Samsun Gezi Rehberi

Samsun, günümüzde Karadeniz Bölgesi’nin en büyük ve en gelişmiş şehirlerinden biri. Eğitim, ticaret, sanayi, sağlık ve daha birçok alanda büyük şehir olmanın hakkını veren bu kentin tarihi geçmişi de oldukça eskilere dayanıyor.

Bölgede yaşamın ilk izlerine tam 7 bin yıl önce rastlanmış. Yüzyıllardır insanların önem verdiği bir yerleşim yeri olmasının en önemli sebeplerinden biri ise Samsun’un Yeşilırmak ve Kızılırmak nehirleri arasında yer alıyor olması. Haliyle bu durum toprakları verimli hale getiriyor. Bu nedenle Samsun, Karadeniz’in Mezopotamyası olarak da anılıyor.

Ayrıca yakın geçmişimizde yaşananlar düşünüldüğünde Samsun’un ülkemiz için ayrı bir önemi olduğu da hepimizin malumu. Mustafa Kemal Atatürk’ün Kurtuluş Savaşı’nı başlatmak için kurmaylarıyla birlikte ilk adımı attığı kent burası.

Samsun gezisi

Tüm bunları bir araya getirdiğinizde Samsun, Karadeniz’de gezilecek yerler listesinin hep ilk sıralarında yer ediniyor kendine. Çünkü bu şehirde doğal güzellikler, yakın ve uzak tarih, kolay ulaşım, kültürel etkinlikler hepsi bir arada.

Bu kadar ballandıra ballandıra anlattıktan sonra kendi Samsun gezimden edindiğim tecrübeler ile hazırladığım Samsun Gezi Rehberi’ni huzurlarınıza sunabilirim artık. Yazının içeriğinde bir Samsun gezisi öncesinde öğrenmek isteyeceğiniz tüm bilgileri toparladım. Umarız rehber işinize yarar.

Samsun’a Gitmeden Bunları Not Edin

Samsun'a gitmeden bunları not edin

Ülke: Türkiye

Bölge: Karadeniz

Telefon Kodu: 362

Ortalama Sıcaklık: 14.2 C

Ortalama İnternet Hızı: 24.15 Mbps

Ortalama Yemek Fiyatı: 25 TL

Gecelik Ortalama Otel Fiyatı: 200 TL

Samsun’da Gezilecek Yerler

Samsun Şahinkaya Kanyonu

Samsun gezi rehberinin girişini Samsun’da gezilecek yerler ile yapmak istedim. Çünkü yazının başında da belirttiğim gibi Samsun, hem doğa harikaları ile hem de tarihi miraslarıyla oldukça fazla gezilecek, görülecek yere sahip olan bir şehir.

Burada geçirecek ne kadar süreniz olduğuna bağlı olarak göreceğiniz yerlerin sayısı değişecektir elbette ama özellikle tarihi yerlerin çoğu birbirine yakın olduğu için ben bir gün içerisinde tahmin ettiğimden çok daha fazla yer gezmiştim.

Bu arada şunu da eklemekte fayda var, yakın dedim ama Samsun büyükşehir, o yüzden tabanvayla keşfetmekten çok toplu taşıma ya da özel araç kullanmak gerekiyor ki kısa zamanda çok yer gezilip görülebilsin Samsun’da.

Samsun'da gezilecek yerler kısa liste

Samsun’da gezilecek yerler için ayrıca detaylı bir rehber hazırladım. Samsun’a kadar gelmişken nereleri görsem daha iyi olur derseniz bir göz atmanızı tavsiye ederim.

Samsun’da Gezilecek Yerler

Kısıtlı zamanım var bana kısa bir liste ver derseniz aşağıya Samsun’da gezilecek yerler arasında favorilerimi paylaşıyorum.

  • Bandırma Vapuru Müzesi
  • Samsun Kent Müzesi
  • Şahinkaya Kanyonu
  • Mecidiye Caddesi
  • Çiftlik Caddesi
  • Amisos Tepesi
  • Amazon Köyü

Samsun Nerede

Samsun haritası

Samsun’a Nasıl Gidilir?

Samsun’a neredeyse yılın her günü ve her yerinden ulaşım oldukça kolay. Şehre ulaşım için havayolu ve karayolu alternatifleri mevcut.

Havayolu: Samsun’a havayolu ile ulaşım sağlamak istiyorsanız İstanbul’dan ve İzmir’den haftanın her gününde Samsun’a direk uçuşlar bulunuyor. Tabii diğer illerden de uçuşlar yapılıyor.

Karayolu: Samsun’a Türkiye’nin neredeyse her noktasından otobüsler ile karşılıklı seferler düzenleniyor.

Özel Araç: Samsun’a özel araç kullanarak ulaşımını sağlamak isteyenlerin sadece navigasyonlarını açmaları yeterli.

Samsun’a ulaşım hakkında daha detaylı bilgiler için aşağıdaki yazımı inceleyebilirsiniz.

Samsun Nerede, Samsun’a Nasıl Gidilir?

Samsun’da Nerede Kalınır?

Karadeniz’in diğer iki güzel şehri Sinop ve Ordu arasında konumlanmış olan Samsun, yurdumuzun hem doğu hem de batı kesimlerinden Karadeniz Bölgesi’ne gelmek isteyenler için bir orta nokta görevi görüyor.

Bu sayede Samsun’da konaklama için ise her keseye uyan birçok seçenek mevcut. Yine büyük şehir olmanın avantajını bu konuda da görebiliyoruz. Bana kafamı koyup uyusam yeter diyen için de keyfimden vazgeçemem diyen için de bir elin parmağından fazla alternatif mevcut.

Peki ihtiyacıma en uygun oteli nasıl bulabilirim derseniz sizin için derlediğim En iyi 10 Samsun otelleri listeme göz atabilirsiniz.

Samsun Otelleri, Samsun’da Nerede Kalınır?

Samsun’da Ne Yenir, Nerede Yenir?

Samsun'dan bunları yemeden dönmde

Samsun yemekleri, yöresel Karadeniz yemekleri ile genel olarak örtüşüyor. Yani bol bol sebze sizi bekliyor. Ev yemekleri arasından yaprak sarması ve turşu benim favorilerimden.

Sebze yemekleri dışında Samsun’da ne yenir derseniz size hiç şüphesiz Samsun Pidesi derim. Karadeniz’in havasından mı suyundan mı bilinmez ama burada yediğim pideler İstanbul’da (hatta Türkiye’nin herhangi bir yerinde) yediklerimden çok daha farklı bir lezzete sahip.

Samsun merkezde Uyar Pide Salonu, Bafra’ya yolunuz düşerse Turhan Usta Bafra Pidesi tavsiyelerimden.

Pide dışında burası döner konusunda da iddialı bir şehir. Lezzeti Döner ve Çalıkuşu Samsun’un en ünlü döner restoranlarından. Son olarak değişik bir tatlı olan nokul da Samsun’da denenebilecek lezzetler arasında.

Samsun yemekleri hakkında daha detaylı bilgiler için aşağıdaki yazıma göz atabilirsiniz.

Samsun Yemekleri – Samsun’da Ne Yenir, Nerede Yenir?

Samsun’un Tarihi

Samsun’un tarihinden bu kadar bahsedip bu konu için ayrı bir başlık açmamak olmazdı elbette. Özellikle gittiği şehirlerde tarihi geçmişin izlerini kovalayan gezginler için çok fazla zenginlik var bu şehirde.

Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşu ve tarihi dönüm noktasının başlangıcı olan yer olması açısından büyük bir öneme sahip olmasının yanında, Eski Taş Çağı’na kadar giden yaklaşık 7000 yıllık uzun bir geçmişe de sahip aynı zamanda burası.

Yapılan kazılarda, Samsun ve çevresinde yaşamaya başlayan ilk topluluğun Gaskalar olduğu ortaya çıkarılmış. Sonrasında bu topluluğun Hititler’in egemliğine girmesi ile birlikte Samsun bir Hitit şehri olarak tarih sahnesinde yerini almış. M.Ö 1200’lü yıllara gelindiğinde ise Frigler Hititler’i yıkarak bölgenin hakimiyetini ele geçirmiş.

Frigler’den sonra sırasıyla Kimmerler, Lidyalılar, Persliler, Makedonlar ve son olarak Pont Krallığı adı ile tekrar Persliler Samsun ve çevresine hakim olmuşlar.

M.Ö 64 yılına gelindiğinde ise Amisos (Samsun) Roma egemenliği altına girmiş ve şehrin ticari öneminin artması ve zenginleşmesi bu dönemde başlamış. Roma İmparatorluğu ikiye bölündükten sonra da şehir Türkler’in hakimiyeti altına girene kadar Bizans İmparatorluğu’na bağlı olarak kalmış.

Samsun şehir manzarası

Samsun’un Türkler’in hakimiyeti altına girmesi ise Selçuklular tarafından gerçekleştirilmiş. Şehir, bölgede Osmanlı egemenliği başlayana kadar birçok farklı Türk topluluğu tarafından yönetilmiş.

Osmanlı devrinin başlaması ise 1398 yılında Yıldırım Beyazid tarafından gerçekleştirilmiş. Bu dönemden sonra Samsun’un eski ticari önemi kalmamış. Bundaki en büyük etki ise hemen yanı başındaki Sinop Limanı’nın daha hızlı gelişmesi olmuş.

19 Mayıs 1919’da Atatürk’ün ilk adımı atması ile birlikte Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşu için önemli noktalardan biri olan Samsun’un sonraki süreçte gelişimi hızlanmış. Günümüzde ise Samsun Karadeniz Bölgesi’nin ve ülkemizin en büyük şehirlerinden biri.

Tüm bu tarihi gelişimi gözler önüne seren noktalar ise şu şekilde:

Amisos Tepesi, Amazon Köyü ve Amazon Adası, Tekkeköy Mağaraları bölgede ilk yaşama dair bilgilere ışık tutuyor.

Atatürk’ün Samsun’a çıkışını temsil eden Bandırma Vapuru Müzesi, Tütün İskelesi ve Kurtuluş Yolu, Gazi Müzesi ve kentin gelişimini adım adım anlatan Samsun Kent Müzesi ise yakın geçmişimizi gözler önüne seriyor.

Samsun Nasıl Bir Yer?

Samsun tarihi evler

Samsun oldukça büyük, modern, düzenli ve sakinliğini çok fazla kaybetmemiş bir şehir. Özellikle “hem büyük şehir olsun elimin altında her imkan bulunsun hem de bol bol sakin köşeleri olsun gönlüme göre kafamı dinleyeyim” diyenler için biçilmiş kaftan.

Bu yönleriyle Karadeniz Bölgesi’nde yaşanabilecek yerlerin başında geliyor bize göre. Hem şehir içi hem de şehir dışı ulaşım kolaylığı da ayrı bir avantaj. Ayrıca eğitim ve sağlık konularında da gelişmiş bir yer burası.

Tabi bir de seyahat severler için Samsun nasıl bir yer biraz da onu anlatmak lazım. Şehir içi ulaşımın kolay olduğundan bahsetmiştik. Samsun’da gezilecek hemen hemen her noktaya toplu taşıma ile rahatça ulaşabiliyorsunuz.

Bu yönüyle gezerken çok fazla sıkıntı yaşatmayan bir destinasyon. Ayrıca sık sık bahsettiğimiz gibi, tarihi miraslar ve doğal güzellikler açısından zengin olan Samsun’da gezilecek yerler de oldukça fazla. Tüm bu yönleriyle Samsun bir Karadeniz gezisi sırasında rotaya eklenmeyi fazlasıyla hak ediyor.

Samsun’da Denize Girilecek Yerler

Karadeniz Bölgesi’ne gelen gezginlerin çok sıcak havalarda bile deniz havalarını yakalamaları pek kolay olmuyor. Tabii bunda bölgenin ne zaman yağış alacağının belli olmamasının büyük payı var. O yüzden deniz tatilciliği pek bu şehre göre değil.

Ancak buralara ne kadar deniz mevsimi pek uğramasa da, zamanını yakalayanlar için Karadeniz’in sularında yüzmek oldukça keyifli. Bu yüzden size tavsiyem buraya kadar gelmişken havaları takip edip serin suların tadını çıkarmayı unutmamanız.

Samsun gezinizde siz de suların tadını çıkarmadan şehirden gitmek istemezseniz diye Samsun’da gezilecek yerler yazımın sonuna bonus olarak Samsun’da denize girilecek yerleri ekledim.

Samsun Festivalleri

Karadeniz Bölgesi’nin çoğu ilinde meşhur olan festivaller Samsun’da da ününü korumaya devam ediyor. Şehrin kültürünü tüm çıplaklığıyla gözler önüne seren bu etkinlikler bölgenin insanlarını ve yaşam tarzını anlamanız, yapılan eğlencelerin tadını çıkarmanız için en güzel fırsatlardan biri.

Bende o yüzden buraya şehrin en güzel festivallerini sıraladım . Herhangi birine denk gelirseniz mutlaka gitmenizi tavsiye ederim. Hatta mümkünse gezi yapacağınız tarihleri de buna göre ayarlarsanız bence tatiliniz çok daha keyifli olur.

  • Uluslararası Halk Dansları Festivalleri
  • Yeşil Irmak Kültür ve Sanat Şenliği
  • Karadeniz Kısa Film Festivali
  • Deniz Oyunları Festivali
  • Hıdırellez/6 Mayıs
  • Karpuz Festivali

Samsun’da Alışveriş

Yazımın bu kısmı alışveriş severlerin ilgi odağı olacağa benziyor. Ve emin olun Samsun özellikle el işçiliğini sevenler için bulunmaz hint kumaşı gibi.

Şehrin ününe ün katan ve tarihini , kültürünü  gözler önüne seren Mecidiye Çarşısı, Yabancılar Çarşısı gibi çarşılarda bu ürünleri ve daha fazlasını bulmak mümkün.

Yukarı da da söylediğim gibi birçok yerin ünlü şeyi yiyecek içecek olsa da Samsun’da alışveriş için ön plana çıkan şey genellikle el emeği göz nuru işçilikler. Tabii Samsun’dan alabilecekleriniz sadece bunlarla sınırlı değil. Aşağıda yenilebilen şeyler de dahil olmak üzere alınabilecek şeyleri sıralıyorum.

  • Bafra Kaymaklı Lokumu
  • Ahşap Dekoratif Eşya
  • Vezirköprü Semaveri
  • Çarçamba Kasketi
  • Asarcık Armudu
  • Deveci Armudu
  • Şimşir Kaşık

Samsun Gezi Önerileri


Samsun’da Ne Yapılır?

  • Mutlaka Samsun pidesini mideye indirin.
  • Nokulun tadına bakın, beğenirseniz bir paket alın, çünkü özlüyorsunuz.
  • Şahinkaya Kanyonu’na mutlaka gidin.

Samsun’a Ne Zaman Gidilir?

Samsun’a yazın ya da ilkbaharda gidin. Tabi ki kış ve sonbahar aylarında da gezebilirsiniz ancak buraların iklimi bol yağışa müsait. Yağmur size engel olabilir.

Samsun’u Gezmek İçin Ne Kadar Zaman Lazım?

Önerdiğimiz gezi rotasına tamamiyle uyacaksanız eğer, Samsun’a dolu dolu 2 gün ayırın. 1 günü şehir içine 1 günü de şehir dışında kalan yerlere ayırarak gezinizi tamamlayabilirsiniz.

İmkanınız var ise özel araçla gezin.


Yukarıda Samsun gezisi hakkında bilgileri mümkün olduğunca detaylı bir şekilde anlatmaya çalıştım. Yazımı beğendiyseniz, aklınıza herhangi bir şey takıldıysa veya geri bildirim yapmak istiyorsanız lütfen aşağıdaki yorum kutusuna yazın ve bana gönderin.

Furkan Patan

Seyahat etmek, yeni yerler görmek, farklı kültürler ile etkileşimde bulunmak en büyük tutkum. Bu yüzden, havalimanlarını, otobüs terminallerini ve tren garlarını mesken edinmeyi seviyorum. Gördüğüm her yeni şehir ve kültür, benim için ufkumu açan yeni bir arkadaş demek.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu