Macahel’e Nasıl Gidilir? – Macahel Nerede, Ulaşım Alternatifleri Neler?

Macahel, Karadeniz’in en doğusunda, Gürcistan sınırında, Artvin’e bağlı 6 köyün oluşturduğu saklı bir cennet. 2006 yılında Unesco tarafından “Dünya Biyosfer Rezerv Alanı” seçilmesi ile birlikte adını duyurmaya başlayan Macahel, son dönemlerde gezginlerin en çok ilgi gösterdiği seyahat destinasyonlarından.

Fakat Macahel’i gidip görmek öyle çok kolay değil. Yılın en az 4 ayı yollar karla kaplı olduğu için ulaşım hiç sağlanamıyor. Diğer zamanlarda da durum bundan pek farklı değil. Bölgenin doğal yapısının bozulmaması için yollar yapılmıyor. Altı yüksek araç veya 4×4 olmadan Macahel’i gezmek zor.


Sağlam bir Macahel gezisi planı yapmanızı sağlayacak şu yazıma da göz atmayı unutmayın!

Macahel Gezi Rehberi


İyi ki de öyle aslına bakarsanız. Bu sayede insan tahribatından korunuyor bu eşsiz güzellikteki doğal yaşam alanı. Tabi özellikle kış aylarında yöre halkı için belli başlı zorlukları oluyor bu durumun. Ancak, onu da son yıllarda Gürcistan ile yapılan özel anlaşma sayesinde bir nebze olsun aşmayı başarmışlar.

Neyse efendim, girişi daha fazla uzatmayayım. Bu konuların hepsini ve daha fazlasını “Macahel Nerede, Macahel’e Nasıl Gidilir” sorularının cevabını detaylarıyla verdiğim yazımın içerisinde bulabileceksiniz zaten. Buyrun başlayalım.

İçerik:

Macahel Nerede?

Macahel nerede

Macahel, Artvin’in Borçka ilçesine bağlı olan bir yerleşim yeri. Türkiye’nin en kuzeydoğusunda yer alan bu bölge, Gürcistan ile de sınır komşusu. Macahel, Artvin şehir merkezine 80, Borçka ilçe merkezine ise 46 kilometre uzaklıkta yer alıyor.

Macahel aslında 12 tanesi Gürcistan, 6 tanesi ise ülkemiz sınırları içerisinde yer alan toplam 18 köyün oluşturduğu bir vadi. Ülkemiz sınırları içerisinde kalan köylerin isimleri ise Camili (Merkez), Efeler, Kayalar, Uğur, Düzenli ve Maral.

Macahel haritası

Macahel’e Nasıl Gidilir?

Macahel’e ulaşımın zorluğundan yukarıda bahsettim. Fakat elbette her şeyin bir çözümü var. Özellikle son yıllarda bölge turizminin hareketlenmesi alternatifleri de arttırmaya başlamış. Aşağıda özel araç, otobüs ve uçak ile Macahel’e ulaşım nasıl sağlanır detaylarıyla anlattım. İlk durak Hopa’ya uçak ile ulaşım.

Macahel Yol Tarifi

Yazının başında da belirttiğim gibi, Macahel’e ulaşım kolay değil. Zaten yılın en az 4 ayı yollar karla kaplı. Bırakın sizin oraya gitmenizi, yöre halkı da hiçbir yere kıpırdayamıyor. Hastalık, doğum gibi acil bir durum olduğunda, Gürcistan ile yapılan özel anlaşma sayesinde Gürcü tarafına geçiş yapabiliyorlar. 

Anlayacağınız Kışın Macahel’e gezmek için gitmek mümkün değil. Zaten bölgeye yapılan turistik seyahatler genellikle yaz aylarında gerçekleşiyor. En yoğun olarak da Temmuz ve Ağustos aylarında.

Bu dönemlerde de araç seçiminize dikkat etmeniz gerekiyor. Altınızda yüksek bir araba veya 4×4 arazi aracı olması önemli. Çünkü yolların neredeyse tamamı toprak ve oldukça bozuk. Üstelik sadece Macahel’e giden yol değil, Artvin ve çevresindeki neredeyse bütün yollar bu şekilde.

Macahel yolu ile ilgili bütün uyarıları yaptığıma göre artık nasıl gideceğinizi tarif etmeye başlayabilirim. İlk hedefiniz Borçka. Artvin şehir merkezini görmek istemiyorsanız o tarafa devam etmenize gerek yok.

Borçka’dan sonra yol güzergahı şu şekilde: Aralık-Atanoğlu-Düzenli-Camili

Macahel’e Uçak ile Nasıl Gidilir?

Macahel köy evleri

Macahel Vadisi’ne en yakın havaalanı Gürcistan’ın Batum şehrinde yer alıyor. Ancak THY’nın özel anlaşması sayesinde, Batum’a uçup, Artvin Hopa’ya THY’nin sağladığı ücretsiz otobüs geçebiliyorsunuz. Üstelik pasaportunuzun olmasına da gerek yok. Tek şart yeni kimlik kartınızın olması.

Bir diğer alternatif Trabzon’a uçmak. Birçok havayolu firmasının Trabzon’a her gün tarifeli seferleri bulunuyor. Daha uzun bir Doğu Karadeniz gezisi planlamak istiyorsanız, Samsun veya Ordu havaalanlarını da tercih edebilirsiniz.

Uçak ile ulaşımı sağladıktan sonra yapmanız gereken ilk şey özel araç veya otobüs ile Borçka ilçe merkezine gitmek.

Macahel’e Özel Araç ile Nasıl Gidilir?

Macahel gezinizi kendi arabanızla veya kiraladığınız araç ile yapmayı düşünüyorsanız, altınızda bölge şartlarına uygun bir arabanın olması oldukça önemli. Bu uyarıyı sık sık yapıyorum, çünkü seyahatiniz sırasında hoş olmayan bir sürprizle karşılaşmak istemezsiniz.

Navigasyonu kurup Borçka ilçe merkezine geldikten sonra Macahel Vadisi’ne çıkan yola gitmek için tabelaları takip etmeniz yeterli. Yol durumuna göre farklılık gösterse de yolculuk yaklaşık olarak 1 saat 30 dakika kadar sürüyor.

Macahel manzarası

Bu arada arabayı kullanırken dikkat etmeniz gereken birkaç nokta var. Onları da hemen paylaşayım.

  • Bu bölge bol yağış aldığı için heyelan sıkça yaşanıyor, bunu aklınızdan çıkarmayın ve temkinli olun.
  • Yollar çok virajlı, yavaş ilerleyin. Herhangi bir virajı döndükten sonra karşınıza pat diye bir kaya çıkabilir.
  • Yol kenarlarına çok yaklaşmayın. Aracın ağırlığı toprak kaymasına neden olabilir.

Macahel’e Otobüs ile Nasıl Gidilir?

Ben bu risklerin hiçbirine giremem en iyisi otobüs ile gideyim Macahel’e derseniz iki alternatifiniz var. Birincisi, kendi işinizi kendiniz görmeniz. İkincisi ise düzenlenen Karadeniz turlarına katılmanız.

Tur işi bana göre değil derseniz, Macahel’e toplu taşıma ile ulaşım için ilk durak Hopa merkezde bulunan otobüs terminali. Hopa Otogar’dan Borçka’ya düzenli olarak dolmuş seferleri bulunuyor. Borçka ilçe merkezinden de Macahel’in merkezi olan Camili Köyü’ne yapılan dolmuş seferlerini bulabilirsiniz.

DestinasyonMesafe (KM) / Zaman
Artvin – Macahel80 km / 1 s 51 dk
Rize – Macahel162 km / 2 s 45 dk
Trabzon – Macahel241 km / 3 s 47 dk
Ordu – Macahel416 km / 6 s 12 dk
Samsun – Macahel564 km / 8 s 14 dk

Yukarıda Macahel’e nasıl gidilir sorusunun cevabını mümkün olduğunca detaylı bir şekilde anlatmaya çalıştım. Yazımı beğendiyseniz, aklınıza herhangi bir şey takıldıysa veya geri bildirim yapmak istiyorsanız lütfen aşağıdaki yorum kutusuna yazın ve bana gönderin. 

Furkan Patan

Seyahat etmek, yeni yerler görmek, farklı kültürler ile etkileşimde bulunmak en büyük tutkum. Bu yüzden, havalimanlarını, otobüs terminallerini ve tren garlarını mesken edinmeyi seviyorum. Gördüğüm her yeni şehir ve kültür, benim için ufkumu açan yeni bir arkadaş demek.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu