Sinop’ta Gezilecek Yerler

Dört bir yanı ayrı güzel memleketimizin en özel yerlerinden biri olan Sinop, farklı noktalarında değişiklik gösteren iklimi, doğal güzellikleri, kültürel zenginliği ile mutlaka gezilmesi gereken yerler arasında.

Şehirde sahil ve orman birbirinden net bir şekilde ayrılmış. Gerçekten de gezilecek yerler asla pişman olmayacağınız türden. Ayrıca şehrin en dikkat çeken özelliklerinden biri yarımada şeklinde olması. Sadece bu sebepten bile görülesi.

Sinop Gezilecek Yerler

İşte ben de Hem doğanın keyfini çıkarabileceğiniz, hem kültürel anlamda kendinize birçok şey katabileceğiniz Sinop için gezilecek yerler listemi siz gezginler için hazırladım.

İçerik:

 Sinop’ta Gezilecek Yerler Haritası

Aşağıda Sinop’ta gezilecek yerler için hazırladığım haritanın bir ekran görüntüsünü paylaşıyorum. Ayrıca resmin altındaki linke tıklayarak haritayı Google Maps’te de açabilirsiniz.

Sinop'ta gezilecek yerler haritası
Google Haritalar’da Açmak İçin Tıklayın!

Sinop’ta Gezilecek Turistik Yerler

Sinop, Karadeniz Bölgesi’nin hem doğal güzellikleri hem de kültürel doygunluğu ile inci gibi parlayan şehirlerinden biri. Bunların yanında Sinop’un tarihi güzellikleri de unutulmamalı.

Şehrin en sevilen özelliklerinden biri de neredeyse her yolunun denize çıkması. Zaten bence deniz ve kültürel zenginlik birleşince bir yerin kötü olma ihtimali de oldukça azalıyor. Sinop’u bu kadar sevmişken, birçoğu şehir merkezinde bulunan gezilecek yerleri de sıralamadan olmaz. Haydi başlayalım.

Tarihi Sinop Cezaevi

Sinop Tarihi Cezaevi

Gezerken birçok duyguyu hissedeceğiniz Tarihi Sinop Cezaevi, çoğu zaman göz yaşlarınızı tutamayacağınız kadar etkileneceğiniz bir atmosfere sahip. Cezaevi 1999 yılında kapatılmış ve müze olarak kullanılır duruma getirilmiş. Buradaki acılar o kadar gerçek ve yaşanmış ki yıllar geçmiş olmasına rağmen hala daha canlılığını koruyor gibi.

Cezaevinin bahçesine girdiğinizde duvarlar çok yüksek olduğu için görebildiğiniz tek şey gökyüzü. Aslında deniz gibi pek çok güzellik yanıbaşınızda ama malesef hiçbirini göremiyorsunuz. Karanlığa mahkum rutubetli  zindanları, zindanların içindeki ufacık tuvaletleri ve birçok mahkumun acı hikayelerini duyunca insan burada tarifi mümkün olmayan duygulara kapılıyor.

Anlayacağınız burası Sinop’a gelince mutlaka gezilmesi gereken yerler arasında. Birçok ünlü dizi ve filmin burada çekildiğini ayrıca ünlü şairlerin burada yattığını belirtmekte de fayda var.

Sinop Kalesi

Sinop yarımadasının en gözde yerlerinden biri olan Sinop Kalesi muhteşem deniz manzarası ile kalpleri fethediyor. Kale milattan önce 7. Yüzyılda inşa edilmiş. Yapı Sinop’u korumak için yapılmış ve birçok hükümdarlığa da ev sahipliği yapmış. Kalenin içinde akşamları canlı müzik yapılan bir kafe bulunuyor. Ayrıca kaleye giriş de ücretsiz.

Boyabat Kalesi

Boyabat Kalesi

Sinop’un Boyabat ilçesinde bulunan kale, üzerinde bulunduğu kayanın doğal yapısı bozulmadan inşa edilmiş ve oldukça heybetli. Kalenin bu heybetli görünen kısmının yanında bir de alt tarafı bulunuyor. Bu alt tarafta da yeraltı şehri var.

Zaten kalenin en dikkat çeken yanı da bu. Kalenin içinde bir yeraltı tüneli bulunuyor ve bu yoldan, elinizde bir de ışığınız varsa, aşağıda bulunan  çaya kadar ilerleyebiliyorsunuz. Kaleye girişin ücretsiz olduğunu belirtmekte de fayda var.

Sinop Arkeoloji Müzesi

Sinop Arkeoloji Müzesi

Sinop Arkeoloji Müzesi şehir merkezinde bulunuyor. Müze metrekare olarak büyük olmamasına rağmen içinde bulunan eserler açısından oldukça zengin. Bu müzede tarihi birçok eşya ve koleksiyon gözler önüne seriliyor.

Sinop Arkeoloji Müzesi Giriş Ücreti ve Ziyaret Saatleri

  • Pazartesi günleri dışında haftanın her günü 08:30-17:30 saatleri arasında ziyaret ediliyor.
  • Giriş Ücreti: 5 TL.
  • Müze Kart geçerli.

Sinop Etnografya Müzesi

Sinop Etnografya Müzesi

Eski bir konağın ev sahipliği yaptığı Sinop Etnografya Müzesi, sahibinin konağı Kültür Bakanlığı’na bağışlaması ile  Sinop’un güzelliklerinin yaşatıldığı ve yansıtıldığı bir müze olmuş. 

Müzede Sinop kültürüne ait birçok kıyafet, ev eşyası vs. sergileniyor. Ev içindeki eşyalarının yanında Sinop’taki yapıların  dış mimarisi hakkında da fikir veren nitelikte. Ayrıca müzeye giriş ücretsiz. 

Balatlar Kilisesi 

Sinop Balatlar Kilisesi

Şehir merkezinde bulunan Balatlar Kilisesi birçok imparatorluğa ev sahipliği yapmış ve bu dönemlerden kalan kalıntılarından oluşmuş. Yapı çok görkemli ve güzel ancak kentin yoğunlaşması üzerine günümüze yapının bir kısmı kalabilmiş.

Alaaddin Cami 

Sinop Alaaddin Camii

Alaaddin Camii aslında 1215 yılında inşa edilmeye başlanmış ve yapımı da 1230 yılına kadar sürmüş fakat 1261 yılında saldırı sonucu yıkılmış. Bu olaydan sonra da 1268 yılında eski temellerinin üstüne yeniden inşa edilmiş. Camiinin en önemli özelliklerinden biri de Arap camiileri sınıfında olması. 

Pervane Medresesi 

Sinop Pervane Medresesi

Sinop’un düşman işgalinden kurtarılması ile inşa edilen Pervane Medresesi geniş bir avlusu bulunan ve 16 odacığın yan yana dizilmesi ile oluşmuş bir medrese. Bu odacıkların içinde de el sanatları ve mutfak sanatına ilgili olan insanlara verilmiş böylece medrese bir çarşı haline getirilmiş.

Aşıklar Caddesi

Aşıklar Caddesi, Sinop’ta gezilecek yerler listesi içerisinde en çok ilgi gören yerlerden biri. Cadde, deniz kenarında bulunuyor. Sinop’un muhteşem deniz kenarında tertemiz havayı içinize çekebileceğiniz ve güzel vakit geçirebileceğiniz bir yer. 

Şahin Tepesi

Sinop Şahin Tepesi

Sinop’a bir de kuşbakışı bakalım derseniz gidebileceğiniz en güzel yer Şahin Tepesi. Bu noktadan şehri seyre dalmak epey keyifli. Bir de bu tepeye gece çıkma şansınız olursa işte o zaman tadına hiç doyum olmuyor. Ayrıca tepede bulunan kafesinde bir şeyler de içebilirsiniz. 

Sinop’ta Gezilecek Doğal Güzellikler

Karadeniz’in doğal güzellikleri hepimizin malumu. İşte Sinop da bu yönüyle en zengin yerler arasında. Şelaleleri,mağaraları,denizi ve daha birçok özel yeri ile insanın hem göz zevkini hem de ruhunu doyuracak hisler bırakıyor.

Şehirde her yer o kadar güzel ki her yeni gördüğünüz yerde yeniden vurulacaksınız buraya. Bende bu yüzden Sinop’ta Gezilecek Doğal Güzellikler için ayrı bir bölüm yazmak istedim. Sizde hazırsanız başlayalım.

Erfelek Tatlıca Şelaleleri 

Sinop Erfelek Tatlıca

Sinop’un Erfelek ilçesinde yer alan Erfelek Tatlıca Şelaleleri, inanın gittiğinize sonuna kadar değecek yerlerden biri. Öyle çok etkileyici ki tam olarak nasıl ifade edeceğimi bilemiyorum.

Tabiat parkının girişinde takım şelalelerin en büyüğü bulunuyor ve rengi ile insanı resmen büyülüyor. Biraz daha ilerlediğinizde ise diğer şelaleler ardı ardına geliyor.

Erfelek Takım Şelaleleri’ni gezmek için iki farklı yol bulunuyor. Yollardan birinde ahşap platform, diğerinde ise doğal parkur bulunuyor.

Erfelek Şelaleri hakkında daha ayrıntılı bilgiler için aşağıdaki yazımı incelemenizi tavsiye ederim.

Erfelek Şelaleleri Gezi Rehberi

Hamsilos Koyu 

Sinop Hamsilos Koyu

Hamsilos Koyu’nu içine alan Hamsilos Tabiat Parkı, şehir merkezine bu kadar yakın olmasına şaşıracağınız bir sakinlikte. Etrafınız tamamen denizle çevrili gibi ve her yer yeşillik. Buranın denizi de muhteşem berraklıkta. Bir diğer özelliği ise şekil olarak fiyort* örneği olması.

*Fiyort: Denizin, buzul vadilerini basması sonucunda oluşan ve çoğunlukla iç kesimlere kadar sokulan; ince, uzun, genellikçe çok derin ve kenarları çok dik körfez.

Hamsilos Tabiat Parkı hakkında daha detaylı bilgiler için yazıma göz atın.

Hamsilos Tabiat Parkı Gezi Rehberi

 Akliman 

Sinop Akliman

Aklimanı kısaca anlatmam gerekse doğanın ve denizin muhteşem kesişimi derdim. Burada deniz ve doğa öyle güzel birleşmiş ki… Yeşilliğin ortasında sakin bir liman burası. Deniz kenarında yerleşmiş masaları, denizin üstünde süzülen tekneleri ile dinginliğin keyfini çıkarabileceğiniz bir yer.

Akgöl 

Sinop Akgöl

Ayna gibi bir göl düşünün ve gölün üstüne yansıyan çamlar… İşte burası doğaseverlerin tam da seveceği bir nokta. Sinop Akgöl, yeni yeni popüler olmaya başlıyor. Burası aslında iki çayın birleşimiyle oluşmuş ama o kadar güzel ki.. Buraya gelenler kamp da kuruyorlar fakat burası kamp için bir tesis değil yani tuvaleti ve elektriği bulunmuyor.

İnaltı Mağarası 

Sinop İnaltı Mağarası

İnaltı Mağarası yolları zorlu olsa da görülmeye değer yerler arasında. Bütün zorluklara rağmen gittiğinize pişman olmayacağınız güzellikte. Oldukça yüksek tavanı var ve içinde iki ayrı ahşap platform bulunuyor. İçerisi ziyadesiyle soğuk bu yüzden yaz da olsa kalın giyinseniz iyi edersiniz. Dışarıda ise göreceğiniz doğal manzara oldukça güzel.

İnceburun Deniz Feneri 

Sinop İnceburun Deniz Feneri

İnceburun Deniz Feneri, Türkiye’nin en kuzeyinde, sessiz, sakin ve her yer deniz olan yalnızlığın simgesi diyebileceğimiz en güzel yer. Tahmin edersiniz ki  böyle bi yerin gün batımına da eşlik etmek efsane olur.


Yukarıda Sinop’ta Gezilecek Yerler sorusunun cevabını mümkün olduğunca detaylı bir şekilde anlatmaya çalıştım. Yazımı beğendiyseniz, aklınıza herhangi bir şey takıldıysa veya geri bildirim yapmak istiyorsanız lütfen aşağıdaki yorum kutusuna yazın ve bana gönderin. 

Furkan Patan

Seyahat etmek, yeni yerler görmek, farklı kültürler ile etkileşimde bulunmak en büyük tutkum. Bu yüzden, havalimanlarını, otobüs terminallerini ve tren garlarını mesken edinmeyi seviyorum. Gördüğüm her yeni şehir ve kültür, benim için ufkumu açan yeni bir arkadaş demek.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu