İnceburun Deniz Feneri Gezi Rehberi

Sinop sınırları içerisinde bulunan İnceburun Yarımadası, haritalarda Türkiye’nin en kuzey noktası olarak gördüğümüz yerin ta kendisi. İşte bu özelliği sayesinde İnceburun ve İnceburun Deniz Feneri, benim Sinop’ta gezilecek yerler listeme direk girmişti.

Meğerse yalnız değilmişim. Çünkü burası sadece benim değil, Sinop’a yolu düşen özellikle yerli gezginlerin Türkiye’nin en kuzeyinde bulunma ayrıcalığını yaşamak için adım atmak istedikleri bir yermiş. O yüzden de yılın 365 günü turist ağırlıyormuş.





Tabi ben bu bilgiyi aldıktan sonra bilgisayarın başına oturmaktan kendimi alamadım ve hemen İnceburun için gezi rehberini hazırlamaya başladım.

Yani İnceburun Deniz Feneri sizin de gezilecek yerler listenizde yer alıyorsa, doğru yerdesiniz demektir. Yazımda, şehir merkezinden yaklaşık 20 dakika süren kolay bir yolculuktan sonra ulaşabildiğiniz bu yer hakkında bilgileri derledim. Buyrun başlayalım.

İçerik:

İnceburun Deniz Feneri Nerede

Fener Sinop şehir merkezine yaklaşık 20 kilometre uzaklıkta, Türkiye’nin en kuzey ucunda yer alıyor.

İnceburun Deniz Feneri Haritası

İnceburun Deniz Feneri haritası

İnceburun Deniz Feneri’ne Nasıl Gidilir?

Özel aracınız ile Sinop Merkez’den Akliman yönüne doğru ilerleyerek ve tabelaları takip ederek kolaylıkla ulaşabilirsiniz. Zaten farklı bir yol alternatifi bulunmuyor, Navigasyon kullanmanız yeterli.

İnceburun Deniz Feneri Hakkında Bilgiler

  • İnceburun Deniz Feneri’nin bulunduğu alan 100 milyon yıl önce katılaşmış lavlardan oluşan bir toprak parçası.
  • Karadeniz’in hırçın dalgalarında yönünü kaybeden denizcilerin yollarını bulabilmesi için buraya deniz feneri yapma fikri 19. yüzyılın ortalarında ortaya çıkmış.
İnceburun Sinop
  • 1863 yılına gelindiğinde deniz seviyesinden 38 metre yükseklikte olan deniz feneri inşa edilmiş.
  • O günden sonra fırtınadan kaçan denizcilerin gördüklerinde büyük sevinç yaşadığı İnceburun, Umut Burnu olarak da adlandırılmaya başlanmış.
  • Tam 157 yıldır çalışan fenerin bekçiliğini ise 6 kuşaktır Çilesiz Ailesi yapıyor.

İnceburun Deniz Feneri’ne Neden Gidilir?

Yazımın bu son bölümünde, “iyi de sırf bir fener görmek için oraya gidilir mi şimdi” diyenleri haksız çıkaracak birkaç neden sıralamak istiyorum.

  • Bir gezginin hedefi bulunduğu coğrafyayı köşe bucak gezmektir. İşte burada Türkiye’nin en kuzey noktasına gitmiş olup, listeye bir çizik daha atma şerefine erişiyorsunuz.
  • İnceburun’da manzara gerçekten çok güzel. Ayrıca gün batımının da ayrı bir büyüsü var. Yani buraya sırf manzara izlemek için bile gidilir.
İnceburun Umut Burnu
  • Gündüz saatlerinde gitmeyi düşünüyorsanız eğer, fenerin hemen yanı başında denize nazır kahvaltı yapabileceğiniz bir gözlemeci var. Gezinize keyif katacak sakin bir kahvaltı yapabilirsiniz.
  • Ayrıca bu gözlemeciyi işleten aile fenerin bakımından da sorumlu. Yani biraz sohbet ederek bu tarihi fenerin hikayesini direk birinci ağızdan dinleyebilir, özelliklerini öğrenebilirsiniz.

Yukarıda İnceburun Deniz Feneri hakkında bilgileri mümkün olduğunca detaylı bir şekilde anlatmaya çalıştım. Yazımı beğendiyseniz, aklınıza herhangi bir şey takıldıysa veya geri bildirim yapmak istiyorsanız lütfen aşağıdaki yorum kutusuna yazın ve bana gönderin. 

Furkan Patan

Seyahat etmek, yeni yerler görmek, farklı kültürler ile etkileşimde bulunmak en büyük tutkum. Bu yüzden, havalimanlarını, otobüs terminallerini ve tren garlarını mesken edinmeyi seviyorum. Gördüğüm her yeni şehir ve kültür, benim için ufkumu açan yeni bir arkadaş demek.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu