Kars Gezi Rehberi


Kars Gezi Rehberi, Doğu Ekspresi’nin ününe ün katmasının ardından ülkemizin en popüler seyahat destinasyonlarından biri haline gelen Kars’a seyahat planlama aşamasında olan gezginlerin ihtiyaç duyabileceği tüm bilgileri içeriyor.


Sizde de aynı durum var mı bilmiyorum ama bir yer sosyal medyada çok popüler olmaya başladıysa oraya gidip gitmeme konusunda içime bir şüphe düşer. Görmeyi çok istediğim bir yer olsa dahi içimde seyahatten beklediğim tadı alamayacağıma dair bir his olur. Bu yüzden de gitmemek için sürekli bahane uydurur, erteler dururum.

İşte Kars, bu destinasyonlardan biriydi benim için.

Bunun nedeni de belli. Kars, son yıllarda özellikle yerli turistlerin akın etmeye başladığı bir yer oldu malum. Bunda Doğu Ekspresi ile birlikte şehir merkezinde olmayan Ani Harabeleri ve Çıldır Gölü‘nün büyük etkilerini göz ardı etmemek gerek tabi. Tüm bunlara şehirde bulunan eski Sovyet binalarının estetikliği eklenince tabiri caizse Kars tam anlamıyla bir “Instagram Şehri” haline geldi.

Neyse ki korkulan olmadı ve şehir merkezi hariç (üzgünüm Sovyet mimarisi) beklentilerimi fazlasıyla karşıladı Kars.

Doğaysa doğa, tarihse tarih, insanların içtenliğiyse içtenlik, homini gırtlaksa homoni gırtlak. Hepsinden fazlasıyla var Kars’ta. Bu arada şehir merkezini zorbaladığıma bakmayın siz. Merkeze bir gün ayırıp tarihi evlerin, sarayların hepsini görüp Kars Kalesi‘nin zirvesinden şehri izlemek gayet güzel.

İçerik:

Kars’a Gitmeden Bunları Not Edin

Kars'a gitmeden bunları not edin
Mart 2024 tarihinde geçerli olan bilgilerdir. Fiyatlar güncellenmiş olabilir.

Ülke: Türkiye

Bölge: Doğu Anadolu

Ortalama Sıcaklık: 5ºC

Ortalama Yemek Fiyatı: 200 TL

Gecelik Ortalama Otel Fiyatı: 1.500 TL

Seyahat İçin Ayrılması Gereken Zaman: 2 gün

Seyahat İçin En Uygun Aylar: Aralık-Ocak-Şubat-Mart

Kars Nerede?

Kars, Doğu Anadolu Bölgesi’nde bulunan illerimizden biri. Kars’a komşu olan iller Iğdır, Ağrı, Erzurum ve Ardahan.

Kars Nerede

Kars’a Nasıl Gidilir?

Kars, son dönemlerin en popüler seyahat destinasyonlarından biri ve elbette Kars’a birçok ulaşım alternatifi var. Şehir merkezine çok yakın bir havaalanı bulunuyor. Ayrıca haftanın her günü otobüs ve tren ile ulaşım da mevcut. Yani Kars’a havayolu, karayolu ve tren ile ulaşımınızı kolaylıkla sağlayabilirsiniz.

Havayolu: Haftanın her günü İstanbul‘dan Kars’a direk uçuş var.

Karayolu: Türkiye’nin hemen hemen her il ve ilçesinden kalkan otobüs seferleriyle ulaşım sağlayabilirsiniz.

Tren: Kars’a İstanbul’dan aktarmalı, Ankara’dan ise direk sefer ile ulaşabilirsiniz. Romantik bir yolculuk isteyenlerin favorisi.

Özel Araç: Kars’a kendi aracınızla gitmek isterseniz 20 saatlik bir yolculuk sizi bekliyor. Kış aylarında yollar nasıl olur diye gözünüz korkmasın. Pek problem olmuyor. Tabi kış lastikleri ile yola çıkmanız şartıyla.


Kars’a ulaşım hakkında detaylı bilgiler için aşağıdaki yazıya göz atın!

Kars Nerede, Kars’a Nasıl Gidilir?


Kars’ın Tarihi

Her gezi rehberinde olduğu gibi, Kars gezi rehberi içerisinde de şehrin tarihi geçmişi ile ilgili kısa bilgileri vermek istiyorum. Elbette bir yere gitmeden önce -hele ki tarihe çok ilginiz yoksa- o yerin tüm tarihi geçmişini öğrenmek zorunda değilsiniz.

Bununla birlikte, seyahat etmek sadece bir yerler görmek ile sınırlı kalmamalı bence. Biraz da gittiğiniz destinasyonun ruhunu anlamanız gerek. Bu yüzden kısa kısa bilgileri okumanın kimseye bir zararı olmaz diye düşünüyorum.

Kars’ın tarihi geçmişi hakkında bilgiler genellikle 93 Harbi olarak bilinen savaştan sonra kentin yaklaşık 40 yıl süreyle Ruslar’ın kontrolüne geçmiş olması ve bu dönemde Ruslar’ın kente Sovyet mimarisinin izlerini taşıyan birçok yapı inşa etmiş olmasından ibaret.


Kars İçin Hazırladığım Diğer Yazılarıma da Göz Atın!


Çıldır Gölü Gezi Rehberi

Kars’ta Gezilecek Yerler

Ani Harabeleri Gezi Rehberi

Kars Nerede, Kars’a Nasıl Gidilir?

Kars’ta Nerde Kalınır? En İyi 10 Kars Otelleri



Her ne kadar bu tarihi gerçeğin günümüzde Kars’ın popüler bir seyahat destinasyonu olmasında etkisi büyük olsa da kentin geçmişi elbette sadece bu 40 yıllık dönemden ibaret değil. Kars, yazılı tarih öncesi dönemlere kadar uzanan zengin bir geçmişe sahip.

  • Kars’ın bilinen tarihi Paleolitik dönemden başlamaktadır.
  • Yazılı tarih döneminden ilk kalıntı ise Urartular dönemine ait.
  • İslamiyet’in yayıldığı 600’lü yıllarda Kars Araplar’ın egemenliğine girse de halk uzunca bir süre Hristiyanlığa bağlı kalmış.
  • Kars Osmanlı topraklarına Kanuni Sultan Sülayman döneminde katılmış.
  • Kurtuluş Savaşı yıllarında Kars’ın tekrar Türkiye sınırlarına dahil edilmesi ise 30 Ekim 1920’de gerçekleşmiş.

Kars’ın tarihinin yanında kültürel ve ekonomik yapısı hakkında daha detaylı bilgilere buradan ulaşabilirsiniz.

Kars’ta Gezilecek Yerler

Kars'ta Gezilecek Yerler
Kars’ta gezilecek yerler listesi aslında bir hayli uzun. Buradaki liste ise biraz kısa ve öz. Siz siz olun buraları görmeden Kars’tan dönmeyin.

Kars küçük bir şehir. Bir ucundan diğer ucuna (denemedim ama) 1 saat, bilemedin 2 saatte yürüyebileceğiniz bir yer. Bu yüzden Kars’ta gezilecek yerler birbirine çok yakın. Yani en azından şehir merkezinde olanlar. Sizin anlayacağınız Kars tam bir gezgin şehri ve yürüyerek keşfetmesi çok keyifli bir yer.

Kars’ta gezilecek yerler listesinde asıl olay ise Ani Harabeleri ve Çıldır Gölü‘ne gitmekte. Bunu da en kolay araba kiralayarak yapabileceğinizi söylemem gerekiyor sanırım. Taksi kiralamakta bir diğer seçenek. Ben tek başıma olduğum ve biraz da yol yapmak istediğim için araba kiralamayı tercih ettim.

Bu arada ikisi masraf olarak neredeyse birbirine denk geliyor. Yalnız gitmiyorsanız taksi kiralamak çok daha uyguna gelecektir. Hem araba kullanma derdi hem de kışın giderseniz yolda kalır mıyım korkusu olmaz.

Sonuç olarak aşağıda bulunan Kars’ta gezilecek yerler listesini tamamlamak için 1 gün araba/taksi kiralamalı, 1 gün yürümeli bir plan yapmanız yeterli olacaktır.

  • Ani Harabeleri
  • Çıldır Gölü
  • Fethiye Camii
  • İsmet Paşa İlköğretim Okulu
  • Kafkas Üniversitesi Devlet Konservatuarı
  • Kars Kalesi
  • Katerina Sarayı
  • Cheltikov Otel

Kars’ta gezilecek yerler hakkında detaylı bilgiler için aşağıdaki yazıya göz atın!

Kars’ta Gezilecek Yerler


Kars’ta Ne Yenir, Nerede Yenir?

Kars'ta Ne Yenir?
Kars’ta Ne Yenir? Kars denince akla gelen ilk yöresel lezzetler Kars Kazı ve Kars Kaşarı-Gravyeri. Bunların yanında Kars’a özel Kars Balı ve Evelik Aşı gibi lezzetler de var.

Kars son dönemlerde yurt içinde popüleritesi artmış seyahat destinasyonlarından biri. Doğu Ekspresi’nin turistik yanının ön plana çıkması, şehirde bulunan Sovyet mimarisinin izlerini taşıyan tarihi evler, Ani Harabeleri ve her ne kadar Ardahan sınırları içerisinde bulunsa da artık Kars ile özdeşleşen Çıldır Gölü kente her mevsim ama özellikle de kış aylarında yerli turist akınının olmasını sağlıyor.

Kars’a gelen gezginleri cezbeden tek şey gezilecek yerleri değil. Kars’ın yöresel yemekleri buraya gelenlerin iştahını kabartan cinsten. İşte Kars’ı ziyaret eden hemen her seyahat severin mutlaka denediği yöresel Kars Yemekleri:

  • Kars Kazı
  • Hangel
  • Piti
  • Umaç Helvası
  • Kars Balı
  • Kars Kaşarı
  • Kars Gravyeri

Kars Festivalleri

Seyahat ettiğiniz kentin farklı bir yüzünü keşfetmek isterseniz eğer bunun için 2 ideal etkinlik var. Birincisi haftanın belirli günlerinde kurulan halk pazarlarına gitmek. İkincisi ise geçmişten günümüze gelen gelenekleri yaşatmaya devam eden festivaller.

Ne yazık ki Kars’ta halk pazarı ne zaman kurulur, nerede kurulur bu bilgilere internet üzerinden ulaşamadım. Oradayken de sormak aklıma gelmedi açıkçası. Fakat Kars’ta yapılan festivaller için bazı bilgilere ulaşabildim. Aşağıdaki tarihler geçmiş yıllarda yapılan festivallere ait.

  • Geleneksel Kaşar ve Gravyer Festivali (14 Temmuz)
  • Çıldır Altın At Kış Festivali (12 Şubat)
  • Serhat Doğa ve Kültür Festivali (29-30 Haziran)

Her ne kadar bu festivaller her yıl düzenli olarak yapılacak şekilde planlansa da kimi zaman iptal edilebiliyor veya tarihi değişebiliyor. O yüzden özellikle bu festivallerden birine gitmek için Kars gezi planı yapmak yerine eğer o tarihlerden herhangi birinde Kars’ta olacaksanız festival yapılacak mı, yapılacaksa siz vakit ayırabilecek misiniz diye bakmakta fayda var.

Kars’ta Nerede Kalınır?

Kars’ta her büçeye uygun konaklama alternatifi mevcut. Özellikle son yıllarda artan turist ziyaretleri sayesinde kent bu konuda önemli ölçüde gelişim göstermiş. Bu alternatiflerden en popüler ve elbette fiyat olarak en pahalı olanları restore edilerek otel haline getirilen Sovyet binaları.

Daha uygun fiyatlı alternatiflerde mevcut. Mesela benim kaldığım otel olan Grand Ani tarihi bir bina değildi fakat konaklamamdan son derece memnun kaldım. Aşağıda birkaç tane alternatif paylaşıyorum.

1-Grand Ani Hotel

Grand Ani Hotel

Grand Ani Hotel, Kars şehir merkezinde yer alan otellerden biri. Kars’ta gezilecek birçok yere yakın konumda olan otel, konaklamada aşırı lükse kaçmak istemeyen ama konforundan da ödün veremeyecek olanlar için ideal tercihlerden biri. Oteli incelemek için TIKLAYIN.

2-Hotel Katerina Sarayı

Hotel Katerina Sarayı

Şehir merkezine yaklaşık 15 dakika yürüme mesafesinde olan Hotel Katerina Sarayı, biraz önce bahsettiğim sovyetlerden kalma binaların restore edilmesiyle ziyaretçilerin konaklamasına açılan otellerden. Kars gezinize ekstra bir hava katmak isterseniz mutlaka değerlendirmelisiniz. Oteli incelemek için TIKLAYIN.

3-Qrista Managed by Dedeman

Qrista Managed by Dedeman

Qrista Managed by Dedeman, gittiği yerlerde konaklama konusunda hizmet standartlarını belli bir seviyede görmek isteyenler için ideal. Oteli incelemek için TIKLAYIN.

4-VE Hotels Kars – Beylerbeyi Sarayı

VE Hotels Kars - Beylerbeyi Sarayı

Tıpkı bir önceki alternatif gibi kaliteli hizmet standardını tarihi dokuyla birleştiren konaklama alternatiflerinden bir olan VE Hotels Kars – Beylerbeyi Sarayı’nı da alternatiflerinizin arasına almayı unutmayın. Oteli incelemek için TIKLAYIN.


Kars’ta konaklama alternatifleri hakkında detaylı bilgiler için aşağıdaki yazıya göz atın!

Kars’ta Nerede Kalınır? En İyi 10 Kars Otelleri


Kars’a Ne Zaman Gidilir?

Kars’ta karasal iklim hakim. Bu da demek oluyorki kışları çetin bir soğuk, yazları ise kuru bir sıcak var. Fakat kış ayları soğuk olsa da gözünüz korkmasın. Çünkü Kars’ı gezmenin tadı en çok kışın çıkıyor.

Kars’a ne zaman gidilir sorusunun cevabı da aslında yukarıdaki cümlede gizli. Özellikle yerli turistlerin buraya en çok geldiği aylar Aralık, Ocak, Şubat ve Mart ayları. Donmuş Çıldır Gölü‘nde kızakla gezmek, balık tutmak veya sadece manzaranın tadını çıkarmak için bu aylar ideal.

Ben ne olursa olsun soğuktan haz etmem, bana sıcak lazım diyorsanız eğer yaz aylarında da Kars’ın gezmek için çok güzel bir destinasyon olduğunu söylediler. Tercih size kalmış.

Kars’ı Gezmek İçin Ne Kadar Zaman Lazım?

Eğer sadece Kars şehir merkezini gezmek istiyorsanız 1 gün fazlasıyla yeterli olacaktır. Ancak buraya kadar gelmişken Ani Harabeleri‘ni ve Çıldır Gölü‘nü görmeden dönmek olmaz. O yüzden Kars gezisi için en az 2 gününüzü ayırmanızı tavsiye ederim.

Kars’a Kadar Gelmişken

Daha geniş vakti olup Kars’a kadar gelmişken başka nereleri görebilirim diyenler için şöyle kısa bir liste hazırladım:

Erzurum

Doğu Anadolu Bölgesi’nde yer alan kentlerimizden biri olan Erzurum, tarihi zenginlikleri, doğal güzellikleri ve tadına doyum olmaz yöresel lezzetleri ile gezginlerin favori şehirlerinden biri.

Erzurum ile Kars arası arabayla yaklaşık 3 saat sürüyor.

Ağrı

Adına türküler yakılan Ağrı Dağı’nı görmek, İshak Paşa Sarayı’nı gezmek ve daha birçok tarihi ve doğal güzelliğe şahit olmak isterseniz Kars’a yaklaşık 2.5 saatlik mesafede olan Ağrı’yı da listenize ekleyebilirsiniz.

Ardahan

Çıldır Gölü’ne gitmeyi kafayı koymuşsanız zaten Ardahan sınırlarından içeri adım atacaksınız demektir. Evet, Çıldır Gölü her ne kadar Kars ile özdeşleşmiş olsa da aslında önemli bir bölümü Ardahan il sınırları içerisinde bulunuyor.

Ardahan şehir merkezi ise Kars’a yaklaşık 2 saatlik mesafede bulunuyor.


Yukarıda Kars gezisi hakkında bilgileri mümkün olduğunca detaylı bir şekilde anlatmaya çalıştım. Yazımı beğendiyseniz, aklınıza herhangi bir şey takıldıysa veya geri bildirim yapmak istiyorsanız lütfen aşağıdaki yorum kutusuna yazın ve bana gönderin.

*Bu yazıda verilen yeme-içme, konaklama vb. önerilerin hiçbiri reklam değildir.

Furkan Patan

Seyahat etmek, yeni yerler görmek, farklı kültürler ile etkileşimde bulunmak en büyük tutkum. Bu yüzden, havalimanlarını, otobüs terminallerini ve tren garlarını mesken edinmeyi seviyorum. Gördüğüm her yeni şehir ve kültür, benim için ufkumu açan yeni bir arkadaş demek.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu