünlü ve iştah kabartan çok fazla yemeği bulunuyor. Hem Çerkez hem de Kafkas mutfağının izlerini barındıran Düzce yöresel yemeklerinin Batı Karadeniz mutfağıyla harmanlanması sonucunda ortaya çıkan tüm nefis tatları denemek için tüm gezginleri sofralarına bekliyor.
Alabalık tesisleri ve mısır pancar üretimiyle ünlü şehirde, hamsili yemekler, Kafkas ve Çerkez mutfağından lezzetlerle bol bol karşılacağından şüpheniz olmasın. Düzce’nin yöresel yemekleri listesinde, kentte denemeden dönmemeniz gereken birçok özel ve nefis lezzetler yer alıyor. Gelin bu lezzetlere beraber göz atalım.
Balık Yemekleri
Düzce’nin yöresel mutfağında çıkan enfes lezzetleri anlatmaya balık yemekleri ile başlıyor. İşte Düzce’ye gittiğinizde mutlaka tatmanız gereken balık yemekleri:
Hamsili Börek
Düzce yemekleri listemin ilk sırasında hamsili börek var. Türk mutfak kültüründe oldukça ünlü olan ve Karadeniz denilince akla ilk gelen hamsinin en meşhur halidir hamsili börek. Bu yemeğin ana maddesini un ve hamsi oluşturuyor. Muska biçiminde yapılan hamurlar, yüksek ateşte kızartılarak ortaya yemeye doyamayacağınız ve Düzce sofralarından eksik olmayan bir ürün çıkıyor.
İsli Balık
Genellikle meze olarak tecih edilen isli balık için ünlü Meyen çayından tutulan balıklar 1 gün boyunca tuzlu suda bekletiliyor. Daha sonra tütsülenerek çok farklı bir aroma ve kokuya sahip, Düzce mutfağında yerini sabit tutmayı başarmış ve aynı zamanda oldukça faydalı olan otantik bir yemek olarak karşımıza çıkıyor. Hazırlanması oldukça meşakatli olan ama yemesi de bir o kadar keyifli ve lezzetli olan isli balığı Düzce’de mutlaka tecrübe etmelisiniz.
Kiremitte Palamut
Kiremitte palamut, gövde sırtından ayrılan ve içerisi tuzanıp sebzlerle zenginleştirilen palamutun kiremit üzerinde fırında pişirilmesiyle hazırlanan, bir tadanın müptelası olduğu yöresel bir yemek. Yemeğin püf noktası da üzerine bırakılan bir parça tereyağının verdiği lezzette de olabilir.
Ana Yemekler
Düzce yemeklerini anlatmaya ana yemekler ile devam ediyorum. Düzce’de kurulan sofraların olmazsa olmazı yemeklerin hepsini aşağıda paylaştım.
Çerkez Tavuğu
Bir Çerkez mezesi olan çerkez tavuğu adından da anlaşılacağı üzere bir çerkezlere özgü bir yemek. Düzce mutfaklarında da sıkça pişirilen bu yemeğin ana malzemesi ceviz, tavuk ve ekmek. Meze olarak da sofralarda yer alabilen çerkez tavuğu genellikle özel günlerde ve akşam yemeklerinde ana öğün olarak daha sık tercih ediliyor. Düzceye yolunuz düşerse bu yemeği yemeden dönmemenizi öneririm.
Mamalika
Düzce yöresiyle özdeşleşmiş bir yemek olan mamalika, Karadeniz mutfağında sıkça görmeye alışık olduğumuz mısır unuyla hazırlanan bir Tatar yemeği. Sıcak meze olarak sofralarda yerini alan mamalikanın içerinde kaşar peyniri de kullanılarak lezzet armonisi tamamlanıyor.
Boşnak Böreği
Boşnak Böreği, hazırlanışı bakımından emek isteyen, gevrek bir ara sıcak. İç harcı damak tadınıza göre şekillenen; peynirli, patatesli, kıymalı ya da ıspanaklı olarak yapılıp sofralarda sıkça yerini alan bu mükemmel lezzet ağızda kıyır kıyır dağılan bir Düzce klasiği.
Bazlama
Bazlama, Düzce yöresinin geleneksek sofralarında oldukça uzun yıllardan beri yer alan vazgeçilmez bir lezzet. Kızartılarak hazırlanan bu enfes hamur işi, hamurun tereyağlı saçta kızartılmasıyla sunulan ve Düzce yöresel lezzetleri denilince akla ilk gelen tatlardan. Tercihe bağlı olarak otlu, patatesli veya kıymalı harçla hazırlanabilen bu lezzet Düzce’ye yolu düşen herkese tavsiye edilir.
Mamursa
Düzce yemeklerinin vazgeçilmez Çerkez kültürü etkisindeki bir diğer yemeği de mamursa. Düzce ile özdeşleşen bir yemek olan mamursa mısır unu, su ve yumurtayla hazırlanan, isteğe göre kıyma veya peynir çeşitleriyle de yenen bir yemek. Hemen her meknda bulabileceğiniz bu lezzeti mutlaka tecrübe etmelisiniz.
Sebzeli Kaygana
Karadeniz’de birçok yörede tencerelerin kapaklarını aralayan bu yemeğin bir başka versiyonu da Düzce mutfaklarında pişirilmekte. Sebzeli krep olarak da adlandırılan bu yemek Karadeniz bölgesine özgü yetişen kaygana bitkisinin yeşil soğan, dereotu ve maydonoz katılmasıyla hazırlanır.
Tatlılar
Lezzetli yemeklerin üstüne Düzce’de yiyebileceğiniz en güzel tatlıları anlatmasam olmazdı. Buyrun Düzce’de yiyebileceğiniz en güzel tatlı olan melengücceği tatlısına da bir göz atalım.
Melengücceği Tatlısı
Düzce’nin en meşhur tatlısı denilince akla ilk gelen lezzet tabi ki de melengücceği tatlısı oluyor. 7 asırlık bir geçmişe sahip olan bu tatlı Düzce’nin her bir köşesinde hazırlanan ve Osmanlı Saray Mutfağı’nda da yer almış yöresel bir tatlıymış. Bu tatlı süt, yumurta, fındık yağı, al, ceviz, fındık ve üzerine mda kaymağı ile servis edilen parmak ısırtan bir lezzet olarak da tanımlanabilir.
Düzce Restoranları
Düzce yemeklerini anlatıp iştahınızı açıktan sonra sıra Düzce’de ne, nerede yenir sorusunun cevabını vermeye geldi. Aşağıda Düzce’nin en meşhur restoranlarını sizler için sıraladım.
BiBi’nin Yeri
Burası yıllardır hizmet veren kimin bilip de gittiği, kiminin de Güzeldere Şelalesi’ne giderken bir uğrayalım dediği harika bir mekan. Mükemmel bir kahvaltı bulacağınız, lezzetli ürünlere doyamayacağınız bahçeli bir mekan olan Bibi’nin yeri, çocuklu aileler için de oldukça ideal.
Ayrıca sabah giderseniz, fırından gözünüzün önünde çıkacak sıcak ekmeği de kaçırmazsınız. Zaten mekanın sahiplerinin masada kalan ekmeğinizi mutlaka yanınıza verdiği sıcacık ambiyansta bir yer. Ayrıca öğleden sonraya kalırsanız da üzülmeyeceğiniz ve mis gibi gözlemelerden yiyebileceğiniz, çayın sınırsız olduğu ve günün her saatinde hizmet veren bir yer.
Taç Tarım Ürünleri Çiftliği
Tarım Ürünleri Çiftliği organik ve yöresel ürünleriyle ön plana çıkan, kahvaltısıyla meşhur profesyonel bir işletme. Fazla bilinmeyen, doğanın içerisinde Karadeniz yeşilinin iştahınızı kabarttığı bu mekan Düzce’ye yolu düşen ve sabah kahvaltısı için bir restaurant arayan seyahat severler için en doğru adreslerden biri.
Kaplanoğlu Alabalık
Düzce’de alabalık denilince akla gelen ilk balık restaurantlarından biridir Kaplanoğlu Alabalık. Düzce’nin en güzel köylerinden birinde bulunan, muhteşem havası ve doğal güzelliğinin içinden geçerken kendinizi başka bir huzur içinde hissediyorsunuz.
İşte Kaplanoğlu Alabalık’a ve organik lezzetlerine kavuşmak için bu nefis doğallığın içinden geçiyorsunuz. Yazın bahçesi çocuklar için olduğu kadar, yetişkinler için de çok keyiflidir. Balığın dışında diğer alternatifleri de tatmak mümkün. Özellikle yöresel bir lezzet olan kiremitte palamutuyla adından söz ettirmeyi başarmıştır. Kesinlikle bu lezzetleriyle buluşmalısınız.
Akçakoca Hamsi Restoran
Akçakoca Hamsi Restaurantı, Karadeniz’in engin mavi sularının eşliğinde küçük gümüş balıkların en lezzetli halini bulabileceğiniz, özellikle akşam yemekleri için tercih edebileceğiniz bir restaurant. Çalışanlarının üst düzey ilgisi Akçakoca Hamsi Balık Restoran’da geçirdiğiniz vakti daha da kaliteli kılıyor. Barbun ve hamsinin özellikle tavsiye edildiği bu mekanda aynı zamanda pide de tercih edebilirsiniz. Pide ve balık kısımlarının ayrı bulunduğu bu mekan Düzce yöresel yemeklerini deneyimlemek için harika bir tavsiye.
Gizli Bahçem & İkbal Sofrası
Düzcenin Akçakoca ilçesinde bulunan ve oldukça otantik bir mekan olan bu yer yöresel lezzetlerin adeta bir sanat eseri niteliğinde sergilendiği bir yer. Küçük ve renkli çiçeklerle bezeli bir arka bahçesi de buunan Gizli Bahçem & İkbal Sofrası salaş ve abartısız mekan sevenlerin tercih edebileceği sıcacık bir işletme. Lezzetli sac tavaları, çerkez tavuğu ve mamursanın meşhur olduğu bu yer güler yüzlü ve geleneksel bir atmosfere sahip.
Düzce yemekleri yazısında Düzce’de ne yenir, nerede yenir mümkün olduğunca detaylı bir şekilde anlatmaya çalıştım. Yazımı beğendiyseniz, aklınıza herhangi bir şey takıldıysa veya geri bildirim yapmak istiyorsanız lütfen aşağıdaki yorum kutusuna yazın ve bana gönderin.