Gaziantep’te Beyran Çorbası Nerede İçilir?


Gaziantep seyahatlerinin olmazsa olmazı, sabah kahvaltılarına farklı bir tat katmak isteyen gurme gezginlerin vazgeçilmez tercihi Beyran Çorbası nerede içilir bu yazımda bulabileceksiniz.


Gaziantep’in UNESCO listesine girmiş zengin mutfağı adeta bir mıknatıs gibi ülkemizin her yerinden insanı kendine çekmeyi başarıyor. baklavasını, kebabını, lahmacununu, içli köftesini ve tabi ki meşhur Beyran Çorbasını yiyenin tadı damağında kaldığından kendini tekrar tekrar Antep’e ışınlamak istiyor insan.

Hem tarihiyle hem de kültürüyle anılarımda oldukça güzel bir yer edinen bu şehir hakkında birçok gezi rehberi yayınladım. Maşallah yaz yaz bitmedi Gaziantep’in güzellikleri.





Bu yazımda ise çorba anlayışımı bütünüyle değiştiren bir lezzetten bahsedeceğim. Hatta aslına bakarsanız Beyran’a çorba demek biraz az kalır. Bildiğiniz yemek bu. Zaten Antepliler de yemek niyetine mideye indiriyorlar Beyran’ı.

Seyahat bloğunda bir çorba için bu kadar bilgi verilir mi demeyin. İş Gaziantep ile ilgili gezi rehberleri hazırlamaya geldiğinde konu dönüp dolaşıp boğaz düşkünlüğüne geliyor.

Neyse efendim, bu yazımda Beyran Çorbası nedir, nasıl yapılır, Gaziantep’te Beyran Çorbası nerede içilir gibi soruların yanıtlarını verecek ve kendi Beyran ile tanışma deneyimimi anlatacağım. Lafı fazla dolandırmadan başlıyorum.

İçerik:

Gaziantep’e Özgü Bir Çorba Çeşidi, Beyran

Beyran Çorbası

Beyran Çorbası, ana malzemeleri kuzu eti ve pirinç olan, bol baharatlı, bol sarımsaklı, bol şifalı, içenin bütün bir kış boyunca hasta olmadığının rivayet edildiği çok eski bir Gaziantep Mutfağı lezzeti.

Çorbanın kerametinin içine bolca konan taze kuzu etinde, ince ince doğranarak eklenen sarımsakta ve diğer malzemelerle birlikte çorbayı pişiren harlı odun ateşinde olduğu söyleniyor. Valla ne derlerse tamam. Bu lezzete karşı çıkacak hiçbir argümanım yok açıkçası.

Ben Gaziantep’e ilk gittiğimde biraz safmışım aslına bakarsanız. Kebap, lahmacun ve tatlı tabaklarından kafamı çıkaramadığım için, Beyran çorbasını da içmeyi veririm canım, ne olacak, diyerek böylesine eşsiz bir lezzetten mahrum bırakmıştım kendimi.

Ancak daha sonra, aklımızda kalacağına midemde kalsın dedim ve kalkıp ikinci kez Gaziantep’e gittim. Ne yani meşhur Beyran Çorbası’nı ben de içmese miydim?

Beyran Çorbası Ne Zaman İçilir Sorunsalı

Gitmeden önce bana dediler ki; “Beyran Çorbasını kahvaltıda içeceksin. Sabah kalkıp erkenden acılı bir Beyran içip üstüne de 1-2 saat sonra kaymaklı bir katmer patlatırsan senden iyisi olmaz.’’

İlk başta biraz garipsedim tabi. Hayır yani, sabah çorbası içmişliğim var. Fakat öyle pek kelle-paça, işkembe seven tiplerden değilim. E bu çorbanın da ana malzemesi et.

Olur mu, olmaz mı derken, elbette yine denemeye karar verdim. Madem ikinci kez gidiyordum Antep’e, ölmek var dönmek yoktu artık.

Beyran Çorbası’nı sabah kahvaltı niyetine içmeyi aklıma sokarak gittim Gaziantep’e. İyi ki de öyle yapmışım. Gerçekten de dedikleri kadar varmış. Üstüne bir de katmer patlattım tabi. Ondan da eksik kalmadım. Tam bir enerji patlaması yaşadım sizin anlayacağınız.

Gaziantep’te Beyran Çorbası Nerede İçilir?

Beyran Çorbası Hazırlanışı

Peki, o kadar anlattın ama Gaziantep’te Beyran Çorbası nerede içilir onu hala söylemedin dediğinizi duyar gibiyim. Merak etmeyin, sizin için internette bütün araştırmaları yaptım.

Hatta bununla da yetinmeyip Gaziantep’te yaşayan arkadaşlarıma da sordum.

Tek popüler cevap aldım. Gaziantep’te Beyran Çorbası, Metanet Lokantası’nda içilir. Gittim, gördüm, yedim. Gerçekten de sabahın köründe içerisi Beyran içen beyefendiler ve hanımefendiler ile doluydu. Ben de kendime bir çorba söyledim.

Beyran Çorbası bol acıyla hazırlanıyor. İsterseniz acısız söyleyebiliyor ve masadaki pul biber ile acısını kendiniz ayarlayabiliyorsunuz.

Çok sıcak bakır tabaklarda servis ediliyor ve yanında bol acılı sivri biber ikram ediliyor. Tabii ki Antepliler acıyı çok seviyor. Sıla’ya uydum ve dedim ki kendi kendime “doldur biberi, ACISA DA ÖLDÜRMEZ” Evet öldürmüyor ancak şarkı sözlerinin devamındaki gibi cehenneme döndürüyor ona göre.

İşin şakası bir yana Beyran Çorbası sabah çorbalarında eti pek sevmeyen beni bile kalbimden vurdu. Gerçekten çok lezzetli. Antep’e giderseniz bu efsane lezzeti denemeden dönmeyin. Sonra özlüyorsunuz bu lezzeti, öyle her yerde de aynı tadı bulamıyorsunuz.

Beyran Çorbası İçilebilecek Alternatif Mekanlar

Eğer Metanet Lokantası’na gidemezseniz, size aşağıda birkaç alternatif daha sıralıyorum. Ben buralarda Beyran Çorbası’nı denemedim ancak hepsi de internetten olumlu yorum almış yerler.

  • Kelebek Paça, Beyran ve Kebap Salonu
  • Beyoğlu Paça, Kebap ve Beyran
  • Dukat Beyran
  • Yesemek Restaurant

Yukarıda Gaziantep’te Beyran Çorbası nerede içilir sorusunun cevabını alternatif mekanlarla birlikte verdim. Yazımı beğendiyseniz, aklınıza herhangi bir şey takıldıysa veya geri bildirim yapmak istiyorsanız lütfen aşağıdaki yorum kutusuna yazın ve bana gönderin. 

Furkan Patan

Seyahat etmek, yeni yerler görmek, farklı kültürler ile etkileşimde bulunmak en büyük tutkum. Bu yüzden, havalimanlarını, otobüs terminallerini ve tren garlarını mesken edinmeyi seviyorum. Gördüğüm her yeni şehir ve kültür, benim için ufkumu açan yeni bir arkadaş demek.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu