Amazon Köyü – Samsun


Amazon Köyü, Samsun’da gezilecek yerler listesinin demirbaşlarından biri. Bu yazımda, Samsun‘a seyahat planı yapan gezginlerin mutlaka planları arasına almaları gerektiğini düşündüğüm Amazon Köyü hakkında bilgilere yer verdim.


Milattan önce 1200’lü yıllarda tarih sahnesine çıktıkları düşünülen ve hayatlarını anaerkil düzende devam ettirmiş olan Amazonlar, günümüzde Samsun’a bağlı Terme ilçesinde yaşamış bir zamanlar.

İşte bu efsanelere konu olmuş Amazon halkının ve Amazon kadınlarının anısına, Samsun Belediyesi ile 19 Mayıs Üniversitesi’nin ortak çalışmaları ile İlkadım Batıpark içerisinde 50 bin metrekarelik bir alana Amazon Adası kurulmuş. Bu yapay ada içine de temsili bir Amazon Köyü yerleştirilmiş.

Amazon Köyü

Adanın girişinde kocaman bir Amazon Kadını heykeli karşılıyor ziyaretçileri. Bu Heykelin sağına ve soluna yerleştirilmiş 24 metre uzunluğunda, 11 metre yüksekliğinde ve 8 metre genişliğinde Anadolu Aslanları adı verilen iki aslan heykeli bulunuyor. Bu aslanların içine girip etrafı izleyebiliyorsunuz. Buranın biraz ilerisinde de yazının ana konusu olan köy var.

Amazon Köyü’nün içinde mert, korkusuz, savaşçı Amazon Kadınları’nın yaşamını anlatan balmumu heykeller, mağaralar ve hapishaneler, hapishanelerin içinde de hapsedilmiş erkekler var. Heykeller oldukça gerçekçi.

Eğer Samsun’a geldiyseniz, Amazon Köyü Müzesi’ne mutlaka uğramanızı tavsiye ederim.

Amazon Köyü Hikayesi ve Efsanesi

Samsun’daki Amazon Köyü’nün hikayesi, savaşçı kadınları ile ün yapmış Amazonlar’ın ilk yerleşim yerinin Karadeniz Bölgesi’ndeki Themiskyra şehri olması ve bu şehrin de Samsun’un Terme ilçesi olduğunun düşünülmesiyle başlıyor.

Themiskyra şehrine yerleşen Amazon kadınları savaşmayı bir yaşam biçimi olarak görüyor ve iyi bir savaşçı olabilmek, iyi ok atabilmek için sağ göğüslerini kesiyorlarmış. İşte bu yüzden de onlara memesiz anlamına gelen Amazon denilmekteymiş.

Amazon Kadınları balmumu heykelleri

Aralarına erkek sinek bile kabul etmeyen Amazon Kadınları üreyebilmek için komşu kabile erkekleriyle bir araya geliyor ve doğurdukları kız çocuklarını kendileri gibi savaşçı bir kadın olarak yetiştiriyormuş. Sadece savaşlarda başarılı olan kadınların hamile kalmasına izin veriliyormuş ve eğer bebek erkek doğar ise komşu kabiledeki babasına teslim ediliyormuş ve bir daha annesi ile görüşmüyormuş.

İşte bu müzede anaerkil ve katı kurallı yaşam, çok gerçekçi olan balmumu heykellerin, hapishanelere, çadırlara ve mağaralara yerleştirilmesi ile detaylıca işlenmiş.



Samsun Otel Alternatifleri İçin Aşağıdaki Yazıma Göz Atın

Samsun Otelleri – Samsun’da Nerede Kalınır?



Amazon Köyü Nerede?

Samsun’da gezilecek yerler arasında yer alan noktalardan biri olan Amazon Köyü ve Amazon Adası, Samsun’un Baruthane bölgesindeki Batıpark’ta yer alıyor. 

Amazon Köyü haritası Samsun

Amazon Köyü’ne Nasıl Gidilir?

Amazon Köyü, çok merkezi bir konumda yer alması sayesinde toplu taşıma ile rahatça ulaşım sağlayabiliyorsunuz. Önünden dolmuş, otobüs, tramvay gibi vasıtalar sıklıkla geçiyor.

Atakum’dan şehir merkezine giden ya da şehir merkezinden Atakum’a giden tüm araçlar ile de Batıpark’a ulaşma imkanınız var.

Tramvay ile giderseniz Baruthane durağında inmeniz gerekiyor.

Özel araçla gidiyorsanız sahil boyunca devam eden Atakum yolunda tabelaları takip etmeniz yeterli.

Aynı zamanda Amisos Tepesi’nden de teleferik ile şehri seyrederek parka inebilirsiniz.



Samsun’a Ulaşım Hakkında Detaylı Bilgiler İçin Aşağıdaki Yazıma Göz Atın

Samsun Nerede, Samsun’a Nasıl Gidilir?



Amazon Köyü Giriş Ücreti ve Ziyaret Saatleri

Giriş ücreti: 1 TL.

Ziyaret saatleri: Her gün 09:00-17:00 saatleri arası.


Yukarıda Amazon Köyü hakkında bilgileri mümkün olduğunca detaylı bir şekilde anlatmaya çalıştım. Yazımı beğendiyseniz, aklınıza herhangi bir şey takıldıysa veya geri bildirim yapmak istiyorsanız lütfen aşağıdaki yorum kutusuna yazın ve bana gönderin.

Furkan Patan

Seyahat etmek, yeni yerler görmek, farklı kültürler ile etkileşimde bulunmak en büyük tutkum. Bu yüzden, havalimanlarını, otobüs terminallerini ve tren garlarını mesken edinmeyi seviyorum. Gördüğüm her yeni şehir ve kültür, benim için ufkumu açan yeni bir arkadaş demek.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu