Artvin’de Gezilecek Yerler

Artvin. Yeşilin binbir tonuna, Karadeniz’in doğal güzelliklerine aşık olacağınız bir şehir daha. Burası, Karadeniz’in ruhunu tatmak istiyorsanız mutlaka gitmeniz gereken yerlerden biri.

Artvin’de gezilecek yerler de yapılacak şeyler de çok. Yazın sıcaktan bunalıp şelalelerin buz gibi sularında ya da yaylalarda serinleyebilirsiniz. Sonbaharda ise bol yağmura ve yerleri tamamen kaplayan rengarenk ağaç yapraklarına şahitlik edebilirsiniz.

Kampçıların da sık sık uğradığı, Karadeniz’in son durağı olan Artvin tam bir doğa harikası. Trekking ve kampçıların karşılaştıkları manzaralardan dolayı vazgeçemedikleri bir yer burası.

Artvin'de Gezilecek Yerler 2

Sizin de anlayacağınız üzere, Artvin’de doğa turizmi gezginler arasında oldukça popüler. Engebeli bir coğrafyaya sahip olan bu bölgede bol bol yayla gezebilirsiniz. Yalnız gezerken karşılaşabileceğiniz zorluklara karşı hazırlıklı olmanız lazım. Bu konuda en önemli tavsiyem Artvin gezisi sırasında zorlu arazi şartlarına elverişli 4×4 araç kullanmanız.

Okudukça gezme işahınız kabardı, biliyorum. Vallahi, ne kadar iştahlansanız yeridir. Çünkü Artvin’de gezilecek yerler sadece belirli bir alana sınırlı değil. Doğu Karadeniz’in en son noktası olan Artvin’in her bi ilçesinde keşfedilecek yerler var. Yazımda Gürcistan sınırına kadar görmeniz gereken köyler, dağlar, şelaleler ve yaylalardan bahsettim.

İçindekiler:

Artvin’de Gezilecek Yerler Haritası

Aşağıda Artvin’de gezilecek yerler için hazırladığım haritanın bir ekran görüntüsünü paylaşıyorum. Ayrıca resmin altındaki linke tıklayarak haritayı Google Maps’te de açabilirsiniz.

Artvin'de Gezilecek Yerler Haritası
Google Haritalar’da Açmak İçin Tıklayın!

Artvin’de Gezilecek Yerler Listesi


Şavşat Karagöl

Öncelikle şunu belirtmeliyim ki Artvin’de Karagöl denince aklınıza iki yer gelmeli: Birisi Şavşat Karagöl diğeriyse Borçka Karagöl. İkisi de birbirinden güzel. E haliyle seyahat severler hangisini seçecekleri konusunda biraz kararsızlık yaşıyor. Ben her ikisinden de bahsedeceğim. Tavsiyem, vaktiniz varsa ikisini de görmeniz.

Şavşat Karagöl, Artvin’e bağlı Şavşat ilçesinin 25 kilometre kadar kuzeyinde bulunuyor. Virajlı köy yollarını geçtikten sonra karşınıza çıkan bir doğa harikası burası.

Şavşat Karagöl

Şavşat Karagöl’e gitmek için en uygun zamanlar yaz ayları, ilkbaharın sonları ve sonbaharın başları. Eğer bu mevsimlerde Artvin’de bulunuyorsanız Şavşat Karagöl’e uğramadan geçmeyin derim.

Burada doğa sever gezginler için yapılacak bir çok aktivite mevcut. Trekking yapmak, göl etrafında yürüyerek huzur bulmak, çadır atıp temiz havada kafa dinleyeceğiniz bir gece geçirmek, Şavşat Karagöl’de yapabilecekleriniz arasında.

Tüm bunlara ek olarak, gölde sandallarla gezinti yaparken balıklara yem vererek güzel vakit geçirmek de cabası.

Not: Gölün doğal yapısını korumak amacıyla balık avlamak yasaklanmış. Bu konuda kurallara uymanızı tavsiye ederim.

Şavşat Karagöl’de Kamp ve Konaklama

Şavşat Karagöl’e kamp yapmak için gidenler çok rahat bir şekilde çadır atabiliyor. Biliyorum, göl kenarında uyanacağınız için çok heyecanlısınız ama ne yazık ki gölün hemen yanına çadır atmanız mümkün olmuyor çünkü gölün etrafından yol dolaşıyor.

Şavşat Karagöl’de kampla alakalı merak ettiğiniz diğer sorular için bu numarayı arayabilirsiniz: 0536 259 57 83

Gecelik 1 çadır ücreti : 25 TL

Merak etmeyin, kamp harici giden gezginler için de konaklama imkanları var tabii ki. Gölün biraz yakınlarında bungalov evler ve küçük bir işletme bulunuyor.

Arsiyan Yaylası

Arisan Yaylası
Arisan Yaylası

Artvin’in Şavşat ilçesinde bulunan bir diğer güzellik ise Arsiyan Yaylası. Gürcistan sınırında, Göze Dağı’nın eteklerinde yer alan yaylanın rakımı 3176. Arsiyan Yaylası, 20 tane gölcükten oluşan bir göller bölgesi aynı zamanda.

Yöre halkı tarafından Kız Gölü, Peri Gölü, Kalp Gölü gibi bir çok farklı isimle anılan bu doğa harikası göllerin bir diğer özelliği ise bazılarında yüzen adacıkların bulunması.

Tam 12 tane yüzen adacığa ev sahipliği yapan Arisan Yaylası gölleri, bölgeye gelen gezginlerin en çok ilgisini çeken noktalardan.

Arsiyan Yaylası’ndaki güzellikler sadece göller bölgesi ile sınırlı değil. Burada sizi doğa ile baş başa kalacağınız enfes bir ortam bekliyor. Ayrıca bazı tepelerin ardından Gürcistan’ı görebildiğiniz enfes manzaralar da cabası!

Tabi buraya gitmek pek de kolay değil. Dikkat etmeniz gereken bazı noktalar var. Eğer aşağıda sıraladıklarımı uygulama şansınız varsa, Arisan Yaylası’nı ve büyülü göller bölgesini keşfetmeye mutlaka gidin derim

Arsiyan Yaylası 2

Arisan Yaylası’na Gitmeden Önce Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • Buraya gelmek epey zorlu ve uzun sürüyor. Yolda kalmanızı istemediğimden dolayı arazi aracıyla gitmenizi şiddetle tavsiye ediyorum.
  • İhtiyacınız olacak yiyecek ve içeceğinizi mutlaka yanınızda götürmelisiniz. Çünkü yaylada bir tesis hatta bir insan bile yok.
  • İhtiyaçlarınızı karşılayabileceğiniz en son nokta yakınlarda bulunan bir köy ve askeriye. Es geçmeyin.
  • Yanınıza yedek kıyafet mutlaka alın. Malum Karadeniz’in havasına belli olmuyor.
  • Son olarak bölgede telefon çekmediğini de eklemem gerekiyor. O yüzden bu önlemleri almanız önemli.




Bazgiret (Maden) Köyü

Bazgiret (Maden) Köyü, Artvin’in Şavşat ilçesine 27 kilometre uzaklıkta kalan bir yerleşim yeri.

Bazgiret Köyü’ne gittiğinizde kendinizi Alplerde gibi hissedebilirsiniz. Dağların ve ormanların arasından geçerek geldiğiniz bu köy, sizi asla hayal kırıklığına uğratmayacak.

Burası, insan elinin dokunamadığı öyle doğal bir yer ki, nüfusu 250-300 kişi arasında. Ancak yaz aylarında turistler ve gezginlerin akını sayesinde köyün nüfusu iki katına çıkabiliyor.

Bazgiret (Maden) Köyü
Bazgiret (Maden) Köyü

Bazgiret Köyü’nde yaşayan insanların doğallığını ve konuştukları dili çok seveceksiniz. Burası bir Gürcü Köyü olduğundan genelde kullanılan dil de Gürcü dili oluyor.

Cennetten bir parça olarak düşündüğüm bu köye kendi aracınızla gitmeniz gerekiyor. Üzülerek söylüyorum ki burada konaklayabileceğiniz herhangi bir tesis de bulunmuyor.

Artvin’e gelecek gezginlere tavsiyem, bu büyülü köyü yaz aylarında mutlaka ziyaret etmeleri, kış aylarında ise es geçmeleri. Çünkü rakımı çok yüksek olan Bazgiret’te kışları çok çetin geçtiği için ulaşım neredeyse imkansız.

Borçka Karagöl

Borçka Karagöl
Borçka Karagöl

Borçka Karagöl, Artvin’in Borçka ilçesine 25 kilometre uzaklıkta bulunan bir doğa harikası.

Karagöl’e giderken Artvin’deki diğer gezilecek yerlere giderken olduğu gibi gözünüzün korkmasına gerek yok. Yolun çok büyük bir kısmının asfalt olması nedeniyle her türlü araçla rahatlıkla gidebiliyorsunuz. Giderken şahit olacağınız muhteşem manzaralara hayran kalıp, sık sık fotoğraf çekeceğinizi tahmin ediyorum.

Borçka Karagöl’de ne yapacağınızı düşünmenize de gerek kalmıyor. Tertemiz havasını ciğerlerinize çekip, masalsı gölün etrafındaki parkurda yürüyüş yapabilirsiniz. Gölün üzerinde renkli sandallarla gezinebilir, bol bol fotoğraf çekebilirsiniz.

Borçka Karagöl 2

Borçka Karagöl’de Kamp ve Konaklama

Önceden, Artvin’in en ünlü kamp alanı tam olarak burasıymış. Fakat yakın zamanda göl kenarında kamp yapmayı yasaklamışlar. Ancak yine de yelkenleri hemen suya indirmeyin. Doğa sever gezginler düşünülmüş ve çadır atacak başka bir yer ayarlanmış.

Siz de eğer Borçka Karagöl’de kamp yapmayı aklınıza koyduysanız, çadırınızı otoparkın yanında ayrılan alana atabilirsiniz. Aynı zamanda kamp yapmak için alınan ücret de kaldırılmış.

Kamp harici konaklamak isteyenler için de yakın civarlarda pansiyonlar bulunuyor. Pansiyonlar yaklaşık 10-15 kilometre uzaklıkta kalıyor.

Borçka Karagöl 3

Göl kenarında çadır atmanın, eşsiz bir manzaraya uyanmanın tadı elbette başkadır. Fakat Borçka Karagöl’e sadece gezmek için gelseniz bile pişman olmazsınız. Burası gerçekten gezip görülesi, harika bir yer.

Ayrıca, böyle bol oksijenli bir havada karnınızın acıkacağını da tahmin ediyorum. Merak etmeyin, burada yeme – içme işleri için belediyenin işlettiği bir restoran ve piknik alanı var. Önceden hazırlıklı gelirseniz, piknik alanında mangalınızı yapıp ağız tadıyla yiyebilirsiniz.

Borçka Karagöl’e giriş ücretleri:

Motosiklet: 6 TL
Araba: 9 TL
Otobüs: 25 TL
Yaya: Ücretsiz

Macahel

Macahel
Macahel

Geldik Macahel’e! Macahel, Artvin’in Borçka ilçesine bağlı 18 köyden oluşan bölgeye verilen bir isim. Ancak 1921’de yapılan Türkiye – Rusya sınır anlaşmasında sadece 6 köy Türkiye’ye verilmiş.

Gürcistan’ın Türkiye sınırında kalan ve bu tarihi bölgenin adı olan Macahel, Gürcü dilinde Maca(el) Hel(bilek) anlamına geliyor. Bilek kısmını Camili Köyü, el kısmını da Efeler, Kayalar, Uğur, Düzenli ve Maral Köyleri temsil ediyor. Aynı zamanda burada yaşayan halk genellikle Gürcü dilini kullanıyor.

Macahel, aynı zamanda UNESCO tarafından Türkiye’nin ilk Biyosfer Rezerv Alanı seçilmiş. Daha önce Türkiye’de böyle bir alan seçilmediği için bunun anlamını bilmiyor olabilirsiniz. Hemen kısaca açıklayayım.

Biyosfer Rezerv Alan, biyolojik çeşitliliğin korunması, ekonomik kalkınma ve kültürel değerlerin korunmasına dönük uygulamaların denendiği, seçildiği, sunulduğu ve geliştirildiği alanlar olarak tanımlanıyor. Tam bir yaratılış harikası olan Macahel, dünyadaki 600 küsür bio rezerv alanından birisi olarak kabul görüyor.

Macahel 2

Ayrıca Macahel’in bir diğer özelliğini de siz gitmeden belirtmem lazım. Macahel’de arıcılıkla ilgili pek çok şey duyacaksınız. Bunun sebebi ise buradaki en önemli geçim kaynağının arıcılık olması. Örneğin Kafkas arı ırkı Türkiye’de sadece bu bölgede bulunuyor. Kafkas arıları diğer arılardan farklı olarak 1.5 kat daha hızlı bal üretiyor. Tema Vakfı’da bu bölgede arıcılıkla alakalı eğitimlerde bulunuyor.

Böylesine cenneti andıran bir bölgeye nasıl gidileceğini merak ettiğinizi düşünüyorum. Macahel’e ulaşım 2 yoldan sağlanıyor. Birinci seçeneğiniz, Borçka ilçesinden Macahel’in merkezi olan Camili Köyü’ne kadar asfalt yolu takip etmek. Camili Köyü’nden sonraki köylere geçmek için toprak yolu kullanmanız gerekiyor.

İkinci seçeneğiniz ise Borçka Karagöl’den sonra toprak yoldan 20-25 kilometre kadar yol gitmek. Şimdiden uyarıyorum çünkü bu yoldan gitmek epey bir zahmetli. Yolların bozukluğundan dolayı 2-2.5 saatlik sürede Macahel’e ulaşılıyor. Giderken Karadeniz’in müthiş manzarasını tatmak istiyorum diyorsanız bu zorlukları göze almalısınız.

Macahel 3

Macahel’de Konaklama

Artvin’de gezilecek yerler arasındaki en doğal yere gidiyorsanız mutlaka konaklamalısınız. Macahel daha önce gittiğiniz hiç bir yere benzemiyor. Burada bir gece kafa dinleyip doğayla iç içe vakit geçirmeniz gerekiyor.

Konaklamak için bu bölgede bulunan köylerde otel ve pansiyonlar bulunuyor. Fakat şunu bilmelisiniz ki buraya sadece yaz aylarında çıkılabiliyor. Kar yerden 4-5 ay kalkmadığı için kışın ulaşım da imkansız hale geliyor.

Birazdan yazacağım Camili Köyü, Gorgit Yaylası ve Maral Şelalesi de Macahel’de bulunuyor. Artvin’in Macahel bölgesini anlatmakla bitiremeyeceğim için meraklı, cesur ve doğayı yeniden keşfetmek isteyen gezginlerin buraya gitmesini şiddetle tavsiye ediyorum.

Camili Köyü

Camili Köyü Camii
Camili Köyü Camii

Macahel’in merkezi olan Camili Köyü’ne hoşgeldiniz! Macahel Bölgesi’ne gitmek istiyorum diyorsanız buraya uğramış bulunuyorsunuz zaten. Gürcistan’a sınırı olan bu köyün eski adı Gürcüce Hertvisi. Şimdilerde ise köyde bulunan bir camiiden dolayı Camili Köy adını almış.

Yine çok enteresan ve güzel bir bilgiyle geliyorum. Artvin’in Camili Köyü’nde yaş ortalaması 68 olan ve yerli halktan oluşan bir koro bulunuyor. Düğünlere ve davetlere bu koro eşlik ediyor. Asla basit bir koro deyip geçmeyin çünkü Macahel Yaşlılar Çok Sesli Korosu olarak anılan bu koro, UNESCO tarafından Yaşayan İnsan Hazinesi olarak tescil edilmiş.

Artvin gezisi sırasında Macahel’e uğrayacaksanız, Camili Köy de Artvin’de gezilecek yerler listenizde mutlaka bulunsun!

Maral Şelalesi

Maral Şelalesi
Maral Şelalesi

Maral Şelalesi de Artvin’in Macahel bölgesinde bulunan doğal güzelliklerden bir diğeri. Maral Köyü’nde bulunan bu şelale anlayacağınız üzere ismini de bulunduğu köyden alıyor.

Buralara kadar gelmişken görmeden geçmemeniz gereken Maral Şelalesi, 63 metre yükseklikten tek kıvrımla düşüyor. Buraya apayrı bir renk katan şelale halk arasında yeryüzü cenneti olarak da geçiyor. Araç yolundan 10-15 dakika içeriye yürüdükten sonra şelaleye ulaşmanız mümkün.

Gorgit Yaylası

Gorgit Yaylası

Macahel’deki güzellikler say say bitmiyor tabii ki. Sıra geldi Gorgit Yaylası’na. Buraya gelmek için çok erken saatlerde yola çıksanız iyi olur. Çünkü gidecek çok yolunuz olacak. Bir gün öncesinden Camili veya Efeler Köyü’nde konaklayıp sabah erkenden 1700 rakımlı Gorgit Yayla’sı için yola çıkmak en mantıklısı.

Buraya gitmeyi kafaya koyduysanız, kesinlikle bilen biriyle gitmenizi öneririm. Çünkü Bir noktaya kadar araçlarla gidebiliyorsunuz fakat bu yolun yarısı bile değil. Yaylaya çıkan patika yollar o kadar karışık ki her an yolunuzu kaybedebilirsiniz.

Gorgit Yaylası için bu yürüyüş yaklaşık 4-5’ saat kadar sürüyor. Çamurlu orman yollarından, taşlı derelerden geçmeniz gerekecek fakat isyan etmeyin. Yolun sonunda bulutların yanında harika bir manzara sizi bekliyor olacak.

Gorgit Yaylası 2

Gorgit Yaylası ara bir yayla olduğu için burada yaşayan kimse yok. Fakat gezginleri düşünerek yapılmış bir pansiyon var. Yalnız, bu pansiyonda kalmak için sahibini önceden aramanız gerekiyor. Çünkü o da sizinle birlikte yaylaya çıkıp pansiyonu sizin için açıyor.

Yayla ne de olsa hava şartları malum. Bu yüzden üzerinize kalın şeyler almanızı tavsiye ediyorum. Hatta gece kalmayı planlıyorsanız çok çok daha kalın şeyler götürmenizi tavsiye ediyorum. Böylesine eşsiz bir yeri gördükten sonra kendinizi ayrıcalıklı hissediyor olacaksınız. Ha bir de unutmadan, fotoğraf makinenizi yanınıza almayı unutmayın!

Heba Yaylası

Heba Yaylası

Heba Yaylası, Borçka’da bulunan 2300 rakımlı bir yayla. Borçka Karagöl’e 10 kilometre uzaklıkta olan bu yaylaya yaklaşık 45 dakikada varabiliyorsunuz. Giderken aracınızın altının yüksek olması yaylaya çıkmanız için yeterli oluyor.

Kaçkar ve Karagöl manzaralı Heba Yaylaası’nın doğası asla bozulmamış. Yaylada toplasanız 10-15 tane ev bulunuyor. Seyahat tutkunu gezginlerin konaklaması için bulunan pansiyon da bunlardan biri. Karı koca bir çiftin kendi yaşadıkları evin üzerine kat atmalarıyla inşa edilmiş ahşap bir pansiyon burası.

Buraya geldiğinizde yeme içme konusunu da dert etmeyin. Çünkü pansiyonun sahipleri sizlere Karadeniz mutfağının müthiş yemeklerinden sunuyor. Bu güler yüzlü çifti önceden ararsanız araçlarıyla sizi yaylaya kadar da çıkarabiliyor.

Böyle uçsuz bucaksız yüksek bir yerde insan kendini çok özgür hisseder doğrusu. Buraya gelenlerin ayrılmak istemeyeceğini tahmin ediyorum. Diğer yaylalara kıyasla gelmesi daha kolay olan Heba Yaylası’nı mutlaka görün diyorum.

Pansiyon rezervasyon numarası: 05354069472

Otingo Kaplıcası

Otingo Kaplıcası, Artvin’in Borçka ilçesine 8 kilometre uzaklıkta olan Balcı Köyü’nde bulunuyor.

Kendi aracınızla veye Borçka’dan kalkan Balcı Köyü otobüsleriyle buraya rahatlıkla ulaşım sağlayabiliyorsunuz.

300 yıldır şifa kaynağı olarak anılan bu kaplıcalar, Artvin’de gezilecek yerler listesine sağlık turizmi için de bir rota eklemek isteyenlerin mutlaka uğraması gereken bir yer. Kaplıca sularının romatizma ağrısı olanlara çok iyi geldiği söyleniyor.

Otingo Kaplıcası’nda kendinize 1 gün izin verip Artvin gezinize daha rahat devam edebilirsiniz.

Çifteköprü

Çifte Köprü
Çifte Köprü

Çifteköprü, Artvin’in Arhavi ilçesinde birbirine dik bir şekilde bağlanmış iki kemer köprüye verilen isim. Osmanlı İmparatorluğu döneminde 18. yüzyılda inşa edildiği tahmin edilen yapı, Artvin’de gezilecek yerler listesinin en estetik tarihi eseri desem pek de abartmış olmam.

Tamamen kesme taştan yapılmış bu köprüye Artvin geziniz sırasında mutlaka uğrayıp güzel fotoğraflar çekinmenizi tavsiye ederim.

Mençuna Şelalesi

Mencuna Şelalesi
Mençuna Şelalesi

Mençuna Şelalesi, Arhavi sınırları içerisinde görülecek bir diğer doğa harikası.

Mençuna Şelalesi’ni görebilmek için Çifteköprüyü geçip 6 kilometre kadar yol gidiyorsunuz. Burada Mençuna Tesisleri’ne aracınızı bırakıp 20 dakikalık dik bir patika yolu tırmanmanız gerekiyor. Merak etmeyin, her yaştan insanın yürüyebileceği kolaylıkta bir patika burası. Ayrıca bakımı sürekli yapılan yol, tahta merdivenlerle de destekleniyor.

Mençuna Şelalesi’yle karşılaştığınızda karşınıza 90 metreden inen iki aşamalı muhteşem bir şelale çıkıyor. Dilerseniz şelalenin kenarında bulunan seyir teraslarında bu muhteşem manzarayı seyredebilir ya da gölette yüzebilirsiniz. Yani yazın geliyorsanız mayonuzu almayı unutmayın derim.

Bu çevrede bir gece geçirmek isterseniz konaklamak için tek seçenek 8 bungalov evden oluşan Mençuna Konakları. Kalmayı düşünmüyorsanız bile restoranında bulunan muazzam Karadeniz yemeklerinden tatmanızı tavsiye ederim.

Sırt Yayla

Sırt Yayla
Sırt Yayla

Sırt Yayla, Arhavi ilçesinde bulunan yaylalar arasında belki de en az duyulmuş olanı. Denizden yüksekliği 3100 metre olan yaylaya iki farklı yoldan gidebiliyorsunuz. Fakat Yusufeli tarafından olan yolu genel olarak önermiyorlar.

Arhavi’den 4×4’lük aracınızla 3 saatte ulaşım sağlayabileceğiniz Sırt Yayla’nın diğer yaylalara kıyasla daha az bilinmesinin en büyük avantajı elbette sessiz sakin bir ortama ev sahipliği yapıyor olması ki bu doğa severler için paha biçilmez bir hediye.

Yaylada konaklayabileceğiniz herhangi bi tesis bulunmuyor. O yüzden burada kalmak isterseniz çadır atmanız gerekecek. Ancak gelirken önlemlerinizi mutlaka alın. Çadır atmak isterseniz gece çıkacak rüzgarı mutlaka hesaba katmanız gerekiyor.

Hatila Vadisi Milli Parkı

Hatila Vadisi Milli Parkı
Hatila Vadisi Milli Parkı

Artvin merkezden 10 kilometre kadar ileride bulunan Hatila Vadisi Mili Parkı, Hatila Deresi ve birçok yan dereyi kapsayan doğal bir ortam. 16.944 hektarlık alandan oluşan vadide birçok bitki ve canlı türü yaşıyor.

Burada doğanın içerisinde biraz vakit geçirdikten sonra dinlenebileceğiniz, karnınızı doyurabileceğiniz veya yorgunluk çayı içebileceğiniz bir işletme de bulunuyor.

Hatila Vadisi Milli Parkı Giriş Ücretleri

Şahıs: 4 TL
Motosiklet, ATV: 6 TL
Otomobil, Kamyonet, Pickup: 12 TL
Minibüs: 36 TL

Artvin Cam Teras

Artvin Cam Teras
Artvin Cam Teras

Türkiye’nin en yüksek cam terası olan Artvin Cam Teras, Hatila Vadisi Milli Parkı’nda bulunuyor.

Buraya ulaşmak için gitgide yükselen virajlı yollardan geçmeniz gerekiyor. O kadar muazzam ve aynı zamanda korkutucu bir manzarayla karşılaşıyorsunuz ki, terasa çıkmaya hemen cesaret edemeyebiliyorsunuz. Hatta bunca yolu bu manzara için gelip terasa çıkamayan çok insan olduğunu da duydum.

Manzarasıyla Artvin’de gezilecek yerler listesinde favorilerimden biri olan Cam Teras’a gitmeye karar verirseniz eğer biraz korku ve biraz da hayranlıkla bu manzaranın tadını çıkarmaya bakın derim.

Not: Artvin Cam Teras, Hatila Vadisi Milli Park sınırları içerisinde olduğu için Milli Parka girerken verdiğiniz ücret yeterli oluyor.

Artvin Atatepe

Artvin Atatepe
Artvin Atatepe

Atatepe, Artvin’de görülmesi gereken bir diğer nokta. Şehir merkezinin çok yakınında bulunan bu yer, tam 22 metre yükseklikte ve 60 ton ağırlığında bir Atatürk heykeline ev sahipliği yapıyor. Bu özelliği ile Artvin, dünyanın en büyük Atatürk heykeline sahip olmanın gururunu yaşıyor.

Burada belediyenin bir tesisi bulunuyor. Eğer siz de hem Atamızın heykelini görmek hem de manzaraya karşı bir şeyler içmek isterseniz Atatepe’ye uğramadan geçmeyin derim.

Kafkasör Yaylası

Kafkasör Yaylası
Kafkasör Yaylası

Kafkasör Yaylası, Artvin şehir merkezine en yakın olan yaylalardan biri. Yaklaşık 10 kilometre uzaklıkta bulunan Kafkasör Yaylası, bildiğimiz yaylalar gibi değil. Burada sizi temiz hava ve bol yeşilliğin yanında bir de eğlenceli bir festival bekliyor.

Tabi bu durum buraya Haziran ayında gelirseniz geçerli. Kafkasör Yaylası’nda her haziran ayının sonunda düzenli olarak Kafkasör Kültür ve Sanat festivali yapılıyor.

Festivalde, folklör gösterileri, boğa güreşi, karakucak güreşi ve müzikaller düzenleniyor. Artvin’de boğa yetiştiriciliği bir hayli önemli. Bu sebeple festivalin en can alıcı noktası boğa güreşleri oluyor.

Haziran ayının sonlarında Artvin’de bulunursanız bu şenliklere sizin de katılmanızı mutlaka tavsiye ediyorum.

Kafkasör Yaylası’nda Konaklama

Konaklamak için Kafkasör Yaylası’nda belediye tarafından yapılan 80 tane bungalov ev bulunuyor. Gezginlerin ilk tercihlerinden birisi bu bungalovlar oluyor. Fakat şehir merkezine çok yakın olduğu için, merkezde kalıp buraya günübirlik gezmeye de gelebilirsiniz.

Cehennem Deresi Kanyonu

Cehennem Deresi Kanyonu
Cehennem Deresi Kanyonu

Cehennem Deresi Kanyonu, Artvin’in Ardanuç ilçesine yaklaşık 7 kilometre uzaklıkta yer alan bir doğa harikası. Doğal yapısı hiç bozulmamış olan bu kanyon, tek kişinin geçebileceği taşlık ve dik patika yollardan oluşuyor.

500 metre uzunluğu ve 70 metre genişliğiyle dünyada eşi benzeri az olan kanyonlardan biri olan Cehennem Deresi Kanyonu, özellikle yaz aylarında bolca ziyaretçi çekiyor. Üstelik ününü de günden güne arttırıyor.

Bu nedenle Artvin Belediyesi’nin Cehennem Deresi Kanyonu için yapmayı planladığı bazı projeler olduğu haberlerini de gördüm.

Cehennem Deresi Kanyonu 2

Çok yakın zamanda tabiat parkı statüsüne geçirilerek koruma altına alınması beklenen kanyona yapılacak en önemli yatırımın 83 metre uzunluğunda bir cam köprü olduğu söylenenler arasında. Ayrıca bu cam köprünün Japonya’dan sonra dünyanın en uzun ikinci cam köprüsü olacağı da belirtiliyor.

Umarım kanyonun doğal yapısı bozulmadan bütün çalışmalar tamamlanır ve bu eşsiz doğa harikasını çok daha fazla seyahat sever görme imkanı bulur. Elbette siz de Artvin’de gezilecek yerler listenize burayı eklemeyi unutmayın!

Deliklikaya Şelalesi

Deliklikaya Şelalesi
Deliklikaya Şelalesi

Artvin’in Murgul ilçesine 7 kilometre uzaklıkta bulunan Başköy’de yer alan Deliklikaya Şelalesi, daha çok ilginç yapısıyla dikkat çekiyor.

Yaklaşık 7 metre yükseklikten akan şelalenin altında bulunan kayayı aşındırması sonucunda yukarıdaki resimde gördüğünüz ilginç ortaya çıkmış.

Deliklikaya Şelalesi’nin hemen yanında oturmak için çardaklar ve Deliklikaya Alabalık Çiftliği bulunuyor. Karnınız aç ise şelalenin huzurlu sesi eşliğinde alabalık yiyebilirsiniz.

Yaylalar Köyü

Yaylalar Köyü
Yaylalar Köyü

Yaylalar Köyü, Artvin’in Yusufeli ilçesine bağlı bir yerleşim yeri. Yusufeli ilçe merkezine yaklaşık 62 kilometre uzaklıkta bulunuyor.

Kışın hava şartları nedeniyle nüfusu çok azalan köy, sizin de tahmin edebileceğiniz üzere yaz aylarında kalabalıklaşıyor. Doğa severlerin gönlünde ayrı bir yere sahip olan Yaylalar Köyü, kampçıların ve trekkingcilerin uğramadan geçmediği bir yer.

Bunun yanında Yaylalar Köyü’nün bir diğer özelliğide meşhur balı. Köyün etrafındaki binbir türlü çiçekten bal toplayan arılar Yaylalar Köyü’nün bal konusunda bilinen bir yer haline gelmesini sağlamış.

Köyün içerisinde konaklama ve yeme içme alternatifleri var. Şöyle uzun bir Artvin gezisi düşünüyorsanız listenizde olması gereken yerlerden biri.

Barhal Kilisesi

Barhal Kilisesi

Barhal Kilisesi, Artvin’in Yusufeli ilçesinin Altıparmak Köyü’nde bulunuyor. Buraya ulaşımı özel aracınız ile sağlayabileceğiniz gibi ilçe merkezinden kalkan köy minibüsleri ile de sağlayabilirsiniz. Ancak ikinci seçenekte 2 kilometrelik bir yürüme yolunun sizi beklediğini söylemem lazım.

10. yüzyılda inşa edildiği düşünülen bir Gürcü Ortodoks manastırı olan bu yapının günümüzde yalnızca kilise kısmı kalmış. Bu kilise de camiye çevrilmiş durumda.

Oldukça estetik bir görünüme sahip olan Bahral Kilisesi‘ni tarihi eserlere düşkünlüğü olan seyahat severler listelerine ekleyebilirler.

Ciro Şelalesi

Ciro Şelalesi
Ciro Şelalesi

Ciro Şelalesi, Artvin’in Yusufeli ilçesine bağlı Özgüven Köyü’nde bulunuyor. Yusufeli’ne 41 kilometre uzaklıkta olan bu şelaleye 2 kilometre kala araç yolu son buluyor ve İntkor Yaylası’ndan 25 dakika yürüyerek Ciro Şelalesine ulaşabiliyorsunuz.

Yaklaşık 165 metre yükseklikten dökülen Ciro Şelalesi, Türkiye’nin en uzun şelalelerinden biri olarak karşımıza çıkıyor. Deniz seviyesinden yaklaşık 2350 metre yükseklikte bulunan şelale ve çevresi, doğa yürüyüşçülerinin vazgeçemediği rotalardan biri.

Bilbilan Yaylası

Bilbilan Yaylası
Bilbilan Yaylası

Bilbilan Yaylası, Artvin’in Ardanuç ilçesinde bulunuyor. Ardahan ve Artvin sınırı arasında kalan bu yaylanın rakımı 2580.

Yaylada cumartesi günleri yerel halkın alışveriş yapabileceği pazarlar kuruluyor. Karadeniz’in sınırı olan bu masalsı yaylaya gelirseniz mutlaka sütünden, yoğurdundan ve tereyağından tatmak isteyin çünkü hiç bir yerde karşılaşamayacağınız bir lezzet sizi bekliyor olacak.


Yukarıda Artvin’de Gezilecek Yerler sorusunun cevabını mümkün olduğunca detaylı bir şekilde anlatmaya çalıştım. Yazımı beğendiyseniz, aklınıza herhangi bir şey takıldıysa veya geri bildirim yapmak istiyorsanız lütfen aşağıdaki yorum kutusuna yazın ve bana gönderin.

Furkan Patan

Seyahat etmek, yeni yerler görmek, farklı kültürler ile etkileşimde bulunmak en büyük tutkum. Bu yüzden, havalimanlarını, otobüs terminallerini ve tren garlarını mesken edinmeyi seviyorum. Gördüğüm her yeni şehir ve kültür, benim için ufkumu açan yeni bir arkadaş demek.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu