Kastamonu’da Gezilecek Yerler

Kastamonu ve ilçeleri Batı Karadeniz‘in en özel seyahat destinasyonlarından. İç kesimlerinde yemyeşil ormanların ve kıyı ilçelerinde masmavi denizin bir görsel şölene imza attığı Kastamonu’da gezilecek yerler listesi doğa harikalarıyla dolup taşıyor.

Üstelik Kastamonu sadece yaz aylarında değil, kış aylarında da seyahat severlerin ilgisini çekiyor. Çünkü, kentin güneyinde bulunan Ilgaz Dağları’nda kayak turizmi tüm aktifliği ile faaliyet gösteriyor. Yani şehir kayak tutkunları için vazgeçilmez nitelikte.

Yıllar boyu farklı uygarlıklara ev sahipliği yapmış Kastamonu’da özellikle Osmanlı Dönemi’nin izlerini tüm çıplaklığıyla gözler önüne seren birçok kültürel miras da bulunuyor.

Sizin de anlayacağınız geziniz sırasında sizleri uzun bir Kastamonu’da gezilecek yerler listesi bekliyor. Ben de bu yazımda bu konuya bir el attım ve Kastamonu ve çevresinde gezilecek, görülecek yerleri anlattım. Şehir merkezinden ilçelere, köylerden  yaylalara, Kastamonu’da gezilecek turistik yerlerin hepsini bu yazıda bulabileceksiniz. Haydi başlayalım!

Kastamonu’da Gezilecek Yerler Haritası

Aşağıda Kastamonu’da gezilecek yerler haritasının ekran görüntüsünü paylaştım. Ayrıca resmin altındaki linke tıklayarak haritayı Google Maps’te de açabilirsiniz.

Kastamonu'da gezilecek yerler haritası
Google Haritalar’da Açmak İçin Tıklayın!

Kastamonu’da Gezilecek Yerler Listesi


Valla Kanyonu

Valla Kanyonu

Kastamonu’da gezilecek yerler denilince akla gelen ilk yerlerden biri olan Valla Kanyonu, Pınarbaşı ilçesinde bulunuyor. Aslında Kanlıçay ve Devrekani Çayı adında doğa harikası iki çayın birleşme noktasında bulunan kanyon upuzun bir yapıya sahip ve geçilmesi bir hayli zor. Kanyon o kadar uzun ki ülkemizin en uzun kanyonu olarak da  listenin başını çekiyor.

Vahşi hayatın canlılığını koruduğu kanyonun içinde akbabalar, doğanlar, atmacalar ve yabani hayvanlar hayatını sürdürmeye devam ediyor. Ayrıca kanyonu geçmek için çeşitli zorlu parkurlardan geçmek gerektiğini de belirtmeliyim. Ayrıca Valla Kanyonu’nu geçmek için özel izin almanız ve profesyonel ekiplerle geçiş yapmanız gerekiyor.

Horma Kanyonu

Horma Kanyonu

Valla Kanyonu gibi Horma Kanyonu da Kastamonu’nun Pınarbaşı ilçesinde bulunuyor. Kanyon içinde saymakla bitmeyecek kadar doğal güzellikleri barındırıyor. Bu harikalar diyarı gibi kanyonun içinde sevdiklerinizle uzun ve huzurlu yürüyüşlere çıkmanız için ahşap bir yürüyüş parkuru da bulunuyor.

Hatta bu parkurda yürürken Kastamonu’nun en sevilen yerlerinden biri olan Ilıca Şelalesine de ulaşabiliyorsunuz.


Blog’da Kastamonu gezisi yapmaya karar verenlere yardımcı olacağını düşündüğüm bir çok içerik bulunuyor. Aşağıdaki linklerden diğer yazılarıma da göz atmayı ihmal etmeyin!


Kastamonu Otelleri – Kastamonu’da Nerede Kalınır? En İyi 10 Alternatif

Kastamonu Yemekleri – Kastamonu’da Ne Yenir, Nerede Yenir?

Kastamonu Nerede, Kastamonu’ya Nasıl Gidilir?

Kastamonu Gezi Rehberi



Ilıca Şelalesi

Ilıca Şelalesi

Kastamonu’nun Pınarbaşı ilçesi çeşit çeşit doğal güzelliği içinde barındırıyor. İşte Ilıca Şelalesi’de bunlardan sadece biri. Ilıca Şelalesi emin olun bir şelaleden çok daha fazlası çünkü burada neredeyse her baktığınız noktada farklı güzelliğe şahit oluyorsunuz. 

Halk dilindeki adıyla Dev Kazanı olan Ilıca Şelalesi, tüm bu doğal güzelliklerinin yanında kendinizi serin sulara atıp yüzmeniz için de bir sürü alan sunuyot. Ayrıca bu güzellikler içinde  Pınaroba Tesisleri’nde bulunan bungalov evlerde konaklayıp buranın keyfini gece gündüz sürebilirsiniz.

Çatak Kanyonu

Çatak Kanyonu

Kastamonu’da gezilecek yerler listemin kanyonlar açısından çok zengin olduğunu fark etmişsinizdir. Çatak Kanyonu da seyir terası ile kesinlikle görülmesi gereken destinasyonlardan biri. Cam terastan elinize dürbününüalıp hem vahşi hayvanları keşfedebilir hem de el değmemiş doğal güzelliklere şahit olabilirsiniz.

Ayrıca belirtmeliyim ki Çatak Kanyonu’nun dünyanın dördüncü büyük kanyonu olduğu da söyleniyor. Ve kanyonda hem keyifli sohbetler eşliğinde yürüyüş yapabileceğiniz hem de etrafınızı hayran hayran izleyerek yürüyüş yapabileceğiniz ahşap bir yürüyüş parkuru bulunuyor.

Zümrüt Köy

Zümrüt Köy, klasik Karadeniz evlerini tüm çıplaklığıyla görmek isteyenler için bulunmaz hint kumaşı gibi. Zaten köy bakirliğini korumayı sonuna kadar başarmış. Anlayacağınız ormanın içinde oldukça sakin bir köy burası.

E hal böyle olunca yapılacak pek bir şey de olmuyor ancak vaktiniz varsa buranın hem kendi renkli hem insanı renkli havasıyla tanışmanızı hem de mimarisini incelemenizi tavsiye ederim.

Gideros Koyu

Gideros Koyu

Gideros Koyu, Kastamonu’nun eşsiz ve kilometreleri birbirine katacak uzunluktaki sahili ile ön plana çıkan Cide ilçesinde bulunuyor. Adeta ege koyundan fırlamış gibi hissettiren bu koy bence Karadeniz’in kesinlikle görülmesi gereken koylarından biri. Yeşilin ve mavinin muhteşem uyumuyla birleştiği bu koyda konaklamak için çevrede bulunan otelleri de tercih edebilirsiniz.

Loç Vadisi

Loç Vadisi

Valla Kanyonu’nun hemen çıkışında bulunan Loç Vadisi, küre Dağları’nın hiç bozulmamış doğal güzelliklerinden biri. Hatta aynı zamanda burada hala daha yaşamlarını sürdüren 5 tane köy var. 

Bu köyün içinde bulunan halk da doğal güzelliklerin farkında olduğu için özenle ve sevgiyle orkidelerini ağaçlarını yetiştirip vadiyi daha da güzelleştiriyor. Hatta Loç Vadisi içinde bulunan bitki türlerinin çoğunun dünya üzerinde başka hiçbir yerde olmadığı da söyleniyor.

Benden size ufacık bir tavsiye Kastamonu gezinizde hiçbir yere gidemeseniz bile buraya mutlaka gidin ve fotoğraf karelerinin içine de bol bol anılarınızı sığdırmayı unutmayın…Ayrıca burada rafting, kanyoning ve trekking de yapabilirsiniz.

Kastamonu Kalesi

Kastamonu'da gezilecek yerler

Kastamonu Kalesi şehri tepeden seyre dalmak isteyenler için kesinlikle görülmesi gereken yerlerden biri.

Bu muhteşem kale Komnenoslar tarafından inşa edilmiş. Günümüze kadar çokça tahrip olmuş ancak mimarisi bozulmamaya çalışılarak sıklıkla restore edilmiş.

Osmanlı- Türk mimarisinin canlı örneği olan Kastamonu Kalesi’nin içinde sarnıç, kaçış tünelleri, zindan gibi birçok alan bulunuyor. Hatta Bayraklı Sultan adında bir türbe de bulunuyor.

Saat Kulesi

Kastamonu Saat Kulesi

Kastamonu Hükümet Konağı’nın hemen arkasında bulunan Kastamonu Saat Kulesi, 1885 yılında şehre getirilmiş. Kulenin şehre getirilme hikayesi ise oldukça dikkat çekici. Çünkü aslında İstanbul Sarayburnunda bulunan bu saat zamansız olarak çalan bir saatmiş .Ve bir gün padişahın hamile olan cariyelerinden biri habersiz çalan bu saat yüzünden korkup çocuğunu düşürmüş. Bu olaydan sonra da saat adeta Kastamonu’ya sürgün edilmiş.

Kule hala aktif durumda ve yüksekliği yaklaşık 12 metreyi buluyor.

Nasrullah Cami

Nurullah Camii 2. Beyazıd döneminden kalma oldukça heybetli bir yapı. 1500’lü yıllarda Nurullah Kadı tarafından yaptırılmış olan 9 kubbeli camii kentin en büyük camisi olma özelliğine sahip. Hat ve süslemeleri ile insanı adeta kendine hayran bırakan camide Mehmet Akif Ersoy’da  vaaz vermiş. Vaaz verme sebebi ise milli mücadele yıllarında halka güven ve cesaret vermekmiş.

Ayrıca camide bulunan şadırvan ile ilgili ufak bir rivayet var. Şöyle ki şadırvandan bir kere su içerseniz Kastamonu’ya 7 kez yolunuzun düşeceğine ya da Kastamonu’ya temelli yerleşeceğinize inanılıyor.

Yakupağa Külliyesi

Yakupağa Külliyesi şehir merkezine oldukkça yakın bir konumda bulunuyor. Batı yakasında bulunan ve şehir manzarasına hakim olan külliye bir tepe üzerine konumlandırılmış. Külliye içinde bulunan camii, sıbyen mehtebi ve aşevleri ile şehrin önem arz eden yerlerinden biri.

Dış ve iç mimarisi ile de oldukça dikkat çeken yapının kapılarına kadar çok ince işçilik kullanıldığını söyleyebilirim.

Kurşunlu Han

Kurşunlu Han Kastamonu

Kurşunlu Han, Kastamonu’nun tam merkezinde  bulunuyor. Tarihi çok eskilere dayanan bu han, şehrin gece hayatının adeta temsilcisi. Ayrıca bu tarihi yapının fasıl geceleri de oldukça ünlü.

Han yıllar boyunca ticaret merkezi olarak da  kendini geliştirmiş. Hatta yapının bir kısmı ahır olarak da kullanılıyor.

Kastamonu Arkeoloji Müzesi

Kastamonu Arkeoloji müzesi, Cumhuriyet Mahallesi’nde konumlanmış. 1917 yılında inşa edilmiş bu bina Mimar Kemalettin Bey tarafından yapılmış. Tarihi çok eskilere dayanan yapı günümüze kadar çeşitli amaçlarla kullanılmış ancak 1952 yılından itibaren müze olarak kullanılıyor.

Müzede tarihin izlerini gözler önüne seren birçok eser sergileniyor. Sadece bizim kültürümüzden değil, Roma ve Bizansa ait de birçok eser müzede yerini almış durumda.

Tarihi Kastomonu Konakları

Kastamonu konakları

Kastamonu’da sivil mimari örneklerinin oldukça fazla olduğunu söyleyebilirim. Bu sayede de şehrin kendine özgü özellikleriyle birlikte tarihi çok eskilere dayanan konaklar inşa edilmiş. Tarigi Kastamonu konaklarının bazı öne çıkan özellikleri de bulunuyor. Örneğin komşunun güneşini engellemeden coğrafi yapının en uygun şekilde kullanılması gibi…

Ayrıca konakların çoğunda zemin kat yaşam alanına giriş olarak kullanılıyor. Ailenin birlikte zaman geçirdiği alanlar da birinci kat da bulunuyor. Üçüncü katta ise gelen misafirleri en güzel şekilde ağırlamak için ayrılmış alan bulunuyor.

Münire Sultan Medresesi

Münire Sultan Medresesi’nde bence yapabileceğiniz en güzel şey sıcak kahvenizi avlunun ortasında yudumlamak. Sonrasında yavaş yavaş hediyelik eşya satan dükkanlara göz gezdirmek. Ayrıca tirit gibi yöresel yemekleri tatmadan da buradan ayrılmamanızı tavsiye ederim.

Mahmutbey Cami

Kastamonu’nun Kasaba Köyü’nde bulunan Mahmut Bey Camii, Kastamonu gezilecek yerler listemdeki mutlaka görülmesi gereken ahşap  camilerden. Ayrıca belirtmeliyim ki camii UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde de yerini almış durumda.

Caminin heybetli yapısının yanında en dikkat çeken özelliklerinden biri ahşap çatısı. Ayrıca hiç metal çizi ve metal konstrüksiyon malzeme kullanılmadan inşa edilmiş olan Mahmut Bey Camii ülkemizde bu şekilde inşa edilmiş nadir örneklerden biri.

Taşköprü

Kastamonu evlerini merak ediyorsanız Taşköprü bunun için en uygun yerlerden biri. Pompeiopolis Antik Kenti de Taşköprü’nün sınırlarında bulunuyor. 

İnebolu

İnebolu

İnebolu özellikle tarihi doygunluğu ile ön plana çıkıyor. Şehir sadece Atatürk’ün Şapka ve Kıyafet Devrimi’nin yaptığı yer olması ile bile kesinlikle görülmesi gereken yerler arasında. Zaten İstiklal savaşında madalya alan tek ilçe olmasıyla da kendini belli ediyor. 

Kentin bir diğer özelliği ise neredeyse her sokağında bulunan ve aşı boyası ile bordaya bürünmüş tarihi evleri. 

Şehriban Kanyonu

Kastamonu’nun Şenbahar ilçesinde bulunan Şehriban Kanyonu insanı kendine hayran bırakan bir doğa harikası. Dik yamaçları ile insanın hem gözünü korkutan hem de adeta büyüleyen kanyon pek de keşfedilmemiş nadir güzelliklerden biri.

Dipsiz Göl Tabiat Parkı

Eğer bir tatilden beklentiniz doğa sesleri eşliğinde bir gün geçirmek, sessizliğin sakinliğin verdiği huzura sığınmaksa Dipsiz Göl Tabiat Parkı tam da size göre. Kastamonu’nun Tosya ilçesinde bulunan bu eşsiz  doğal güzellikler eşliğinde gününüzü ya da günlerinizi geçirmenizi şiddetle tavsiye ederim.

Ilgaz Dağı Milli Parkı

Ilgaz Dağları

Volkanik kayaçları ve şistleri ile doğanın kalbinin attığı bir yer olan Ilgaz Dağı, kayaçların da muhteşem uyumuyla oluşmuş bir doğal güzellik. Dağın içerisinde çeşit çeşit vadiler, doruklar, sırtlar bulunuyor. Ayrıca dağın zirvesinde bulunan çeşit çeşit ağaçlar yeşillikleri ile göz dolduruyor.

Dağ vahşi yaşam açısından da oldukça gelişmiş. Yaban domuzu, kurt, tilki gibi birçok hayvan yaşamını burada sürdürmeye devam ediyor.  Bunun yanında Ankara’ya da oldukça yakın bir konumda bulunan kayak sporu merkezi ile Ilgaz Dağı Milli Park sınırları içerisinde bulunuyor.

Park içerisinde kamp yapmayı sevenler için alanlar da bulunuyor. Kamp hayatı yaşarken park içinde bulunan yürüyüş parkurunda uzun yürüyüşlere de çıkabilirsiniz Park alanında sportif olta balıkçılığı yapabileceğiniz bir dere de bulunuyor.

Ilgarini Mağarası

Kastamonu’nun Pınarbaşı ilçesinde bulunan Ilgarin Mağarası dünyanın dördüncü büyük mağarası olmasıyla dikkat çekiyor. 850 metre uzunluğundaki bu görkemli mağaranın içinde oluşmuş dikit ve sarkıtlar kesinlikle görülesi.  Roma ve Bizans dönemlerinden de izler taşıyan mağarada bu dönemlerden kalma şapel ve mezar kalıntıları bulunuyor.

Mağaranın girişinde bir köy yıkıntısı bulunuyor. Biraz ilerisinde ise bir su sarnıcı karşılıyor. Burada bulunan avizeler ve sarkıtlar yüzünden buraya Avizeli Salon adı verildiği söyleniyor.

Mağaranın diğer bir tarafından ilerlemeye başladığınızda ise yaklaşık -250 metre derinliğe iniyorsunuz. Ve burada da tarihi M.Ö 2000’li yıllara dayanan ve insan yaşamının izlerini taşıyan yapılar bulunuyor.

Ayrıca Ilgarini Mağarası Orman Bakanlığı ile Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı ve FAO tarafından örnek proje alanı çerçevesinde seçilmiş.

Liva Paşa Konağı Etnografya Müzesi

Liva Paşa Konağı, Mir Lava Sadık Paşa tarafından inşa  edilmiş bir bina. Ahşabın muhteşem ihtişamıyla  klasik bir Kastamonu Konağı olan yapı 1997 yılında Kastamonu Etnografya Müzesi olarak hizmete açılmış.

Şehir merkezine oldukça yakın konumda olan müze ulaşım açısından da gayet elverişli bir yerde. Toplamda 3 kata sahip olan müzenin girişinde çeşit çeşit fotoğraflar yer alan müzenin ilk katında da tarihi eserlerin, ahşap işçiliğinin ve el sanatlarının en nadide örnekleri bulunuyor. En üst katta ise Kastamonu’ya ait ev yaşamını hissettiren ve yaşam alanını tüm çıplaklığıla ortaya seren bir atmosfer yaratılmış.

Pompeipolis Antik Kenti

Paflagonya’ya adındaki bi Roma şehrinin başkenti olma özelliğine sahip olan Pompeipolis Antik Kenti, Kastamonu ilimizin Taşköprü ilçesinde bulunuyor. 2006 senesinde arkeoloji çalışmasıyla yapılan kazılar sonucunda ortaya çıkmış olan kent, çıkarılan eserler, mozaikler ve mimari yönden oldukça zengin parçalarla tarihin kapılarını aralayan bir yer.

Kasaba Köyü

Kastamonu köyleriyle oldukça ilgi çekiyor. Kasaba Köyü de bunlardan biri. Tatlı mı tatlı bir yer olan bu köy Çobanoğlu Beyliği’nin ilk yerleşim yerlerinden biri. Köyün tarihin izlerini derinden taşıyan bir yanı var. O da dünyada ilk ve tek eser olan Mahmut Bey Cami. Caminin ününden yukarıda da bahsetmiştim ama kısaca ağaç işçiliğinin en nadide örneği olduğunu söyleyebilirim. Ayrıca çok eski zamanlardan kalan ve insanı geçmişe götüren hamamı da görmenizi şiddetle tavsiye ederim.

Muratbaşı Köyü

Kastamonu şehir merkezine 114 kilometre uzaklıkta bulunan Muratbaşı Köyü’nün bu listede bulunmasının sebebi Valla Kanyonu. Kastamonu’da gezilecek yerler arasında önemli bir yere sahip olan Valla Kanyonu seyir terasına oldukça yakın bir konumda bulunan köy, meydanında bulunan kahvaltıcılarıyla ziyaretçilerini ağırlıyor.

Abana

Kastamonun en güzel ilçelerinden biri olan Abana,kocaman çarşısı ile gelenlerin ilgi odağı oluyor. Karadeniz’in yeşilliğe bürünmüş ilçelerinden biri. Burası emin olun yeşilin her tonunu gözler önüne seren cıvıl cıvıl bir yer. Zaten yaz mevsiminde artan nüfusuyla da kendini belli ediyor.

Ayrıca bölgede eğlencenin özellikle yaz aylarında arttığını söyleyebilirim. Burada canlı müzik yapan yerler ve konserler çokça ilgi görüyor. Bunun dışında “Abana Kültür-Sanat ve Deniz Şenlikleri” de düzenleniyor.

Karadeniz’in sahil kesiminde bulunan ve rengarenk manzaralara ev sahipliği yapan Abana da kamp yapmak hatta trekking yapmak da ayrı bir zevkli. Ayrıca yazın sıcak havalarında kendini denizin kollarına atmak isteyenler için de bir sürü plaj seçeneği bulunuyor.

Bonus: Kastomonu’da Denize Girilecek Yerler

Kastamonu Karadeniz Bölgesi’nde bulunuyor. Dolayısıyla da genellikle yağışlı bir iklime sahip. Buna   rağmen deniz kültürü açısından oldukça gelişmiş bir şehir. Ben de havaların ısındığı yaz aylarında denize girilebilecek havalara denk gelen şanslı kişiler için Kastamonu’da denize girilecek yerler listesi hazırlamaya karar verdim. Dilerseniz aşağıya sırayla yazdığım listeyi inceleyebilirsiniz.

  • Gideros Koyu
  • Cide
  • Doğanyurt
  • İnebolu
  • Bozkurt
  • Abana
  • Çatalzeytin

Yukarıda Kastamonu’da gezilecek yerler sorusunun cevabını mümkün olduğunca detaylı bir şekilde anlatmaya çalıştım. Yazımı beğendiyseniz, aklınıza herhangi bir şey takıldıysa veya geri bildirim yapmak istiyorsanız lütfen aşağıdaki yorum kutusuna yazın ve bana gönderin.

Furkan Patan

Seyahat etmek, yeni yerler görmek, farklı kültürler ile etkileşimde bulunmak en büyük tutkum. Bu yüzden, havalimanlarını, otobüs terminallerini ve tren garlarını mesken edinmeyi seviyorum. Gördüğüm her yeni şehir ve kültür, benim için ufkumu açan yeni bir arkadaş demek.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu