Gaziantep Kalesi Gezi Rehberi


İçeriğimde, Gaziantep’te gezginlerin en uğrak noktalarından biri olan Gaziantep Kalesi’nden bahsettim. Gaziantep’in en ünlü gezilecek yerleri arasında bulunan kaleyi siz de listenize mutlaka ekleyin!


İnsanlık tarihinin en eski yerleşim yerlerinden biri olan Gaziantep, gazi ünvanını alırken gösterdiği kahramanlıklar ve gurmelere layık lezzetleriyle ülkemizin turizm açısından en popüler yerlerinden biri.

Ayrıca, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin en büyük şehirlerinden biri de olan Gaziantep, geçmişten günümüze gelen tarihi eserleri, müzeleri ve doğal güzellikleri ile de Türkiye’de gezilecek yerler listesinin daimi temsilcilerinden.

Gaziantep’in zengin tarihi geçmişine yakışan heybetiyle, şehir merkezinin en yüksek tepesinde yer alan Gaziantep Kalesi de kentte görülecek en önemli turistik yapılardan biri. Bu yüzden gezginlerin de uğrak noktası

Ben de bu yazımda Gaziantep Kalesi hakkında tüm bilgileri derledim. Gaziantep Kalesi’nin hikayesi, tarihi, Gaziantep Kalesi giriş ücreti gibi tüm detayları bu yazımda bulabileceksiniz. Lafı fazla uzatmadan başlıyorum.

İçerik:

Gaziantep Kalesi Nerede?

Gaziantep Kalesi, şehrin merkezi olarak kabul edilen Şahinbey ilçesinde yer alıyor. Bölgeye hakim bir tepede yer alan kale, zaten ilk dikkatinizi çeken yapılardan biri olacak.

Gaziantep Kalesi Haritası

Gaziantep Kalesi Haritası

Gaziantep Kalesi’ne Nasıl Gidilir?

Dediğim gibi, Gaziantep Kalesi, bulunduğu konum itibariyle göze çarpmayacak gibi değil. Eski Antep olarak da adlandırılan bölgede yürürken rahatça görebiliyorsunuz. Yani ulaşım oldukça kolay.

Gaziantep’te gezilecek yerlerin bir çoğu Eski Antep’te toplandığı için kaleye de yürüyerek ulaşabilirsiniz. Kentin diğer bölgelerinden gelmek için ise şehir merkezine ulaşım sağlayan toplu taşıma araçlarını kullanmanız yeterli.

Gaziantep Kalesi Giriş Ücreti ve Ziyaret Saatleri

  • Müze, Pazartesi günleri hariç haftanın her günü 10.00 – 17.00 saatleri arasında açık.
  • Giriş ücreti 10 TL.
  • Müzekart geçerli

Gaziantep Kalesi’ni, detaylı bir şekilde gezmeyi planlıyorsanız seyahat planınıza en az 1 saat vakit alacak şeklinde not edin.

Gaziantep Kalesinin Hikayesi

Gaziantep Kalesi Tüneller

Aslında Gaziantep Kalesi’nin Hikayesi değil de hikayeleri desem daha doğru bir tabir olacak. Çünkü günümüzde Gaziantep Kalesi için iki tane hikaye anlatılıyor halk arasında. Ne derece doğrudurlar bilinmez ama ikisi de birbirinden ilginç. Kısaca ikisini de aktarıyorum.

Birinci Hikaye

Anlatılan bu olay kalenin ilk yapıldığı dönemlerde inşasının tamamlanmadan yarım kalmasıyla ilgili. Rivayete göre Gaziantep Kalesi’ni çok zengin bir kadın yaptırıyormuş. Bu kadın bir gün dışarıda cenaze taşıyan bir kalabalık görmüş. Yanında onunla yürüyen uşağına dönerek bu insanların ne yaptığını sormuş.





Uşak; “Efendim tüm insanlar bir gün gelir ölürler, ölenler ise böyle tabut içinde taşınarak mezarlığa götürülürler ve orada toprağa gömülürler. İşte bu tabutun içinde de dün bizim gibi canlı olan bir insanın ölü bedeni var.” şeklinde cevap vermiş.

Bu cevaptan çok etkilenen kadın kaleye dönmüş ve kaleyi yapmakta olan ustalara demiş ki; “Bırakın kale yarım kalsın, ben ölümü hiç düşünmezdim”. Böylelikle kalenin yapımı yarım kalmış.

Gaziantep Kalesi Gaziantep Yazısı

İkinci Hikaye

İkinci bir rivayet de Gaziantep Kalesi’nin halk arasından bilinen bir diğer adı olan “Yüzük Kalesi” veya “Kala-i Füsus” ile ilgili.

Rivayete göre kaleyi genç bir kız yaptırıyormuş. Fakat bir süre sonra masrafları karşılayamaz olmuş. Kalenin bitirilmesini sağlayabilmek için çok değerli bir taşa sahip olan yüzüğünü satmış. Kalenin inşası ancak bundan sonra bitmiş.

İşte bu yüzden ki kale halk arasında “Yüzük Kalesi” olarak anılmaya başlanmış.

Gaziantep Kalesi’nin Tarihi

Gaziantep Kalesi Tarihi

Efsanelerden de anlaşıldığı gibi kalenin kim tarafından ne zaman yaptırıldığı hala kesinleşmiş değil.  Fakat ilk inşasının günümüzden tam 6.000 yıl önce olduğu tahmin ediliyor. Bir höyük üzerine kurulduğu düşünülen yapının geçmişi oldukça eski anlayacağınız.

Milattan sonra 2. ve 3. yüzyıllarda kale çevresinde “Theban” isimli küçük bir kentin olduğu da yapılan arkeolojik kazılar sonucunda tespit edilmiş.

Yapısı daire şeklinde olan Gaziantep Kalesi’nin çapı ise yaklaşık 1.200 metre. Tam 12 adet kuleye sahip olan kale, burçları ile de dikkat çekiyor. Roma İmparatorluğu zamanında gözlem amaçlı kullanıldığı düşünülen yapının bugünkü görünümüne ise Bizans İmparatorluğu döneminde kavuştuğu tahmin ediliyor.

Gaziantep Kalesi Kahramanlık Müzesi

Gaziantep Kalesi günümüzde “Gaziantep Savunması ve Kahramanlık Panoraması Müzesi” olarak ziyaretçilere kapılarını açmış durumda. Kalenin içinde yapının iç tarafına ve üstüne giden iki adet yol bulunuyor.

Sol taraftan giderseniz kalenin üst kısımlarına, diğer yolu tercih ederseniz dehliz ve kale odalarına gidiyorsunuz. Ve müzenin diğer bölümlerinde ise Gaziantep’in Kurtuluş Savaşı’nda sergilediği kahramanca duruş, sunum ve heykellerle anlatılıyor.

Gaziantep Kalesi bu şehrin tarihine dokunmak için en ideal yerlerden biri. Bu yüzden bende özellikle tarih severlerin Gaziantep Kalesi’ni gezilecek yerler listelerine eklemelerini şiddetle tavsiye ediyorum.


Yukarıda Gaziantep Kalesi hakkında bilgileri mümkün olduğunca detaylı bir şekilde anlatmaya çalıştım. Yazımı beğendiyseniz, aklınıza herhangi bir şey takıldıysa veya geri bildirim yapmak istiyorsanız lütfen aşağıdaki yorum kutusuna yazın ve bana gönderin. 

Furkan Patan

Seyahat etmek, yeni yerler görmek, farklı kültürler ile etkileşimde bulunmak en büyük tutkum. Bu yüzden, havalimanlarını, otobüs terminallerini ve tren garlarını mesken edinmeyi seviyorum. Gördüğüm her yeni şehir ve kültür, benim için ufkumu açan yeni bir arkadaş demek.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu