Samsun Yemekleri – Samsun’da Ne Yenir, Nerede Yenir?

Bu yazımın konusu Türkiye coğrafyasının en kuzeyinde; Orta Karadeniz Bölümü’nde merkezî bir noktada yer alan bir liman kenti olan Samsun’un leziz yemekleri.

Samsun, M.Ö. 12. yüzyıldan beri topraklarında yerleşik hayat barındıran, Kızılırmak ve Yeşilırmak gibi önemli nehirlere ve bu nehirlerin oluşturduğu deltalarla da zengin tarımsal faaliyetlere ev sahipliği yapan, şehir yüzeyinin yarısını dağların oluşturduğu birçok manzara noktalarına sahip ve deneyimlemesi keyifli bir kent.

Karadeniz Bölgesi’nin eğitim, sağlık, sanayi, ticaret, ulaşım ve ekonomi açılarından en gelişmiş şehri olmasının yanı sıra zengin mutfak kültürüyle de fark yaratan Samsun sofralarındaki eşsiz lezzetlere gelin birlikte göz atalım.

Yöresel Samsun Yemekleri

Karadeniz Bölgesi’nde, ortak bir coğrafi yapıdan çıkan ve birbirine aşina sayılabilen yöresel yemekler, Samsun’da kendine özgü kıvam ve lezzete kavuşturuluyor ve ortaya Samsun yemekleri çıkıyor.

Karadeniz, Balkanlar, Anadolu, Kafkas ve Gürcü gibi birbirinden güçlü mutfakların izlerini taşıyor Samsun yemekleri. Balık, hamur işi ve sebze ağırlıklı bir yemek kültürüne sahip olan Samsun sofrası, Karadeniz’in diğer şehirleri ile yarışan lezzetlere sahip.



Samsun Gezi Planınızı Diğer Samsun Yazılarıma Bakmadan Hazırlamayın!


Samsun Otelleri – Samsun’da Nerede Kalınır? En İyi 10 Alternatif

Samsun Nerede? Samsun’a Nasıl Gidilir?

Samsun’da Gezilecek Yerler



Şehrin iç kısımlarında hamur işi ve et yemekleri çok fazla tüketilirken, kıyı kesimlerinde balık ve sebze yemekleri ağırlı olarak ön plana çıkıyor. Samsun’da en çok tüketilen deniz ürünü ise tavası, buğulaması yapılan; ekmek veya pilavla birlikte tüketilebilen, ayrıca tuzlanarak da saklanabilen hamsi.

Eğer seyahat etmeyi seviyorsanız ve Karadenizdeyseniz Samsun’a yolunuzun düşmesini tavsiye ederim. Samsun’da ne yiyeceğiniz konusunda da endişelenmenize gerek yok çünkü bu yazım size Samsun’da neler yemeniz ve nerelerde yemeniz gerektiği konusunda en ince ayrıntısına kadar bilgi verecek. Gelin bu Samsun yemek rehberini beraber keşfedelim.


Sebze Yemekleri


Mısırlı Fasulye Çorbası

Mısırlı Fasulye Çorbası

Samsun’un mutfak kültüründe önemli bir yeri bulunan, özenle hazırlanan ve en çok tüketilen çorbaların başıda mısırlı fasülye çorbası geliyor. Bu çorba, içerisinde kuru fasulye ve tane mısırın bolca kullanıldığı oldukça lezzetli, besin değeri yüksek ve doyurucu bir çorba. 

Ispanak Çorbası 

Böylesine zengin bir mutfakta çoğu lezzette olduğu gibi çorbalar arasında da ayrım yapmak oldukça zor. Ancak, ıspanak çorbasının Samsun yemekleri arasında yeri bir başka. Benzersiz olarak tanımlayabileceğimiz bu yöresel tadı Samsun’a giden tüm gezginlerin deneyimlemesini tavsiye ederim.

Haluçka

Haluçka

Hamur, tavuk ve nohutun bir araya gelmesiyle oluşan otantik bir çorba Haluçka. Bir göçmen yemeği olan bu lezzet Samsun sofralarında meşhur, doyurucu ve ana yemek olarak da tüketebilinen bir çorba. 

Katık Sündürmesi

Samsun mutfağında katık olarak adlandırılan süzme yoğurt, ince kıyılmış maydanozla karıştırılır. Bu karışım tavada zeytinyağı veya tereyağıyla sündürülür. Yapılması bu kadar basit olan bu yemeğin lezzetinin sizi ne kadar şaşırtabileceğini tahmin bile edemezsiniz.

Baklalı Sarma

Baklalı Sarma

Samsun yemekleri arasında özellikle yerel halkın yemek menülerinden eksik etmediği baklalı sarma, ağızda bıraktığı tarifsiz tat bakımından sarmaların hemen hemen hepsiyle yarışabilir.

Baklalı sarma, klasik yaprak sarmalarından farklı olarak pirinç yerine yarma buğday, bakla ve bulgurun harmanlanmasıyla elde edilen iç malzemeyle asma yaprağının buluşmasıyla ortaya çıkıyor.

Mantarlı Pilav

Samsun yemekleri mantarlı pilav

Vezirköprü olarak da bilinen bu yöresel yemek, Samsun’da çamların dibinde yetişen küçük, siyah renkli mantarlardan hazırlanıyor. Beyaz pirinç kullanılabildiği gibi bulgurla da yapılabilen bu yemeğimizi siz seyahat severlerin mutlaka tatmasını öneririm. 

Karmaç

Diğer adıyla mısır unu salatası, Samsun’da ki yemek masalarında sıkça karşılaşabileceğiniz bir salata.

Adından da anlaşılabildiği gibi Karadeniz mutfağındaki kullanımına sıkça şahit olduğumuz mısır ununun kavrularak pırasa, taze soğan, maydanoz ve dere otu gibi yeşilliklerle buluşturulmasıyla hazırlanan karamaç, yöresel Samsun yemekleri arasında yerini alıyor..

Menemen

Menemen isim ve nasıl yenileceği konusunda birçok anlaşmazlığa neden olsa da lezzet konusunda en bilinen adresi Samsun sofraları. İsmini Çakallı köyünden alan ve halk arasında çakallı menemeni olarak da adlandırılan bu yemeğimiz Samsun’un en meşhurları arasında yerini alıyor.

Mutfaklarımızda sıklıkla kullandığımız 5 malzemeyle hazırlanan ve baharatlarla zenginleştirilen bu yemeğin Samsun da ne kadar farklı yorumlandığı ancak tadarak anlaşılır.


Hamur İşi ve Et Yemekleri


Bafra Pidesi

Bafra Pidesi

Samsun mutfağı denilince akla gelen ilk lezzet tabi ki meşhur Bafra pidesi oluyor. Bir ısırık alındığı ilk andan itibaren ağızda bıraktığı lezzetin tadı damağınızda kalacak dersem abartmış olmam. Samsun sofralarında genellikle çayla tüketilen bu yemek, tereyağlı çıtır hamuru, kıymalı, karabiberli ve soğanlı iç harcıyla kendine hayran bırakıyor.

Terme Pidesi 

Terme Pidesi

Meşe odunun isli ateşiyle taş fırınlarda ağır ağır pişen Terme pidesinin tam tarifi ustaları tarafından sır gibi saklanıyor. Yörede meşhur olduğu kadar civar şehirlerde ve hatta yurt dışında da oldukça rağbet gören bu pide çeşidi, Samsun yemekleri arasında en çok bilinenlerden.

Et Döner

Et Döner

Samsun mutfağında yeri ayrı olan bir et yemeğidir döner. Türkiye’nin en iyi dönercilerinden birkaçını yörede barındırdığını savunan Samsunlular, Samsun’un et döneri dışında başka bir döner tanımadıklarını söylerler.

Odun ateşinde pişmesi lezzet sırrı olarak tanımlanan bu et döneri yolu Samsun’a düşen tüm gezginlerin tatmasını tavsiye ederim. Gerçekten de dedikleri kadar var.

Kağıtta Hamsi

Kağıtta hamsi, Karadeniz yemek kültürünün mutfağından hiç eksik etmediği hamsinin Samsun yorumu. İtinayla kağıda dizilmiş gümüş renkli balıkların defne yapraklarıyla taş fırınlarda harmanlanması, Samsun’a gelip de es geçilmeyecek bir lezzet şöleni sunuyor. 

Büryan

Samsun Yemekleri Büryan

Yerden 2 metre derinlikteki odun ateşiyle harlanan bir kuyuda pişen kuzu etinin pideyle buluşmasıdır Büryan… Samsun’da kuyu kebabı olarak da bilinen bu yemek, Samsun’un en lezzetli yöresel yemekleri arasında gösterilir.

Seyahat severlerin Samsun’da sadece restaurantlarda deneyimleyebileceği bu özel lezzet, yemek kültürüne Samsun’dan kazandırılan çok değerli bir ürün.

Kaz Pilavı

Kaz Pilavı

Samsun’a özgü bir yemek olan kaz pilavı yörede kaz triti olarak da biliniyor. Yapımı çok zor ama yemesi bir o kadar kolay olan bu pilav; bulgur, kaz eti ve yufkdan yapılıyor.

Geçmiş zamanlarda özellikle kutlamalar sırasında ve özel günlerde yapılan geleneksel bir yemek olmasıyla da yerel halkın vazgeçilmez yemekleri arasında yer alıyor.

Böbrek Kavurma

Osmanlı mutfağı ve gelenekel Türk mutfağında da sıkça kullanılan bir sakatat olan böbrek, Karadeniz sofralarında da yerini alıyor.

Samsun’da çok sevilen ve çokça tüketilen böbrek kavurma; iri iri küpler halinde doğranan dana ciğeri ve böbreğinin kuru soğan, tereyağı ve domates suyu ile tavada kavrulmasıyla ve son olarak da kekikle tatlandırılmasıyla yapılan, özel günlerin vazgeçilmezi sayılabilen bir yemek.

Bazlama

Samsun’da tüm fırınlarda kolaylıkla ulaşabileceğiniz, halk arasında pıtıl olarak da anılan bazlamanın Samsun sofralarında yerini alması çok eskilere dayanıyor.  Hala birçok köy evinde sac üzerinde yapılan bu lezzetin en büyük özelliği ise mısır unundan yapılıyor olması.

Katıklı Ekmek

Birçok yörede olduğu gibi Samsun’un da kendine has bir katıklı ekmeği var. Ana yemekten kahvaltıya kadar geniş bir yelpazde sofralardan eksik olmayan katıklı ekmek; ekmek hamuru üzerine serilen çökelekli, acı biber salçalı ve baharatlı harcıyla özenle hazırlanıyor.


Tatlılar


Kıvratma

Samsun yöresine ait olan kıvratma tatlısı; hafif şekerli, bol ceviz veya fındıklı, kuru baklava tadında eşsiz bir lezzet. Bir yiyenin bir kere daha yemek istediği bu tatlı Samsun’da özellikle bayram sofralarının vazgeçilmezi.

Nokul

Nokul

Samsun mutfağında olduğu kadar Osmanlı Saray Mutfağın’da da değerli bir yeri olan nokul, geleneksel bir tatlımız. Nokul; hamur içerisine, üzüm, ceviz, fındık ve tarçın konularak hazırlanan bir çörek çeşidi.

Kocakarı Gerdanı Tatlısı

Kocakarı gerdanı tatlısı, baklavayla kıvratma tatlılarına benziyor. Karadeniz sofralarında en çok tüketilen ve özel günlerde sofralardan eksik edilmeyen bir tatlı olan kocakarı gerdanı, Samsun’a yolu düşen seyahat severlerin mutlaka denemesi gereken bir lezzet.

Samsun’da Ne, Nerede Yenir?

Bir gün Samsun’a yolunuz düşerse denemeniz gereken hamur işi, et yemekleri, sebze yemekleri ve tatlılardan bahsettim. Şimdi de bu yöresel yemekleri nerelerde deneyimlemeniz gerektiğinden bahsedeceğim.


Samsun Kahvaltı Mekanları


Kel’in Yeri

Özellikle menemen diyince Samsun’da akıllara gelen yerlerden biri Çakallı’da ki Kel’in Yeri. İçeri girdiğiniz anda zamanda yolculuk yapıyormuş gibi hissedeceksiniz.  Adeta bir müzeyi anımsatan bu kahvaltı mekanının ambiyansı da yemekleri kadar büyülüyor. Özellikle de menemenini ve mıhlamasını yemeden Samsun’a hoşçakal dememelisiniz.

Muhtar’ın Yeri İnanç Çakallı Menemen

Kahvaltı için lezzetli ve keyifli bir mekan arıyorsanız Muhtar’ın Yeri İnanç Çakallı Menemen tam size göre bir yer olabilir. Yumurtanın her çeşit halini yiyebileceğiniz gibi özellikle de meşhur menemenini denemenizi tavsiye ederim. Menemen ve kavurmanın sıcacık ekmekle servis edildiği bu mekanı kesinlikle denemelisiniz.

Müdavim Restaurant

Deniz kenarında güzel bir kahvaltı etmek istiyorsanız Müdavim Restaurant’ı tercih etmenizi tavsiye ederim. Serpme kahvaltı ve yöresel ürünleri sofranızda görebileciğiniz gibi lezzetleri konusunda da abartılmayan bir mekan olduğunu söyleyebilirim.

Samsun Atakum sahile yolunuz düşerse bu mekanı akşam yemekleri için de değerlendirebilirsiniz. Mezeleriyle de adını duyuran bu yere mutlaka uğramalısınız.


Samsun Restoranları


Çalıkuşu Döner

Buram buram lezzet kokan meşhur Çalıkuşu döneri… Sıcacık yumuşak lavaşta et dürüm tercih edebileceğiniz gibi soslu porsiyon dönerleri de deneyebilirsiniz. Dönerin sosla yorumu da restaurantın müşterileri tarafından oldukça beğeniliyor. Özellikle acı soslu dönerini denemenizi tavsiye ederim.

Beyaz Ev

Döner ve iskenderiyle ön plana çıkan Beyaz Ev, Samsun’da İstiklal Caddesi üzerinde bulunuyor.  Mekanın spesiyali olan fırında kaşarlı döneri denemenizi tavsiye ederim.

Restaurant döneriyle anılsa da dürümleri de bir o kadar beğeniliyor. Samsun’a yolu düşen seyahat severlerin yemek güzergahlarına ekleyebilecekleri bir mekan.

Lezzet Lokantası

Tarihi bir mekan olan Lezzet Lokantası Saathane Meydanı’nında konumlanıyor. Sadece et döner ve pilav üstü döner yapan bu lokanta, odun ateşinde pişirdiği et döneri servis ediyor. Yiyenin pişman olmadığı, lezzetini nesiller boyunca aktarmış bu lokantayı mutlaka denemelisiniz. Döner denildiği zaman Samsun’da gösterilen ilk yer olması da ne tür bir lezzetle karşılaşacağınız konusunda ip ucu veriyor.

Pamuk Kardeşler

Pamuk Kardeşler’de Karadeniz sonsuz mavisiyle göz doyururken siz de mekanın birbirinden lezzetli balıklarıyla karnınızı doyurabilirsiniz. Zaman zaman da kanarya sesleri de bu ambiyansa eşlik edebilir. Samsun geziniz sırasında bir gecenizi Pamuk Kardeşler’e ayırabilirsiniz. Harika mezeleri, Karadeniz kültürünün vazgeçilmezi mısır ekmeği ve günlük balıklarıyla keyifli bir akşam sunuyor.

Körfez Restoran

Atatürk Bulvarı üzerinde bulunan bu restaurant adından da anlaşıldığı üzere denize yakın bir yerde bulunuyor.

Mekana girdiğiniz anda birbirinden lezzetli yemek kokuları burnunuza gelmeye başlayan bu restaurantta yörenin tüm yemek çeşitlerinden bulabilirsiniz ama özellikle hamsi ızgara, mezgit tava, tereyağlı sıcacık pide ve sebzeli mısır ekmeği tavsiye edilenlerden.

Öz Terme Pide Salonu

Burası Onur Anıtı’nın yakınlarında pidesiyle meşhur bir restaurant. Geleneksel Samsun pidesiyle nam salan Öz Terme Pide Salonu ziyaretçilerini müthiş bir misafirperverlikle karşılıyor. Kuşbaşı-kaşarlı, kıymalı, karışık pidelerinin tadı damağınızda kalacak. 

Samsun Pidecisi Nuri Usta

Yöresel Samsun pidesinin bir diğer adresi de Samsun Pidecisi Nuri Usta. Fırından çıkan sıcacık servis edilen pideleri arasında özellikle kapalı kavurmalı ve pastırmalı pidesini tatmalısınız.

Uyar Pide Salonu

Küçük bir mekana sahip olmasına rağmen lezzeti büyük bir pide salonu Uyar Pide. 100. Yıl Bulvarı’nda bulabileceğiniz bu pide salonu lezzetli pideleriyle büyülüyor. Güleryüzlü çalışanlarıyla birlikte sıcacık bir ortama sahip olan bu restaurantta özellikle bafra pidesi ve pastırmalı-yumurtalı pideyi denemelisiniz.

Gülhan Restaurant

Gülhan Restaurant; geleneksel Samsun yemeklerinin hemen hemen hepsini bir arada bulabileceğiniz, manzarası güzel ve bahçe içinde çok keyifli bir restaurant. Çorbalarından salatalarına, sebze yemeklerinden et yemeklerine kadar her çeşit yemek tüm lezzetiyle misafirlerini bekliyor. Mekanın taşır kebabı en meşhur lezzetleri arasında.

Şerif Baba Sokak Lezzetleri

Kokoreci, ıslak hamburgeri ve midyesiyle deniz kenarında sokak lezzetlerinin tadını çıkartabileceğiniz harika bir Şerif Baba. Samsun Atakum sahilde bulunan bu yer seyahat severlerin uğradığı için asla pişman olmayacağı lezzette bir mekan.


Samsun’da Tatlı Nerede Yenir?


Efes Pastanesi

Yılların meşhur pastanesi Samsun Çiftlik Caddesi’nde gezginlerin birbirinden lezzetli tatlılarını deneyimlemesini bekliyor. Sıkça önerilenler arasında profiterol, cheesecake, sıcak soslu browni ve geleneksel nokul tatlıları bulunuyor. Mutlaka Efes Pastanesi’ne uğrayıp bu tatlılardan yemelisiniz.

Evcim Pastanesi

Samsun’da İstiklal Caddesi’nde bulunan 35 yıllık Evcim Pastanesi, imalathanesini de bünyesinde bulunduran sıcacık bir pastane. İçeride taze taze pastalar, börekler ve çörekler bulabilirsiniz.

Bafra Balkaymak Dondurması

100. yıl Bulvarı üzerinde Samsun’un en lezzetli dondurmasının satıldığı Bafra Balkaymak Dondurması’nı bulabilirsiniz. Doğal sütten yapılan bu nefis dondurma çeşitlerinden cevizli ve çikolatalı olanları en beğenilen dondurmaları. Bunun yanında ev baklavasını da mutlaka tatmanızı tavsiye ederim.

Ünlüoğlu Baklava

Şerbetli tatlı sevenler için cennet sayılabilecek, baklavanın her çeşidini ve kaymaklı tatlıları tadabileceğiniz harika bir mekanda sıra. Meşhur İstiklal Caddesi’nde bulunan Ünlüoğlu Baklava, en kaliteli malzemeleri kullanarak yaptığı tatlılarıyla kendine hayran bırakıyor. Havuç dilim baklavası, cevizli veya fıstıklı baklavası ve kadayıf tatlısını tavsiye ederim.

Bonus: Samsun’da Fındık Nereden Alınır?

Mutfağımızda sıkça kullandığımız fındığın insan sağlığı üzerinde birçok faydası var. Kalp damar dostudur, diyabet riskini azaltır ve bağışıklığı koruyan bu mucize yemişi Samsun’a gidip de almadan dönmek olmaz.

Samsun-Ordu yolu üzerinde bulunan Özyılmaz Fındık Fabrikası bir çok kalibrede, doğal ve işlenmiş fındık yelpazesine sahip. Naturel iç fındık, beyazlatılmış iç fındık, kabuklu fındık ve kavrulmuş fındık gibi farklı fındık çeşitlerinden satın almak mümkün.


Yukarıda Samsun’da ne yenir, nerede yenir mümkün olduğunca detaylı bir şekilde anlatmaya çalıştım. Yazımı beğendiyseniz, aklınıza herhangi bir şey takıldıysa veya geri bildirim yapmak istiyorsanız lütfen aşağıdaki yorum kutusuna yazın ve bana gönderin.

Furkan Patan

Seyahat etmek, yeni yerler görmek, farklı kültürler ile etkileşimde bulunmak en büyük tutkum. Bu yüzden, havalimanlarını, otobüs terminallerini ve tren garlarını mesken edinmeyi seviyorum. Gördüğüm her yeni şehir ve kültür, benim için ufkumu açan yeni bir arkadaş demek.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu