Gaziantep Bey Mahallesi Gezi Rehberi


Gaziantep’te gezilecek yerler listesinin demirbaşlarından biri olan ve tarihi konaklarında bulunan kafelerinde ziyaretçilerini ağırlayan Bey Mahallesi hakkında tüm bilgileri içerikte bulabilirsiniz.


Gaziantep şehir merkezinde bulunan en eski yerleşim yerlerinden biri olan Bey Mahallesi, kentin geçmiş yıllardaki halini en güzel şekilde yansıtan noktalardan. Sokaklarında 20. Yüzyılın başlarına kadar Ermeni ve Müslüman toplumunun bir arada barış içinde yaşadığı mahalle, Gaziantep’teki huzurun simgelerinden.

Bey Mahallesi, bu özellikleri ile günümüzde Gaziantep’te gezilecek yerler arasında önemli bir yere sahip. Bu yüzden Gaziantep’e seyahat eden bütün gezginlerin listesinde mutlaka bulunuyor. Hatta ilk gezilen yerlerden biri oluyor.

İşin açıkçası, arnavut kaldırımlı sokakları, tarihi evleri, müzeleri, yan yana konumlanmış kilise ve camileri, nostaljik kafeleri ile bu ilginin karşılığını fazlasıyla veriyor Bey Mahallesi. Döndüğünüz her köşe başında, iyi ki gelmişim buraya, diyorsunuz.

Ben de  böyle bir yeri görmezden gelemezdim elbette. Bu konuda üzerime düşeni yapıp, size Gaziantep’te gezerken en çok mutluluk duyacağınız yerlerden biri olacak olan Bey Mahallesi hakkında bilgileri detaylı bir şekilde vermeyi kendime görev edindim.

Böylece ortaya Gaziantep Bey Mahallesi gezi rehberi çıktı. Yazının içerisinde burada gezilecek yerleri, soluklanabileceğiniz kafeleri ve ulaşım bilgileri gibi detayları bulabileceksiniz. Buyrun başlayalım.

İçerik:

Bey Mahallesi Nerede?

Bey Mahallesi, Gaziantep’in merkez ilçelerinden biri olan Şahinbey’de bulunuyor.

Bey Mahallesi Haritası

Bey Mahallesi Haritası

Bey Mahallesi’ne Nasıl Gidilir?

Gaziantep’te Eski Antep olarak adlandırılan tarihi merkeze ulaşım sağladıktan sonra Bey Mahallesi’ne yürüyerek rahatlıkla ulaşabilirsiniz.

Bey Mahallesi’nin Tarihi

Eskiden Gaziantep’in en yoğun yerleşim yerlerinden biri olan Bey Mahallesi’nin bugünkü haline gelmesi 1950’ler ile birlikte gerçekleşmeye başlamış. Burada yaşayan yerel halk, iş bulmak amacıyla büyük şehirlere doğru göç etmeye başladıkça ıssız kalmış mahallenin arnavut kaldırımlı sokakları.





Ancak bu durum mahallenin tamamen unutulup gitmesine neden olmamış. Aksine, son zamanlarda yapılan çalışmalarla Bey Mahallesi yeniden canlandırılarak turizme kazandırılmış. Önceden yerel halkın yaşadığı tarihi konaklar, turistik amaçlarla yeniden hayat bulmuş.

Aslına uygun olarak restore edilen bu konaklar günümüzde oturup soluklanabileceğiniz nostaljik kafelere ve kentin tarhinin izlerini sürebileceğiniz müzelere ev sahipliği yapıyor.

Bey Mahallesi’nde Gezilecek Yerler

Gaziantep Tarihi Konaklar

Bey Mahallesi, açık hava müzesi konseptinde bir yer. Her köşe başında bir müze, her sokakta bir kafe veya sanat galerisi var. Yani Bey Mahallesi’ni gezerken güzel vakit geçireceğiniz kesin. 

Aşağıda Bey Mahallesi’nde gezilecek yerleri paylaştım. Hepsini hakkını vererek gezmek istiyorsanız gezi planınızda bu bölgeye en az yarım gün ayırmanızı tavsiye ederim.

Gaziantep Oyun ve Oyuncak Müzesi

Oyun ve Oyuncak Müzesi Gaziantep

Gaziantep Oyun ve Oyuncak Müzesi Bey Mahallesi’nin en çok dikkat çeken ve en eğlenceli noktası desem fazla abartmış olmam sanırım. Hem çocuklara hem de yetişkinlere hitap eden müze, mutlaka listenizde bulunmalı.

Gaziantep Oyun ve Oyuncak Müzesi’nin içerisinde 1700’lü yıllardan günümüze kadar her dönemden ve ülkeden çeşit çeşit oyuncaklar sergileniyor.

600’den fazla oyuncağın ziyaretçilerin ilgisine sunulduğu müzede yetişkinler kendi çocukluklarına doğru bir zaman yolculuğu yaparken, günümüz çocukları ise eski oyuncakların güzelliğine hayran kalıyor.

Gaziantep Oyun ve Oyuncak Müzesi’nin özellikleri bunlarla sınırlı değil. Ancak hepsi bu yazıya sığacak gibi de değil. O yüzden bu özel müze için ayrı bir yazı hazırladım. Aşağıdaki linkten müze hakkında tüm detayları öğrenebilirsiniz.

Gaziantep Oyun ve Oyuncak Müzesi Gezi Rehberi

Atatürk Anı Müzesi

Atatürk Anı Müzesi Bey Mahallesi

Atatürk Anı Müzesi, Bey Mahallesi’nde bulunan gezilecek yerler arasında en özel noktalardan. Oyun ve Oyuncak Müzesi ile aynı sokakta bulunan müzede, Atatürk’e ait özel eşyalar sergileniyor. 

Belki tarih derslerinden hatırlarsınız. Atatürk’ün Gaziantep’e her zaman ayrı bir önem verdiği yazılıdır kitaplarda. Atatürk’ün nüfus kaydının Bey Mahallesi’nde olması da bu sebepten ötürü aslında.

Gaziantepliler Atatürk’ün kendilerine gösterdiği bu ilgiyi karşılıksız bırakmak istememiş ve Bey Mahallesi’ne O’nun hatırasını ebediyen yaşatacak bir müze kurmak istemişler. Kenti önde gelen ailelerinden Konukoğlu ailesine ait geleneksel ev belediyeye bağışlanmış. Yapılan çalışmalar sonucunda da Atatürk Anı Müzesi ziyarete açılmış.

Atatürk Anı Müzesi Giriş Ücreti ve Ziyaret Saatleri

  • Müze haftanın her günü saat 08.30-17.30 saatleri arasında ziyarete açık.
  • Giriş ücreti 5 TL.
  • Öğrenci, asker ve 65 yaş üstü vatandaşlar için giriş ücretsiz.

Website

Hasan Süzer Etnografya Müzesi

Hasan Süzer Etnografya Müzesi

Bey Mahallesi’nde konak-müze olarak turistlerin ziyaretine açılan bir diğer yer Hasan Süzer Etnografya Müzesi. 20. Yüzyılın başlarında inşa edildiği düşünülen bu Antep evinde eski zamanlarda Antep halkının ev yaşantısının detayları sergileniyor.

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın çalışmaları sonucunda açılan Hasan Süzer Etnografya Müzesi, 3 kata yayılmış 3 bölümden oluşuyor. Giriş katta günlük işler, ikinci ve üçüncü katlarda ise ev halkının yaşam alanı tasvir edilmiş.

Website

Ali İhsan Göğüş Müzesi

Ali İhsan Göğüş Müzesi

Türkiye’nin ilk Turizm ve Tanıtma Bakanı olan Ali İhsan Göğüş’ün kızı Zeynep Göğüş tarafından satın alınan ve ardından Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından restore edilen bu geleneksel Antep evi de Bey Mahallesi’nde gezilecek yerler arasında bulunuyor.

Adından da anlaşılacağı üzere Ali İhsan Göğüş’ün hatırasını yaşatmak üzere açılan bu müzede, Ali İhsan Göğüş’ün kişisel eşyaları sergileniyor. teras katında Gaziantep manzarasını izleyebileceğiniz kafesi ile ilgi görüyor.

Binanın giriş katındaki odalarda Ali İhsan Göğüş’e ait kişisel eşyalar bulunuyor. Ayrıca müzenin bir bölümünde Anadolu’nun çeşitli noktalarından getirilmiş Oyalı Yemeni koleksiyonu da sergileniyor.

Ali İhsan Göğüş Müzesi’nin en çok ilgi gören bölümlerinden biri ise Bey Mahallesi manzarası eşliğinde yorgunluk kahvesi içmenizi sağlayan Piyano Kafe.

Website

Bey Mahallesi Kafeleri

Papirus Kafe

Bey Mahallesi’nde gezilecek yerleri aradan çıkardıktan sonra soluklanmak için tarihi konakların restore edilmesiyle açılan otantik kafeleri tercih edebilirsiniz. Farklı konseptlerde birçok mekana ev sahipliği yapan mahallede en çok dikkatimi çeken kafeleri aşağıda sıraladım.

  • Papirus
  • Hitit Cafe
  • Carnation Cafe
  • Eski Plak Muzik Ve Dinlenti Evi

Yukarıda Gaziantep Bey Mahallesi hakkında bilgileri mümkün olduğunca detaylı bir şekilde anlatmaya çalıştım. Yazımı beğendiyseniz, aklınıza herhangi bir şey takıldıysa veya geri bildirim yapmak istiyorsanız lütfen aşağıdaki yorum kutusuna yazın ve bana gönderin. 

Furkan Patan

Seyahat etmek, yeni yerler görmek, farklı kültürler ile etkileşimde bulunmak en büyük tutkum. Bu yüzden, havalimanlarını, otobüs terminallerini ve tren garlarını mesken edinmeyi seviyorum. Gördüğüm her yeni şehir ve kültür, benim için ufkumu açan yeni bir arkadaş demek.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu