Gaziantep’te Ne Yenir, Nerede Yenir?
Gaziantep’te Ne Yenir, Nerede Yenir yazısı, Gaziantep’e adım atar atmaz bütün hücreleri kebap, lahmacun, içli köfte, katmer, künefe, baklava, fıstık diye bağırmaya başlayan, her döndükleri köşede ayrı bir lezzet durağını test etmeyi kendilerine görev edinmiş gezginler için özenle hazırlandı.
Hiç hemen, olur mu canım o kadar da abartma, demeyin. Gaziantep’te yaşamadığınız sürece bu lezzetleri belki de yalnızca bir kez yerinde tatma şansınız olacak. Yani her hücrenizin yemek diye bağırması da her köşe başında bu isteğe yanıt vermeniz de oldukça normal.
O yüzden hiç çekinmeyin. Gaziantep’in gurme mutfağının bütün zenginliklerini keşfedin. Midenizde zerre boşluk kalmayacak kadar tıka basa yiyin. Eve dönüp tartıya çıktığınızda birkaç kilo fazlanız olsun. Tartıya bakıp gülümseyerek Gaziantep gezinizi hatırlarsınız.
İçerik:
Başlamadan Önce Tavsiyeler
Yazının girişinde verdim mehteri, verdim gazı ama Gaziantep’te ne yenir, nerede yenir sorusunun detaylarına geçmeden önce birkaç hayat kurtaracak tavsiyede bulunmak istiyorum.
- Eğer 1 gününüz var ise biraz sonra anlatacağım Gaziantep yemeklerinin hepsinden yemeye çalışmayın. Tamam, bu biraz fazla optimistik oldu. En azından hepsinden azar azar deneyin bari. Little little into the middle yapıverin.
Evet, haklısınız insan bir şey kaçırmama telaşı ile hepsini tatmak istiyor ancak mide fesadı geçirmemeniz için bu tavsiyeme uymaya özen gösterin.
Gaziantep gezisi planınızı oluştururken aşağıdaki yazılarıma göz atmayı ihmal etmeyin.
Gaziantep Nerede, Gaziantep’e Nasıl Gidilir?
- Eğer en az 2 gününüz varsa bir önceki uyarımı tamamen unutun. Hiçbirinin gözünün yaşına bakmayın. Vurun yemeğin gözüne gözüne.
- Buradayken en kritik soru Gaziantep’te ne yenir. Buraya gelmeden önce en kritik soru ise Gaziantep’te ne giyilir? Benden size tavsiye, sakın dar pantolonlar, tişörtler giymeyin. Lastik belli pantolon, bol elbise, tişört…
Kısacası sizi yürürken rahat ettirecek ne varsa onu giyin. Aksi halde göbeğinizin önlenemez yükselişi, içinde bulunduğunuz kıyafetler nedeniyle sizi fazlasıyla yorar.
- Gaziantep yemeklerini sevseniz de sevmeseniz de Antep’ten dönerken en az 2 kilo fazla ile döneceksiniz. Kendinizi bu fikre alıştırın.
Gaziantep Mutfağı
Dillere destan, dertlere derman olan, insana durduk yerde kilolar aldıran, iştahımıza ‘’dur!’’ deme gücünü elimizden alan Gaziantep Mutfağı’nın gastronomi dalında UNESCO listesinde olduğunu biliyor muydunuz?
Buna pek de şaşırmamak gerek aslında, o nefis kebaplar, lahmacunlar ve tatlılarla Gaziantep girmesin de kim girsin listeye? Bana göre UNESCO az bile gelmiş. Dünyanın 8. Harikasıdır Gaziantep Mutfağı.
Neyse efendim, Gaziantep Mutfağı böylesine meşhur işte. 200’den fazla yemeği UNESCO tarafından tescil edilen Gaziantep, bu konuda isim yapmış dünyadaki az sayıda yerden biri.
Gaziantep’te Ne Yenir, Nerede Yenir?
İşte bu yüzden gerçekten de Gaziantep’te ne yenir, nerede yenir sorusunun cevabı oldukça kritik. O yüzden türlü gaz vermeler ve önerilerle başladığım yazımın esas konusuna geçiyorum artık ve Antep’in en meşhur lezzetleri nelerdir, bu lezzetler nerelerde yenir anlatmaya başlıyorum.
Beyran Çorbası
Gaziantep’te ne yenir, nerede yenir listesinin ilk sırasını, Gaziantepliler’in kahvaltı niyetine hüplettiği meşhur Beyran Çorbası alıyor. Evet evet, yanlış okumadınız. Antepliler bildiğiniz kahvaltı niyetine kuzu etli, bol acılı Beyran Çorbası yiyor.
Beyran Çorbası’nı burada anlatmakla bitiremeyeceğim gerçekten. Ona karşı hislerimi ve çığ gibi büyüyen özlemimi anlattığım ayrı bir yazım var. O yazıda, Gaziantep’in en ünlü Beyran Çorbacısı olan Metanet Lokantası’nı ve bu işin adabını anlattım.
Gaziantep’te Beyran Çorbası Nerede İçilir?
Lahmacun
Gaziantep’in lahmacunu bugüne kadar yediğiniz bütün lahmacunlardan farklı olacak. Hiç öyle İstanbul’da yediğiniz Antep lahmacunlarını falan hesaba katmayın. Çünkü burada olay bambaşka.
Bana sorarsanız bu farkın sırrı ne etinde ne de hamurunda. Gaziantep’te lahmacunu bu kadar farklı ve leziz yapan şey içine bol miktarda eklenen sarımsak. Eh buraya kadar gelmişken de bu enfes lezzeti denemeden, doğru mu söylüyorum, yanlış mı anlamadan dönmek olmaz elbette.
Gaziantep’te en iyi lahmacun nerede yenir diye sorulduğunda cevap genellikle Üçler Kebap oluyor. Ancak ben orada yaşayan bir arkadaşımın yönlendirmesi ile Küşleme Kebaphan’da yedim. Oldukça başarılıydı. O yüzden rahatlıkla tavsiye edebilirim.
Ancak yeri şehrin biraz dışında. O yüzden Üçler Kebap’ı da tercih edebilirsiniz. Çulcuoğlu ve İmam Çağdaş diğer alternatifler.
İçli Köfte
İçli köfte genellikle sofralara atıştırmalık niyetine gelir. Bu yüzden midir bilinmez, içli köftenin en iyisini kendilerinin yaptığını iddia eden birçok ilimiz var. Özellikle ülkemizin doğu bölgelerindeki şehirler bu konuda kıyasıya bir yarış içerisinde.
Gurme mutfağı ile nam salmış Gaziantep’te bunlardan biri elbette. Hatta en iddialısı diyebilirim. Gaziantep’teki içli köftenin sırrı, içli köfteyi pişirirken bolca kullandıkları kuyruk yağının kızartılmasından geliyor.
Gaziantep’te istisnasız her restoranda size içli köfte ikram edeceklerdir. Hemen hemen hepsi de aynı lezzette. O yüzden kebap yediğiniz yerde içli köfteyi de aradan çıkarmış olursunuz. Benim için Gaziantep’te içli köftenin adresi Çulcuoğlu Restoran olmuştu mesela.
Küşleme
Küşleme, az bulunan, sinirsiz, yumuşacık inanılmaz lezzetli bir et. Bu yüzden diğer kebap türlerine göre biraz daha pahalı. Ancak hemen yelkenleri suya indirmeyin. Ödediğiniz paranın hakkını sonuna kadar alıyorsunuz.
Çünkü küşleme yedikten sonra tarifi kelimelerle imkansız bir doyum noktasına ulaşıyorsunuz. Ayrıca küşleme yedikten sonra bütün sinirleriniz alınmış bir şekilde lokum gibi yumuş yumuş bir insan olup çıkıyorsunuz.
Gaziantep’te küşleme nerede yenir sorusunun tek ve net cevabı ise Küşlemeci Halil Usta.
Patlıcan Kebabı
Tamam, kabul ediyorum. Et yemekleri konusunda Gaziantep’in eline kimse su dökemez. Orası aşikar. Peki, patlıcanı alıp nasıl bu kadar lezzetli yapabiliyorlar? İnsan bazen gerçekten hayret ediyor.
Vallahi boşuna UNESCO’nun gastronomi listesine almamışlar Gaziantep’in gurme mutfağını. Patlıcanla hiç arası olmayan bana bile, allem edip kallem edip patlıcanlı bir yemeği sevdirmeyi başardılar.
Tabi bunda, her yemekte olduğu gibi patlıcan kebabında da bolca kullandıkları kuyruk yağının etkisini de göz ardı etmemek lazım.
Neyse efendim, ben patlıcan kebabını da Çulcuoğlu’nda yedim. Oldukça lezzetliydi. Gaziantep’te patlıcan kebabı konusunda bir diğer meşhur adres olan İmam Çağdaş konusunda ise internette çelişkili yorumlar var. Çok beğeneni de var, hiç beğenmeyeni de. Tercih sizin.
Ali Nazik
Ali Nazik, Gaziantep’te yiyeceğiniz kebaplar arasında en lezzetlilerden biri olacak hiç şüphesiz. Bol yoğurt, bol sarımsak ve bol tuz, Ali Nazik kebabını bu kadar lezzetli yapan başlıca etkenlerden.
Tüm bunların üstüne Antep’in lezzetli etleri ve tereyağı da eklenince ortaya tadına doyum olmaz bir yemek çıkıyor. Gaziantep’te Ali Nazik yemek için ise iki adres ön plana çıkıyor. Bunlardan biri İmam Çağdaş, Bir Diğer ise Üçler Kebap.
Kıyma Kebabı
Bizim Adana-Urfa kebabı olarak bildiğimiz kebaplar, burada karşımıza kıyma kebabı olarak çıkıyor. Et ile haşır neşir olan tüm yemeklerde olduğu gibi kıyma kebabını da Gaziantepliler oldukça iyi yapıyor.
Gaziantep’te kıyma kebabı nerede yenir derseniz eğer benim yegane tavsiyem Kebapçı Ömer. Ne kadar inanırsınız bilmem ama o küçücük dükkanda et ayrı bir güzel pişiyor. Kullandıkları odundan mıdır nedir bilinmez, lezzeti de bir ayrı oluyor.
Kebapçı Ömer’de sabah erken saatlerde başlayan kebap trafiği öğleden sonra 1’e kadar bilemediniz maksimum 2’ye kadar devam ediyor, sonrasında ise hiç bir şey kalmıyor ete dair, silinip süpürülüyor. O yüzden elinizi çabuk tutmanızı, tavsiye ederim.
Simit Kebabı
Simit kebabı tip olarak Adana kebabına benziyor ancak arada bir iki ince fark var. Bunlardan birincisi simit kebabının etinin bulgur ile yoğrulması. İkincisi ise Gaziantep’e has bu kebabın üzerine fıstık ve tarçın serpilerek servis edilmesi.
Bana sorarsanız simit kebabının lezzeti Antep’in diğer kebaplarının lezzetine göre bir tık altta kalıyor. Belki de ben tarçını sevmediğim için bana öyle geldi. Yine de Gaziantep’e kadar gelmişken simit kebabını denemeden dönmek olmaz. Küşlemeci Halil Usta’da bu konuyu da aradan çıkarabilirsiniz.
Ciğer
Gaziantep’te ciğer yeme konsepti biraz farklı. Hani demiştim ya Beyran Çorbası’nı kahvaltı niyetine, katmeri de ikinci kahvaltı niyetine yiyin diye. Bunların yanına bir de ciğeri ekliyorum. O da kuşluk vaktini de boş geçmemeniz için.
Efendim olay şöyle gelişiyor. Sabaha karşı saat 4’te başlıyor Antep’te ciğer yeme serüveni. Kim kalkacak o kadar erken demeyin. Buranın en meşhur ciğercileri o saatlerde dolup taşıyor adeta. Saat 8’e kadar da silinip süpürülmüş oluyor her şey.
Gaziantep’e kadar gelmişken bu deneyimi mutlaka yaşamalısınız. Çünkü ciğer kavurmanın tadı bir acayip. Peki Gaziantep’te ciğer nerede yenir derseniz cevap, Ciğerci Halil Usta.
Antep Dolması
Gaziantep’te ne yenir diye sorulduğunuzda aklınıza ilk olarak sebzeli bir yemek çeşidi gelmez doğal olarak. Ancak ekşili Antep dolması, dünya gözüyle yiyip yiyebileceğiniz en güzel lezzetlerden biri bana göre.
Kullanılan bol sumak ve kırmızı biberin verdiği acı ekşilik inanılmaz bir lezzet katıyor dolmaya. Gaziantep’te çok meşhur olan bu dolmayı ben evlerinde beni misafir olarak ağırlayan arkadaşlarımda akşam yemeği yerken tattım.
Şehirdeki restoranlar genel olarak et yemeklerine odaklandığından bu tarz yöresel lezzetleri bulabileceğiniz yerler sınırlı. Bunlardan biri Aşina Restoran. Ayrıca Gaziantep’ten alacağınız kuru biber ve patlıcanlarla belki kendiniz evde yapmayı da deneyebilirsiniz.
Baklava
Gaziantep’te ne yenir, elbette Gaziantep baklavası. Antep fıstığı ile incecik, çıtır çıtır yufkanın bir araya gelmesi sonucunda ortaya çıkan enfes bir lezzet olan baklavanın tadı burada bir ayrı çıkıyor. Lezzeti hafızalarınızdan uzun süre silinmiyor.
Yani sizin anlayacağınız, Gaziantep’te baklava nerede yenir sorusunun cevabı oldukça kritik. O yüzden, Gaziantep baklavası konusunda tamamen ayrı bir sayfa açtım. Aşağıdaki linkten yazımı inceleyebilirsiniz.
Gaziantep’te Baklava Nerede Yenir?
Katmer
Gaziantep’e özgü enfes lezzetlerden bir diğeri olan katmer, yufka, kaymak ve elbette Antep fıstığı üçlüsünün bir araya gelmesiyle ortaya çıkıyor. Gaziantep’te mutlaka denenmesi gereken tatlılardan biri olan katmeri Gaziantep halkının brunch niyetine tüketiyor.
Benim tavsiyem de bu yönde olacak aslında. Katmeri, Beyran Çorbası’nın ardından ikinci bir kahvaltı olarak yerseniz tadına doyum olmuyor. Hem şerbetli tatlılar kadar ağır değil hem de oldukça lezzetli.
Gaziantep’te katmer nerede yenir sorunun ise tek bir cevabı var. O da Katmerci Zekeriya Usta. Burada hem katmerin tadına varabilir hem de nasıl yapıldığını izleyebilirsiniz.
Künefe
Künefenin anavatanı Hatay olsa da Gaziantep’te de çok başarılı ve lezzetli künefeciler bulmanız mümkün. Kentte bu konuda en başarılı yer Cumba Künefe bana göre. Künefenin birçok çeşidini burada bulabilirsiniz. Bol fıstıklı olanı da var bol kaymaklı olanı da.
Menengiç Kahvesi
Tam olarak Gaziantep’te ne yenir değil ancak Gaziantep’te ne içilir sorusuna cevap aslında menengiç Kahvesi. Tam anlamıyla kahve tutkunu bir insan olmama rağmen ben lezzetini pek beğenmedim ancak yerel halk tarafından fazlasıyla tercih ediliyor menengiç kahvesi.
O yüzden, kentin en meşhur kahvecisi olan ve tam 400 yıldır bu işi icra eden Tahmis Kahve’ye gidip menengiç kahvesini denemenizi tavsiye ederim. Beğenirseniz satın alıp evde de içebilirsiniz.
Yukarıda Gaziantep’te ne yenir, nerede yenir mümkün olduğunca detaylı bir şekilde anlatmaya çalıştım. Yazımı beğendiyseniz, aklınıza herhangi bir şey takıldıysa veya geri bildirim yapmak istiyorsanız lütfen aşağıdaki yorum kutusuna yazın ve bana gönderin.