Gaziantep Gezi Rehberi


Gaziantep gezi rehberi, Gaziantep’e gezi hazırlıklarına başlayan gezginler içi kaleme alındı. Yazının içerisinde Gaziantep gezi planınızı hazırlamanıza yardımcı olacak bir çok detayı bulabileceksiniz.


Mutfağı ile Unesco’ya adını altın harflerle yazdıran Gaziantep için gezginlere bol fıstıklı, çok leziz bir gezi rehberi hazırladım. Öyle ki, okumaya doyamayıp tekrar tekrar okuyacaksınız.

Çünkü Gaziantep gezi rehberi, bir Gaziantep gezisinde ihtiyacınız olabilecek tüm detaylara sahip. Bir çok sorunuza cevap, dertlerinize derman olacak türden bir rehber bu.

Yani, siz de hafta sonu kaçamağı için Gaziantep’e gitmeye karar veren gezeleklerdenseniz, araştırmaya doğru yerden başladınız demektir.

Gaziantep gezi rehberi ile seyahat severlere: Gaziantep’te ne yenir, nerede yenir, nereden baklava alınır, sabah ilk iş beyran mı yenir yoksa katmer mi gibi yeme içmeyle ilgili bolca tüyo veriyorum. 

Gaziantep Gezi Rehberi 3

Bununla birlikte; Gaziantep’ten ne alınır, nereden alınır, ulaşım alternatifleri neler, bu Antep nasıl bir şehir, Gaziantep’te gezilecek yerler nereler gibi gezme tozma ile ilgili soruların cevaplarını da paylaşıyorum. E daha ne olsun!

Böylelikle Gaziantep’e gittiğinizde araştırmaya zaman harcamanıza gerek kalmadan, tüm enerjinizi yemek yemeye, gezilecek yerleri görerek yediklerinizi eritmeye ve sonra tekrar yemek yemeye vermek kalıyor. 

Gaziantep gezi rehberi içerisinde neler bulabileceğinizi anlattığıma göre artık kuru fasulyenin faydalarına geçebiliriz. Yazıma Gaziantep’te gezilecek yerler ile start veriyor ve Gaziantep gezi önerileri ile bitiriyorum!

İçerik:

Gaziantep Gezilecek Yerler

Gaziantep gezi rehberine yemek konusu yerine gezilecek yerler ile giriş yaparak biraz şaşırtıcı bir başlangıç yapmak istedim. Çünkü her ne kadar Gaziantep yemek kültürü ile ön plana çıkmış olsa da şehir de gezilecek ve görülecek bolca yer var. Çünkü burası Mezopotamya kültürlerinin kesişim noktasında bulunuyor.

Bu güzel bilgiyi görüyorum ve arttırarak devam ediyorum. Gaziantep gezilecek yerler listenize ekleyeceğiniz yerlerin çoğu birbirine oldukça yakın mesafelerde. Burası tam anlamıyla gezgin dostu bir şehir. Yani zamanınız az olsa bile bir çok yer gezip görebilirsiniz.

Gaziantep Tarihi Konaklar

Bu durumun getirdiği ayrı bir avantaj daha var. Şehirde gezilecek yerlere yürüyerek ulaşabiliyorsunuz. Böylelikle öğün arasında yediklerinizi hızlıca eritip, yeni tatlar için midenizde daha geniş yerler açma şansınız da oluyor.

Neyse efendim, uzun lafın kısası, Gaziantep’e kadar gelmişken tarih dolu bu kentin önemli noktalarını görmeden olmaz. Liste birazcık uzun olsa da hemen hepsi görmeye değer yerler. Ayrı bir yazıda Gaziantep’te gezilecek yerler için bütün detayları verdim.

Bakırcılar Çarşısı, Zincirli Bedesten, Şahinbey Savaş Müzesi, Zeugma Mozaik Müzesi, Gaziantep Oyun ve Oyuncak Müzesi, Rumkale ve daha birçok noktayı gitmeden önce inceleyebilir ve hangisine gitmek istediğinize karar verebilirsiniz. Aşağıdaki linke tıklamanız yeterli.

Gaziantep Gezilecek Yerler

Gaziantep’te Ne Yenir, Nerede Yenir?

Gaziantep Yemekleri

Yazının başından beri dilimden düşürmedim biliyorum. Gerçi Gaziantep Mutfağı’nın şanını şöhretini buradan ne kadar anlatsam az gelecek, o da ayrı bir mesela. Yani bir de ne kadar yerseniz yiyin o da yetmeyecek. Ben en iyisi mi Gaziantep yemeklerinin önünde hayranlıkla ve saygıyla eğilip bu bahsi burada kapatayım.

Merak etmeyin tabi, konuyu kapattım diye Gaziantep’te neyi nerede yediğimi kendime saklayacak değilim. Hani derler ya, yediğin içtiğin senin olsun, sen bize gördüğünü anlat diye. Hiç merak etmeyin, ben size yediğimi, içtiğimi de anlattım.

Çorbasından kıyma kebabına, içli köftesinden lahmacunununa, kebabından künefesine… Ve daha sayamadığım nicesi ne kadar hepsini Gaziantep’te ne yenir, nerede yenir yazısında detaylarıyla anlattım. Yandan çarklı gurme edasıyla hazırlayıp, iştahınızı kabartacak şekilde anlattığım yazıma ulaşmak için aşağıdaki linke tıklamanız yeterli.

Gaziantep’te Ne Yenir, Nerede Yenir?

Gaziantep’te Baklava Nerede Yenir?

Gaziantep Baklavaları

Gaziantep gezi rehberi en can alıcı konulardan biriyle devam ediyor. Öncelikle bol fıstığın incecik yufkayla, sonrasında da bu harika ikilinin önce damağınızla, ardından da midenizle birleşmesi nasıl tanımlanır bilemiyorum…

Böyle birbirine çok aşık ama aylardır görüşememiş iki sevgilinin buluşması gibi. Öyle özlem, öyle mutluluk dolu. Tam bir vuslat hikayesi bizim Gaziantep Baklavası ile arada sırada kavuşmalarımız. İnanıp inanmamak size kalmış ama gerçekten de hiçbir yerde yok Gaziantep Baklavası’nın tadı.

E tabi oraya kadar gitmişken de baklavanın en iyisini yemek gerekiyor. O yüzden işin inceliklerini bilmek şart. Tabi bu konuda da boş durmadım ve Gaziantep’te en iyi baklava nerede yenir sorusunun cevabını verdiğim ayrı bir yazı hazırladım. Aşağıdaki linke tıklayıp okuyabilirsiniz.

Gaziantep’te Baklava Nerede Yenir?

Gaziantep’te Beyran Çorbası Nerede İçilir?

Gaziantep Beyran Çorbası

Gazianteplilerin sabah kahvaltısı niyetine içtikleri Beyran çorbasını ben de adeta bir Antepli gibi sabah kahvaltısında içtim. Pişman mıyım? Hayır. Bir daha olsa yine yapar mıyım? Kesinlikle EVET!

İnanılmaz lezzetli, sıcacık, mis gibi bir lezzet Beyran Çorbası. Hem de öyle hiç de dışarıdan göründüğü gibi acı değil. İçinde kuzu eti, pirinç, iç yağı ve isteğe göre acı var. Tabi tüm bunların sonunda vücudunuza bol bol şifa almış oluyorsunuz.

Bana kalırsa Gaziantep’te bile olsanız her yerde beyran çorbası içmemelisiniz. O yüzden, Gaziantep’te beyran çorbası nerede içilir, en lezzetli neresi yapar, bu işin piri neresidir hepsini aşağıdaki yazımda anlattım.

Gaziantep’te Beyran Çorbası Nerede İçilir?

Gaziantep’ten Ne Alınır, Nereden Alınır?

Gaziantep'ten Ne Alınır

Gaziantep’e gidip de efendime söyleyeyim bir fıstık almadan, bir baklava, bir el yapımı salça, bir pul biber, bir zahter, bir kuru sebze… Yani kısaca Antep’i toptan fiyatına perakende pazarlıklarla almadan gelmek olur mu? Tabi olmaz.

Beyler biraz üzülecek ama Gaziantep’ten ne alınır, nereden alınır tüm bunları detaylıca anlattım. Sadece yukarıdakiler de değil elbet, renk renk deri çarıklar, bakır hediyelikler, daha neler neler… Aşağıdaki linke tık tık.

Gaziantep’te Ne Alınır, Nereden Alınır?

Gaziantep’in Tarihi

Gazinatep'in Tarihi

Yazıyı gezi rehberi konseptinden burada kısa bir süreliğine çıkaralım. Çünkü açıkçası Gaziantep’in tarihine değinmezsem biraz ayıp olur. Çünkü burası tam anlamıyla medeniyetler beşiği betimlemesinin karşılığı.

Şöyle ki, Gaziantep ve çevresi Anadolu’nun en eski yerleşimlerinden biri. Zaten size şehrin bulunduğu bölgenin Mezopotamya topraklarına komşu olduğunu söylersem Gaziantep ve çevresinin nasıl bir tarihi zenginliğe sahip olduğunu tek cümlede özetlemiş olurm.

Bununla birlikte tarihin en önemli ticaret güzergahlarından biri olan İpek Yolu üstünde bulunan Gaziantep, birçok medeniyete ve kültüre ev sahipliği yapmış. Şehrin 6000 yıllık geçmişinden geriye kiliseler, camiler, hanlar, hamamlar, mozaikler, yer altı kentleri ve daha birçok tarihi miras kalmış.

Gazinatep'in Tarihi 2

Bu uzun tarihi geçmişin getirisi de hep değişim olmuş Antep’e. İsmi de kendisi gibi değişime uğramış zamanla. Eski adı Ayıntap olan bölge zamanla Antep olarak anılmaya başlanmış. Son olarak da hepimizin bildiği üzere, Milli Mücadelede yıllarında bölge halkının gösterdiği kahramanlıklarından ötürü Gazi ünvanı verilmiş ve 1921 yılında şehrin adı Gaziantep olmuş.

Bu şehre Atatürk’ün özellikle önem gösterdiğini de belirtmek gerek. Öyle ki Mustafa Kemal’in nüfusa kayıtlı olduğu yer Gaziantep’te bulunan Tarihi Bey Mahallesi. Kısacası Antep hem uzak hem de yakın geçmişiyle ülkemizin tarihinde önemli bir yer tutuyor.

Gaziantep Nerede?

Gaziantep, ülkemizin Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde yer alıyor. Suriye ile sınır komşusu olan Gaziantep’in çevresinde ise Kilis, Şanlıurfa, Adıyaman, Kahramanmaraş, Osmaniye ve Hatay var.

Gaziantep Haritası

Gaziantep Haritası

Gaziantep’e Nasıl Gidilir?

Gaziantep ülkemizin her anlamda en gelişmiş kentlerinden biri. Zaten turizmini yazının başından beri anlata anlata bitiremedim. Bunun yanına sanayi, eğitim ve sağlık gibi olanakları da eklediğimizde bölgenin en önemli şehirlerinden biri haline geliyor Antep.

Bu durumun getirisi olarak, kente ulaşımın kolaylaşması için yatırımlar her geçen yıl biraz daha artmış. Bu sayede Gaziantep’e hem havadan hem de karadan birçok ulaşım alternatifi bulunuyor.

Gaziantep'e Nasıl Gidilir

Elbette uzak şehirlerden gelecek olanlar için en kolay seçenek havayolu. Türkiye’nin büyük şehirlerinden Gaziantep’e haftanın her günü tarifeli seferler var. Ayrıca, Gaziantep Havalimanı ile şehir merkezi arasındaki mesafe yaklaşık 5 dakika.

Gaziantep’e nasıl gidilir sorusunun cevabını daha detaylı bir şekilde öğrenmek istiyorsanız aşağıdaki içeriğime göz atmanız yeterli.

Gaziantep Nerede, Gaziantep’e Nasıl Gidilir?

Gaziantep’te Nerede Kalınır?

Gaziantep Otelleri

Gaziantep’te konaklama imkanları oldukça bol. Hem yurtdışından hem de yurt içinden yılın her döneminde turist ağırlayan kent, kendini de bu duruma göre organize etmiş diyebilirim. Yani her bütçeye uygun otel alternatifi bulmak oldukça kolay.

Tabi buraya kadar gelmişken hem yemek yemenin hakkını vermeden, hem de gezilecek yerleri görmeden dönmek olmaz. O yüzden özellikle kısa vakti olanların otel tercihini buna göre yapmaları gerekiyor.

Bu konuya da bir el attım tabi. Gaziantep otelleri arasında sıkı bir araştırma yaparak en iyi 10 oteli sizin için listeledim. Gaziantep’te nerede kalınır sorusunun cevabını hızlıca bulmak istiyorsanız, aşağıdaki yazıma göz atmanızı tavsiye ederim. 

Gaziantep’te Nerede Kalınır? En İyi 10 Gaziantep Otelleri

Gaziantep Nasıl Bir Yer?

Gaziantep Sokakları

Gezginlerin Türkiye’de mutlaka görmek istediği şehirler arasında her zaman ilk sıralarda yer alan Gaziantep, bu ilginin karşılığını da fazlasıyla veriyor açıkçası. Çünkü Gaziantep, gurme mutfağı kadar, gezilecek yerleri ve kültürel çeşitliliği ile de dikkat çeken bir seyahat rotası.

Herhalde bu yüzden, ilk Gaziantep gezisinden döndükten sonra fazla dayanamayıp ikinci gezinizin planını yapmaya başlıyorsunuz. Çünkü aklınızda hep yediklerinizden çok yiyemedikleriniz oluyor.

Yani öyle bir şehir düşünün ki bir kebapçıdan ötekine giderken arada gezilecek yerler listesinden 2 müze birden çıkarabiliyorsunuz. İşte Gaziantep böyle bir yer. Türkiye’de ölmeden önce mutlaka görülmesi gereken yerler listesinin daimi temsilcisi. Ve her zaman da öyle kalacak.

Gaziantep’te Ne Yapılır?

  • Sabah kahvaltısı Beyran Çorbası ile yapılır.
  • Beyran’dan 2 saat sonra Zekeriya Usta’da bol kaymaklı ve fıstıklı Katmer ile üzerine cila atılır.
  • Çok vakit geçirmeden Kebapçı Ömer’de Kıyma Kebabı yenir.
  • Elmacı Pazarı’ndan fıstık, Bakırcılar Çarşısı’ndan hediyelik eşya veya çarık (yemeni) alınır.
  • Müzeler, hanlar, hamamlar gezilir.
  • Zaman var ise Halfeti ve Rumkale’ye gidilir.
  • Tahmis’de yorgunluk kahvesi içilir.

Gaziantep’e Ne Zaman Gidilir?

Gaziantep’e yılın dört mevsiminde de gidilir. Tabi homini gırtlağa bol bol düşeceğiniz için, havaların daha serin olduğu ilkbahar veya sonbahar aylarında gitmenizi tavsiye ederim. Böylelikle sıcağın alnında öfleye püfleye gezmekten kendinizi kurtarmış olursunuz.

Gaziantep’i Gezmek İçin Ne Kadar Zaman Lazım?

Gaziantep gezisini hem gurme hem gezgin edasıyla planlamanız lazım. O yüzden en az dolu dolu 2 gün ayırmanız şart. 3 gün ayırabilirseniz, yemeyip de yanında yatacağınız yemeklerin de tadına bakma şansınız olur.


Bu yazımda kapsamlı bir araştırma yaparak, Gaziantep hakkında bilgileri yazmaya çalıştım. Yazımı faydalı bulduysanız  ve arkadaşlarınızla paylaşmak isterseniz ,aşağıdaki paylaşım butonlarını kullanabilir, eksik gördüğünüz veya  sormak istediğiniz bir şey olursa  da yorum olarak yazabilirsiniz.

Furkan Patan

Seyahat etmek, yeni yerler görmek, farklı kültürler ile etkileşimde bulunmak en büyük tutkum. Bu yüzden, havalimanlarını, otobüs terminallerini ve tren garlarını mesken edinmeyi seviyorum. Gördüğüm her yeni şehir ve kültür, benim için ufkumu açan yeni bir arkadaş demek.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu