Göynük Gezi Rehberi


İçeriğimde Bolu’nun cittaslow yani sakin şehir anlamına gelen kentlerinden biri olan Göynük’le ilgili, gezinizi planlamadan önce bilmeniz gereken tüm bilgileri içinde bulundurduğum, Göynük gezi rehberi yazımı hazırladım. Hazırsanız başlayalım!


Göynük, Bolu’nun kendine özel mimarisine sahip beyaz evleriyle kaplı, tarihin buram buram koktuğu sessiz sakin ve bir o kadar da tatlı ilçelerinden biri. Tarihi yapısının ve kültürünün saklı bir elmas gibi korunduğu şehir, bakir kalmış hali ile Göynük’ü ön plana çıkaran en önemli nedenlerden biri.

Bolu’nun Güneybatı Bölgesi’nde bulunan şehir, iki tepenin hemen arasında bulunan vadi üstünde konumlanmış. Osmanlı kentlerinden biri olan Göynük, Safranbolu’yu seven gezginlerin de kesinlikle sevecekleri yerler arasında.

Kent arnavut kaldırımlı sokaklarında dolaşırken insana farklı bir diyardaymış gibi hissettiren atmosferi ile de gelenlerin yüzünde sıcacık bir gülümsemeyle ayrılmasını sağlıyor. Burası öyle kocaman uzun uzun günlerinizi ayırmanız gereken yerler arasında değil. O yüzden de Göynük genellikle yine Bolu’nun ilçelerinden biri olan Mudurnu ile birlikte planlanıp geziliyor.

İçerik:

Göynük’e Gitmeden Bunları Not Edin

Göynüke gitmeden bunları not edin

Ülke: Türkiye

Bölge: Karadeniz Bölgesi

Telefon Kodu: 0374

Ortalama Sıcaklık: 10.5ºC

Ortalama İnternet Hızı: 24.15 Mbps

Ortalama Yemek Fiyatı: 25 TL

Gecelik Ortalama Otel Fiyatı: 350 TL

Seyahat İçin Ayrılması Gereken Zaman: 1 gün

Seyahat İçin En Uygun Aylar: Mayıs-Haziran-Temmuz-Ağustos

Göynük Nerede?

Göynük nerede

Göynük, Karadeniz Bölgesi’nde bulunan Bolu’nun bir ilçesi. Şehre komşu olan yerler arasında Bilecik, Ankara, Eskişehir bulunuyor.

Göynük’e Nasıl Gidilir?

Göynük’e karayolu ile ulaşım özel araçla değilseniz Bolu üzerinden sağlanıyor.

Havayolu:  Göynük’e hatta Bolu’ya direk havayolu ile ulaşım, havaalanı bulunmadığı için mümkün değil. Ancak Ankara İstanbul gibi illere ulaşım sağlayıp biraz da gezerek Göynük’e ulaşabilirsiniz.

Karayolu:  Göynük’e direk seferler bulunmuyor. Bolu üzerinden Göynük’e ulaşım sağlanıyor. Ayrıca Bolu’ya Türkiye’nin hemen hemen her il ve ilçesinden düzenli olarak otobüs seferleri düzenleniyor.

Özel Araç: Göynük’e özel araç ile ulaşım için sadece navigasyonunu ayarlamanız yeterli. 

Göynük’e ulaşım hakkında daha detaylı bilgiler için aşağıdaki yazımı inceleyebilirsiniz.

Göynük Nerede, Göynük’e Nasıl Gidilir?

Göynük’ün Tarihi

Göynük tarihi yönüyle insanı mest eden bir şehrimiz. Çünkü neredeyse hiçbir özelliğini kaybetmeden bugüne kadar gelmiş sayılı kentlerden biri. İşte bende bu sebeple kısa da olsa Göynük’ün tarihi hakkında bilgi vermek istedim.

  • Göynük’ün bilinen ilk adı Koinon Gallicanan’dır.
  • Britanya, Helenistik, Roma ve Bizans egemenliklerini yaşayan Göynük, 1292’de Osmanlı hakimiyetine girmiştir.
  • Kentin Tarihi İpekyolu üzerinde bulunduğunu da belirtmekte fayda var.

Göynük’te Gezilecek Yerler

Göynükte gezilecek yerler kısa liste

Göynük sadece sokaklarında bulunan beyaz beyaz dizilmiş evleriyle bile adeta bir panorama gibi diye düşünüyorsanız, hem biraz yanılıyorsunuz hem de çok haklısınız. Neden mi? Çünkü bu düşünce çok doğru ancak Göynük sadece bununla sınırlı değil.

Burada türbelerden tutun da camilere hamamlara kadar görülesi birçok yer bulunuyor. Anlayacağınız belki kısa ama dolu dolu bir gezi sizi bekliyor. Bende işte tam da bu yüzden hemen aşağıya görülmesi gereken en önemli yerleri sıralıyorum.

  • Akşemsettin Hazretleri Türbesi
  • Gazi Süleyman Paşa Hamamı
  • Gazi Süleyman Paşa Camii
  • Göynük Zafer Kulesi
  • Göynük Evleri
  • Çayköy Göleti
  • Sünnet Gölü
  • Çubuk Gölü

Göynük’te Ne Yenir, Nerede Yenir?

Göynükte bunları yemeden dönme

Eğer Bolu’nun bir ilçesine seyahet etmeyi planlıyorsanız, bilmeniz gereken ilk şeylerden biri de gideceğiniz şehre karnınızı doyurup gitmemeniz. Çünkü zaten Bolu aşçılarıyla ün salmış şehirlerimizden.  

Zaten klasik bir Osmanlı şehri olan Göynük haliyle mutfağında da Osmanlı’nın lezzetlerinden izler taşıyor. İlk olarak belirtmeliyim ki ilçenin sofralarından başlangıç yemeği olarak tarhana çorbası eksik olmuyor. 

Ayrıca şehirde ünlü olan iki tane de restaurant var. Bunlar Lalezer ve Paşazade Restaurant. Bu iki yer oldukça ünlü çünkü yöresel yemeklerin tadına en çok bu iki restaurant da varılıyor.

Tabii Göynük’ün mutfağı sadece bunlarla sınırlı değil. Hemen aşağıya şehirde bulunan en ünlü yöresel yemekleri sıralıyorum.

  • Keş Peynirli Cevizli Erişte
  • Güveçte Kanlıca Mantarı
  • Güveçte Yaprak Sarma
  • Tahinli Pide
  • Oklava Tatlısı
  • Yöresel Mantı
  • Göynük Köfte
  • Saç Tava

Göynük’ten Ne Alınır?

Biz gezginlerin çoğunun gittiğimiz yerlerden o yöreye ait yemekleri ya da eşyaları hem kendimize hem sevdiklerimize almak gibi tatlı bir huyu var. E durum böyle olunca bende, Göynük gezi rehberi yazımın içinde Göynük’te alışverişle ilgili tüyolar vermek istedim.

Söyleyebileceğim ilk şey Göynük’e kadar gelmişken Uğut Marmelatını satın almanız. Ancak tabi sadece bununla sınırlı değil. Çünkü Göynük’te özellikle de yöresel ürünler oldukça rövaşta. Mesela kaş peyniri de onlardan biri. Ev yapımı erişte de olmazsa olmazlardan. Ayrıca  şimşir kaşıklardan da bir tanecik bile olsa almanızı tavsiye ederim

Göynük’te Nerede Kalınır?

Göynükte nerede kalınır

Göynük gezi rehberi yazımda da sıklıkla bahsettiğim gibi Osmanlı’nın izlerini taşıyan ve nostaljik havasını hiç kaybetmeyen evleriyle ünlü. Göynük’te konaklamak için buunan otellerin çoğu da bu nostaljik evlerin restore edilmesiyle konak otel haline getirilmiş.

Bence bu oldukça güzel çünkü yörenin kültürünü, mimari yapısını tüm çıplaklığıyla görmüş oluyorsunuz. Hele bir de benim gibi eski tarz eşyaları seviyorsanız, nostalji yapmaktan hoşlanıyorsanız kimse değmesin keyfinize!

İşte bende Göynük’e kadar gelmişken kalabileceğiniz en temiz ve her bütçeye uygun otellerin içinde bulunduğu Göynük otelleri yazımı yazdım. Hemen aşağıya linkini bırakıyorum.

Göynük’te Nerede Kalınır, En İyi 7 Göynük Otelleri

Göynük’e Ne Zaman Gidilir?

Göynük’e tabiki de yılın her mevsimi gidebilirsiniz. Çünkü eminim ki bu şehirde biz gezginlere, her mevsim ayrı güzellik göz kırpacak. Ancak bence buraların havası bahar aylarında bir başka oluyor. Özellikle de ilkbaharın o ılık rüzgarı teninize değerken Göynük’ün sokaklarının görülesi yanı kesinlikle daha çok artıyor.

Anlayacağınız bence nisan ayı ile ekim ayı arasında herhangi bir ayda- ki benim tercihim mayıs ayı olurdu- yolunuz Göynük’e düşerse keyfinize diyecek olmayacaktır.

Göynük’ü Gezmek İçin Ne Kadar Zaman Lazım

Göynük öyle günlerce gezip yeni şeyler keşfedeceğiniz yerlerden değil. Ancak şehrin etrafında da gezilip görülecek birçok il ve ilçe var. Anlayacağınız göynük’ü bir günde bile gezip ardından çevre il ve ilçelere doğru da gezinizi genişletebilirsiniz.

Göynük’e Kadar Gelmişken

Hemen yukarıda Göynük’ün çok da büyük bir yer olmadığından, ancak çevre il ve ilçelerinin de kesinlikle görülesi yerler olduğundan bahsettim. İşte tam da bu yüzden Göynük’e kadar gelmişken gidebileceğiniz diğer destinasyonları da Göynük gezi rehberi yazıma eklemeyi ihmal etmedim.

Eskişehir

Eskişehir, aslında çoğumuzun bildiği haliyle öğrenci şehri kent, çoğu İç Anadolu şehrinden çok daha farklı bir atmosfere sahip. Özellikle de öğrencilerin verdiği enerjiyle capcanlı, ışıl ışıl bir şehir olan Eskişehir, huzuru içinde barındıran havasıyla da ön plana çıkıyor.

Ayrıca tarihi olarak da köklü bir geçmişe sahip olan şehir, hem tarihi dokusunu kaybetmemiş hem de modern çizgisiyle birlikte vizyonunu geliştirmeyi unutmamış. İşte böyle güzel bir şehri Göynük’e kadar gelmişken görmeden olmaz diye düşünüyorum.

Bence bu yüzden yaklaşık 2 saatlik bir yolculuk sonucunda Eskişehir’e ulaşabilir. Tatilinizi çok daha eğlenceli ve canlı hale getirebilirsiniz.

Ankara

Ülkemizin başkenti Ankara’nın da Göynük’e yaklaşık 3 saatlik bir mesafede bulunduğunu biliyor muydunuz? 3 saat belki birazcık fazla gelmiş olabilir ancak sizinde görecekleriniz karşısında değeceğini düşüneceğinize eminim. Çünkü bence sadece Anıtkabir’i görmek için bile Ankara’yı görmeye değer.

Ancak Ankara belki de bilinenin aksine tabiki de sadece Anıtkabir ile sınırlı olamayacak kadar büyük şehirlerimizden biri. Samanpazarı, Ankara Kalesi gibi de gezilecek birçok yeri bulunuyor. Bence sizde Göynük’e kadar gelmişken Ankara’yı görüp, atmosferini hissetmeyi unutmayın.

Bilecik

Bilecik, Göynük’e yaklaşık 1 buçuk saatlik uzaklıkta bulunan şehirlerimizden biri. Şehir Osmanlı Devleti’nin doğduğu kent olduğu için bence ölmeden önce görülmesi gereken yerler arasında. Aslında bakarsanız Bilecik’te de öyle sayısız günlerinizi ayıracak kadar gezilecek yer bulunmuyor. Sadece bir günde bile çoğu yeri fazlasıyla gezebilirsiniz.

Ancak bence burası atmosferi itibariyle gerçekten de insanı şaşkına çeviriyor. Ayrıca büyükşehirlere nazaran kent güvende hissedebileceğiniz yerlerden biri. Burada insanlar eşyalarını bir köşeye bırakıp bir yerlere bile gidebilecek kadar kentin insanına güveniyorlar.

Ayrıca şehirde bulunan Şeyh Edebali Türbesi’nin de yeri ayrı. Oldukça yüksek bir tepede konumlanan bu türbe manevi anlamda doygunluğa ulaşabileceğiniz yerler arasında.


Bu yazımda kapsamlı bir araştırma yaparak, Göynük hakkında bilgileri yazmaya çalıştım. Yazımı faydalı bulduysanız  ve arkadaşlarınızla paylaşmak isterseniz ,aşağıdaki paylaşım butonlarını kullanabilir, eksik gördüğünüz veya  sormak istediğiniz bir şey olursa  da yorum olarak yazabilirsiniz.

Furkan Patan

Seyahat etmek, yeni yerler görmek, farklı kültürler ile etkileşimde bulunmak en büyük tutkum. Bu yüzden, havalimanlarını, otobüs terminallerini ve tren garlarını mesken edinmeyi seviyorum. Gördüğüm her yeni şehir ve kültür, benim için ufkumu açan yeni bir arkadaş demek.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu