Giresun’da Gezilecek Yerler

Özellikle yaz aylarında Türkiye’nin en çok turist çeken şehirlerinden biri olan Giresun gezilecek yerleri ile bu popülerliğinin hakkını fazlasıyla veriyor.

Giresun sahili, şelaleleri, tarihi yerleri, köyleri ve yaylaları, kentte gezginlerin uğrak noktaları arasında. Özellikle doğal güzellikleri ile dikkat çeken Giresun, bence Karadeniz’de mutlaka görmeniz gereken destinasyonlar arasında.


Blog’da Giresun gezisi yapmaya karar verenlere yardımcı olacağını düşündüğüm bir çok içerik bulunuyor. Aşağıdaki linklerden diğer yazılarıma da göz atmayı ihmal etmeyin!


Giresun Otelleri – Giresun’da Nerede Kalınır? En İyi 10 Alternatif

Giresun Yemekleri – Giresun’da Ne Yenir, Nerede Yenir?

Giresun Nerede, Giresun’a Nasıl Gidilir?

Giresun Gezi Rehberi



Bu yazımda Giresun’da gezilecek yerler listesini kaleme aldım. Şehir merkezinden ilçelere, köylerden yaylalara, Giresun’da gezilecek turistik yerlerin hepsini bu yazıda bulabileceksiniz. Haydi başlayalım!

İçerik:

Giresun Nasıl Bir Yer?

Giresun’da Gezilecek Yerler Haritası

Giresun Gezilecek Yerler Listesi

Şebinkarahisar

Kuzalan Tabiat Parkı*

Kuzalan Şelalesi*

Mavi Göl*

Kümbet Yaylası*

Espiye 

Giresun Kalesi*

Giresun Adası*

Sis Dağı Yaylası*

Kulakkaya Yaylası

Bektaş Yaylası

Tirebolu Kalesi

Gölyanı Yaylası

Giresun Müzesi

Paşakonağı Yaylası

Bedrama Kalesi

Yedideğirmenler Tabiat Parkı*

Giresun Hayvanat Bahçesi

Giresun Zeytinlik Mahallesi*

Karagöl Dağı

Çıkrıkkapı Yaylası

Giresun Millet Bahçesi Parkı

Taşbaşı Parkı

Tepesi Delik Mağarası

Yeniköy Mağarası

Bonus: Giresun Plajları

Giresun Nasıl Bir Yer?

Giresun'da gezilecek yerler listesi

Giresun, yeşilin maviyle enfes bir ahenkle buluştuğu Karadeniz’in en yeşil kentlerinden biri. Üstelik burası tam bir gezgin dostu. Demek istediğim, Giresun’da her seyahat severin özelliğine göre destinasyon bulmak mümkün. Ayrıca gezilecek yerlerin hemen hepsine ulaşım da oldukça kolay.

Bununla birlikte, Giresun’da 1 günde kalsanız 5 günde kalsanız size hitap edecek bir şeyler mutlaka bulursunuz. Ne çok az vaktim var diye üzülün, ne de çok fazla vaktim var sıkılacak mıyım acaba diye dertlenin.

Bana sorarasanız Giresun’u hakkını vererek gezmek için 3 gün yeterli. Daha kısa vakti olanların planlarını Giresun’da gezilecek yerler listesinde yanına yıldız (*) koyarak işaretlediğim yerlere göre yapmalarını tavsiye ederim. Geniş vakti olanlar ise mümkün mertebe her yere gitsinler derim.

Giresun’da Gezilecek Yerler Haritası

Aşağıda Giresun’da gezilecek yerler haritasının ekran görüntüsünü paylaştım. Ayrıca resmin altındaki linke tıklayarak haritayı Google Maps’te de açabilirsiniz.

Giresun'da gezilecek yerler haritası
Google Haritalar’da Açmak İçin Tıklayın!

Giresun Gezilecek Yerler Listesi


Şebinkarahisar

şebinkarahisar kalesi

Giresun’a bağlı ilçelerden biri olan Şebinkarahisar, şehir merkezine 116 kilometre uzaklıkta yer alıyor. Giresun’da gezilecek tarihi yerler arasında önemli bir yere sahip olan Şebinkarahisar Kalesi’ne ev sahipliği yapan ilçe, Giresun gezisine geniş vakit ayıran gezginlerin mutlaka uğraması gereken bir destinasyon.

İlçede milattan önce 1 yüzyılda inşa edildiği düşünülen Şebinkarahisar Kalesi ile birlikte, Osmanlı döneminden kalma Taşhanlar, Atatürk Müzesi ve Meryem Ana Manastırı da gezilecek diğer yerler arasında.

Kuzalan Tabiat Parkı*

kuzalan tabiat parkı

2013 yılında tabiat parkı olarak tescil edilen Kuzulan Tabiat Parkı, Giresun’a bağlı Dereli ilçesinde yer alıyor. 4820 dönümlük alana sahip olan parkın içerisinde birçok şelale ve travertenler bulunuyor. Gezginlerin doğa ile iç içe olacakları Kuzulan Tabiat Parkı, Giresun’da gezilecek yerler içerisinde mutlaka bulunması gereken destinasyonlar arasında.

Kuzulan Tabiat Parkı hakkında daha detaylı bilgi almak için aşağıdaki yazıma bir göz atmanızı tavsiye ederim.


Kuzulan Tabiat Parkı Gezi Rehberi


Kuzalan Şelalesi*

kuzalan şelalesi

Kuzalan Tabiat Parkı sınırları içerisinde yer alan Kuzalan Şelalesi, Doğu Karadeniz’de sodalı suyun dere halinde aktığı tek yer olma özelliğini taşıyor. Birçok canlı türüne ev sahipliği yapan bu doğal oluşum, biraz sonra bahsedeceğim Mavi Göl’ü ortaya çıkaran suları taşıyor.

Karadeniz’in yeşilini turkuaz rengiyle buluşturan Kuzulan Şelalesi ve Mavi Göl, Giresun’un doğal güzelliklerini keşfetmek isteyenlerin mutlaka görmesi gereken bir yer.

Mavi Göl*

mavi göl giresun

Giresun’da gezilecek doğal güzellikler arasında son dönemlerde ön plana çıkmaya başlayan Mavi Göl, sizin de listenizde mutlaka bulunmalı diye düşünüyorum. İlk bahar aylarında karların erimesi ile birlikte tam bir görsel şölene ev sahipliği yapan Mavi Göl, toplamda 5 adet gölden oluşuyor.

Giresun’a bağlı Dereli ilçesi sınırları içerisinde bulunan Mavi Göl’e ulaşmak için şehir merkezinden yaklaşık 1 saatlik bir yolculuk sonrasında ulaşabiliyorsunuz. Kuzulan Tabiat Parkı’nda yer alan gölü görmek için girişte ödediğiniz ücret haricinde başka bir ücret ödemeniz gerekmiyor.

Mavi Göl hakkında daha detaylı bilgiler için aşağıdaki yazıma göz atabilirsiniz.


Mavi Göl Gezi Rehberi


Kümbet Yaylası*

kümbet yaylası giresun

Kümbet Yaylası, Giresun yaylaları arasında en rahat ulaşabileceğiniz yerlerden biri. Şehir merkezine yaklaşık 60 kilometre uzaklıkta bulunan Kümbet Yaylası, bu özelliği ile gezginlerin uğrak noktası haline gelmiş durumda. Özellikle her yıl Temmuz ayında gerçekleştirilen Kümbet Yaylası şenlikleri döneminde turist akınına uğrayan yayla, Karadeniz’de yayla atmosferini doyasıya hissedebileceğiniz destinasyonlardan.

Kümbet Yaylası hakkında detaylı bilgiler için aşağıdaki yazıma göz atabilirsiniz.


Kümbet Yaylası Gezi Rehberi


Espiye 

Espiye Pangal Şelalesi
Espiye Pangal Şelalesi

Giresun’un sahil ilçeleri arasında yer alan Espiye, şehir merkezine yaklaşık 50 kilometre uzaklıkta yer alıyor. 1 saatlik bir yolculuk sonrasında ulaşabileceğiniz Espiye, doğal güzellikleri ve tarihi yapıları ile Giresun gezisine geniş vakit ayıranların görmesi gereken destinasyonlar arasında yer alıyor.

Espiye’de gezilecek yerler arasında yer alan Andoz Kalesi, birinci derece arkeolojik sit alanı olma özelliğini taşıyor. Andoz Kalesi’nin yanında ilçede bulunan Espiye Merkez Camii, Şahinyuva Kilisesi ve Espiye köylerinde bulunan Ağanın Köprüsü, Haravo Köprüsü gibi tarihi köprüler de görülebilecek yerler arasında.

Ayrıca Espiye, meşhur pidesi ile Giresun gezisi sırasında lezzet durağı olarak da uğrayabileceğiniz bir yer. Karadeniz pideleri arasında ününü en çok duyuranlardan biri olan Espiye Pidesi gerçekten de denemeye değer. İlçeyi gezmek için vakit ayıramasanız bile, pide yemek için mutlaka uğramanızı tavsiye ederim.

Giresun Kalesi*

Giresun Kalesi

Giresun şehir merkezinde bulunan tarihi yapılardan biri olan Giresun Kalesi, ayaklarınızın altına serdiği Karadeniz manzarası ile gezilecek yerler listesine girmeyi hak eden yerlerden biri. Birinci derece doğal sit alanı olma özelliğini taşıyan kale, iç ve dış olmak üzere iki bölüme sahip.

Milli mücadele kahramanlarından Topal Osman Ağa’nın anıt mezarına da ev sahipliği yapan Giresun Kalesi, kente gelen seyahat severlerin en çok görmek istediği yerler arasında bulunuyor.

Giresun Kalesi hakkında daha detaylı bilgi almak isterseniz aşağıdaki yazıma göz atabilirsiniz.


Giresun Kalesi Gezi Rehberi


Giresun Adası*

Giresun Adası

Karadeniz’de bulunan tek ada olma özelliğini taşıyan Giresun Adası, son dönemlerde turizm faaliyetlerinin artması ile birlikte dikkatleri üzerine çekmeye başlamış durumda. İkinci derece arkeolojik sit alanı olma özellğini taşıyan ada, antik ve orta çağ dönemlerinden kalma izlere ev sahipliği yapıyor.

Giresun Adası’na yapılan tekne turları sırasında en çok ziyaret edilen yerler arasında kilise, şapel ve sarnıç yer alıyor. Aynı zamanda gezginlere doğa ile iç içe kalma imkanı da sunan ada, geziniz sırasında mutlaka vakit ayırmanız gereken yerler arasında.

Giresun Adası hakkında daha detaylı bilgiler için aşağıdaki yazıma göz atın.


Giresun Adası Gezi Rehberi


Sis Dağı Yaylası*

sis dağı yaylası

Giresun yaylaları arasında önemli bir yere sahip olan Sis Dağı Yaylası, özellike kamp tutkunlarının en çok ilgi gösterdiği destinasyonlar arasında yer alıyor. Görele ilçesi sınırları içerisinde yer alan bu yayla ismini yılın 365 gününde sis ile kaplı olmasından alıyor.

Özellikle Temmuz ayında yapılan Sis Dağı Yaylası şenlikleri döneminde turist akınına uğrayan yayla, şehir merkezine yaklaşık 100 kilometre uzaklıkta yer alıyor. Giresun gezisini yaz aylarında yapmayı düşünen seyahat severlerin gezilecek yerler listelerine almasını şiddetle tavsiye ettiğim Sis Dağı Yaylası’na 2 buçuk saatlik bir yolculuk sonrasında ulaşabilirsiniz.

Sis Dağı Yaylası hakkında detaylı bilgiler için aşağıdaki yazıma göz atabilirsiniz.


Sis Dağı Yaylası Gezi Rehberi


Kulakkaya Yaylası

kulakkaya yaylası

Kulakkaya Yaylası, Giresun yaylaları arasında ulaşımı en kolay sağlanan yaylalar arasında yer alıyor. Şehir merkezine yaklaşık kilometre uzaklıkta yer alan yayla, bu özelliği ile Giresun’da gezginler tarafından en çok ziyaret edilen yaylalar arasında yer alıyor.

Şehir merkezine 45 kilometre uzaklıkta yer alan Kulakkaya Yaylası’na yaklaşık 1 saatlik bir yolculuk sonrasında ulaşabiliyorsunuz. Kümbet Yaylası’na da komşu olan Kulakkaya Yaylası, Kümbet’e yaklaşık 50 dakikalık mesafede bulunuyor. Bir taşla iki kuş vurmak isteyen gezginlerin gezilecek yerler listelerine eklemesini tavsiye ederim.

Bektaş Yaylası

Bektaş Yaylası

Dereli ilçesine bağlı olan bir diğer yayla olan Bektaş Yaylası, Giresun şehir merkezine yaklaşık 55 kilometre uzaklıkta bulunuyor. 1 buçuk saatlik araç yolculuğu sonrası ulaşabileceğiniz yayla, Kulakkaya Yaylası’na oldukça yakın (bir taşla iki kuşçular, hadi yine iyisiniz).

Bektaş Yaylası’nı Giresun’da gezilecek yerler listesinde bahsettiğim diğer yaylalardan farklı kılan özellik ise yaylanın kış aylarında da turist çekmesi. Bunun sebebi de Bektaş Yaylası’nda kayak turizmine olan ilgilinin son dönemlerde artmış olmaya başlaması. 

Tirebolu Kalesi

tirebolu kalesi

Giresun’da gezilecek tarihi yerlerden biri olan Tirebolu Kalesi, Giresun’a bağlı sahil ilçelerinden biri olan Tirebolu’da yer alıyor. Deniz kenarında bulunan yüksek bir kayanın üzerine inşa edilmiş olan Tirebolu Kalesi, Giresun şehir merkezine yaklaşık 40 kilometre mesafede yer alıyor. 35 dakikalık bir yolculuk sonrasında ulaşabileceğiniz kale, yol üzerinde uğrayabileceğiniz yerlerden biri.

Gölyanı Yaylası

gölyanı yaylası

Giresun’un iç kısımlarında bulunan ilçelerinden biri olan Yağlıdere sınırları içerisinde bulunan Gölyanı yaylası, şehir merkezinden yaklaşık 90 kilometre uzaklıkta bulunuyor. 2 saatlik bir araç yolculuğundan sonra ulaşılabilen yayla, Karadeniz’in karakteristik özelliklerine sahip ahşap yayla evlerine ev sahipliği yapması ile meşhur.

Adını hemen yanı başında bulunan gölden alan Gölyanı Yaylası, doğal sit alanı kapsamında koruma altına alınmış durumda. Özelliklen kamp severlerin en çok tercih ettiği Giresun yaylalarından biri olan Göl Yanı yaylası, doğa ile iç içe vakit geçirmek isteyen gezginlerin de uğrak noktası.

Giresun Müzesi

Giresun Müzesi

Giresun şehir merkezinde yer alan Giresun müzesi, kentin tarihi geçmişini merak eden seyahat severlerin Giresun’da gezilecek yerler listelerinde bulundurması gereken yerlerden biri. Giresun Müzesi’ne 16.  yüzyılda inşa edildiği düşünülen Gogara Ortodoks Kilisesi ev sahipliği yapıyor.

1982 yılında restore edilerek müze olarak hizmete açılan bu tarihi yapının içerisinde Giresun ve çevresinde yapılan kazılarda ortaya çıkarılan birçok tarihi eser sergileniyor. Giresun Müzesi’ni, Pazartesi günleri hariç diğer günlerde 08.00-17.00 saatleri arasında 5 TL ücret ödenerek ziyaret edebilirsiniz.

Paşakonağı Yaylası

Giresun yaylalarını anlatmaya yine kamp severlerin uğrak noktası olan bir yayla ile devam ediyorum. Giresun’un bulancak ilçesine bağlı olan Paşakonağı Yaylası, şehir merkezine yaklaşık 65 kilometre uzaklıkta bulunuyor ve 1 saat 30 dakikalık yolculuk sonrasında yaylaya ulaşım sağlanabiliyor.

Özellikle bahar aylarında ladin ve kızılağaç ormanlarının ortaya çıkardığı görsel şölen ile adından söz ettiren Paşakonağı Yaylası, çevresinde bulunan Karaçay Şelalesi ve Çiğseli Gölü gibi doğal oluşumlarla da dikkat çekiyor.  Giresun gezisine geniş vakit ayıranların listelerine almalarını tavsiye ederim.

Bedrama Kalesi

Giresun şehir merkezine yaklaşık 55 kilometre uzaklıkta bulunan Bedrama Kalesi, Tirebolu’ya bağlı Örenkaya Köyü sınırları içerisinde yer alıyor. Kalenin en dikkat çeken özelliği doğal bir kalenin üzerine oyularak inşa edilmiş olması. Bedrama Kalesi’nin bulunduğu alan koruma alanı olarak ilan edilmiş olsa da, kalenin içerisinde pek fazla tarihi eser kalmamış. Karadeniz sahilini şöyle yüksekçe bir tepeden izlemek isterim derseniz, listenize alın derim.

Yedideğirmenler Tabiat Parkı*

yedideğirmenler tabiat parkı

Giresun’un Espiye ilçesine bağlı Yeniköy sınırları içerisinde yer alan Yedideğirmenler Tabiat Parkı, şehir merkezine yaklaşık 65 kilometre uzaklıkta yer alıyor. 1 buçuk saatlik bir araç yolculuğu sonrasında ulaşabileceğiniz park, içerisinde bulunan şelaleler ve mağaralar ile seyahat severlerin ilgisini çekiyor.

Günümüzde mesire yer olarak da kullanılan Yedideğirmenler Tabiat Parkı, altısı hala yerel halk tarafından kullanılan un değirmenlerine de ev sahipliği yapıyor. 2013 yılından beri tabiat parkı statüsünde bulunan Yedideğirmenler’i ücretsiz ziyaret edebilirsiniz.

Giresun Hayvanat Bahçesi

2018 yılında hizmete açılan Giresun Hayvanat Bahçesi, iguana, tavus kuşu ve gümüş sülün gibi egzotik hayvanların da dahil olduğu 26 çeşit hayvana ev sahipliği yapıyor. Küçük bir hayvanat bahçesi olmasına rağmen özellikle çocuklu ailelerin yoğun ilgi gösterdiği Giresun Hayvanat Bahçesi’ne vaktiniz varsa uğrayabilirsiniz.

Giresun Zeytinlik Mahallesi*

Giresun Zeytinlik Mahallesi

Giresun şehir merkezinde yapacağınız yürüyüş rotasına mutlaka eklemenizi tavsiye ettiğim Zeytinlik Mahallesi, ev sahipliği yaptığı tarihi evleri ile dikkat çekiyor. Safranbolu Evleri tarzında olan bu evlerin en eskisinin 19. yüzyılda inşa edildiği düşünülüyor.

Giresun’da Gogora Mahallesi olarak da bilinen Zeytinlik Mahallesi, yaklaşık 200 yıl önce Marsilya’dan getirilen malzemelerle inşa edilen evleri ile yakın zamanda UNESCO Dünya Mirasları geçici listesine de girmeye hazırlanıyor.

3. derece kentsel sit alanı olarak devlet tarafından koruma altına alınan Zeytinlik Mahallesi, bana göre Giresun’da gezilecek yerler listesinin olmazsa olmazlarından.

Karagöl Dağı

Dağcılığa merak salan seyahat severlerin Giresun’da mutlaka görmek istediği yerlerden biri olan Karagöl Dağı, Giresun’da bulunan en yüksek ikinci dağ olma özelliğini taşıyor. Ev sahipliği yaptığı yaylaları, obaları ve gölleri ile dikkat çeken Karagöl Dağı’nı ziyaret edenlerin en çok beğendiği yerler arasında Aygır Gölü, Karagöl Gölü ve Bağırsak Gölü bulunuyor.

Çıkrıkkapı Yaylası

Çıkrıkkapı Yaylası

Giresun şehir merkezine yaklaşık 70 kilometre uzaklıkta yer alan Çıkrıkkapı Yaylası, Yağlıdere ilçesi sınırları içerisinde yer alıyor. Kümbet Yaylası’na komşu olan yaylaya şehir merkezinden yaklaşık 2 saatlik bir yolculuk sonrasında ulaşım sağlanabiliyor.

Çakrak Yaylası olarak da bilinen Çıkrıkkapı Yaylası’nın en dikkat çeken özelliği, Çin Seddi’nden sonra koruma amaçlı olarak yapılan en büyük duvar olduğu iddia edilen 6.5 kilometre uzunluğundaki ve 1.5 metre yüksekliğindeki 404 yıllık tarihi duvar olan Hacı Abdullah Duvarı.

Yerli ve yabancı turistlerin bu duvarı görmek için yoğun ilgi gösterdiği Çıkrıkkapı Yaylası, yaz aylarından düzenlenen yayla şenliği ile de dikkat çekiyor.

Giresun Millet Bahçesi Parkı

Giresun’da gezilecek yerler listesine şehir merkezinde soluk alabileceğiniz farklı bir yer eklemek isterseniz, Giresun Millet Bahçesi Parkı’nı değerlendirmenizi tavsiye ederim. Yontma taştan yapılan kemerli bir kapıdan geçerek giriş yaptığınız parkın içerisinde bir şeyler yiyip içebileceğiniz bir kafe bulunuyor. Giresun Kalesi’nin hemen yanı başında yer alan Millet Parkı, sur kalıntılarına da ev sahipliği yapıyor.

Taşbaşı Parkı

Şehir merkezinde kafanızı dinleyebileceğiniz bir diğer alternatif Taşbaşı Parkı. Kentteki ilk müslüman mahallesine ev sahipliği yapan alan olarak da bilinen bu park, günümüzde yapılan peyzaj çalışmaları ile birlikte özellikle yerel halkın yoğun ilgi gösterdiği yerler arasında bulunuyor.

Tepesi Delik Mağarası

Giresun’a bağlı Alucura ilçesinde yer alan Tepesi Delik Mağarası, bölgenin henüz tam keşfedilmemiş doğal güzellikleri arasına yer alıyor. Özellikle doğa tutkunu seyahat severlerin ilgisini çekeceğini düşündüğüm Tepesi Delik Mağrası’na gitmeye karar verenlerin mağaranın henüz turizme kazandırılmadığını ve bu yüzden dikkatli olmaları gerektiğini hatırlatmak isterim.

Yeniköy Mağarası

Yedideğirmenler Tabiat Parkı sınırları içerisinde yer alan Yeniköy Mağarası, Tepesi Delik Mağarası’na nispeten daha çok bilinir durumdan. Halk arasında Patlaksu Mağarası olarak da adlandırılan mağaranın içerisinde damlataş, sarkıt gibi her mağarada görebileceğiniz karakteristik oluşumlar bulunuyor. 

Bonus: Giresun Plajları

Giresun plajları

Giresun gezisini yaz aylarına planlıyorsanız şöyle bir Giresun plajlarına uğramadan olmaz. Her ne kadar Karadeniz’in deniz mevsimi pek uzun olmasa da, güzel bir havaya denk gelirseniz neden olmasın diyorum ve Giresun ve çevresinde denize girebileceğiniz plajları aşağıya bırakıyorum.

  • Uluburun Plajı / Keşap
  • Asarkaya Plajı / Keşap
  • Çerkezönü Plajı / Merkez
  • Boztepe Altı Plajı / Eynesil
  • Beygirkumu Plajı / Tirebolu
  • Giresun Belediye Plajı / Merkez

Yukarıda Giresun’da gezilecek yerler sorusunun cevabını mümkün olduğunca detaylı bir şekilde anlatmaya çalıştım. Yazımı beğendiyseniz, aklınıza herhangi bir şey takıldıysa veya geri bildirim yapmak istiyorsanız lütfen aşağıdaki yorum kutusuna yazın ve bana gönderin.

Furkan Patan

Seyahat etmek, yeni yerler görmek, farklı kültürler ile etkileşimde bulunmak en büyük tutkum. Bu yüzden, havalimanlarını, otobüs terminallerini ve tren garlarını mesken edinmeyi seviyorum. Gördüğüm her yeni şehir ve kültür, benim için ufkumu açan yeni bir arkadaş demek.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu