Giresun Yemekleri – Giresun’da Ne Yenir, Nerede Yenir?
Karadeniz Bölgesi’ne bir seyahat planlıyorsanız Karadeniz sofralarına özgü nefis yemekleri tatma fırsatı yakaladınız demektir. Bölgenin en sessiz sakin ve kendi halinde yerleşim yerlerinden olan Giresun, bu fırsatı değerlendirmek için en doğru adreslerden biri.
Çünkü Giresun yemekleri, hem şehrin imzasını taşıyan yöresel yemekleri, hem de çevresindeki kentlerden mutfak kültürüne kattığı lezzetleriyle, homini gırtlak gezginler arasında oldukça meşhur.
İçindekiler:
Bonus: Giresun’da Fındık Nereden Alınır?
Yöresel Giresun Yemekleri
Giresun yemek kültürü ile tanışmak istiyorsanız yapılacak ilk şey güne başlarken Karadeniz’in sonsuzluğa uzanan deniz manzarasına sahip mekanlarından birinde kahvaltı yapmak. Şehre özel yöresel kahvaltılıklarla güne başlamak gezginler arasında oldukça popüler.
Kahvaltı sonrasında ise devreye sebzeler giriyor. Giresun yemekleri ile sebze arasında çok lezzetli bir ilişki var.
Coğrafi özellikleri sebebiyle tahıl tarımına ve hayvancılığa pek müsait olmayan, bahçe sebzeliğinin ise önde gelen yerlerinden biri olan Giresun’da haliyle mutfaklarda da envai çeşit ot ve sebze yemekleri ön plana çıkıyor (hadi yine iyisiniz, çok kalori almayacaksınız).
Ancak Giresun mutfağı elbette sadece sebze yemekleri ile sınırlı değil. Giresun yemekleri arasında et kafaların da midelerine bayram ettirecek bir çok lezzet var. Deniz mahsüllerini de es geçmemek lazım. Pek tabi Karadeniz’in hemen her şehrinde olduğu gibi burada da pidenin yeri ayrı.
Ben sadece yazarken bile çok heyecanlandım. Buyrun sizinle de yöresel Giresun yemekleri listesine bir göz atalım.
Sebze Yemekleri
Yeşil Domates Turşusu
Domatesin ekşi hali olan yeşil domates günümüzde salatalarda sık sık kullanılıyor. Giresun’da da bu domatesin tuzlaması oldukça ilgi görüyor. Yeşil domates turşusunu evde hazırlamak da oldukça zahmetsiz.
Lahana Diblesi
Zannediyorum ki Karadeniz’de lahananın ne kadar meşhur bilmeyen yoktur. Bölgede lahanadan türlü türlü yemek yapılıyor. Bunlardan biri Giresun’da en çok tüketilen lezzetlerden biri olan lahana diblesi.
Lahana diblesi nasıl bir yemek derseniz de kısaca pirincin ve lahananın muhteşem uyumu diyebilirim.
Fasulye Kurusu Kavurması
Giresun’a ait yöresel yemeklerden biri olan fasulye kurusu kavurması, köylerde özenle yetiştirilen fasulyelerin toplanıp köy fırınlarında kurutulmasıyla hazırlanıyor.
Giresun Gezi Planınızı Diğer Giresun Yazılarıma Bakmadan Hazırlamayın!
Giresun Otelleri – Giresun’da Nerede Kalınır? En İyi 10 Alternatif
Giresun Nerede? Giresun’a Nasıl Gidilir?
Kiraz Tuzlusu
Giresun mutfağı mayhoş tatları sevenler için kesinlikle ideal bir mutfak. Çünkü burada hemen her sebzenin, meyvenin turşusu tuzlusu mevcut. Bunlardan biri de kiraz tuzlusu.
Çekirdekten arındırılmış ve tuzlanmış kirazların soğan ve yağ ile birleşimiyle hazırlanan kiraz tuzlusu, Giresun’a gelen gezginlerin mutlaka denemek istediği lezzetler arasında.
Çalıçileği Çorbası
Giresun’un bereketli topraklarında yetişen çalıçileği otundan adını alan çalıçileği çorbası, Karadeniz’de çorbaların içine mutlaka konan mısır yarmasından yapılıyor. Çorbanın içinde ayrıca salça, kuru fasulye gibi malzemeler de bulunuyor.
Merevcen
Merevcen, yani diken otu, Giresun’da en çok tüketilen sebze yemekleri arasında yer alıyor. Toplaması oldukça zahmetli olan merevcenin lezzeti ise ağzınıza layık.
Taflan Tuzlusu Kavurması
Farklı sebze ve meyvelerin isimlerinin sıkça yer aldığı yazımda taflan tuzlusu kavurmasından söz etmeden olmaz. Şehrin verimli topraklarında yetişen taflan, tuzlu bir meyve çeşidi.
Yemek hazırlanırken soğan, yağ ve taflan güzelce kavruluyor. Kesinlikle tadılması gereken bir lezzet.
Geleçoş
Süzme yoğurdun ısıtılıp, bayat ekmeğin içine atılıp pişirilmesi ile yapılan bir çorba çeşidi. Gelecoş farklı yörelerde farklı isimlerle biliniyor. Hatta öyleki Giresun’da bile farklı farklı bir sürü isim kullanılıyor.
Pekmezli Hoşmak
Pekmezli Hoşmak, barbunyadan yapılan tatlımsı bir yemek çeşidi. Barbunyaların yumuşamasıyla birlikte püre yapılarak servis ediliyor.
Et Yemekleri
Siron
Giresun yemekleri büyük bir kısmını ismini daha önceden hiç duymadığım otlar, sebzeler oluşturdu. Sıra geldi Giresun’da et yemeklerine.
Siron, Giresun’a özgü et yemeklerinden biri. İçine bir şey koyulmayan yufkaların tereyağ, şeker ve yoğurt ile birleşmesiyle hazırlanan, üstüne kıyma eklenmesiyle bir çeşit mantı haline gelen siron, Giresun’da kesinlikle denenmesi gereken tatlardan biri.
Haşıl
Haşıl, Anadolu‘nun vazgeçilmez lezzetlerinden biri. Giresun’da da sıklıkla tüketiliyor. Karadeniz’in vazgeçilmezi olan mısır yarmasınının soğan ve kıyma ile tereyağında kavrulmasıyla hazırlanıyor.
Giresun Pidesi
Karadeniz pidesi denildiği zaman benim için akan sular durur. Elde açılan hamurun tercihe göre kaşar, kavurma, kıyma gibi malzemeler eklendikten sonra tereyağı sürülüp fırına verilmesiyle pişirilen bu lezzet, Giresun’da da oldukça meşhur. Bol tereyağlı, yumurtalı, peynirli pide tavsiye edilir.
Palamut Buğulama
Deniz mahsülleri sevenlerdenseniz eğer, Karadeniz’in en lezzetli balıklardan biri olan palamutun buğulamasını yemeden Giresun’dan ayrılmayın derim.
Palamutun üstüne doğranan halka soğanlarla beraber fırına sürülmesi ile hazırlanan palamut buğulama sağlık açısından da oldukça faydalı.
Hamsi Böreği
Görünüşü itibariyle Kayseri’nin örgülü pilavına benzeyen hamsi böreğinin ana malzemesi, adından da belli olduğu üzere, hamsi.
Mısır ununa bulanan hamsilerin önceden hazırlanın pilavın dışına kaplanması ile hazırlanan hamsi böreği için hamsili pilavın Giresun versiyonu da diyebiliriz.
Giresun Tatlıları
Samaksa
Samaksa, nefis kokulu üzümlerin süt ile buluşmasından oluşan oldukça lezetli bir tatlı. Karadeniz’in en ünlü tatlılarından pepeçura tatlısına olan benzerliğiyle de ön plana çıkıyor. Samaksayı pepeçuradan ayıran en net şey ise samaksanın üzerine süt eklenerek servis edilmesi.
Fındık Ezmeli Sütlü Kadayıf
Adından da anlayacağınız üzere, tel tel kadayıfın fındık ezmesi ve süt ile birleşmesiyle ortaya çıkan bu lezzet şöleni, Giresun’da mutlaka denemeniz gereken lezzetler arasında.
Fındıklı Acıbadem
Fındıklı acıbadem, irmikten yapılan bir lezzet bombası. İçine eklenen hindistan cevizinin de ayrı bir tat kattığı fındıklı acıbadem, Giresun’da mutlaka denenmesi gereken tatlılar arasında.
Giresun Burma Tatlısı
Yörenin en sevilen şerbetli tatlılarından biri olan burma tatlısı, bayramların ve özel günlerin vazgeçilmezlerinden.
Giresun Fındık Tatlısı (Köme)
Fındık severlerin tadını unutamayacakları bir tatlı olan fındık tatlısı, içinde bulunan fındık ezmesi ile nefis bir lezzeti deneyimlemenize olanak sağlıyor
Kahvaltı
Yağlaş
Yağlaş, kelimenin tam anlamıyla Giresun usulü kuymak diyebileceğim tadına doyum olmaz nefis bir yemek. Görüntü olarak kesinlikle kuymağa benzemesinin yanında yağlaşın malzemeleri kuymaktan biraz daha farklı. Bu fark da yağlaşın içinde peynir kullanılmamasından kaynaklanıyor.
Pazı Mücveri
Sadece bu yazıdan bile anlayacağınız üzere Giresun’da neredeyse her yemek sebze ve pirincin birleşiminden oluşuyor. Pazı mücveri de işte bu yemeklerden biri.
Pezik, maydanoz, yumurta gibi birçok malzemenin karıştırılıp kızartılmasıyla hazırlanan pazı mücveri, sıcak bir şekilde servis ediliyor.
Sakarca Mücveri
Giresun’un ismi garip yemeklerinden biri olan Sakarca mücveri sakarca otundan yapılıyor. Görünüş olarak mücvere benzemesine rağmen diğer mücverlerden farklı olarak kabak, kapya biberi, kuru yufka gibi birçok farklı malzeme kullanılarak hazırlanmasıyla diğerlerinden ayrılıyor.
Giresun’da Ne Nerede Yenir
Giresun’un yöresel yemeklerine değindik. Yazımın bu kısmında da Giresun’da ne nerede yenir sorusunun cevabını vermek istiyorum. Hazırsanız başlayalım!
Giresun Kahvaltı Mekanları
42 Kahvaltı Evi & Restaurant / Tirebolu
Giresun’da kahvaltı yapmak isteyenlerin ilk durağı olan Tirebolu 42 Kahvaltı Evi, doğal tatları sofrasında isteyenler için oldukça ideal bir mekan. Bunun yanında denizi tüm berraklığı ile gözler önüne seren manzarası da ayrı cezbedici.
Kale Kafe / Merkez
Kale Kafe yemeklerinin yanında manzarası ile de insanı adeta büyüleyen Giresun mekanlarından bir diğeri. Menüsünde yöresel tatlara da yer veren bu kafeyi kahvaltı için tercih edebilirsiniz.
Kumyalı Simit Fırını / Merkez
Giresun simidi, buralarda kahvaltı sofralarının olmazsa olmazlarından. Susamsız ve sert oluşuyla bizim bildiğimiz simitlerden ayrılan Giresun simidini alacağınız adres ise Kumyalı Simitçisi. Özellikle sabah erken saatlerde simitçinin önünde kuyruk oluştuğunu belirtmekte fayda var.
Akınlar Pastanesi / Merkez
Akınlar Pastanesi bölgenin en meşhur mekanlarından biri. Tatlıları, tuzluları ile parmaklarınızı yiyeceğiniz lezzetlere sahip.
Giresun Restoranları
Serender Restaurant / Merkez
Oldukça orjinal ve şık olan bir mekan olan Serender Restaurant, geniş ve yemyeşil bahçesi ile ön plana çıkıyor. Menüsünde yöresel tatlara yer veren Serender Restaurant’ı öğlen veya akşam yemeği için tercih edebilirsiniz.
Cinağa’nın Yeri / Keşap
Giresun’da öyle bir yer olsun ki tüm yöresel yemekleri tadabileyim diyorsanız Cinağa’nın yeri tam olarak aradığınız yer. Burası envai çeşit yemeği bir arada bulabileceğiniz bir mekan. Zaten bu yüzden Keşap’ta gönüllere adeta taht kurmuş durumda.
Park Pide / Espiye
Park Pide, Giresun’da pide denildiğinde akla gelen ilk adreslerinden biri. Orjinal Giresun pidesini tatmak istiyorsanız kesinlikle tercih edebileceğiniz mekanlar arasında diyebilirim.
Taş Park Pide / Görele
Giresun pidesini tadabileceğiniz mekanlardan bir diğeri Taş Park Pide. Giresun’a yaklaşık yarım saat uzaklıktaki Görele ilçesinde bulunan bu mekan hemen yanı başında bulunan yeşillikler içindeki parkta pidenizi yemenize fırsat veriyor.
Nuran’ın Mutfağı / Merkez
Eğer samimi bir ortam ve yöresel tatlar istiyorsanız, Giresun şehir merkezinde bulunan Nuran’ın Mutfağı’nı alternatiflerinizin aranıza ekleyin derim.
Kukul Pide / Espiye
Kukul Pide, Espiye’de pide yiyebileceğiniz mekanlardan bir diğeri. Bu mekan, Giresun’un yumuşacık ve tadına doyum olmaz pidesini kapalı, açık, pizza gibi farklı şekillerde servis ediyor.
Tibor Restoran / Merkez
Karadeniz mutfağına geniş yelpazesiyle rehberlik eden Tibor Restoran, nefis mezeler ve balıklarla misafirlerine damak çatlatan lezzetler sunuyor. Ayrıca akşamları canlı müzik de oluyor.
Şoray Balık / Bulancak
Şoray Balık, balığın en tazesini en lezzetlisini tadabileceğiniz Giresun mekanlarından bir diğeri. Şoray Balık’ın en meşhur yemekleri, kaşarlı levrek ve ısırgan çorbası.
Giresun’da Tatlı Nerde Yenir?
Mustafa Patar Sütlü Kadayıfları / Merkez
1947’den günümüze kadar varlığını sürdüren Mustafa Patar Sütlü Kadayıfları hem gezginlerin hem de yerli halkın göz bebeği bir tatlıcı. Mustafa Patar’ı ünlü kılan ise nefis fındık ezmesi ile yapılan fındık ezmeli sütlü kadayıf.
Görele Dondurması Ömer Usta / Görele
Giresun’un Görele ilçesinin olmazsa olmazı Görele dondurması, sür, salep şeker ve meyan kökünün karışımı ile yapılıyor. Ahşap bir fıçının içinde bulunan kalaylanmış silindir de saklanıp, servis ediliyor. Dondurma tezgahını ise yöreyi simgeleyen peştemaller süslüyor.
Görele dondurmasını tatmanız gereken adres ise Ömer Usta’nın dükkanı.
Bonus: Giresun’da Fındık Nereden Alınır?
Zannediyorum ki Giresun denilince herkesin aklına ilk olarak fındık geliyor. E haliyle fındık bir çok lezzetli yemeğin içinde de bulunuyor. Giresun’a kadar gelmişken bu lezzetli fındıktan almadan olmaz.
Peki fındığın en tazesini, en lezzetlisini nereden bulabilirim derseniz, Giresun’un merkezinde bulunan Fiskobirlik Satış Reyonu ve Giresun Fındık Evi’ni rahatlıkla önerebilirim.
Ayrıca unutmayın ki burada fındığın çeşit çeşit hali üretiliyor. Bunlar arasında fındık ezmesi, fındık kreması, fındık yağı gibi birçok ürün bulunuyor.
Yukarıda Giresun’da ne yenir, nerede yenir mümkün olduğunca detaylı bir şekilde anlatmaya çalıştım. Yazımı beğendiyseniz, aklınıza herhangi bir şey takıldıysa veya geri bildirim yapmak istiyorsanız lütfen aşağıdaki yorum kutusuna yazın ve bana gönderin.