Tiflis Gezi Rehberi
Tiflis gezi rehberi yazısı Tiflis gezisi planlayan gezginlerin ihtiyaç duyabileceği tüm bilgileri tek bir yerde topladığım bir yazı oldu. Başlıkların daha detaylı versiyonlarının olduğu diğer yazılara da buradan kolayca erişebilir, Tiflis rotanızı oluşturmanıza yarayacak detaylı bilgileri edinebilirsiniz.
Tiflis, doğu ile batının, Avrupa ile Asya’nın birleştiği ülke Gürcistan’ın Batum ile birlikte en ilgi çekici şehirlerinden biri. Burası, Gürcistan’ın başkenti ve en büyük şehri olarak, tarih boyunca Doğu ile Batı’nın kültürel, ticari ve siyasi anlamda buluştuğu bir merkez olmuş.
Tarihi İpek Yolu’nun kalbinde yer alan Tiflis, farklı kültürlerin izlerini taşıyan zengin tarihi dokusu, misafirperver insanları ve eşsiz gastronomisiyle gezginlere unutulmaz bir deneyim sunuyor desem abartmış olmam.
Aynı zamanda Gürcistan’ın kültürel başkenti olarak da kabul edilen Tiflis, Kura Nehri boyunca uzanan enfes manzaraları ve Arnavut kaldırımlı sokaklarıyla attığınız her adımda karşınıza keşfedilecek bir hazine çıkaran eşsiz bir yer.
Kısacası Tiflis’in, tarih ile modernliğin uyum içinde harmanlandığı yapısı ve sunduğu zenginlikler, onu mutlaka görülmesi gereken şehirlerden biri yapıyor.
İçerik:
- Tiflis’e Gitmeden Bunları Not Edin
- Tiflis’e Nasıl Gidilir?
- Tiflis’te Şehir İçi Ulaşım
- Tiflis’te Gezilecek Yerler
- Tiflis’te Ne Yenir?
- Tiflis’te Konaklama
- Tiflis Gece Hayatı
Tiflis’e Gitmeden Bunları Not Edin
Ülke: Gürcistan
Bölge: Doğu Avrupa, Kafkasya
Dil: Gürcüce
Ortalama Sıcaklık: 13 ºC
Para Birimi: Lari
Priz Tipi: Tip F
Tiflis’e Nasıl Gidilir?
İstanbul’dan Tiflis’e ulaşım oldukça kolay. En hızlı ve yaygın olarak tercih edilen ulaşım elbette uçak. İstanbul’dan Tiflis’e haftanın her günü direkt uçuşlar var ve bu uçuşlar yaklaşık 2 saat sürüyor.
Alternatif olarak, karayolu ile Batum üzerinden Tiflis’e ulaşabilirsiniz. Özel aracınız olmasa bile Gürcistan sınırını geçtikten sonra tren ya da otobüs seçenekleri mevcut.
Tiflis’e ulaşım hakkında detaylı bilgiler için sizi şu yazıya alalım.
Tiflis’te Şehir İçi Ulaşım
Özellikle Tiflis’in old town olarak nitelendirebileceğimiz, gezilecek görülecek yerlerin çoğunlukta olduğu bölgede yürümek çok keyifli. Ancak bazı noktalara toplu taşıma ile gitmek gerebiliyor ve neyseki Tiflis’te şehir içi ulaşım oldukça ekonomik.
Şehirde metro, otobüs, minibüs (marshrutka) ve teleferik var. Tiflis metrosu, şehrin en hızlı ve uygun maliyetli ulaşım seçeneklerinden biri. İki hattı bulunan metro, şehrin birçok noktasına kolayca ulaşmanızı sağlıyor.
Otobüsler de şehrin her yerine ulaşım sağlıyor. Özellikle havalimanından şehir merkezine gelirken otobüs büyük rahatlık.
Tüm bunlara ek olarak Tiflis’te taksi fiyatları oldukça uygun. Bolt uygulaması vazgeçilmeziniz olacak. Bunca yıldır geziyorum ve başka bir şehirde bu kadar çok taksi kullandığımı inanın hatırlamıyorum. Bir noktadan sonra her yere taksi ile gidesiniz geliyor. Dikkat edin, bağımlılık yapabilir.
Tiflis’te Gezilecek Yerler
Yazının başında da belirttiğim gibi Tiflis tarihi ve kültürel açıdan Gürcistan’ın en önemli noktası. Bu şehrin sokaklarını adımlarken bunu iliklerinize kadar hissediyorsunuz. Üstelik sadece Tiflis’te değil, Tiflis’in çevresinde de gezilecek görülecek bir çok yer var.
Tarihi zenginliklerin yanında doğal güzellikler de seyahat severler için Tiflis’in cazibesini artıran nedenlerden biri. Old Town’a tepeden bakan Mtatsminda Parkı, Narikala Kalesi’nin hemen yanı başında bulunan Botanik Bahçesi ve elbette Tiflis gezisi boyunca size eşilik eden Kura nehri bu doğal güzelliklerin yalnızca birkaçı.
Tiflis’te gezilecek yerler listesi uzun. Bu listenin hepsini tamamlayabilmek ve şehrin tadını çıkarabilmek için en az 3 güne ihtiyacınız var. Tüm listeye bu yazıdan ulaşabilirsiniz. Burda daha kısa vakti olanlar için Tiflis’te mutlaka ama mutlaka görmesi gereken yerleri listeledim:
- Eski Şehir (Old Tbilisi): Arnavut kaldırımlı sokakları, tarihi evleri ve renkli balkonlarıyla ünlü bu bölge, Tiflis’in ruhunu yansıtıyor. Burada gezerken Sioni Katedrali, Anchiskhati Bazilikası ve sülfür hamamları gibi önemli yapıları da ziyaret edebilirsiniz.
- Narikala Kalesi: 4. yüzyılda inşa edilmiş bu tarihi kale, şehre hakim bir tepede yer alıyor ve muhteşem bir manzaraya ev sahipliği yapıyor. Kaleye yürüyerek veya Rike Parkı’ndan kalkan teleferikle ulaşabiliyorsunuz.
- Kartlis Deda (Gürcü Anası) Heykeli: Narikala Kalesi yakınında bulunan bu devasa heykel, Gürcü misafirperverliğinin ve özgürlüğünün simgesi olarak biliniyor.
- Barış Köprüsü (Peace Bridge): Modern mimarisiyle dikkat çeken bu yaya köprüsü, Kura Nehri üzerinde yer alıyor ve Eski Şehir ile yeni şehir bölgelerini birbirine bağlıyor.
- Sameba Katedrali (Holy Trinity Katedrali): Kafkasya’nın en büyük dini yapılarından biri olan bu katedral, etkileyici mimarisiyle dikkat çekiyor.
Tiflis’te Ne Yenir?
Bol homur işi ve sebze ile yapılan lezzetli yemekleriyle Karadeniz Mutfağına göz kırpan Gürcü Mutfağı, özellikle baş tacı olan 2 lezzetiyle Tiflis’e gittiğinizde tadına doyamayacağınız deneyimlerden biri olacağı kesin.
Bunlardan ilki, Gürcü mutfağının ikonik yemeklerinden biri olan khachapuri olmazsa olmazlardan. Görünüş olarak Karadeniz pidesine benzese de hem lezzet hem de yeme şekli olarak farklı olan bu peynirli ekmek, Tiflis restoranlarının vazgeçilmezlerinden biri.
İkincisi ise Gürcü mantısı olarak bilinen khinkali. Lezzet olarak khachapuri’den hiç aşağı kalır yanı olmayan khinkali hem etli hem de sebzeli çeşitleriyle doyurucu bir seçenek. Tiflis’ten döndükten sonrada arayacağınız lezzetlerden biri olacak.
Bunların yanında Tiflis’te deneyebileceğiniz daha birçok yemek var ancak ben yemek konusunda uzman değilim. Yemekten çok gezmeye odaklanan türden bir gezgin olduğum için daha fazla detaya girip ne sizi yanıltmak ne de kendimi yormak istemem. Bu konuda çok daha iyi olan birilerinden Tiflis’te ne yenir, nerede yenir okumak isterseniz sizi bu yazıyı tavsiye ederim.
Tiflis’te Konaklama
Vizesiz hatta sadece kimlikle seyahat edilebildiği için Türk gezginler arasında oldukça popüler bir destinasyon olan Tiflis’te konaklama seçenekleri oldukça zengin. Kolyaca her bütçeye hitap eden alternatifler bulmanız mümkün.
Tiflis’te konaklama konusunda tercih yaparken özellikle Eski Şehir ve Rustaveli Bulvarı çevresine odaklanmanızı tavsiye ederim. Çünkü bu lokasyonlar şehirde gezilecek yerlerin bir çoğuna yürüme mesafesinde. Ayrıca bu iki bölgedeki ambiyans sizi tam anlamıyla bir gezgin gibi hissettiriyor.
Lüks otellerden Rasisson Blu ve Rooms Hotel, butik otellerden Communal Hotel ve Rustaveli Boutique Hotel öne çıkıyor. Daha uygun fiyatlı konaklama bakanlar için Fabrika Hostel ve AirBnb evleri imadada yetişiyor.
Lafı daha fazla uzatmadan sizi; tüm bunların ve daha fazla konaklama alternatifinin bulunduğu Tiflis’te nerede kalınır yazısına gönderiyorum.
Tiflis Gece Hayatı
Eğri oturup doğru konuşmakta fayda var. Tiflis gece hayatı aklınızı başınızdan alacak türden bir şey değil. Yani daha önce ne bileyim bir Budapeşte, bir Lviv ve hatta bir İstanbul gece hayatı deneyiminiz olduysa Tiflis’e beklentiyi fazla yükseltmeden gidin derim.
Elbette Tiflis’te de gece dışarı çıkıp eğlenebileceğiniz güzel mekanlar var. Fakat şehre dünyanın dört bir yanından gelen genç gezgin sayısını düşününce kendi adıma biraz daha “çılgın” bir gece hayatı konsepti bekliyordum açıkçası. Neyse, alternatifler şöyle:
Ben sosyalleşmek istiyorum, önce biraz ısınalım ki gecenin ilerleyen saatlerinde yanlız kalmayalım diyenlerdenseniz adres belli: Fabrika Hostel. Dünyanın dört bir yanından gelen gezginlerin ve elbette yerel halkın buluşma noktası burası. Ortak alanda birçok mekan var ve gecenin ilerleyen saatlerine kadar canlı bir yer burası.
Sosyalleşmeyi bende severim ama biraz daha lokal bir alternatif arıyorum derseniz Drunk Owl Bar’a bir göz atmanızı tavsiye ederim. Rustaveli Bulvarı’na oldukça yakın olan bu barın kokteylleri de oldukça meşhur.
Barlar bana göre değil ben şarap insanıyım, zaten Gürcistan’ın şarapları meşhur değil mi diyenlerdenseniz eski bir şarap fabrikasından restorana dönüştürülen Wine Factory N1 güzel bir alternatif olabilir.
Tüm bunlar tamam, gece hayatının dibini nerede sıyaracağız derseniz adres Bassiani. Avrupa’da da oldukça meşhur olan bu mekan Tiflis Dinamo Stadyumu’nun altında yer alan bir gece kulübü. Elektronik müzik konusunda oldukça iddialı olan Bassiani’de dünyaca ünlü dj’lerde zaman zaman sahne alıyor.
Bu yazıda Tiflis gezisi sırasında ihtiyacınız olabilecek bilgileri işinize en çok yarayacak şekilde anlatmaya çalıştım. Yazımı beğendiyseniz, aklınıza herhangi bir şey takıldıysa veya geri bildirim yapmak istiyorsanız lütfen aşağıdaki yorum kutusuna yazın ve bana gönderin.
*Bu yazıda verilen yeme-içme, konaklama vb. önerilerin hiçbiri reklam değildir.