Bartın Yemekleri – Bartın’da Ne Yenir, Nerede Yenir?
Bartın yemekleri yazımda Batı Karadeniz‘in en yeşil kentlerinden biri olan Bartın’ın yöresel lezzetlerini ve bu tadına doyum olmaz lezzetleri nerede tadabileceğinizi anlattım.
Batı Karadeniz’in incisi diyebileceğimiz Bartın iline konuk olacağız bu yazımda. Adını kenarına kurulduğu ve Türkiye’de deniz trafiğine uygun tek dere olan Bartın Çay’ından alan şehrimizde antik çağdan beri yerleşim bulunuyor.
Çok eskilere dayanan bir tarihi bulunan bu kentin yemek kültürü de eşsiz lezzetlerle birlikte anılıyor. Karadeniz mutfak kültürüne harika yemekler kazandıran bu ilimizde herkesin sofralarında görmek isteyeceği yemeklerden bahsedeceğim. Tabi ki gidip yerinde yemeniz seyahat severler için daha da keyifli olabilir.
Index:
Yöresel Bartın Yemekleri
Yapılan gastronomik araştırmalar sonucunda Batı Karadeniz’de buulunan Bartın’da 100’den fazla yöresel yemek tespit edilmiş. Bu da yörenin tarihinin olduğu kadar yemek kültürünün de oldukça zengin olduğunu ortaya koyuyor.
Karadeniz mutfağının geleneksel dokunuşlarının izlerini de yöresel yemeklerinde taşıyan Bartın sofraları; ağırlıklı olarak sebze yemekleri, hamur işi, et yemekleri ve yöreye özgü tatlılarıyla dolu.
O zaman başta seyahat severler olmak üzere Bartın mutfağını merak eden herkes için bu sofralara konan Bartın yemekleri daha yakından tanımaya başlayalım.
Sebze Yemekleri
Pumpum Çorbası
İsmiyle akılda kaldığı kadar lezzetiyle de tadı damağınızda kalacak bir çorba. Karadeniz mutfağında sıkça karşılaştığımız mısır unu kullanılarak yapılan oldukça pratik bir lezzet. Et suyu ile birleşen mısır ununa, kavurma eklenir ve üzerine kızdırılan tereyağında biber konuluyor.
Yumurtalı İsbut
Bartın topraklarında yetişen bir ot olan isbut genellikle yumurtayla birlikte hazırlanarak yöresel sofralarda yerini alyor. Domates ve biber de katılan bu yemek, Bartın yöresel yemek kültüründe önemli bir lezzet.
Amasra Salatası
27 farklı sebzeyle hazırlanan bu gösterişli salata, Bartın’ın en ikonik yöresel ürünlerinden biri. Balık sofralarının aranan tadı Amasra salatası, turşu çeşitleri ve havuçların altında yer alan birçok farklı yeşillikle hazırlanan taze sebzelerden lezzetini alıyor.
Yemeye kıyamayacağınız sanat eseri kıvamında bu salatayı, yolu Bartın’a düşen tüm seyahat severlere özellikle balık yanına tavsiye ederim.
Unlu İspit Dolması
Yine Karadeniz de bolca bulunan ispit otu, taze taze toplanıp haşlanıyor. Ardından un, mısır unu, soğan ve baharatlardan hazırlan iç harç ve üzerine gezdirilen nefis sosla birlikte servis edilen harika bir sarmaya benzeyen sebze yemeği.
Döşemeli Mancar
Ispanağa benzerliğiyle dikkat çeken ve yine Karadeniz topraklarına özgü bir bitki olan mancardan hazırlanan buram buram gelenek kokan bir lezzet.
Çeşit çeşit sebze kullanılarak, kat kat hazırlanan bu yemek Bartın yemekleri arasında oldukça popüler bir yere sahip. Döşemeli mancar adını da sebzelerin bu diziliminden alan yöresel yemeğimiz gezginler tarafından Bartın’da tecrübe edilmeyi bekliyor.
Gıcır
Bartın mutfak kültüründe birçok yabani otlardan hazırlanan yöresel yemekler olduğunu görüyoruz. Gıcır bitkisi de onlardan biri. Diken ucu olarak da bilinen bu bitki, biberli ve soğanlı yağda kavrularak hazırlanıyor.
Üzerine kırılan yumurta ile de lezzeti tamamlanan bu yemeğe Bartın sofralarında sıkça rastlanıyor.
Hamur İşi ve Et Yemekleri
Pirinçli Mantı
Bartın denilince akla ilk gelen yörsel tatlardan biri de tabi ki pirinçli mantı oluyor. Alıştığımız mantıdan farklı olarak daha geniş bi hamura kavrulmuş pirinç eklenerek yapılan bu mantı, üzerine sarımsaklı yoğurtla servis ediliyor.
Eğer siz de mantının her halini seviyorsanız mutlaka bu yorumunu da denemelisiniz.
Kırk Katlı Börek
Bartın mutfağında hamur işinin yeri bir başka. Binbir özenle hazırlanan, yapımı oldukça zor ama yemesi bir o kadar keyifli olan kırk kat böreği de en bilinen hamur işlerinden biri. İnce ince serilen yufkaların arasına dizilen bolca ceviz ve fındıkla hazırlanıyor.
Tavuklu Köy Böreği
Bartın yöresel yemekleri dendiği zaman zihinlerde canlanan yemeklerden biri tavuklu köy böreği. Kendi yetiştirdikleri köy tavuklarının bir güzel haşlanıp ve didilip yufkaların üzerine konmasıyla, Bartın’da şehirden köylere kadar her evde sıklıkla yapılan bir yemek.
Tirit
Sıça karşılaştığımız hamur işi ve tavuk uyumu bu yöresel lezzette de karşımıza çıkıyor. Kaynayan tavuk suyunda pişen yufkaların üzerine tavada pişirilen ve baharatlarla harmanlanan tavuk ciğeri ilave ediliyor.
Bartın mutfaklarında bu yemek için sıkça tencere kapakları aralanıyor. Yolunuz düşerse mutlaka sizde bu yemekten denemelisiniz.
Etli Ayva Yahnisi
Karadeniz yöresel sofralarında alışılmadık bir lezzet olan etli ayva yahnisi, meyve ve etin harmanlanması sonucuyla unutulmaz bir lezzet haline geliyor. Bartın’ın meşhur etli ayva yahnisi mukemmel ayarlanmış kıvamıyla yiyeni kendine hayran bırakan özel bir yöresel yemek.
Şapşap Köfte
Günün her saati yapılabilen, özel baharatlarla yoğurulmuş mis gibi Bartın köftesi. Şap şap köfte adıyla da bilinen bu et yemeğimiz yine Bartın bölgesinde oldukça tercih edilen bir yemek.
Dana ya da kuzu kıymasından yapılan bu köfte Karadeniz kültürüyle Bartın’da harmanlanıyor.
Tatlılar
Tatlı Böreği
Bartın’ın tescilli bir tatlısı olan tatlı böreği, tatlı ve böreğin birleştirilmiş en güzel hali diyebilirim. Ince ince açılan yufkaların arasına tereyağı ve ceviz konularak kat kat hazırlanan ve ardından fırına verilen tatlının üzerine gezdirilen şerbetle bağlanan; bir yiyenin bir daha yemek isteyeceği türden bir tatlı.
Seyahat severlerin de sıklıkla tercih ettiği bu tatlıyı herkes mutlaka denemeli.
Zırva
Hem damağa hem de göze hitap eden bu tatlı kırmızı rengi ile oldukça dikkat çekiyor. Yapımı oldukça pratik olan bu tatlı, Bartın yöresine özgü rengini karanfilden alan bir tatlı. Nişasta, şeker ve karanfille hazırlanan bu tatlıyla Bartın yöresel sofralarında sıkça karşılaşılıyor.
Deli Oğlan Sarığı
Bartın’ın özel günlerinde sofralarda yerini alan deli oğlan sarığı, ince açılmış yufkanın içerisine ceviz eklenmesiyle burma şeklinde sarılması ve fırınlanması şeklinde hazırlanıyor.
Fırından çıkan sıcacık yöresel tatlımızın üzerine gezdirilen şerbetten tüm tadını alan bu tatlımız da tüm ülkeye Bartın’dan yayılan bir lezzet olarak biliniyor.
Halışka
Az malzemeyle yapılan öz bir tatlıda sıra. Bartın‘da un tereyağı, süt ve cevizle hazırlanan bu tatlımız üzerine pekmez gezdirilerek hazırlanıyor. Bartın’a gidip de bu tatlıyı denemeden dönmeyin derim.
Kaha Tatlısı
Bartın’a özgü şerbetli bir tatlı olan kaha tatlısı, elde açılan hamurların kızartılmasıyla hazırlanıyor. Kızartılan hamurlar şerbetle tatlandırılıyor. Üzerine ceviz ve kaymakla da servis edilen bu tatlımız Bartın mutfağında gezginlerimiz tarafından denenmesi gereken lezzetler arasında yerini alıyor.
Bartın’da Ne, Nerede Yenir?
Bir gün Bartın’a yolunuz düşerse tatmanız gereken hamur işi, et yemekleri, sebze yemekleri ve tatlılardan bahsettim. Şimdi de bu yöresel yemekleri nerelerde deneyimlemeniz gerektiğinden bahsedeceğim.
Bartın Kahvaltı Mekanları
Türkan Hanım’ın Yeri
Bartın’da sıcacık bir mekanda kahvaltıyla güne başlamak isterseniz Türkan Hanım’ın yeri tam size göre.
erpme kahvaltısının meşhur olduğu bu mekan da sabahları kahvaltınızın yanında sıcacık bazlama, sucuklu yumurta, yumuşacık gözlemeler ve nefis bir menemen yiyebilirsiniz. Amasra’da bulunan bu mekanı sabah kahvaltılarınız için değerlendirebilirsiniz.
Amasra Sofrası
Lezzetiyle olduğu kadar ilgili, sıcak ve samimi bir ambiyansta da olan Amasra Sofrası sadece sabah kahvaltısı için değil günün her saatinde tercih edilebileceğiniz bir mekan.
Bartın’da ki gezinize başlamadan önce bir kahvaltı yapmak isterseniz mutlaka buraya uğramalısınız. Serpme kahvaltı yanında güveç yemekleri ve pide gibi birçok yöresel ürünü de deneyimleyebilirsiniz.
Merdane Café
Sahibinin bizzat yemeklerini hazırladığı Merdane Café; hem lezzet, hem hizmet, hem de mekan kalitesi açısından Bartın standartlarının üzerinde sayılabilecek bir yer.
Kahvaltı için gidebileceğiniz bu café Bartın merkezde konumlanmış sıcacık bir ev ortamında şirin mi şirin küçük bir bahçeye sahip bir mekan. Buraya yolunuz düştüyse taze açılmış mantıyı da mutlaka yemelisiniz.
Bartın Restoranları
Haydar Usta Karadeniz Pide
Birbirinden lezzetli pideleriyle nam salmış da olsa Haydar Usta Karadeniz Pide, Bartın mutfağına ait birçok yöresel lezzeti tam kalitesinde bulabileceğiniz bir yer.
Kuşbaşılı, kaşarlı, Amasya ve Karadeniz pidelerini özellikle tavsiye ederiz. Küçük ve temiz olan bu mekana lezzetli bir pide yemek isteyen herkes mutlaka uğramalı.
Mercan İskender
Bartındaysanız ve özel bir sosla hazırlanan ince ince dilimlenmiş nefis bir iskender çektiyse canınız doğru adrestesiniz. Mercan İskender, Bartın’da oldukça popüler olan bir yer.
Bartın merkezde bulunan bu küçük iskender dükkanı sadece iskenderiyle değil aynı zamanda pide ve döneriyle de adından söz ettirmeyi başarmış.
Yakamoz Balık Evi
Karadeniz’in kabaran masmavi denizinin yanında bir yamaça kurulmuş, manzarasıyla olduğu kadar birbirinden lezzetli ve taptaze balıklarıyla da adeta büyüleyen bir balık restaurant Yakamoz Balık Evi.
Kalamar, mezgit, levrek gibi balıkaların yanında özel baharatlarıyla hazırlanan karidesi meşhur olan bu mekan manzarasıyla da kendine hayran bırakıyor.
Amasya salatasını da en güzel yapan yerlerden biri olan Yakamoz Balık Evi Amasranın biraz dışında bulunuyor. Bir gidenin bir daha gitmek isteyeceği bir restaurant, benden söylemesi.
MR. Mengen Restaurant
Bartın İnkum’da bulunan, Karadeniz’in kıyısına akın bir yerde bulunan ve en lezzetli balıklarını yapan restaurantlarından biri. Mezgit ve palamutuyla ün salmış olsa da mezeleri de bir harika.
Tüm bunların yanında ev yemekleri konusunda da oldukça iddaalı olan bu mekanı günün her saatinde farklı yemek seçenekleri arasında tecrübe edebilirsiniz.
Sezgin Pide
İncecik hazırlanan ama görüntüsünün aksine oldukça doyurucu ve yumuşacık olan pideler hazırlayan Sezgin Pide, odun ateşinden yeni aldığı sıcacık pidelerin üzerine mis gibi köy tereyağı sürerek servis ediyor.
Kuşbaşı, Amasya ve Karadeniz pidesinin meşhur olduğu Sezgin Pide leziz ve keyifli bir yemek için tercih edilebilir.
Bartın yemekleri yazısında Bartın’da ne yenir, nerede yenir mümkün olduğunca detaylı bir şekilde anlatmaya çalıştım. Yazımı beğendiyseniz, aklınıza herhangi bir şey takıldıysa veya geri bildirim yapmak istiyorsanız lütfen aşağıdaki yorum kutusuna yazın ve bana gönderin.