Giresun Gezi Rehberi

Giresun, yılın her döneminde bol bol yağış alan bu toprakların en önemli karakteristik özelliklerden biri olan oksijen deposu yemyeşil ormanları ve yaylaları ile yerli ve yabancı turistlerin Doğu Karadeniz Bölgesi’nde en çok ilgi gösterdiği destinasyonlardan biri.

Doğal güzelliklerinin yanında tarihi geçmişi ile de gezginlerin dikkatini çeken Giresun, Karadeniz sularında yerleşime açık olan tek ada olan Giresun Adası’nda bulunan antik kalıntıların turizme açılmasıyla popülerliğini günden güne daha da fazla arttırıyor.

Giresun’un yöresel lezzetleri ile damak çatlatan mutfağını, dünyaca ünlü fındığını ve şehre ismini vere kirazını da unutmamak gerek elbette.

Ayrıca, 122 kilometrelik kıyı şeridiyle yaz tatilinde yurt içinde alternatif rotalar arayanların da son dönemlerde ilgisini çekmeye başlayan Giresun için hazırladığım bu gezi rehberinde, bir Giresun gezisi öncesinde edinmeniz gereken bütün bilgileri bulabileceksiniz.

İçindekiler:

Giresun’a Gitmeden Bunları Not Edin

Giresun gezisi

Ülke: Türkiye

Bölge: Karadeniz

Telefon Kodu: +454

Ortalama Sıcaklık: 15 C

Ortalama İnternet Hızı: 24 Mbps

Ortalama Yemek Fiyatı: 25 TL

Gecelik Ortalama Otel Fiyatı: 200 TL

Giresun Nerede

Giresun haritası

Giresun’a Nasıl Gidilir?

Giresun’a ulaşım oldukça kolay. Havayolu veya karayolu alternatiflerinden birini tercih ederek seyahat edebilirsiniz.

Havayolu: Giresun’a uçak ile ulaşım için Ordu-Giresun havalimanı’nı kullanabilirsiniz. İstanbul’dan haftanın her gününde firmalar Giresun’a tarifeli sefer düzenliyorlar.

Karayolu: Giresun’a otobüs ile ulaşım oldukça yaygın. Türkiye’nin hemen her şehrinden Giresun’a direk otobüs seferi bulmak mümkün.

Özel Araç: Giresun’a özel araç ile gitmek isteyenlerin yapması gereken tek şey navigasyonlarını kurup yola düşmek.

Giresun’a ulaşım hakkında daha detaylı bilgiler için aşağıdaki yazımı inceleyebilirsiniz.

Giresun Nerede, Giresun’a Nasıl Gidilir?

Giresun’da Gezilecek Yerler

Giresun gezilecek yerler nereler

Giresun’da gezilecek yerler listesi oldukça uzun. Hem şehir merkezinde hem de Giresun’un ilçelerinde ve köylerinde yaylalardan şelalelere, tarihi mekanlardan müzelere kadar gezilip görülecek birçok nokta mevcut. Yani Giresun gezginler için dopdolu bir şehir.

Elbette sizin hazırlayacağınız gezi planında Giresun’da gezilecek yerler listesi, şehirde geçireceğiniz süreye uygun olmalı. Çünkü her yere gideceğim diye kendinizi oradan oraya atarsanız yaptığınız seyahatten bir şey anlamama ihtimaliniz oldukça yüksek.

O yüzden ben buraya iki tane formül bırakıyorum.

Birincisi benim Giresun’da gezilecek yerler arasında en çok beğendiklerimi sıraladığım favori destinasyonlar listem:

  • Yedideğirmenler Tabiat Parkı
  • Zeytinlik Mahallesi
  • Kuzalan Şelalesi

İkincisi ise Giresun’da gezilecek görülecek hemen hemen bütün yerleri detaylarıyla birlikte anlattığım blog yazım:

Giresun’da Gezilecek Yerler

Kafanızda belirlediğiniz süreye göre verdiğim bu iki formülden birini tercih edip size uygun olan seyahat planınızı kolaylıkla oluşturabilirsiniz.

Giresun’da Ne Yenir, Nerede Yenir?

giresun yemekleri

Giresun mutfağı, Karadeniz’in yöresel yemeklerini kendine has özellikleriyle harmanlamış bir çok lezzeti sofralarla buluşturuyor. Sebze yemeklerinden hamur işlerine, şerbetli tatlılardan balığa kadar Giresun yemekleri tam da gezginlerin ağzına layık.

O yüzden Giresun gezisi sırasında mümkün mertebe yöresel yemek yapan yerlerde yemek yemeyi tercih edin derim. Özellikle yaylalarda ev yemeği yapan bir yer görürseniz ve bir de karnınız açsa, tereddüt etmeyin, mideye bayram ettirin.

Merak etmeyin, bu kadar övdükten sonra konuyu iki cümle ile geçiştirip kapatmayacağım. Onun yerine sizi Giresun yemekleri için hazırladığım detaylı gezi rehberine davet edeceğim. Giresun’un yöresel lezzetlerini ve bu lezzetleri nerede tadabileceğinizi anlattığım blog içeriğime aşağıdaki linkten göz atabilirsiniz.

Giresun Yemekleri – Giresun’da Ne Yenir, Nerede Yenir?

Giresun’da Nerede Kalınır?

Özellikle yaz aylarında kente turist ilgisinin artmasından dolayı Giresun’da konaklama alternatifi bol. Fiyatlarda makul seviyede. Özellikle şehir merkezinde her bütçeye hitap eden konaklama alternatifi bulmak mümkün.

Giresun’un ilçelerinde ve gezginlerin görmek için can attığı yaylalarında da konaklamak için işletmeler bulunuyor elbette. Ancak alternatifler şehir merkezindeki gibi bol değil. Yaz aylarında özellikle yayla otellerine olan yoğun talep nedeniyle fiyatların tavan yaptığına da değinmeden geçemeyeceğim.

Peki onca alternatif arasından nasıl seçim yapacağım derseniz, onun için de çok güzel bir çözümüm var. En iyi 10 Giresun otelleri listeme bir göz atın derim.

Giresun Otelleri – Giresun’da Nerede Kalınır? En İyi 10 Alternatif

Giresun’da Nerede Denize Girilir?

Giresun denize girilecek yerler

Her ne kadar Karadeniz’de deniz mevsimi bir Ege ya da Akdeniz’deki kadar uzun olmasa da buralara kadar gelen tatilciler, havanın güzel olduğu bir zaman aralığı yakalarlarsa Karadeniz’in sularının keyfini mutlaka çıkarmak istiyorlar.

Elbette Giresun gezisi de bunun için güzel bir fırsat. Eğer siz de yaz aylarında buraya gelecekseniz, Giresun’da gezilecek yerler yazımın sonuna bonus olarak eklediğim Giresun plajları listesinden tercihinizi yapıp Karadeniz’de denize girmenin keyfini çıkarabilirsiniz.

Uyarı: Karadeniz’de özellikle rüzgarlı havalarda denize girerken oldukça dikkatli olmanızı ve yapılan uyarılara kulak vermenizi tavsiye ederim.

Giresun’un Tarihi

Bir şehre seyahat etmeden önce o bölgenin geçmişi hakkında bilgi sahibi olmak isteyen gezginlere hitap eden bu bölümde Giresun’un tarihi hakkında kısa bilgiler vereceğim.

  • Giresun, çok zengin bir tarihi geçmişe sahip. Bölgede ilk yerleşimin izleri günümüzden 4000 yıl öncesine kadar uzanıyor.
  • Kaynaklarda kenti ilk olarak Sinop ve çevresinde yaşayanların buraya gelerek kurdukları belirtiliyor. 
  • Tarih boyunca birçok uygarlığa ev sahipliği yapan Giresun’un adı Yunanca Kerasus kelimesinden geliyor. Kiraz diyarı olarak dilimize çevirebileceğimiz Kerasus kelimesi, zamanla değişerek Giresun olarak kullanılmaya başlanmış.
  • 1937 yılında Bayramlu Çepni Türkmen Beyi Emir Süleyman Bey’in Giresun’u fethetmesiyle türkleşen kentte günümüzde de çepni nüfusu oldukça fazla.

Giresun’un tarihi hakkında daha detaylı bilgi almak isterseniz bu yazıyı inceleyebilirsiniz.

Giresun Festivalleri

Giresun gece hayatı ile pek meşhur olmasa da özellikle yaz aylarında yaylalarda yapılan festivallere denk gelirseniz eğlenceli dakikalar geçireceğiniz kesin. Seyahat planınızı yaptıktan sonra aşağıda sıraladığım Giresun festivalleri arasından size denk gelen olursa gitmeyi bir düşünün derim.

  • Kümbet Kültür Turizm ve Sanat Festivali / Kümbet Yaylası
  • Kuşdili Kültür Sanat ve Turizm Festivali / Çanakçı
  • Bedrama Kültür ve Sanat Festivali / Tirebolu
  • Çıkrıkkapı Yayla Şenliği / Çıkrıkkapı Yaylası
  • Giresun Aksu Festivali / Şebinkarahisar
  • Otçu Göçü Şenliği / Kuzugölü Yaylası
  • Kemençe ve Horon Festivali / Görele
  • Bal Festivali / Çamoluk

Daha fazla Giresun festivali, festivaller hakkında bilgiler ve festival tarihleri için bu kaynağı inceleyebilirsiniz.

Giresun’da Alışveriş

Giresun’a kadar gelmişken meşhur fındığından ve fındık ile yapılan ürünlerinden almadan dönmek olmaz. Bunun adresi de Giresun merkezde bulunan Fiskobirlik Satış Reyonu.

Ancak Giresun’da alışveriş konusu yalnızca fındık ve fındık ürünleri ile sınırlı değil. Aşağıya Giresun’dan alınabilecek diğer hediyelik eşyaların bir listesini bırakıyorum.

  • Tamzara Dokuması: Giresun’a bağlı Şebinkarahisar ilçesinde bulabileceğiniz Tamzara, çok hafif bir kumaşın özel makinelerde dokunmasıyla üretiliyor.
  • Çay: Karadeniz geziniz sırasında Rize’ye de uğrayacaksanız çay alma hakkınızı oraya saklayabilirsiniz. Ancak Giresun’dan öteye geçmeyecekseniz buralardan çay almayı ihmal etmeyin. %100 yerli ve özel hasat ibaresi taşıyan 42 No’lu Tirebolu Çayı tavsiye edilir.
  • Tereyağı, Peynir vb. Süt Ürünleri: Bol oksijenli Karadeniz yaylalarında beslenen ineklerin sütünden hazırlanan süt ürünlerinden almadan da dönmek olmaz elbette.
  • Karadut Pekmezi: Sizin de çocukken anneniz ağzınıza şifa olsun diye bir kaşık pekmez sokuşturdu ise bu tadı hatırlayacaksınız demektir. Kendi adıma çok hayranı olduğum söylenemez ancak bünyeye direnç kattığı kesin.
  • Pestil ve Köme: Fındıklı pestil veya köme de Giresun’da alınacaklar listesinde yer buluyor elbette. Bol bol depolayın, evde tatlı niyetine yersiniz.

Giresun’a Ne Zaman Gidilir?

Giresun'a ne zaman gidilir

Karadenizli olduğum için midir bilinmez, buraları gezmek bana dört mevsimde de güzel gelmiştir hep. Her ne kadar sonbahar ve kış ayları oldukça yağışlı geçse de Karadeniz’in yılın 365 günü ayrı bir güzelliği var. Hele bir de kendiniz o yayladan bu yaylaya atıyorsanız, değmeyin keyfinize.

Ancak bu herkes için aynı olacak diye bir şey yok. Öyle yağmur çamur sevmem ben, gezerken rahat rahat gezmek isterim derseniz eğer Giresun seyahatinizi Mayıs ayının başları ile Ağustos ayının sonları arasındaki zaman dilimine planlamanızı tavsiye ederim.

Tabi yılın en sıcak döneminde de Giresun’a gitseniz her an serin ve yağışlı hava ile karşılaşma ihtimaliniz olduğunu unutmadan valizinize bir iki hırka, yağmurluk falan atmayı da ihmal etmeyin.

Giresun’u Gezmek İçin Ne Kadar Zaman Lazım?

Giresun’u doya doya gezmek için 3, bilemediniz 4 gün fazlasıyla yeter. Daha kısıtlı zamanı olanlar ise iyi bir planla 2 gün içerisinde Giresun’da gezilecek en önemli yerlerin hepsini görebilirler.


Yukarıda Giresun gezisi hakkında bilgileri mümkün olduğunca detaylı bir şekilde anlatmaya çalıştım. Yazımı beğendiyseniz, aklınıza herhangi bir şey takıldıysa veya geri bildirim yapmak istiyorsanız lütfen aşağıdaki yorum kutusuna yazın ve bana gönderin.

Furkan Patan

Seyahat etmek, yeni yerler görmek, farklı kültürler ile etkileşimde bulunmak en büyük tutkum. Bu yüzden, havalimanlarını, otobüs terminallerini ve tren garlarını mesken edinmeyi seviyorum. Gördüğüm her yeni şehir ve kültür, benim için ufkumu açan yeni bir arkadaş demek.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu