Mudurnu Gezi Rehberi


Bu sefer ki yazım da, Bolu’nun göz bebeği olan Mudurnu hakkında. Evet gezginlerin en sevdiği yerlerden biri olan Mudurnu hakkında içinde her bilgiyi bulabileceğiniz Mudurnu gezi rehberi yazısını yazmayı boynumun borcu bildim ve sizin için ayrıntılı bir yazı hazırladım. Sizde hazırsanız başlayalım!


Bir yer düşünün, sanki zaman mekan kavramı değişmiş, sanki günümüzde kalabalık şehirlerin hareketli tutumundan kaçmışsınız, zamanın tüm sakinliğiyle akmaya başladığı bir zaman dilimine geçmişsiniz. İnsanların tek derdi işlerini halletmek için girdiği koşuşturmacalar değil de hoş sohbetin tadını çıkarmak olmuş.

Evet işte Karadeniz’in en sevilen ilçelerinden biri olan Mudurnu tam da böyle bir yer. Anlatılınca bile bence insanın içini huzurla dolduran bir yer. Ancak bir de gittiğinizde yaşayacağınız hisleri düşünün. Ayrıca tam bir geçmişe yolculuk şehri olan Mudurnu, Osmanlı’nın izlerini tüm çıplaklığıyla gözler önüne seriyor.

Bende Mudurnu’yu gezmek isteyen gezginler için tüm detayları ince ince düşünülmüş bir Mudurnu gezi rehberi hazırladım. 

İçerik:

Mudurnu’ya Gitmeden Bunları Not Edin

Mudurnuya gitmeden bunları not edin

Ülke: Türkiye

Bölge: Karadeniz Bölgesi

Telefon Kodu: 0374

Ortalama Sıcaklık: 10.5ºC

Ortalama İnternet Hızı: 24.15 Mbps

Ortalama Yemek Fiyatı: 25 TL

Gecelik Ortalama Otel Fiyatı: 300 TL

Seyahat İçin Ayrılması Gereken Zaman: 1 gün

Seyahat İçin En Uygun Aylar: Mayıs-Haziran-Temmuz-Ağustos

Mudurnu Nerede?

Mudurnu, Batı Karadeniz Bölgesi’nde bulunan Bolu’nun bir ilçesi. Mudurnu’ya komşu olan iller arasında da Ankara, Sakarya, Düzce bulunuyor.

Mudurnu nerede

Mudurnu’ya Nasıl Gidilir?

Mudurnu’ya karayolu ile ulaşım özel araçla değilseniz, Bolu üzerinden sağlanıyor.

Havayolu:  Mudurnu’da ve Bolu merkezde havaalanı bulunmadığı için Ankara, İstanbul gibi çevre illerden ilk olarak Bolu’ya, ardından da Mudurnu’ya ulaşım sağlanıyor.

Karayolu: Mudurnu’ya direk seferler bulunmuyor. Bolu üzerinden Mudurnu’ya ulaşım sağlanıyor. Ayrıca Bolu’ya Türkiye’nin hemen hemen her il ve ilçesinden düzenli olarak otobüs seferleri düzenleniyor.

Özel Araç: Mudurnu’ya özel araç ile ulaşım için sadece navigasyonunuzu ayarlamanız yeterli. 

DestinasyonMesafe (KM) / Süre
İstanbul – Mudurnu240 km/ 3 s 15 dk
Ankara – Mudurnu243 km/ 2 s 43 dk
İzmir – Mudurnu596 km/ 6 s 10 dk

Mudurnu’ya ulaşım hakkında daha detaylı bilgiler için aşağıdaki yazımı inceleyebilirsiniz.

Mudurnu Nerede, Mudurnu’ya Nasıl Gidilir?

Mudurnu’nun Tarihi

Bir geziye başlamadan önce gideceğiniz yer hakkında kısa da olsa o yerin geçmişi, tarihi hakkında bilgi almak isteyenlerdenseniz Mudurnu gezi rehberi yazımın bu bölümünün ilginizi çekeceğini düşünüyorum.

  • Mudurnu’nun bilinen tarihi M.Ö 5000’li yıllara kadar uzanıyor.
  • Bölge’de yıllar içinde Photitler, Frigyalılar, Lidyalılar, Persler, Romalılar, Bizanslılar, Selçuklular, Osmanlılar gibi uygarlıkların hakimiyet kurdukları düşünülüyor.
  • Bölge’nin Osmanlı’nın izlerini taşıdığı tüm çıplaklığıyla görülüyor.
  • Evler de bu yüzden kentte ilk dikkat çeken yerlerden. İki üç katı ahşap evlerden oluşan bu evler Osmanlı mimarisinden izler taşıyor.

Mudurnu’da Gezilecek Yerler

Mudurnuda gezilecek yerler

Mudurnu gezi rehberi denilince gezilecek yerlere değinmeden de olmaz. Ancak Mudurnu’da gezilecek yerler denilince pek de fazla yer olduğunu düşünmüyor olabilirsiniz. Ama Mudurnu’nun sadece sokakları bile insanı mest ediyor. Çünkü Mudurnu’nun sokaklarında bulunan sıra sıra dizilmiş tarihi Osmanlı evleri bile birçok hikayeye ev sahipliği yapıyor. Ayrıca hepsinin mimarisinde ayrı bir güzellik görmek de kaçınılmaz.

Ancak Mudurnu’yu sadece bununla sınırlı zannediyorsanız elbette ki yanılıyorsunuz. Şehrin doğal güzellikleri de insanı ayrı mest ediyor. Ayrıca buranın kaplıca turizmi açısından da oldukça gelişmiş olduğunu belirtmekte fayda var. Ben işinizi daha da kolaylaştırmak için hemen aşağıya mutlaka gezilip görülmesi gereken yerleri listeliyorum.

  • Babas ve Sarot Kaplıcaları
  • Yıldırım Beyazıt Camii
  • Mudurnu Saat Kulesi
  • Armutçular Konağı
  • Şehriman Tepesi
  • Mudurnu Kalesi
  • Kanuni Camii
  • Sülüklü Göl

Mudurnu’da Ne Yenir, Nerede Yenir?

Mudurnudan bunları yemeden dönme

Bolu gezi rehberi yazımı okuduysanız Bolu’nun aşçılarının ne kadar ünlü olduğunu da görmüşsünüzdür. E haliyle Mudurnu’nun aşçıları da bu durumdan nasibini almışlar. Durum böyle olunca da kasabanın kendine özel yöresel birçok tadı ortaya çıkmış.

Bu yemeklerden bazılarını hemen aşağıya sıralıyorum:

  • Sakız bakla Çorbası
  • Kızılcık Tarhanası
  • Miyana Çorbası
  • Oğmaç Çorbası
  • Palize
  • Ekmek Makarnası
  • Kalbur Malağı

Peki bu lezzetleri en güzel haliyle nerede tadabiliriz derseniz de Mudurnu’nun en ünlü mekanlarından olan Evimin Mudurnu Yöresel Yemek Evi ve Tekkeliler Konağı’nı deneyimlemenizi mutlaka tavsiye ederim.

Mudurnu’dan Ne Alınır?

Bir yerlere gidince küçük de olsa bir şeyler almak isteyenlerdenseniz diye Mudurnu’dan ne alınır konusunu biraz araştırdım. Ve en çok gözüme çarpan Mudurnu Çarşısı’ndan alabilecekleriniz oldu. Burada tekstil ürünlerinden tutun da süs eşyalarına kadar hem hediyelik hem de kendiniz için alabileceğiniz birçok eşya bulunuyor.

Bunun dışında Mudunu’dan alabilecekleriniz arasında saray helvası da bulunuyor. Bence bu lezzeti hem kendiniz denemeli hem de sevdiklerinize denettirmelisiniz.

Mudurnu’da Nerede Kalınır?

Geldik bence bir geziyi güzel kılan en önemli noktalardan birine. Tabiki de konaklama. Çünkü temiz ve içinize sinen bir yerde kalmak bence oldukça önemli. Kendinizi evinizde gibi hissetmeniz de tatilinizi çok daha keyifli hale getirebilir.

Mudurnu da bence bu açıdan oldukça keyifli bir yer. Neden mi dersiniz? Çünkü burada şehrin kültürünü, mimarisini içinde yaşayarak görme şansını yakalıyorsunuz. Burada konaklamak için kullanılan otellerin bir çoğu eski bir konaktan butik otel haline getirilmişi. Anlayacağınız çoğu otelde otantik ve tarihi bir hava hakim.

Mudurnu otelleri hakkında daha detaylı bilgi edinmek isterseniz diye hemen aşağıya Mudurnu’da bulunan en iyi 8 otelin içinde bulunduğu yazımın linkini bırakıyorum.

Mudurnu Otelleri – Mudurnu’da Nerede Kalınır? En İyi 8 Mudurnu Otelleri

Mudurnu’ya Ne Zaman Gidilir?

Mudurnu her mevsim ayrı güzelliğe ev sahipliği yapan bir şehir. Ancak bölgede Karadeniz iklimi hakim olduğu için sonbahar ve kış aylarından ziyade  yaz ve ilkbahar aylarını tercih edebilirsiniz. Bence özellikle de nisan mayıs aylarında buranın tadı bir başka oluyor.

Mudurnu’yu Gezmek İçin Ne Kadar Zaman Lazım

Mudurnu’ya gidelim ancak ne kadar kalalım, planlarımızı nasıl yapalım derseniz,  bence Mudurnu gezisi için bir gün bile yeterli. Ancak tatiliniz biraz uzatmak  ve çevre il ve ilçeleri de gezmek isterseniz iki üç günü de burada konaklayarak geçirebilirsiniz.

Mudurnu’ya Kadar Gelmişken

Mudurnu’ya kadar gelmişken yakın çevresinde bulunan yerlere de uğramadan dönmemenizi tavsiye ederim. Çünkü Mudurnu zaten oldukça küçük bir ilçe. O yüzden bence hemen aşağıya yazacağım yerleri de listenize eklemeyi unutmayın.

Sapanca

Sakarya’nın tatlı mı tatlı bir ilçesi olan Sapanca, doğal güzellikleriyle insanı adeta mest eden ilçelerimizden biri. Burası masal diyarından fırlamış gibi hissedeceğiniz gezilip görülecek birçok yere sahip olduğu için Mudurnu’ya kadar gelmişken mutlaka uğramanız gereken yerlerden biri diye düşünüyorum.

Çünkü Mudurnu ve Sapanca arası oldukça yakın. İki ilçenin arası özel araçla yaklaşık 1 saat 50 dakika kadar sürüyor.

Göynük

Mudurnu gibi Bolu’nun bir ilçesi olan Göynük, Mudurnu’yu keşfeden gezginlerin bence mutlaka gezmesi gereken yerler arasında. Yine Mudurnu gibi Cittaslow Birliğine giren şehir sakin yaşamdan haz edenlerin gerçekten de sevecekleri destinasyonlardan biri. Ayrıca Mudurnu Göynük arası da ortalama 50 dakika kadar sürüyor.

Düzce

Düzce yemyeşil doğasıyla hem insanı mest eden hem de ruhunu canlandıran bir atmosfere sahip. Ayrıca şehrin her yanı ayrı güzelliğe açılan diğer doğal güzellikleri de unutulmamalı.  Şehrin bilinen tarihi de kentin belli kısımlarında kendini gösteren nitelikte. Düzce ile Mudurnu arası da yaklaşık 1 saat 20 dakika sürüyor.


Bu yazımda kapsamlı bir araştırma yaparak, Mudurnu hakkında bilgileri yazmaya çalıştım. Yazımı faydalı bulduysanız  ve arkadaşlarınızla paylaşmak isterseniz ,aşağıdaki paylaşım butonlarını kullanabilir, eksik gördüğünüz veya  sormak istediğiniz bir şey olursa  da yorum olarak yazabilirsiniz.

Furkan Patan

Seyahat etmek, yeni yerler görmek, farklı kültürler ile etkileşimde bulunmak en büyük tutkum. Bu yüzden, havalimanlarını, otobüs terminallerini ve tren garlarını mesken edinmeyi seviyorum. Gördüğüm her yeni şehir ve kültür, benim için ufkumu açan yeni bir arkadaş demek.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu