Borçka Karagöl Gezi Rehberi
Borçka Karagöl, Doğu Karadeniz’de gezginler tarafından en çok ilgi gören destinasyonlardan biri. Türkiye’nin en kuzeydoğusunda yer alan Artvin il sınırları içerisinde yer alan bu eşsiz doğa harikası, birbirine oldukça yakın olan ağaçların oluşturduğu ormanı ve zengin florası ile de biliniyor.
Artvin ve çevresinde yaşayan yöre halkının özellikle hafta sonları mesire yeri olarak tercih ettiği Borçka Karagöl’e ben de Karadeniz gezim sırasında gittim. İyi ki de gitmişim. Gerçekten de uzun yıllar önce Karagöl’ü dünya gözüyle Türkiye’de mutlaka görmek istediğim yerler arasına alarak ne kadar doğru bir karar vermişim.
Artvin gezisini planlarken diğer yazılarıma da göz atmayı ihmal etmeyin.
Artvin’de Nerede Kalınır? En İyi 10 Artvin Otelleri
Siz de Türkiye’nin saklı cennetleri arasında parmakla gösterilen Borçka Karagöl’e gitmeyi kafaya koyduysanız eğer doğru yerdesiniz demektir. Çünkü yazımın içerisinde Karagöl Tabiat Parkı’na gitmeden önce edinmeniz gereken bütün bilgileri bulabileceksiniz. Haydi başlayalım!
İçindekiler:
- Borçka Karagöl Nerede?
- Borçka Karagöl’e Nasıl Gidilir?
- Borçka Karagöl Giriş Ücreti ve Ziyaret Saatleri
- Borçka Karagöl’de Nerede Kalınır?
- Borçka Karagöl Hakkında Bilgiler
- Borçka Karagöl’de Ne Yapılır?
Borçka Karagöl Nerede?
Karagöl, Artvin’e bağlı Borçka ilçesinin sınırları içerisinde yer alıyor.
Borçka Karagöl Haritası
Borçka Karagöl’e Nasıl Gidilir?
Artvin şehir merkezine 60 kilometre, Borçka ilçe merkezine ise 25 kilometre uzaklıkta olan Karagöl’e önceden sadece özel araç ile ulaşım sağlanabiliyormuş. Ancak son dönemlerde yerli ve yabancı turistlerin artan ilgisi nedeniyle burası belediye tarafından toplu taşıma güzergahı üzerine de alınmış.
Yani arabanız olmasa bile yol boyunca doğanın güzelliklerinin size eşlik ettiği Karagöl’e gitmeniz mümkün. Aşağıda her iki alternatifi de detayları ile anlattım.
Not: Karagöl’e ulaşım konusunda özel aracını kullanacak olanların dikkat etmesi gereken bir şey var. Bu bölgede iki tane Karagöl bulunuyor. Birisi bu yazımın konusu olan Borçka Karagöl, diğeri ise Şavşat Karagöl. Navigasyonunuzu bu bilgiye göre ayarlayın.
Karagöl’e Özel Araç ile Nasıl Gidilir?
Buraya özel araç ile ulaşım oldukça kolay. Borçka ilçe merkezine ulaşım sağladıktan sonra Karagöl tabelalarını takip etmeniz yeterli. Yol oldukça düzgün. Ancak Doğu Karadeniz’de hava durumu malum. Burası yılın her mevsiminde oldukça fazla yağış alan bir bölge. O yüzden dikkatli olmakta fayda var.
Karagöl’e Otobüs ile Nasıl Gidilir?
Karagöl’e ulaşım için toplu taşımayı tercih edecek olanların Borçka ilçe merkezinde bulunan Petrol Ofisi’nden kalkan minibüsleri kullanması gerekiyor. Yaklaşık yarım saatlik bir yolculuk sonrasında kendinizi doğanın kucağına bırakacağınız Karagöl’e ulaşmış oluyorsunuz.
Artvin’e Ulaşım
Peki iyi hoş da Artvin’e kadar nasıl gideceğim dediğinizi duyar gibiyim. Merak etmeyin, Artvin’e ulaşım seçeneklerini paylaştığım ayrı bir yazı blog’da mevcut. Aşağıdaki linkten detayları inceleyebilirsiniz.
Borçka Karagöl Giriş Ücreti ve Ziyaret Saatleri
- Sadece araçlar için giriş ücreti alınıyor.
- Motosiklet : 6 TL
- Araba : 9 TL
- Minibüs : 25 TL
- Herhangi bir ziyaret gün ve saat kısıtlaması yok.
Borçka Karagöl’de Nerede Kalınır?
Karagöl ve çevresindeki doğal alan titizlikle korunuyor. Bu yüzden Borçka Karagöl’de konaklayabileceğiniz herhangi bir işletme mevcut değil. O yüzden eğer buralarda bir gece de olsa konaklamak istiyorsanız çevredeki otel veya pansiyonlardan birini tercih etmeniz gerekecek.
Yol üzerinde konaklayabileceğiniz bazı seçenekler mevcut. Mesela burada Meroli Ev Pansiyonu baya övülmüş ve tavsiye edilmiş. Özellikle temizlik ve yemek lezzeti konusunda çok iyi olduğu söyleniyor.
Burada ise Lamazi Pansiyon tavsiye edilmiş. Pansiyonu işletenlerin güler yüzlü ve içten hizmet anlayışına sahip olduklarından bahsetmişler.
Benim önerilerim ise Artvin’den gelecek. Eğer şehir merkezini kendinize mesken edinip çevredeki yerlere gidip gelmek isterseniz sıkı bir araştırma sonucunda hazırladığım Artvin otelleri yazımı incelemenizi tavsiye ederim.
Bir Diğer Konaklama Alternatifi: Borçka Karagöl’de Kamp
Şöyle bir ortamda, göl kenarına çadırını kurup kamp atmayı kim istemez ki? Vallahi burası en azılı kamp yapma düşmanlarını dize getirir. Öyle değil mi? Evet, öyle. Ancak ne yazık ki doğa severlerin yüreğine bir hançer gibi saplanacak kötü bir haberim var.
Borçka Karagöl’de kamp yapmak, çevreye verilen zarar nedeniyle yasaklanmış (o çöplerini sağa sola bırakanları bir elime geçirirsem…). Bu yüzden göl kenarında kamp atamıyorsunuz ne yazık ki.
Neyse ki biraz ormanın iç taraflarında olsa da bazı kamp yapma alanları belirlemişler. Kendi çadırınızı getirip bu alanlarda ücretsiz bir şekilde kamp atabilirsiniz.
Borçka Karagöl Hakkında Bilgiler
Borçka gezi rehberinin bu bölümünde, Borçka hakkında bilgileri bir araya getirmek istedim. Kısa kısa yazacağım ki aklınızda yer edinsin. Oraya gittiğinizde bir şey hatırlamak isterseniz dönüp direk bu bölüme bakabilirsiniz.
- Borçka Karagöl, 18. Yüzyılın sonlarında meydana gelen bir toprak kayması sonucunda oluşmuş.
- Denizden yaklaşık 1450 metre yükseklikte yer alan Borçka Karagöl’ün derinliği yer yer 25 metreye kadar ulaşıyor.
- Burası aynı zamanda yaklaşık 400 hektarlık bir alana sahip tabiat parkına da ev sahipliği yapıyor. Bölge 2002 yılında milli park statüsünde koruma altına alınmış.
- Kışın bembeyaz bir örtüyle kaplanan Borçka Karagöl Tabiat Parkı, bahar aylarında ise pastel tonlarında renkleriyle fotoğrafçıların vazgeçilmez duraklarından biri.
- Her geçen yıl daha fazla turistin ilgisini çekmeye başlayan bu doğa harikasını sadece 2019 yılında 250 bin kadar yerli ve yabancı turist ziyaret etmiş.
Borçka Karagöl’de Ne Yapılır?
- Ormanda doğa yürüyüşü yap.
- Sandal ile gölün üzerinde tur atarak huzuru hisset.
- Doğa ile başbaşa kalmak istiyorsan kamp at.
- Bol bol fotoğraf çek.
- Buraya kadar gelmişken vaktin varsa Machael’e de mutlaka uğra!
Yukarıda Borçka Karagöl hakkında bilgileri mümkün olduğunca detaylı bir şekilde anlatmaya çalıştım. Yazımı beğendiyseniz, aklınıza herhangi bir şey takıldıysa veya geri bildirim yapmak istiyorsanız lütfen aşağıdaki yorum kutusuna yazın ve bana gönderin.