Macahel Gezi Rehberi


Macahel gezi rehberi, Macahel’e gezi hazırlıklarına başlayan gezginler içi kaleme alındı. Yazının içerisinde Macahel gezinizi planlamanıza yardımcı olacak bir çok detayı bulabileceksiniz.


Macahel, Doğu Karadeniz Bölgesi’nin en popüler seyahat destinasyonlarından biri. Yemyeşil doğası, sıcak kanlı insanları ve tabiat harikaları ile her gezginin hayallerini süslüyor desem fazla abartmış olmam sanırım. O yüzden Macahel, Doğu Karadeniz gezisinin en can alıcı noktası.

Tam Türkiye’nin bittiği yerde, Gürcistan sınırında bulunan Macahel, gerçekten çok özel bir yer. Bir kere burası Türkiye’de yağmur ormanına ev sahipliği yapan tek bölge. Ayrıca ülkemizin ilk biyosfer alanı. Bana inanmazsanız UNESCO’ya sorun.

UNESCO Macahel’i 2006 yılında Dünya Biyosfer Rezerv Alanı olarak tescillemiş ve koruma altına almış. Bu program kapsamında yöre halkına belli başlı destekler veriliyor. Burada yaşayanlar da gerçekten çok bilinçli. Nimetlerinden faydalandıkları bu enfes tabiat ortamına gözleri gibi bakıyorlar.

Macahel’in özellikleri bunlarla da sınırlı değil. Fakat her biri de yazının bu ilk bölümüne sığacak gibi değil. Hepsini ayrı ayrı anlatmak, buraların hakkını vermek lazım. Macahel gezi rehberini yazmamın sebebi de bu aslında.

O yüzden çayınızı, kahvenizi, atıştırmalığınızı alın, oturun bilgisayarın başına.  Macahel nerede, nasıl gidilir? Macahel’de nerede kalınır? Macahel’de gezilecek yerler nerelerdir? Macahel’e ne zaman gidilir? Hazırsak, bu soruların hepsinin ve daha fazlasının cevabını vermeye başlıyorum.

Index:

Macahel’de Nerede Kalınır?

Onca yolu tepip, türlü zahmete katlandıktan sonra buralara gelince insan en azından bir gece kalmak istiyor bu enfes ortamda. Oraların ruhunu hissetmek, akşam erkenden uyumak, sabah taptaze, tertemiz bir havaya gözlerini açmak istiyor. O yüzden bu tür seyahat destinasyonlarında konaklama önemli.

Yalnız Macahel’de durum biraz farklı. Buranın koruma altında olduğundan yukarıda bahsettim. Bu yüzden teknolojik imkanlar da çok fazla uğramamış buraya. Aylarca kar nedeniyle yolları kapalı olan bir yerden bahsettiğimi hatırlatırsanız kendinize eğer, ne demek istediğimi daha iyi anlayacaksınız.

Macahel konaklama

Biraz daha açmak gerekirse Macahel’de telefon çekmemesi, elektrik kesintisi olması gibi durumlar çok normal. Eh burada olan otellerde -daha çok pansiyon diyelim biz onlara- bu şartlar altında hizmet veriyor. Yani öyle aşırı lüks konaklama alternatifleri yok. Hatta, lüks konaklama alternatifi de yok.

Toplasanız 10 tane pansiyon ya var, ya yok zaten. Hepsi de burada yaşayan aileler tarafından işletiliyor. Onlar da imkanlar el verdiğince sizi rahat ettirmeye çalışıyorlar ama imkanlar da sonsuz değil elbette. 

Fakat bunları dedim diye gözünüz o kadar da korkmasın. Dedim ya, Macahel’de kalmanın amacı zaten oraların ruhunu anlamak. Hiç merak etmeyin, bunu size hissettirmek için ellerinden geleni yapıyorlar. Sıcakkanlılık ve misafirperverlik konusunda bir numaralar gerçekten.

Peki Macahel’de nerede kalınır, alternatifler neler?

  • Macahel Greenroof Otel
  • Seyr-i Macahel Pansiyon
  • İremit Pansiyon
  • Onur Pansiyon
  • Han Otel
  • Bumbulay

Macahel’de Kamp

Karagöl Borçka Macahel

Macahel Bölgesi’nin doğa ile bütünlüğü, acemisinden profesyoneline bütün kampçıların rüyalarını süslüyor. Ne yalan söyleyeyim, hiç de haksız sayılmazlar. Yemyeşil ormanların içerisinde gündüz deşarj olmak, geceleri yıldızlarla dolu gökyüzünü  üstünüze yorgan yapıp yatmak gibisi yok.

Bu satırları okuduktan sonra siz de heveslendiyseniz eğer, çadırınızı arabanıza atmadan önce aşağıdaki uyarılarıma göz atmanızda fayda var. 

  • Bu bölgede doğal ortamı dibine kadar yaşıyorsunuz. O yüzden ev sahibi siz değilsiniz. Yaban hayatına komşu olacaksınız. Bu konuda belli başlı önlemler almalısınız.
  • Aslında ayılar falan sizinle yüz göz olma derdinde değil. Orada olduğunuzu belli ederseniz kamp yaptığınız yere yaklaşmazlar.
  • Ateş yakmak, yüksek sesle konuşmak, arada keskin sesli bir düdükle gürültü yapmak konularına özen gösterin.
  • Yemek artıklarınızı çadırınıza yakın bir mesafede bırakmayın. Artıkları büyükçe bir poşetin içine koyarak en az 100 metre uzağınıza bırakın. Hatta bir iple ağaçtan sallandırırsanız daha iyi olur.
  • Çok fazla risk almak istemiyorsanız, ev sahibinden izin alarak, çadırınızı köydeki evlerden birinin yakınına kurun. 

Macahel Nerede?

Macahel, Artvin’e bağlı Borçka ilçesinin 46 kilometre doğusunda, Türkiye ile Gürcistan sınırında yer alıyor.

Macahel’e Nasıl Gidilir?

Macahel’e kış aylarında ulaşım sağlayamıyorsunuz. Yollar kar nedeniyle 4-6 ay arasında kapalı kalıyor. Yaz aylarında da yol durumuna göre hazırlık yapıp öyle gitmek gerekiyor. Yani demek istediğim çok kolay ulaşım sağlayamıyorsunuz Macahel’e.

Tabi bu yine de planlarınızı rafa kaldırmanız gerektiği anlamına gelmiyor. Elbette çözümler var. Aşağıdaki linkte Macahel için detaylı ulaşım rehberimi bulabilirsiniz. Hem özel araç, hem de toplu taşıma ile nasıl gelinir, ne gibi alternatifleriniz var hepsini yazdım.

Macahel Nerede, Macahel’e Nasıl Gidilir?

Macahel’de Gezilecek Yerler

Camiliköy Cami

Macahel gezisinin esas amacı doğa ile iç içe zaman geçirmek, stresten arınmak, enerji depolamak olsa da çevredeki gezilecek yerlere de göz atmanın bir zararı olmuyor açıkçası. Bir kere Macahel’i oluşturan köylere bir uğramak gerekiyor.

Biliyorsunuz Macahel 6 tane köyden oluşuyor. Zaten Macahel’in ismi de buradan geliyor. Macahel Gürcüce de avuç içi demek. Bu 6 köyün yerleşimi el şeklinde olduğu için bölgeye bu isim verilmiş.

Neyse efendim, bu köylerin haricinde Macahel’de görülmesi gereken tarihi bir cami, şelaleler, yaylalar ve göller var. Ancak bazılarını  görmek için daha kapsamlı, uzun süre konaklamalı plan yapmanız gerekiyor.

Aşağıda Macahel’de gezilecek yerler listesini paylaşıyorum. Ulaşımı nispeten kolay olanların yanına yıldız işareti koydum.

  • Karagöl*
  • Yıldız Gölü
  • Gorgit Yaylası*
  • Maral Şelalesi*
  • Beyazsu Yaylası
  • Atanoğlu Yaylası
  • Camili Merkez Camii*
  • Camili, Düzenli, Efeler, Kayalar, Uğur ve Maral Köyleri*

Macahel’de Gezilecek Yerler Haritası

Aşağıda Macahel’de gezilecek yerleri pinlediğim haritanın bir ekran görüntüsünü paylaşıyorum. Ayrıca resmin altındaki linke tıklayarak haritayı Google Maps’te de açabilirsiniz.

Macahel gezilecek yerler haritası
Google Haritalar’da Açmak İçin Tıklayın!

Macahel’de Ne Yenir?

Macahel her yönüyle Gürcistan’ın etkisi altında kalmış desem yalan olmaz. Bölgede sadece gürcüce bilen nineler, dedeler var. Haliyle bu durum mutfaklara da yansımış.

Yani sizin anlayacağınız Karadeniz mutfağının Gürcü versiyonu meşhur buralarda. Bölgede bulunan pansiyonlarda Gürcü mutfağından yöresel yemeklerin tadına bakabilirsiniz. Benim favorilerim şöyle:

  • Malahdo
  • Lor Çorbası
  • Gürcü Tavuğu
  • Şerbetli Silor Tatlısı

Macahel Hakkında Bilgiler

Macahel şelale

Bu bölümünde, Macahel hakkında yazının içerisinde farklı farklı yerlerde verdiğim en önemli bilgileri bir araya getirmek istedim. Ayrıca bazı ekstra bilgiler de var. Kısa kısa yazacağım ki aklınızda yer edinsin. Oraya gittiğinizde bir şey hatırlamak isterseniz dönüp direk bu bölüme bakabilirsiniz.

Macahel aslında bir vadi. 1921 yılında Rusya ile Türkiye arasında yapılan anlaşma ile vadide bulunan 18 köyün 12’si Gürcistan, 6’sı Türkiye sınırları içerisinde kalmayı tercih etmiş.

  • Türkiye sınırları içerisinde kalan 6 köyün kış aylarında merkez ile bağlantısı kesildiği için Gürcistan ile özel bir anlaşma yapılmış. Acil durumlarda yerel halk özel araçlar ile Gürcistan sınırına götürülüyor.
  • Bölgede arıcılık önemli bir geçim kaynağı. Zaten biliyorsunuz Macahel’in kestane balı meşhur. Bunun sebebi de Türkiye’de sadece bu bölgede bulunan Kafkas arıları.
  • Macahel Türkiye’nin ilk biyosfer alanı. 2006 yılından beri UNESCO’nun koruması altında ve bu konuda çeşitli kalkındırma destekleri alıyor. Yerel halk bu konuda çok bilinçli.
Macahel köy evleri
  • Macahel’in UNESCO tescili sadece biyosfer alanı ile sınırlı değil. Camili Köyü’nde bulunan yaşlılar korosu da UNESCO tarafından “Yaşayan İnsan Hazinesi” olarak tescil edilmiş.
  • Macahel’in bu derece bakir kalmasının sebebi sadece ulaşımın zorlu olması değil. Sınır bölgesinde yer aldığı için yakın bir zamana kadar en az 10 gün öncesinden askeriyeden izin almak gerekiyormuş. Son yıllarda ise bu prosedür yumuşatılmış ve seyahatlere izin verilmeye başlanmış.
  • Macahel’de bulunan Kafkas arılarının ürettiği meşhur kestane balı TEMA Vakfı’nın koruması altında. TEMA, bölgeye yaptığı eğitim ve destek çalışmaları ile bölgedeki arıcılığın gelişmesinde önemli bir rol oynamış.
  • Bölgede her yıl Ağustos ayının ortalarında Bal Festivali düzenleniyor. Bu dönem Macahel’in en hareketli olduğu zaman dilimi.
  • Machael’i çevreleyen Karçal Dağları da bir başka dünyaca ünlü organizasyonun dikkatini çekmiş. Dünya Doğal Hayat Vakfı (WWF) tarafından belirlenen, Avrupa’nın biyolojik çeşitlilik açısından koruma altına alınması gereken orman alanları arasında Karçal Dağları da bulunuyor.

Macahel’e Neden Gidilir?

Aslında yukarıda saydığım her bir madde Macahel’e neden gidilir sorusunun cevabı. Türkiye’de doğa ile böylesine başbaşa kalacağınız başka bir ortam yok desem yeri. O yüzden fazla düşünmeden gezi planınızı yapmaya başlayın. Pişman olmazsınız.

Burada bir ufak not eklemek istiyorum. Valizinizi hazırlarken her mevsim şartına uygun bir iki parça kıyafet koyun mutlaka. Buraların sağı solu belli olmaz. Bir gün sıcaktan pişerken öbür gün yağmurdan sırılsıklam olabilirsiniz.

Macahel’e Ne Zaman Gidilir?

Macahel Doğal Güzellikleri

Yazının içerisinde farklı yerlerde de belirttiğim gibi, kış aylarında Macahel’e ulaşım yok. Yollar aylarca kapalı kalıyor. Neredeyse yılın yarısı bu şekilde. Yani Ekim-Nisan aralığını aklınızdan çıkarın.

Mayıs ayı itibariyle şartlar biraz daha normalleşmeye başlıyor. Ancak Macahel’de yağmur ormanları var. Bölge bolca yağış alıyor. Zor şartlarda ulaşım sağlamayı göze alırsanız bahar aylarında da gidilebilir.

Macahel’e gidilecek en uygun zaman dilimi ise Temmuz ve Ağustos ayları. Bu iki ay bölgenin en az yağış aldığı zaman dilimi.

Macahel’i Gezmek İçin Ne Kadar Zaman Lazım?

En az 2 gün. O da dolu dolu olmak şartıyla. Yani sabahtan yola çıkayım öğlene doğru orada olurum derseniz, gittiğinizden de gördüğünüzden de hiçbir şey anlamazsınız. O yüzden planınızı 2 tam gün Macahel’de kalacak şekilde yapın ki gittiğinize değsin.

Daha geniş vakti olanlar için ise ideali 4 gün. Bu şekilde hem ortamın ruhuna uyum sağlama fırsatınız olur, hem de Macahel’de gezilecek yerlerin kolay olanlarını rahatça gidip görürsünüz. 


Macahel gezi rehberi içerisinde Macahel hakkında bilgileri mümkün olduğunca detaylı bir şekilde anlatmaya çalıştım. Yazımı beğendiyseniz, aklınıza herhangi bir şey takıldıysa veya geri bildirim yapmak istiyorsanız lütfen aşağıdaki yorum kutusuna yazın ve bana gönderin. 

Furkan Patan

Seyahat etmek, yeni yerler görmek, farklı kültürler ile etkileşimde bulunmak en büyük tutkum. Bu yüzden, havalimanlarını, otobüs terminallerini ve tren garlarını mesken edinmeyi seviyorum. Gördüğüm her yeni şehir ve kültür, benim için ufkumu açan yeni bir arkadaş demek.

İlgili Makaleler

2 Yorum

  1. Macahel, Artvin’in en doğal yerlerinden. Gezimiz sırasında Onur Pansiyon’un sahibi Nusret Abi ve Vildan Abla ile tanıştık. Bir akşam konaklayacaktık ama manzara, mekan ve muhabbet güzel olunca beş gün kaldık.
    Onur Pansiyon Macahel Vadisi’nin en güzel yerine kurulmuş üç katlı bir aile işletmesi. Her katta dört oda var. Odalar, banyo ve tuvaletler tertemiz. Çarşaflar sabun kokuyor. Ortak kullanım alanı olarak geniş bir salon ve en üst katta eşssiz manzarayı izleyebileceğiniz seyir terası var. Zaten bütün odaların manzarası mükemmel. Pansiyonun en beğendiğimiz yönü aile pansiyonu olması. Sanki kendi evinizdeki gibi rahat ediyor, sıcak ortamı paylaşıyorsunuz. Pansiyon ücreti, buradaki diğer işletmelere göre çok daha uygun. Çay, kahve ve yiyeceklerini onlar nasıl sizle paylaşıyorlarsa sizler de paylaşabilirsiniz, getirdiğiniz ürünleri burada pişirebilirsiniz, bahçedeki ürünlerden istediğiniz kadar faydalanabilirsiniz.
    Pansiyonun önündeki tarlada fasulyeden mısıra, armuttan eriğe, kara lahanadan kabağa kadar on beş tür ürün yetişiyor. Kendi tohumlarından yetiştirdikleri ürünleri mevsimine
    göre masanıza getiriyorlar. Sabah kahvaltısında ve akşam yemeklerinde hiçbir tarım ilacı kullanmadan yetiştirdikleri bu ürünleri size sunuyorlar. Uykunuzdan mısır ekmeği kokusuyla uyanıyorsunuz. Terayağı, yoğurt bu bölgede yetişen ineklerin sütünden masanıza geliyor. Bu bölgenin en değerli ürünü olan Macahel balını tadıyorsunuz. Reçeller, turşular ev yapımı. Patatesi, topraktan kazıyıp bir saat sonra sofraya getirebiliyorlar, tadı enfes. Patates, mısır ve kabağı bir arada pişirip bize sunduklarında böyle bir lezzeti hayatınızda ilk defa tadıyorsunuz. Vildan Abla, tanıdığım en usta aşçılardan, sohbeti güzel, her daim güler yüzlü, bir anda ablanız oluveriyor, yemekleri de çok leziz, Gürcü mutfağının enfes yemeklerini size tattırıyor.
    Nusret Abi’nin muhabbetine doyum olmuyor. Ayıyla karşılaşmasından tutun da Gürcü köy yaşamının tüm zenginliklerini, yaşananlarını sizinle paylaşıyor. Akşamları, salonda sıcak bir ortam oluşuyor. İsteyenler Karadeniz çayı eşliğinde muhabbete katılıveriyor, isteyenler kendi odalarında dinlenmeye çekiliyor.
    Sabahın ilk ışıklarıyla dinç uyanıyorsunuz, beş saatlik bir uyku bile burada size yetiyor. Pansiyon çevresinde yürüme mesafesinde gezilip görülecek yerler var. Yürüyüş seviyorsanız bir dağılıp bir açılan sisin içinde yürüye yürüye, dağ çilekleri ve böğürtlenlerden yiye yiye Maral Şelalesi’ne ulaşıyorsunuz. Farklı yürüyüş rotaları belirleyip her gün düzenli yürümek Macahel’in eşsiz doğasını ve dokusunu tanımanızı sağlıyor. Arabayla gezmek isterseniz Karagöl ve kiliseye, yaylalara, Gürcistan’a ulaşabiliyorsunuz. İsterseniz bir ücret karşılığında Nusret Abi’nin rehberliği ve aracıyla buraları gezebilirsiniz. Gürcistan’ı gezmek isterseniz de Nusret Abi’nin tecrübe ve rehberliğinden faydalanabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu