Sinop Cezaevi Müzesi Gezi Rehberi

Gezginler dünyasına ufak da olsa adım atmaya başladıysanız gidecğiniz yer için araştırma yaparken ilk baktığınız şeyler gezilecek görülecek yerler, yenecek en meşhur yemekler, tarihi yapılar gibi güzel içerikler oluyor.Ancak gideceğiniz yer Sinop olunca seyahatseverler için durum biraz değişiklik gösteriyor. Çünkü burada dark turizm denilince ilk akla gelen yerler arasında bulunan  Tarihi Sinop Cezaevi var. 

Tarihi Sinop Cezaevi Gezi Rehberi

Aslında bu kadar gerçek ve acıklı hikayenin barındığı Sinop Cezaevi için sözlere nasıl başlayacağımı tam olarak bilemiyorum. Çünkü Sinop cezaevi sadece anlatırken bile tüylerinizin diken diken olacağı hikayelere sahip.

Sadade gelmem gerekirse bu yazımda Sinop Cezaevi’nin tarihinden tutun da ,insanın içinde yer eden yürekleri burkan hikayelerine kadar her şeyi bulabileceksiniz. Ayrıca bu destinasyonda birçok dizi ve film çekildiği için bunlardan da bahsetmeden edemedim. Biraz üzücü ve iç karartıcı bir yazı olacak belki ama şimdiden okuduğunuza ve eğer giderseniz gittiğinize pişman olmayacağınıza eminim.

İçerik:

Dark Turizm Nedir?

Dark Turizm Nedir?

Dark Turizm

Yazımın başında bahsettiğim gibi Sinop ülkemizde dark turizmin sembollerinden biri. Peki nedir bu dark turizm?

Bir cezaevi düşünün…Tüm yaşanmışlıklarını içinde barındırıyor fakat eski işlevinden vazgeçmiş. Artık müze olarak insanlara kapılarını açmış. E hal böyle olunca da iş deniz kenarında hissettiğiniz o insanın içini ısıtan tatlı duygudansa çok daha farklı bir boyutta oluyor.

Durum böyle olunca da sadece ülkemizde de değil birçok ülkede de bu konseptteki mekanlara ilgi artıyor. Dark turizmin içinde eskiden doğal afet görmüş yerleri görmek gibi insanı derinden yaralayacak her türlü mekanı görmek var.

Anlayacağınız dark turizm-bizim dilimizde Hüzün Turizmi- insanların doğal ya da yapay yollarla çektiği acıların görüldüğü, hissedildiği yerler demek.

Tarihi Sinop Cezaevi’nin Hikayesi

Sinop Cezaevi Hikayesi

Batı Karadeniz’in en nadide yerlerinden biri olan Sinop’un, en hüzünlü hikayelere sahip mekanı Tarihi Sinop Cezaevi mutlaka görülmesi gereken yerlerden biri. Bu tarihi bina adından da anlaşılacağı üzere yıllarca zindan ve cezaevi olarak kullanışmış ve birçok acı yaşanmışlığa şahitlik etmiş. 

Cezaevi’nin zindanları el, ayak, boğaz için olan kalın zincirleri ile oldukça ürkünç. Zaten Sinop Cezaevi denilince akla ilk gelen şeylerden biri de işkenceleri. Burada insanın içini ürperten birçok işkence yöntemi kullanılmış. Zaten bu işkenceleri çekenlerin birçoğu ya ölmüş ya da kendini öldürmüş.

Tarihi Sinop Cezaevinin Hikayesi

Cezaevi’nin bence en dikkat çeken yönlerinden biri de etrafının denizle çevrili olması. Düşünsenize mavinin sonsuzluğuna, özgürlüğüne bu kadar yakınsınız ama asla ulaşamıyorsunuz.

Hal böyle olunca malesef ki bu ilginç hatta korkunç cezaevinde acı dolu hikayeler hiç bitmemiş. Ama bu hikayeler bu sefer sadece korkunç birer hikaye değil, korkunç birer gerçek olarak kalmış. Çünkü cezaevi bu korkunç hikayelere canlı canlı şahit olmuş.

Hani bazen deriz ya ah şu duvarların, yolların dili olsa da konuşsa diye işte cezaevinde de durum aynen böyle. Fakat malesef ki tüm bu gerçeklerin hepsini yazmak mümkün  değil. Bende bu yüzden burası ile ilgili en çok bilinen iki hüzünlü, belki biraz da umutlu ama en önemlisi ders çıkarabileceğimiz hikayeyi anlatmaya karar verdim.

Aldırma Gönül Hikayesi

Sabahattin Ali

Türk Edebiyatı’na adını altın harflerle yazmış, Kürk Mantolu Madonna kitabı ile tanınan Sabahattin Ali’nin de bir zamanlar Sinop Cezaevi’ndeki mahkumlardan biri olduğunu biliyor muydunuz? Allah’tan Sabahattin Ali cezaevinde pek uzun süre kalmamış fakat buranın hüznü bir sene de olsa onu derinden etkilemiş. 

Aldırma Gönül şarkısını tahmin ediyorum ki hepimiz biliyoruz. İşte o manidar sözler burada yazılmış. Şarkının aslı Hapishane-5 şiiri.

Şiirde geçen “Dışarda azgın dalgalar, Gelir duvarları yalar, Seni bu sesler oyalar, Aldırma gönül aldırma” sözleri de yukarıda anlatmaya çalıştığım gibi deniz ve cezaevi arasındaki manidar zıtlığı da en güzel şekliyle anlatıyor.

Dut (Teselli) Ağacının Hikayesi

Dut Teselli Ağacı

Cezaevi denince içinden pek de güzel, umutlu hikayeler çıkması beklenmiyor. Hele de bu cezaevi Tarihi Sinop Cezaevi ise. Ancak aslında burada bile insanın fark etmeden de olsa içinde hep hissettiği umut baş gösteriyor. O yüzden şimdi size iç karartıcı bir hikayedense umut dolu bir hikaye anlatacağım. 

Bir suçlu düşünün.. Hakkında idam kararı verilmiş ancak hala daha umudunu kaybetmemiş. Bu kişi Hüseyin Pehlivan. Hüseyin Pehlivan’ın cinayet işlediği söyleniyor fakat mahkum bunu kabul etmiyor ancak cinayet işlemediğini kanıtlayamıyor da. Cezasının ağırlığından bahsetmiyorum bile, söylediğim gibi, idam. Ancak Hüseyin Pehlivan buna rağmen asla hayattan kopmuyor hatta inadına daha da sarılıyor bırakmıyor hayatı. Hayat da karşılığını vermiş ve İyi halden müebbet hapse indirilmiş cezası.

Ama bu umutlu hikaye bitti sanıyorsanız bitmedi. Çünkü Hüseyin Pehlivan’ın umudu hiç bitmemiş. Bu yüzden de hapishanenin bahçesine izin alarak bir dut ağacı ekmiş. Umudunu hiç kaybetmeyen bu adama yıllar sonra gelen genel af ile birlikte de özgürlüğüne tamamen kavuşmuş. Ve ağacı da cezaevi müzesinin en anlamlı yerlerinden biri olmuş.

Sinop Cezaevi’nin Tarihi

Sinop Cezaevi Tarihi

Sinop Cezaevi’nin tarihinden bahsetmeden olmaz. Cezaevinin yıllar öncesinden uzanan bir tarihi var. Gaskarlılar tarafından inşa edilmiş yapının tarihi yaklaşık 4000 yıl öncesine uzanıyor.

Yapı Sinop’ta hüküm süren Pontus, Grek, Selçuklu, Bizans ve Roma topluluklarında yıllarca zindan olarak kullanılmış. 1887 yılında da Osmanlı hakimiyetindeyken, cezaevi olarak  kullanılmaya başlanmış.

Sinop Cezaevinden kaçma düşüncesine giren ise sadece iki kişi olmuş ve onlarda zaten başaramamışlar çünkü oldukça korunaklı bir hapishane. 

Cumhuriyet kurulduktan sonra da1999 yılında müze olarak kullanılmaya başlanmış.

Sinop Cezaevi’nde Yatan Tanınmış Simalar

Sinop Cezaevi Tanınmış Kişiler

Sinop cezaevinin meşhur olmasının başlıca sebebi yıllardır varlığını sürdüren bir yapı olması. Ayrıca, buraya yıllarını bırakmış tanınmış isimlerin olması da cezaevini meşhur eden nedenler arasında.

Tahmin edersiniz ki Sabahattin Ali cezaevinde en ön plana çıkan ünlü isim. Ancak sadece Sabahattin Ali değil daha pek çok üslü isim de aynı kaderi paylaşmış. Bu ünlü isimlerden bazıları: Refik Halit Karay, Mustafa Suphi, Burhan Felek, Hüseyin Hilmi.

Sinop Cezaevi’nde Çekilen Dizi ve Filmler

Sinop Cezaevinde Çekilen Diziler ve Filmler

Sinop Cezaevi neden bu kadar ünlü derseniz kuşkusuz bir sebebi de çekilen bazı dizilerin mekanının Sinop Cezaevi olması. Tatar Ramazan, Pardon gibi geçmişten günümüze hala daha izlenen Türk filmleri burada çekilmiş.

Ayrıca Bizim Hikaye, Eşkıya Dünyaya Hükümdar Olmaz, Esir Şehrin Gözyaşları da Tarihi Sinop Cezaevi’nde çekilen dizi ve filmler arasında.

Sinop Cezaevi Müzesi Nerede

Tarihi Sinop Cezaevi şehir merkezinde bulunuyor.

Sinop Cezaevi Müzesi’ne Nasıl Gidilir?

Sinop Cezaevi Müzesine Nasıl Gidilir

Sinop Cezaevi Müzesi’ne toplı taşıma ile ulaşım mümkün. Özel araç kullanacaksanız müzenin yaklaşık 100 metre ilerinde bulunan açık otoparka bırakabilirsiniz.

Ayrıca Sinop Cezaevine gelmişken yaklaşık 10 dakikalık yürüme mesafesinde bulunan Sinop Kalesine de gitmenizi tavsiye ederim.

Sinop Cezaevi Müzesi Giriş Ücreti ve Ziyaret Saatleri

  • Müze haftanın her günü saat 17.00’a kadar ziyarete açık.
  • Giriş ücreti 12 TL.
  • Giriş öğrenci ve 65 yaş üstüne ücretsiz.
  • Müzekart geçerli.

Yukarıda Tarihi Sinop Cezaevi hakkında bilgileri mümkün olduğunca detaylı bir şekilde anlatmaya çalıştım. Yazımı beğendiyseniz, aklınıza herhangi bir şey takıldıysa veya geri bildirim yapmak istiyorsanız lütfen aşağıdaki yorum kutusuna yazın ve bana gönderin.

Furkan Patan

Seyahat etmek, yeni yerler görmek, farklı kültürler ile etkileşimde bulunmak en büyük tutkum. Bu yüzden, havalimanlarını, otobüs terminallerini ve tren garlarını mesken edinmeyi seviyorum. Gördüğüm her yeni şehir ve kültür, benim için ufkumu açan yeni bir arkadaş demek.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu