Kastamonu Gezi Rehberi

Kastamonu adeta Karadeniz’in kucağında Akdeniz’i bulabileceğiniz bir cennet köşesi. Çünkü kentin hem ormanları hem denizi hem de yer yer görebileceğiniz mandalina ve limon ağaçları var. Şehir Kültürel zenginlikleri, doğal güzellikleri ve kenti hiç yalnız bırakmayan turistleri ile özellikle yaz aylarında cıvıl cıvıl bir atmosfere sahip. 

Tüm bu zenginliklere sahip olma sebebi Romalılar, Bizanslılar gibi birçok medeniyete ev sahipliği yapmış olması. Ayrıca deniz ve ormanın muhteşem uyumu bir yana ve kanyon vadi, koy gibi sayısız doğal güzelliğe de kollarını açmış.

Anlayacağınız yurtiçinde alternatif rotalardan biri. Kent kendine has mimarisini gözler önüne seren Kastamonu evleriyle de mimari güzelliklerini gözler önüne seriyor. Yani kış mevsiminde adeta gelinlik giymiş gibi beyazlara bürünen, yaz mevsiminde çiçeklerini açan bu şehri mutlaka gezmenizi tavsiye ederim. 

Bende Kastamonu gezisi öncesinde edinmeniz gereken bütün bilgileri bulabileceğiniz bir Kastamonu Gezi rehberi hazırladım. Hazırsanız başlamaya ne dersiniz?

Kastamonu’ya Gitmeden Bunları Not Edin

Kastamonu'ya gitmeden not edin

Ülke: Türkiye

Bölge: Karadeniz

Telefon Kodu: 366

Ortalama Sıcaklık: 9.8 C

Ortalama İnternet Hızı: 24.15 Mbps

Ortalama Yemek Fiyatı: 25 TL

Gecelik Ortalama Otel Fiyatı: 200 TL

Seyahat İçin Ayrılması Gereken Zaman: 3-4 gün

Seyahat İçin En Uygun Aylar: Mayıs, Haziran, Temmuz, Ağustos

Kastamonu Nerede?

Kastamonu haritası

Kastamonu’ya Nasıl Gidilir?

Kastamonuya ulaşım oldukça kolay. Çünkü hemen hemen her şehirden ulaşımınızı sağlayabileceğiniz alternatifler bulunuyor.

Havayolu: Kastamonu’ya  havayolu ile ulaşım oldukça kolay. Şehir merkezine yaklaşık 13 km mesafede bulunan Kastamonu Havalimanından neredeyse günün her saatinde birçok ilden uçuşlar düzenleniyor.

Karayolu: Kastamonu’ya otobüs ile ulaşım da oldukça yaygın. Neredeyse her ilden Kastamonu’ya seferler düzenleniyor.

Özel Araç: Navigasyonlarınız açıksa Kastamonu’ya özel araç ile ulaşımın oldukça kolay olduğunu söyleyebilirim.

Kastamonu’ya ulaşım hakkında daha detaylı bilgiler için aşağıdaki yazımı inceleyebilirsiniz.

Kastamonu Nerde, Kastamonu’ya Nasıl Gidilir?

 Kastamonu’da Gezilecek Yerler

Samsun'da gezilecek yerler

Kastamonu’da gezilecek yerler belki de beklenenin aksine epey uzun. Çünkü şehrin doğal güzellikleri, kanyonları, yürüyüş yolları ve mimari yapıları saymakla bitmeyecek gibi. Bende o yüzden gezilecek yerleri ince eleyip sık dokuyarak güzel bir liste haline getirmeye karar verdim.

Tabii bir yere gezi planı hazırlarken en önemli şeylerden biri o yerde ne kadar konaklayacağınız oluyor. Çünkü her yeri aynı özenle gezmek ve aynı vakti harcamak pek de mümkün olmuyor. Ancak size yaptığım listeden hem konumlara hem de en çok içinize sinen yerlere göre seçimlerinizi yapabileceğinizi düşünüyorum.

O yüzden ben buraya size iki seçenek bırakıyorum.

Birincisi benim Kastamonu’da gezilecek yerler arasında en çok beğendiklerimi sıraladığım favori destinasyonlar listem:

  • Valla Kanyonu
  • Horna Kanyonu
  • Ilıca Şelalesi
  • Çatak Kanyonu
  • Zümrüt Köy
  • Gideros Koyu
  • Loç Vadisi
  • Kastamonu Kalesi
  • Saat Kulesi

İkincisi ise Kastamonu’da gezilecek görülecek hemen hemen bütün yerleri detaylarıyla birlikte anlattığım blog yazım:

Kastamonu’da Gezlecek Yerler

Kastamonu’da Ne Yenir, Nerede Yenir?

Samsun'dan bunları yemeden dönmeyin

Kastamonu yemek kültürü de dahil olmak üzere her yönden oldukça zengin bir şehir. Bunun en önemli sebeplerinden biri de hemen hemen her medeniyete kucak açmış olması. Yani anlayacağınız her kültürden bir parça kendine alarak kendini geliştirmiş  bir kent. E hal böyle olunca Kastamonu mutfağı da bu durumdan payını almış. Hatta sadece sarımsağıyla bile mutfağı oldukça ünlü.

Tabii bunlar çok önemli ancak Kastamonu mutfağına ün katan en önemli şeylerden biri de doğanın sunduğu güzellikler. Bunların başını da otlar ve baharatlar çekiyor. Bunun dışında şehirde et yemekleri de oldukça ön planda. Hele bir de kuyu kebabı var ki lezzetine doyum olmuyor.

Sakın ha mutfağın bu kadarla sınırlı olduğunu sanmayın. Kastamonu’nun keşfedilmeye ve tadılmaya değer birçok lezzeti var. Peki onca alternatif arasından nasıl seçim yapacağım derseniz, onun için de çok güzel kapsamlı bir yemek rehberi ile kafanızdaki soru işaretlerini gidermeye çalıştım. Buyrun linkini bırakıyorum.

Kastamonu Yemekleri – Kastamonu’da Ne Yenir, Nerede Yenir?

Kastamonu’da Nerede Kalınır?

Her il ve ilçeye olduğu gibi güneşin gökyüzünden göz kırpmaya başlaması ve yaz aylarının gelmesiyle Kastamonu’ya da ilgi artmaya başlıyor. Durumlar böyle olunca da konaklama mekanları biraz fiyatları artıyor ancak emin olun birçok yere göre burada fiyatlar bir hayli uygun.

Kastamonu’da nerede kalınır sorusuna ise verilecek en güzel cevap bence tarihi konaklardan restore edilmiş bir otelde konaklamak. Çünkü emin olun şehrin kendine özgü atmosferine böyle çok daha kolay adapte olacak ve hissedeceksiniz.

Bende seçimlerinizi kolaylaştırmak ve en güzel oteli bulmanıza yardımcı olmak için en iyi 10 Kastamonu otelleri listemi yazdım.

Kastamonu Otelleri, Kastamonu’da Nerede Kalınır?

Kastamonu’da Nerede Denize Girilir?

Kastamonu'da denize girilecek

Karadeniz’de maalesef deniz mevsimi Ege ya da Akdeniz kadar sürmüyor. Ancak buraya yolu düşen tatilciler de havanın güzel olduğu zaman aralığını yakalamak istiyorlar. Sizde eğer deniz havalarını yakalayabilir ve Karadeniz’in hırçın sularının keyfini çıkarmak isteyebilirsiniz.

Tabiki Kastamonu gezisi de denize girmek için oldukça iyi bir fırsat. Eğer sizde deniz havalarını yakalayabilirsiniz diye Kastamonu’da gezilecek yerler yazımın sonuna bonus olarak eklediğim Kastamonu plajları kısmına bakmanızı tavsiye ederim.

Kastamonu’nun Tarihi

Bir şehrin anlamını ilk olarak tarihinde arayanların ilgisini çekeceğini düşündüğüm bu bölümde kısaca da olsa Kastamonu’nun tarihinden bahsetmek istiyorum.

  • Kentin bilinen ilk tarihi Hititlere kadar uzanıyor.
  • Şehrin içinde bulunan Kytoron, Aigialos Abonou-ionopolis, Pompeipolis antik kentleri de şehri tüm çığlaklığıyla gözler önüne seren yerler arasında.
  • Uzun yıllar boyunca Romalıların eline kalmış şehir Persler, Frigler ve Lidyalıların da hakimiyetinde girmiş.
  • Şehir Selçuklu, Osmanlı,Bizans gibi kökleri çok eskilere dayanan devletlerin hakimiyetine de girmiş.
  • Kurtuluş savaşında da rolü oldukça büyük olan kent Atatürk’ün şapka inkılabını yaptığı şehir olarak da ön plana çıkıyor.

Kastamonu Festivalleri

Karadeniz Bölgesi’nde bulunan birçok şehir eğlence merkezi olarak gece hayatından ziyade festivalleriyle ön plana çıkıyor. Bence bunun bir  sebebi de bölgede bulunan yaylaların şehri daha da renklendirmesinden kaynaklı. O yüzden seyahat planınızı yaparken aşağıya sıraladığım Kastamonu festivallerinden en az birine  denk getirmeye çalışmanızı tavsiye ederim.

  • 3. Küre Festivali
  • Cide Rıfat Ilgaz Sarı Yazma Kültür Ve Sanat  Festivali 
  • Antik Gidolu  Gümüş Balık Festivali
  • Türk Dünya Günleri
  • Şehir Şerife Bacı Kültür Festivali
  • Bal ve Ihlamur Festivali 

Kastamonu’da Alışveriş

Kastamonu şehir manzarası

Tarihi çok eskilere dayanan ve zengin bir kültür çeşitliliğine sahip olan Kastamonu’da alışveriş imkanları da oldukça fazla.

Sizde Kastamonu’dan hem hediyelik hem de kendinize hatıra kalsın diye bir şeyler almak istersiniz alabileceğiniz bazı şeyleri aşağıda sıralıyorum.

Taşköprü Sarımsağı: Taşköprü sarımsağını tadınca bşka sarımsakların tadını alamayacağınıza eminim. Oldukça büyük dişli olan sarımsağın tek dişi bile bir yemek için gayet yeterli oluyor.

Pastırma: Evet Pastırma denilince akla gelen ilk yer Kayseri biliyorum. Ancak emin olun Kastamonu’nun pastırması da Kayseri pastırmasıyla yarışacak lezzette. Peki en güzel pastırmayı nerede yerim derseniz de en doğru adres Tabakoğlu Pastırma.

Çekme Helva: Bol tereyağının lezzet verdiği Çekme helva hem Kastamonu da hem de kentin çevresindeki illerde oldukça ünlü. Görünüş olarak pişmaniyeye benzeyen bu lezzet aslında tat olarak oldukça farklı. Çekme helva denilince akla gelen ilk yer ise Yakupağa Külliyesi. Çünkü burada hem helvanın nasıl yapıldığını izleyebilir hem satın almadan önce tadına bakabilir hem de sevdiklerinize veya kendinize hediye olarak alabilirsiniz.

Siyez Bulguru: Siyez buğdayı .ok uzun yıllardır Kastamonu’da yetiştiriliyor. Bu farklı lezzeti deneyimlemey unutmayın derim.

Kastamonu’ya Ne Zaman Gidilir?

Karadenizli ve  yıllarımın çoğunu bu topraklarda geçirmiş biri olarak yaz aylarının buraları gezmek için en uygun zamanlar olduğunu bilsem de her mevsim ayrı güzelliğe kucak açtıklarını söylemeden de yapamıyorum. Anlayacağınız bu topraklarda her mevsim, her gün ayrı güzellikler barınıyor.

Tabii herkesin zevki istekleri farklı. O yüzden soğuğu karı sevmeyenler adına mayıs ayından itibaren eylül ayına kadar Kastamonu’yu ziyaret etmenizi öneririm. Fakat bu aylarda şehir biraz kalabalıklaşıyor. Biraz daha sakinlik isteyenler için ise ekim ayı uygun olacaktır.

Ancak belirtmeliyim ki yağmurun kente ne zaman yüzünü göstereceği hiç de belli olmuyor o yüzden yanınızda yağmurluğunuzu hangi ay olursa olsun yanınızdan ayırmayın.

Kastamonu’yu Gezmek İçin Ne Kadar Zaman Lazım

Kastamonu’ya kadar gelmişken kentin her yerine kısa da olsa uğramak isterim derseniz 4 günlük bir gezi yeterli olacaktır.  Ancak 2 bilemediniz 3 günde de görülmeye değer en önemli yerleri gezebilirsiniz. Tabii çevrede bulunan ilçeleri de hesaba atarsanız seyahatiniz biraz daha uzayabilir.


Kastamonu’ya Kadar Gelmişken


Amasra, Bartın

Kastamonu’ya kadar gelmişken şehre sadece 3 saatlik mesafede bulunan Amasra’yı da ziyaret etmeden dönmeyin derim. Amasra Bartın’a bağlı olan ve hemen kıyıda bulunan bir ilçe. 

Buraya kadar gelmişken yapılacak en güzel şey ne derseniz de lezzetli mi lezzetli Amasra salatasını yemenizi ve yanında da balığı eksik etmemenizi tavsiye ederim.  Tabii merak etmeyin sadece balık salata için şehre uğramanızı tavsiye etmiyorum. Amasra Gezilecek Yerler yazıma göz atarsanız ne demek istediğimi anlayacaksınız…

Güzelcehisar, Bartın

Güzelcehisar, burası hariç dünyada sadece ABD de bulunan  ve milyonlarca yıl öncesinden günümüze kadar canlılığını sürdüren Lav Kayaların sahip oldukça güzel bir yer. Doğal güzelliklerinin yanında insanı adeta akdenizde gibi hissettiren limon ve mandalina ağaçlarıyla da insanı adeta büyülüyor.

Safranbolu, Karabük

UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesine 5000 yıllık tarihiyle yazdırmış olan Safranbolu’da mutlaka görülmesi gereken yerlerden biri. Çünkü burada zaman adeta duruyor ve sizi tarihin kollarına bırakıyor. Şehir de arnavut kaldırımları üstünde gezip Safranbolu evlerinin güzelliğini incelerken insanı yavaş yavaş içine alıyor. Şehri daha da ayrıntılı öğrenmeniz için Safranbolu Gezilecek Yerler listemi buraya ekliyorum.


Yukarıda Kastamonu gezisi hakkında bilgileri mümkün olduğunca detaylı bir şekilde anlatmaya çalıştım. Yazımı beğendiyseniz, aklınıza herhangi bir şey takıldıysa veya geri bildirim yapmak istiyorsanız lütfen aşağıdaki yorum kutusuna yazın ve bana gönderin. 

Furkan Patan

Seyahat etmek, yeni yerler görmek, farklı kültürler ile etkileşimde bulunmak en büyük tutkum. Bu yüzden, havalimanlarını, otobüs terminallerini ve tren garlarını mesken edinmeyi seviyorum. Gördüğüm her yeni şehir ve kültür, benim için ufkumu açan yeni bir arkadaş demek.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu