Karadeniz’de Ne Yenir? Karadeniz Yaylalarında Tatmanız Gereken 10 Lezzet

Hey gidi Karadeniz. Yemyeşil yaylaları ile gözlerimize bayram ettiren, tertemiz oksijeni ile ciğerlerimizi açan, her bir köşesinden şelale akan, tablo gibi manzaralara ev sahipliği yapan her noktası ayrı bir cennet Karadeniz.

İnsanın ruhunu arındıran bu özellikleriyle seyahat severleri kendine çekiyor Karadeniz. Üstelik sadece gezilecek yerleri ile değil, Karadeniz yemekleri ile de gezginlerin aklını başından alıyor. Nasıl almasın? O kadar yol tepip yaylalara çıkmanın getirdiği yorgunluğun üstüne bir de temiz havanın açtığı iştah eklenince homini gırtlak kaçınılmaz oluyor.

Şunu baştan söylemem lazım. Mutfak konusunda Gaziantep’in yeri bende ayrı. Hatta çoğunuz için bu durum geçerlidir diye düşünüyorum. Fakat Karadeniz mutfağı da kendine has lezzetleri ile benim gönlümü çalmayı başardı.

Bu yüzden yöresel Karadeniz yemekleri için ayrı bir blog yazısı yazmaya karar verdim. Özellikle Trabzon, Rize ve Artvin gibi Doğu Karadeniz Bölgesi’nde yer alan şehirlere seyahat edecek olanların oralarda ne yiyeceklerine karar vermeden önce bu listeme göz atmalarını şiddetle tavsiye ediyorum.

İçerik:

  1. Hamsili Pilav
  2. Muhlama
  3. Laz Böreği
  4. Fasulye Turşusu Kavurması
  5. Karalahana Sarması
  6. Akçaabat Köftesi
  7. Hamsi Buğulama
  8. Mısır Ekmeği
  9. Kaygana
  10. Hamsili Köfte

1.Hamsili Pilav

Hamsili Pilav Karadeniz Yemekleri

Biliyorsunuz, Karadeniz’de balık yemek denildiğinde akla ilk olarak hamsi gelir. Gerçekten de Karadeniz hamsisinin tadı bir başkadır. Hele birde balık tazeyse tadından yenmez.

İşte bu yüzden hamsi Karadeniz mutfağında önemli bir yere sahip. Köftesinden buğulamasına, pilavından çorbasına envai çeşit yemek yapılır hamsiden.Yazının içerisinde birkaç tanesine yer vereceğim.

İlk sırada elbette hamsili pilav var. Hamsili pilav, Karadeniz’in en meşhur yöresel yemeklerinden. Karadenizli bir aileye mensup olduğum için ben daha çocukken tanışmıştım hamsili pilavla. İlk başlarda biraz yadırgıyorsunuz ama yedikçe alışıyor insan.

Baharatla yoğurulan kılçıksız hamsi ve yine baharatla pişirilmiş pilavın üzerine seriliyor. Ardından pasta şekli verilerek tavada kızartılıyor. Taptaze hamsi ile Karadeniz teyzelerin maharetli elleri bir araya gelince ortaya enfes bir lezzet çıkıyor.

Uzun lafın kısası, hamsili pilav yemek Karadeniz seyahatinin olmazsa olmazlarından. Listenizde mutlaka bulunsun.

2.Muhlama

Muhlama Karadeniz Yemekleri

Karadeniz mutfağı sadece hamsiden ibaret değil elbette. Tereyağı ve peynir ile yapılan öyle bir lezzet var ki bir kere tattıktan sonra bir daha vazgeçemeyeceksiniz.

Kavrulmuş mısır unu, mis gibi doğal tereyağı ve yöresel kolot peynirinin bir ara gelmesi sonucu ortaya çıkan muhlama, Karadeniz’in en meşhur yöresel yemeklerinden. Yani oralara kadar gidip muhlamanın tadına bakmadan dönerseniz çok ayıp olur. Zaten muhtemelen siz de  bunun farkındasınız.

Bu arada unutmadan söylemem lazım. Hiç öyle açık büfe kahvaltı veren her yerde muhlama var zaten demeyin. Hiçbiri Doğu Karadeniz’de yiyeceğiniz muhlamanın eline su dökemez. O yüzden listenizde mutlaka bulunsun.

3.Laz Böreği

Laz Böreği

Genelde Karadeniz yemekleri ekşisi ve tuzlusu ile bilinir. Fakat bu bölgeye has tadına doyum olmaz tatlılar da var. Bunların arasından en meşhuru laz böreği. Hemen böreğin tatlısı mı olur demeyin. Çünkü Karadeniz’deyseniz her şey mümkün.

Saatler süren hummalı bir çalışma sonucunda incecik açılmış yufkaların arasına muhallebi, kıyılmış fındık, üzerine de antep fıstığı eklenmesiyle hazırlanan laz böreği, yerel halkın en favori tatlısı. Yemeklerden sonra, çayla veya kahveyle farketmez, günün her anında yemeye hazırlar.

Oralara kadar gitmişken sizin de laz böreğinin tadına bakmanızı tavsiye ederim. Bu arada Doğu Karadeniz’in hemen her şehrinde bulabileceğinizi, ancak laz böreğinin ana vatanının Rize olduğunu da eklemek isterim.

4.Fasulye Turşusu Kavurması

Fasulye Turşusu Kavurması

Turşu kavurmaları, Karadeniz mutfağının en sevilen yöresel lezzetlerinden. Fasulye turşusu kavurması ise turşu kavurmalarının şahı. Daha fasulye turşusu kavurması yazarken ağzımın suyu akmaya başladı. Gerisini siz düşünün artık.

İncecik doğranmış soğan ve sarımsakla kavrulan fasulye turşusuna tercihe göre biber salçası veya pul biber de eklenebiliyor. Ardından ortaya tadına doyulmaz bir lezzet çıkıyor. Tıpkı laz böreği gibi fasulye turşusu kavurması da yerel halk tarafından günün her saatinde tercih ediliyor. Mutlaka deneyin.

5.Karalahana Sarması

Karalahana Sarması

Karadeniz’de ot bol olunca meşhur yemekleri de et yerine ottan oluyor elbette. Karalahana da bunlardan biri. Karalahana çorbası, karalahana sarması, karalahana diblesi, karalahana böreği… Ve daha sayamadığım birçok lezzet.

Bunların arasından en meşhur olanı ise elbette karalahana sarması. Karalahana yaprağının içerisine bulgur ve prinçten oluşan harcın eklenmesi ile hazırlanıyor. Tercihe göre etli veya etsiz pişirilen karalahana sarması, Karadeniz’in klasikleşmiş lezzetlerinden biri. Mutlaka listenizde bulunmalı.

6.Akçaabat Köftesi

Akçaabat Köftesi Karadeniz Yemekleri

Et kafaların gözü canı sıkılmasın hemen. Karadeniz mutfağı genel olarak yeşillik ve balık eti üzerine kurulmuş olsa da araya kırmızı et de serpiştirilmiş. Canınız kırmızı et çektiğinde Akçaabat Köftesi hızır gibi yetişiyor.

Trabzon’un Akçaabat ilçesine özgü bir lezzet olan bu köftenin yapılışı bildiğimiz köftelere göre biraz daha farklı. Trabzon yaylalarında beslenmiş danaların etinden çekilen kıyma, Trabzon ekmeği ve sarımsak ile yoğrularak hazırlanıyor.

Yalnız, bu köfteyi Akçaabat’tan başka yerde yerseniz, farkını anlayamazsınız. O yüzden ancak Akçaabat’a uğrayacaksanız denemenizi tavsiye ederim.

7.Hamsi Buğulama

Hamsi Buğulama

Hamsi buğulama, Karadeniz’de ana malzemesi hamsi olan yemekler arasında en meşhur olanlardan bir diğeri. Kılçıkları ayıklanmış hamsilerin kavrulmuş salça ve soğanların üzerine yerleştirilmesi ile hazırlanan hamsi buğulama, üzerine eklenen ince dilimlenmiş limonlar ile servise hazır hale getiriliyor.

Açıkçası benim çok sevdiğim bir lezzet değil hamsi buğulama. O yüzden şiddetle tavsiye edemiyorum. Ancak bu listede bulunmasını popülaritesine borçlu olduğunu göz önünde bulundurursak en azından bir tadına bakın derim.

8.Mısır Ekmeği

Mısır Ekmeği

Mısır ekmeği Karadeniz sofralarının olmazsa olmazı. Yani fasulye turşusu kavurmasının, karalahana sarmasının yanında normal ekmek değil de mısır ekmeği getirdiklerinde şaşırmayın sakın.

Mısır ununa tuz, süt, yoğurt ve tereyağı katılarak hazırlanan Karadeniz yöresine özgü bu lezzeti tattıktan sonra beyaz ekmek ile yapılan ekmeklere burun kıvırmanız kuvvetle muhtemel. Neyse ki mısır ekmeğinin unu Karadeniz’in sınırlarını çoktan aştı da diğer şehirlerde de bulabiliyorsunuz.

9.Kaygana

Kaygana Karadeniz Yemekleri

Karadeniz usulü krep. Bildiğimiz krep nasıl hazırlanıyorsa öyle hazırlanıyor. Fakat malzeme olarak birkaç ekstrası var. Yumurta, un ve süte ek olarak maydanoz, dereotu ve yeşil soğan ekleniyor. E tabi bir de bol bol tereyağı.

Kaygana genellikle sabah kahvaltılarında tercih edilse de bazen yemek sofralarında yer bulduğu da oluyor. Ben yine de kahvaltıda denemenizi tavsiye ederim.

10.Hamsili Köfte

Hamsili Köfte

Eh yok artık daha neler diyor olabilirsiniz. Fakat, evet yanlış okumadınız. Köftenin de hamsili versiyonu var Karadeniz’de. Normal köfteden farkı ana malzeme olarak kıyma yerine hamsi kullanılması. Ordu yöresine özgü olan bu lezzeti Ordu ve çevresine uğrayacaksanız listenize eklemenizi tavsiye ederim.

Bonus: Diğer Meşhur Karadeniz Yemekleri

Karadeniz yemekleri saymakla bitmez. Benim yukarıda listelediğim 10 yöresel yemek, sadece en çok ön plana çıkanları içeriyor. Bu listeye ekleyemediğim ama aklınızın bir köşesinde bulunması gereken lezzetleri ise aşağıda paylaşıyorum.

  • Dible Fasulyeli Pilav
  • Pileki Ekmeği
  • Hamsili Ekmek
  • Hamsiköy Sütlacı
  • Espiye Pidesi
  • Lemiz
  • Kalaco

Yukarıda Karadeniz’de ne yenir sorusunu kıs bir liste ile cevaplamaya çalıştım. Yazımı beğendiyseniz, aklınıza herhangi bir şey takıldıysa veya geri bildirim yapmak istiyorsanız lütfen aşağıdaki yorum kutusuna yazın ve bana gönderin.

Furkan Patan

Seyahat etmek, yeni yerler görmek, farklı kültürler ile etkileşimde bulunmak en büyük tutkum. Bu yüzden, havalimanlarını, otobüs terminallerini ve tren garlarını mesken edinmeyi seviyorum. Gördüğüm her yeni şehir ve kültür, benim için ufkumu açan yeni bir arkadaş demek.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu