Pasaport Çıkarma – Pasaport Nasıl Alınır? – Pasaport Alma İşlemleri & Gerekli Evraklar & Pasaport Ücretleri – Adım Adım Rehber

Pasaport nasıl çıkarılır? İlk defa yurt dışına çıkacak olan veya yurt dışına seyahat etme hayallerini gerçeğe dönüştürmek adına bir adım atmak isteyenlerin aklına takılan ilk soru bu. Merak etmeyin, aşağıda pasaport çıkarma işlemlerinin aslında hiç de o kadar gözünüzde büyütecek bir şey olmadığını size kanıtlayacak adım adım pasaport çıkarma rehberi hazırladım.

Yazının içerisinde öncelikle;

Sorularına cevap verdim. Sonrasında;

Sorularına açıklık getirdim. Son olarak da en önemli konuya, yani pasaport nasıl alınır sorusuna şu başlıklar altında cevap vererek adım adım pasaport çıkarma işlemlerini anlattım;

Bonus olarak da şu konuları ekledim;

Gördüğünüz gibi biraz uzun bir yazı oldu. O yüzden şimdi elinizdeki işleri bir kenara bırakın, çayınızı, kahvenizi alın ve pasaport alma rehberini okumaya başlayın.

ÖNEMLİ UYARI: 2 Nisan 2018 tarihi itibariyle pasaport çıkarma işlermlerinin Emniyet Müdürlüğü’nden alınıp Nüfus Müdürlüğü’ne verilmesi süreci tamamlandı. İnternet üzerinden pasaport randevu işlemleri Nüfus Müdürlüğü’nün “randevu.nvi.gov.tr” sitesinden yapılıyor.


Pasaport Nedir?


pasaport nedir

Pasaport nasıl alınır konusunda geçmeden önce, pasaport nedir, yurt dışına çıkmak için neden pasaport çıkarma zorunluluğu var ona biraz değinmek istiyorum.

Pasaport, kendi ülkeniz dışında başka bir ülkeye yapacağınız seyahatlerde yanınızda bulundurmanız gereken bir belge. Yani pasaport bir nevi uluslararası geçerliliği olan nüfus cüzdanı. Bu şu anlama geliyor:

Yarın öbür gün farklı bir ülkeye gitmek isterseniz arka cebinizde pasaportunuz yoksa hayalleriniz suya düşecek. Vize ile gidilen ülkeler veya vizesiz ülkeler farketmez, mutlaka pasaport çıkarmalı, pasaportunuzu yanınızda bulundurmalısınız.

Yani anlayacağınız; yurtdışına çıkmak istiyorsanız ve pasaportunuz yoksa, en yakın internet tarayıcısında yeni bir sekme açıp pasaport başvurusu için randevu almak ve pasaport işlemlerini tamamladıktan sonra, gıcır gıcır bir pasaporta sahip olmak kaçınılmaz bir durum.

Peki yok mu pasaportsuz, sadece kimlikle gidebildiğimiz ülkeler? Aslına bakarsanız var. Ancak sayıları bir elin parmağını geçmeyecek kadar az ne yazık ki. 2021 yılı itibariyle pasaportsuz, yeni kimlik kartlarını kullanarak gidebildiğimiz ülkeler;

Rusya ile de bu konuda çalışmalar yapılıyor. Ancak bu kadar az ülkeye seyahat edebilme özgürlüğü bir gezgin için oldukça yetersiz. O zaman ne yapıyoruz? Pasaport alıyoruz.


Neden Pasaport Almalıyım?


Bir dünya vatandaşı olmak ve yepyeni destinasyonlar keşfedebilmek için pasaport almalısınız! Daha fazla sebep mi istiyorsunuz, dünya vatandaşı olmak sizin pasaport çıkarma işlemini tamamlamanız için yeterince ikna edici değil mi?

O zaman konuyu biraz daha eşeleyeyim:

“Yurt dışında tatil yapmak Türkiye’den daha ucuza geliyor” konuşmalarının daimi katılımcılarından mısınız? O zaman pasaport almalısınız.

Hafta sonu Yunanistan’a, Sırbistan’a, Makedonya’ya mı kaçmak istiyorsunuz? O zaman ğasaport almalısınız. 

Farklı kültürlerle mi tanışmak istiyorsunuz? O zaman pasaport almalısınız.

Bunca sebepten sonra hala pasaport başvurusu için randevu almaya şuraya girmediyseniz o da sizin ayıbınız artık. (Yazar burada gaz pompalamaya devam ediyor).


Pasaport Türleri Nelerdir?


pasaport turleri

1-Bordo (Umuma Mahsus) Pasaport

Devlet memuru olmayan kesimin, maddi olarak biraz canını yaksa da en sevdiği pasaport türüdür Bordo (Umuma Mahsus) Pasaport. Öyle yeşil pasaport gibi her yere kolayca vize sağlamaz belki ama yine de kandır, candır, yol arkadaşıdır bordo pasaport.

Neyse efendim, çok fazla goy goya dalmadan Bordo Pasaport hakkında bilgileri kısaca paylaşıyorum:

  • Türkiye Cumhuriyeti ve KKTC vatandaşı olan herkes Bordo Pasaport sahibi olabilir.
  • Standart özellikleri olan Bordo Pasaport, yabancı ülkelere vizeli veya vizesiz seyahat yapmamızı sağlayan uluslararası kimlik kartıdır.
  • Bordo (Umuma Mahsus) Pasaport alabilmek için pasaport harç ve defter bedeli ödemek gerekiyor.

2-Yeşil (Hususi) Pasaport

Bir nevi çok mil veren kredi kartı veya içerisinde bolca hediyesi olan bir gift kart gibi düşünebiliriz Yeşil (Hususi) Pasaport’u. Yalnızca devlet memurları ve onların çocuklarına (25 yaşını doldurana kadar) verilen Yeşil Pasaport’un en önemli özelliği Bordo Pasaport’a nazaran vize işlemlerinin çok daha kolay ilerlemesi.

Yeşil Pasaport için başvuru hakkı olanlar ve pasaportun özellikleri:

  • Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) eski üyeleri, bakanlar ile birinci, ikinci ve üçüncü derecede görev yapan devlet memurları.
  • Yukarıda saydığım kişilerin 25 yaşına kadar olan çocukları.
  • Yeşil (Hususi) Pasaport için ücret olarak sadece defter bedeli alınıyor. Pasaport harç bedeli ise Yeşil Pasaport alma hakkı olanlardan talep edilmiyor.

3-Hizmet (Gri) Pasaportu

Hizmet (Gri) Pasaport için başvuru hakkı olanlar ve pasaportun özellikleri:

  • Devlet tarafından görevlendirilerek yurtdışına gidenler, sarı basın kartına sahip gazeteciler ve yurtdışında görevli olan akademisyenler.
  • Hizmet Pasaportu sahibi olan personel, görevde bulunduğu süre boyunca gideceği ülkelere kolayca vize alabiliyor.
  • Hizmet Pasaport için Yeşil Pasaport’ta olduğu gibi ücret olarak sadece defter bedeli alınıyor. Pasaport harç bedeli Gri Pasaport alma hakkı olanlardan talep edilmiyor.

4-Diplomatik (Siyah) Pasaport

Pasaport türlerinin nirvanası diyebiliriz Diplomatik (Siyah) Pasaport için. Özellikleri ile hepimizin hayallerini süslese de emeksiz yemek olmaz misali Diplomatik Pasaport alabilmek için bayağı bir çalışmak, devletin üst kademelerine gelmek lazım. 

Diplomatik (Siyah) Pasaport için başvurabilenler ve pasaportun özellikleri:

  • Türkiye Cumhuriyeti büyükelçilik ve konsolosluklarında görev yapan diplomatlar, TBMM üyeleri, Anayasa Mahkemesi, Yargıtay, Danıştay, Sayıştay üyeleri, eski cumhurbaşkanları, valiler, büyükşehir belediye başkanları ve üst düzey devlet kadroları.
  • Diplomatik pasaport ile dünyanın birçok ülkesine vizesiz seyahat etmek mümkün. Diplomatik Pasaport için hiçbir harç veya ücret alınmıyor.

Hangi Pasaportu Alabilirim?


Aslında bu başlığı bir önceki maddede yazdıklarımı toparlamak için ekledim. Pasaport çıkarma randevusu alırken, hangi pasaporta başvurulabileceği hakkında kafalarda soru işaretleri oluşabiliyor.

Yani pasaport nasıl alınır sorusunun cevabını öğrenmeden önce, hangi pasaportu alma hakkınızın olduğunu bilmeniz lazım. Sonra pasaport başvurusu için randevunuzu alırken yanlış tercih yaparsanız, pasaport çıkarttırmak için bir süre daha beklemeniz gerekebilir.

Aslında işin özü şu: Devlet görevinde değilseniz, vatandaşlık seviyeniz standart düzeyde ise  Bordo Pasaport alabiliyorsunuz. Dolayısıyla pasaport başvuru randevu ekranında seçeceğiniz şık Bordo (Umuma Mahsus) Pasaport olmalı.

Tabi bu durumun istisnaları da var. Devlet hizmetinde bulunan birisinin çocuğu iseniz 25 yaşını doldurana kadar diğer pasaport türlerinden faydalanabiliyorsunuz. 25 yaşını doldurduysanız ve devlet adına bir baltaya sap olamadıysanız, hooop gerisin geri Bordo Pasaport’a geçiş yapıyorsunuz.

Peki devlet görevindesiniz o zaman hangi pasaport türlerini alabilirsiniz? Bunun da belirli kademeleri var:

  • Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) eski üyeleri, bakanlar ile birinci, ikinci ve üçüncü derecede görev yapan devlet memurlarına Yeşil Pasaport.
  • Devlet tarafından görevlendirilerek yurtdışına gidenler, sarı basın kartına sahip gazeteciler ve yurtdışında görevli olan akademisyenlere verilen Hizmet Pasaport.
  • Türkiye Cumhuriyeti büyükelçilik ve konsolosluklarında görev yapan diplomatlara, TBMM üyelerine, Anayasa Mahkemesi, Yargıtay, Danıştay, Sayıştay üyelerine, eski cumhurbaşkanlarına, valilere, büyükşehir belediye başkanlarına ve üst düzey devlet kadrolarına Diplomatik Pasport.

Peki görev süreniz bitti veya 25 yaşını doldurdunuz, yani artık baba ocağında sayılmıyorsunuz. O zaman ne yapıyorsunuz? Hoop Bordo Pasaport’a tornistan.


Adım Adım Pasaport Çıkarma – Pasaport Nasıl Çıkarılır?


adim adim pasaport cikarma islemleri

Aşağıda 2021 yılı için pasaport nasıl alınır, pasaport işlemleri nereden, nasıl yapılır adım adım anlattım. Aslında parasını verip, istenilen evraklarla birlikte saatinde randevu aldığınız yerde olursanız rahatlıkla pasaport çıkarttırabiliyorsunuz ancak bu tarz işlemler hep insanların gözünde büyür.

O yüzden pasaport işlemlerini adım adım anlatırken bir yandan da sizi gaza getirme çabalarımı yazıya dökmeyi de ihmal etmedim.

Adım 1 – Pasaport Başvuru Randevusu Alma:

Pasaport nasıl alınır dediniz, araştırmalarınızı tamamladınız ama bir türlü ilk adımı atamıyorsunuz. Başlamak bitirmenin yarısıdır derler. Bunca zaman durduğunuz yetmedi mi? Pasaport olmadan nasıl çıkılacak yurt dışına, nasıl keşfedilecek farklı ülkeler? Pasaport almak için gerekli adımlar gözünüde büyüyor sanki biraz?

Merak etmeyin, pasaport başvurusu için randevunuzu aldığınızda, pasaport için gerekli evraklar da toplanıyor, pasaport çıkarma süresine de karar veriliyor, pasaport harç ve pasaport defter bedelleri de ödeniveriyor (ki pasaport harç ve defter bedeli ücretleri pasaport çıkartma konusunda belki de bizi en çok durduran noktalardan biri).

O yüzden kafanızı kurcalayıp duran ne zaman pasaport almalıyım sorusuna bir dur deyin ve ilk iş olarak pasaport başvurusu için randevunuzu alın. Kafanız rahatlasın önce.

Pasaport randevusu almak ise oldukça kolay. Giriyorsunuz https://randevu.nvi.gov.tr/ adresine, işlemleri tıkır tıkır hallediyorsunuz. Bordo Pasaport için nasıl pasaport başvuru randevusu alınır aşağıda “Pasaport randevusu nasıl alınır?” bölümünde ekran görüntüleriyle birlikte anlattım.

Adım 2 – Pasaport Başvurusu İçin Gerekli Evrakları Hazırlama:

Eğer yoğun bir bölgeden başvuru yapacaksanız minumum 10-15 gün sonrasına pasaport randevusu alabiliyorsunuz. Bu süre içerisinde evraklarınızı hazırlayın. Pasaport başvurusu için gereken evrakları aşağıda “Bordo Pasaport almak için gerekli evraklar nelerdir?” bölümünde listeledim.

Adım 3 – Pasaportunuzun Geçerlilik Süresini Belirleyin:

Bordo pasaportlar için 6 aydan 10 yıla kadar seçim yapabileceğiniz geçerlilik süreleri bulunuyor. Tabi bu sürelerin ayrı ayrı ücretleri var. 2021 yılı için güncel pasaport ücretlerini aşağıda “Pasaport Ücretleri Ne Kadar? (2021 Güncel Fiyat Listesi)” bölümünde tablo halinde paylaştım.

Bana sorarsanız pasaport geçerlilik süresini 10 yıllık olarak belirleyin. Bir kerede ödeyin, kafanız rahat olsun. Kısa bir hesapla 1 senelik aldığınız ile 10 senelik aldığınız pasaport arasında yıllık ödeme bakımından önemli farklar olduğunu görebilirsiniz.

Siz “ben bir kere bir yere gideceğim sonra daha işime yaramaz” diyorsanız ya da “dünya turu yapacağım ama bana 3 yıl yeter. Sonra da daha bir yere gitmem” diyorsanız tercih sizin. Bu arada 6 aylık almanızı pek tavsiye etmem. Çünkü vize işlemlerinizde pasaportunuzun geçerlilik süresi önemli bir faktör.

Adım 4 – Pasaport Harç ve Defter Bedelini Ödeme:

Ne yazık ki her güzel şeyin bir bedeli var. Eğer yazımın “Pasaport türleri nelerdir” kısmında bahsettiğim yeşil pasaport, gri pasaport veya siyah pasaport çeşitlerinden birini alma hakkına sahip değilseniz, hem pasaport harç bedeli hem de pasaport defter bedelini ödemeniz gerekiyor.

Yeşil ve Gri Pasaport için pasaport harç ücreti alınmıyor sadece defter bedeli tahsil ediliyor. Siyah Pasaport için ise ne pasaport harç bedeli ne de pasaport defter bedeli tahsil edilmiyor.

Pasaport çıkartmak ne kadara mal olur diyenler için, pasaport harç ve defter bedellerini gösteren güncel listeyi ve ödeme yapabileceğiniz anlaşmalı bankalar listesini “Pasaport Ücretleri Ne Kadar? (2021 Güncel Fiyat Listesi)” bölümünde tablo halinde paylaştım.

Adım 5 – Pasaportunuzun Elinize Ulaşması: 

Vee işte mutlu son! Zaman çabucak geçti, pasaport nasıl alınır güzelce öğrendiniz, pasaport başvurunuzu yaptıktan sonra da 10 iş günü içerisinde pasaportunuz elinize ulaştı. 10 iş günü aslında çok uzun sayılmayacak bir zaman dilimi ancak aceleniz varsa pasaportunuzu daha erken teslim alabilmek için yapabileceğiniz bir kaç şey var:

  • Ankara Gölbaşı Pasaport Basım Merkezi’ne gidip direk matbaadan alın.
  • Matbaadan çıktıktan sonra pasaportunuzun teslim edildiği PTT şubesini öğrenin ve direk oradan alın.

Bu arada dikkat: Pasaportunuz başvuru sırasında belirttiğiniz adrese kadar tıpış tıpış geliyor ancak size ulaşamazlarsa bu işlemi 2 kere yapıyorlar ve adreste bulunamazsanız pasaportunuz 7 gün içerisinde teslim alınmak üzere en yakın PTT şubesine gönderiliyor.

Ordan da gidip almazsanız başvuru yaptığınız nüfus müdürlüğüne gönderiliyor. Eğer başvuru yurt dışından yapılmışsa, pasaportunuzu sadece o ülkedeki Türk Büyükelçiliği veya Başkonsolosluğu’ndan teslim alabiliyorsunuz.

Pasaportunuzun başvuru takibini şu adresten yapabiliyorsunuz. Diğer tüm sorularınız için Pasaport ve Güvenli Belge Daire Başkanlığı’nı (0312 462 91 47) no’lu telefonlardan arayabilirsiniz.


Pasaport Randevusu Nasıl Alınır?


İnternet üzerinden pasaport başvuru randevusu alabilmeniz için aşağıdaki adımları takip etmeniz yeterli.

  1. Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nden online randevu almanızı sağlayan websitesine giriş yapın (https://randevu.nvi.gov.tr/).
  1. Pasaport Randevu Al seçeneğine tıklayın.
pasaport randevu ekrani 1
  1. Karşınıza çıkan uyarıyı dikkatlice okuyun ve kabul ediyorum butonuna tıklayın. Randevunuzu bu uyarıda belirtilen kriterlere göre almanız oldukça önemli.
pasaport randevu ekrani 2
  1. Almak istediğiniz pasaport türünü seçip, gerekli bilgileri doldurduktan sonra devam et butonuna tıklayın.
pasaport randevu ekrani 3
  1. Karşınıza çıkan ekrandan sırasıyla başvuru yapmak istediğiniz il ve ilçeyi seçin. Ardından ileri butonuna tıklayın. Özellikle İstanbul’dan pasaport başvurusu yapacak olanların doluluk oranı az olan ilçelerden seçim yapmaları işlemlerin daha hızlı ilerlemesi açısından faydalı olacaktır.
pasaport randevu ekrani 4
  1. Pasaport başvurusu için randevu almak istediğiniz kişi ve kişileri seçin*. Seçtiğiniz kişi veya kişiler için HES Kodu girişini yapın ve kaydet butonuna tıklayın. Ardından ileri butonuna tıklayın.
pasaport randevu ekrani 5
  1. Pasaport başvurusu için randevu almak istediğiniz kişi veya kişileri seçin. Tarih ve saat seçimini yapın. Ardından ileri butonuna tıklayın.
pasaport randevu ekrani 6
  1. İşlemi onaylamak için telefonunuza kısa mesaj olarak gönderilen onay kodun kutuya yazın ve ileri butonuna tıklayın.
pasaport randevu ekrani 7
  1. Tebrikler! Pasaport randevusu oluşturma için işlem tamamlandı. Referans no’yu yanınıza almayı unutmayın.
pasaport randevu ekrani 8

*Önemli Not: Pasaport başvuru randevu ekranından eşiniz, çocuğunuz, anne ve babanız için randevu alabiliyorsunuz. Ancak başvuru günü geldiğinde, pasaport başvurusu yapacak kişinin kendisi İlçe Emniyet Müdürlüğü’nde hazır bulunmak durumunda. Yani çocuğunuz dahi olsa pasaport başvuru işlemini başkasının yerine, vekaleten yapamıyorsunuz.


18 Yaşından Küçükler veya Engelliler İçin Pasaport Başvurusu


Reşit olmayan bireylere pasaport başvurusu yapabilmek için anne ve babanın muvafakatnamesi gerekiyor. Boşanma, ebeveynlerden birinin cezaevinde olması veya evlilik dışı doğan çocuklar adına pasaport başvurusu yapılacaksa gereken muvafakatname konusu biraz daha farklılaşabiliyor.

Pasaport engelli bir birey için çıkartılıyorsa kanuni temsilcileri kimse, onların muvaffakatname vermesi gerekiyor.

18 yaşından küçükler ve engelliler için pasaport başvurusu hakkında en detaylı açıklamayı pasaport randevusu aldığınız il veya ilçe nüfus müdürlüğünü arayarak alabilirsiniz.


Bordo Pasaport Almak İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?


1-Nüfus Cüzdanı Aslı

Kimlik belgenizin veriliş tarihine dikkat edin. 10 seneyi geçmiş nüfus cüzdanları ile işlem yapmıyorlar. Ben 10 yıllık geçerlilik süresini 1 hafta geçmiş birisinin pasaport başvurusunu yapamadığına canlı şahit oldum. Gerçekten can sıkıcı bir durum.

Neyse ki işlemler nüfus müdürlüğünde yapılıyor. Yani aynı gün içerisinde hem nüfus cüzdanınızı yenileyebilir hem de pasaport başvurusu yapabilirsiniz. Tabi buun için aynı siteden TC Kimlik Kartı için de randevu oluşturmanız gerekiyor.

2-İki Adet Biyometrik Fotoğraf

Öyle adının afilli olduğuna bakmayın. Herhangi bir fotoğraf stüdyosuna gidiyorsunuz, fotoğrafı çeken kişinin verdiği komutları uyguluyorsunuz 15 dakika içerisinde biyometrik fotoğrafınızı hazır ediyorlar. 

Pasaport başvurusu yapacağınız yerin yakınlarında veya direk pasaport başvurusu yapacağınız yerin içerisinde biyometrik fotoğraf çektireceğiniz yerler illaki vardır. Tabi siz yine de riske atmayın, pasaport randevu gününüz gelmeden hazır edin.

3-Eski Pasaportunuz

Varsa eski pasaportunuzu yanınızda götürün. Onu alıyorlar ve bir güzel kullanılamaz hale getiriyorlar. Elveda eski anılar.

4-Pasaport Harcı ve Pasaport Defter Ücreti Dekontları

En önemli pasaport başvuru evraklarından biri pasaport harç ve defter ücreti dekontları. İşlemi yaptığınız anlaşmalı kurumdan, pasaport harç ve defter bedeli ödendi dekontların üzerine kaşe ve ıslak imza atmalarını istemeyi unutmayın. Pasaport harç ve pasaport defter bedelini ödeyebileceğiniz anlaşmalı kurumları aşağıda bulabilirsiniz.


Pasaport Ücretleri Ne Kadar? (2021 Güncel Fiyat Listesi)


Pasaport ücretleri konusunda kısa bir açıklama yapmak isterim: Pasaport defter bedeli veya diğer adıyla pasaport cüzdan bedelinin 2021 yılı itibariyle 174,5 TL sabit bir ücreti var. Pasaport harç bedeli ise, başvuracağınız pasaport süresine göre farklılık gösteriyor.

Aşağıdaki tabloda da görebileceğiniz üzere 6 ay-10 yıl arasında pasaport harç bedelleri değişiyor. “Pasaportunuzun Geçerlilik Süresini Belirleyin” bölümünde de belirttiğim gibi; eğer imkanınız var ise 10 yıllık pasaport alıp bu konuda kafayı rahatlatmak en mantıklısı.

SüreHarç Bedeli
6 Aylık227,27 TL
1 Yıllık332,13 TL
2 Yıllık542,27 TL
3 Yıllık770,20 TL
4-10 Yıllık1.085,42 TL

Pasaport harç bedelini yatırabileceğiniz anlaşmalı kurumlar:

  • PTT
  • Akbank
  • Citibank
  • Odeabank
  • Fibabanka
  • Şekerbank
  • Finansbank
  • Alternatifbank
  • Garanti Bankası
  • Türkiye İş Bankası
  • TC. Ziraat Bankası
  • ICBC Turkey Bank
  • Aktif Yatırım Bankası
  • Türkiye Halk Bankası
  • Ziraat Katılım Bankası
  • Yapı ve Kredi Bankası
  • Türkiye Vakıflar Bankası
  • Albaraka Türk Katılım Bankası

Not: Pasaport harç ve defter ücretini internet üzerinden Maliye Bakanlığı İnternet Vergi Dairesi’nin web sitesi üzerinden de yapabilirsiniz.

İnternet Vergi Dairesi


Pasaport İşlemleri Ne Kadar Vakit Alır?


Pasaport nasıl alınır detaylıca anlattım. Peki pasaport işlemleri ne kadar vakit alır? Haftanın 5 günü sabah 9 akşam 6 çalışan bireyler için pasaport işlemleri hakkında en can alıcı sorulardan birisi bu.

Hele ki biraz kurumsal veya sıkı disipline sahip bir şirkette çalışıyorsanız, pasaport alma kararı verme konusunda insanları engelleyen en önemli faktörlerden biri olarak pasaport işlemleri için izin alma sorunu ortaya çıkıveriyor ne yazık ki.

Devlet dairelerine işi düşen herkesin de gözünde büyür bu süre ve nasıl izin alacağınızı düşünüp durursunuz. Kimse pasaport çıkartmak için zaten kısıtlı olan yıllık izninin bir gününü kullanmak istemez. İşte tam da bu noktada bütün bu korkularınızdan sıyrılıp hemen pasaport başvurusu için randevunuzu almanızı tavsiye ediyorum.

Çünkü pasaport işlemleri için randevunuzu aldıktan sonra iş yerinizden yarım saat bilemediniz 1 saat izin almanız yeterli. Pasaport işlemleri düşündüğünüzden çok daha kısa sürüyor. Randevu saatinizde nüfus müdürlüğünde olmanız yeterli sonrası 10 dakika sürüyor!

Yani gerçekten de 1 saatlik izin yeterli. Hele bir de iş yerinize yakın bir nüfus müdürlüğünden pasaport başvurusu için randevu alırsanız işinizi yarım saatte halletmeniz bile mümkün. Yoksa siz hala buradan pasaport randevunuzu almadınız mı?


Acil Pasaport Almak İçin Yapılabilecekler Neler


Acil olarak pasaport almanız gerekiyorsa yapacağınız ilk şey pasaport başvurusu için uygun olan günleri dikkatlice incelemeniz ve en yakın tarihe pasaport başvurusu için randevu almanız olmalı.

Bunun haricinde, randevu tarihinizden önce giderek şansınızı deneyebilirsiniz. Pasaport randevusu alan ancak saatinde yerinde olamayan kişilerin yerine pasaport işlemlerinizi yapmak için görevli memura ricada bulunabilirsiniz. Ancak bu tamamen işlemi yapacak olan memurun insiyatifine kalmış bir durum. 

Son olarak 212 462 91 46 veya 47 Acil Pasaport hattını arayarak daha detaylı bilgi edinebilirsiniz.


Pasaport Yenileme Nasıl Yapılır


Pasaport yenileme işlemleri, pasaport süresinin bitimine 6 aydan az süre kalanların yurt dışına çıkmadan önce mutlaka yaptırması gereken işlem. Çünkü yazımın “Adım Adım Pasaport Çıkarma” bölümünde de bahsettiğim gibi, geçerlilik süresi 6 ay veya daha az olan pasaportlar ile vize almak, başka ülkeye giriş çıkış yapmak sıkıntılı bir durum haline gelebiliyor.

Yok mu bu şekilde yurt dışına çıkanlar? Elbette var ama pasaport kontrolünden geçene kadar akla karayı seçmektense pasaport yenileme işlemi yaptırıp kafayı rahat ettirmek daha güzel bir seçenek olarak duruyor.

Pasaport yenileme işlemi yapmak için de tıpkı pasaport başvurusunda olduğu gibi https://randevu.nvi.gov.tr/ sitesinden randevu almanız gerekiyor. Pasaport randevu işlemlerinin nasıl yapılacağını “Pasaport Randevusu Nasıl Alınır?” bölümünde detaylıca paylaştım. Aynı adımları pasaport yenileme işlemleri için de uygulamanız yeterli.

Pasaport yenileme ücreti için anlaşmalı bankalara ödenmesi gereken tutar, yeni pasaport çıkarttıran birsinin ödediği pasaport ücreti ile aynı ne yazık ki. Zaten dünyanın en pahalı pasaportlarını kullanıyoruz, bari hali hazırda kullandığımız pasaportu yenilerken bir kolaylık sağlansaydı diye düşünüyor insan ama maalesef.

Ödenmesi gereken pasaport harç ve pasaport defter bedellerini “Pasaport Ücretleri Ne Kadar? (2021 Güncel Fiyat Listesi)” bölümünde tablo olarak paylaştım.

Pasaport Yenileme İçin Gerekli Belgeler

  • Eski Pasaport
  • Nüfus Cüzdanı
  • 2 Adet Biyometrik Fotoğraf
  • Pasaport Harç ve Pasaport Defter Bedeli Dekontoları

Öğrenci Pasaportu Nedir?


Öğrenciler için türlü kolaylığın sağlandığı ülkemizde, öğrenci pasaportu için “bi güzellik” yapılmasını, her şeyin en güzelini hakeden öğrenci kardeşlerimiz 2016 yılına kadar beklediler. 10 Şubat 2016’da yapılan düzenleme bu kadar beklemeye değmiş gibi gözüküyor.

Öğrenci Pasaportları konusunda 10 Şubat 2016’da yapılan düzenleme ile birlikte, 25 yaş altı öğrencilerden pasaport harç ücreti alınmamasına karar verildi. Yani bu demek oluyorki; pasaport almak isteyen 25 yaş altı öğrencilerin pasaport çıkarttırmak için ödemeleri gerekn tek bedel 174,5 TL’lik pasaport defter bedeli.

Öğrenci Pasaportu başvurusu randevunuzu almak için adres yine https://randevu.nvi.gov.tr/ sitesi. Sistemde Öğrenci Pasaportu için ayrı bir seçenek yok ancak normal Bordo Pasaport başvurusu randevunuzu almanız ve başvuru gününde pasaport başvuru işlemini yapacak memura Öğrenci Pasaportu çıkarttırmak istediğinizi iletmeniz yeterli.

Pasaport randevu işlemlerinin nasıl yapılacağını “Pasaport Randevusu Nasıl Alınır?” bölümünde detaylıca paylaştım. Aynı adımları Öğrenci Pasaportu işlemleri için de uygulamanız yeterli.

Öğrenci Pasaportu İçin Gerekli Belgeler

  • Öğrenci Belgesi
  • Nüfus Cüzdanı
  • 2 Adet Biyometrik Fotoğraf
  • Eski Pasaport
  • Pasaport Defter Bedeli Dekontu

Yukarıda pasaport çıkarma işlemleri hakkında bilgileri mümkün olduğunca detaylı bir şekilde anlatmaya çalıştım. Yazımı beğendiyseniz, aklınıza herhangi bir şey takıldıysa veya geri bildirim yapmak istiyorsanız lütfen aşağıdaki yorum kutusuna yazın ve bana gönderin.

Furkan Patan

Seyahat etmek, yeni yerler görmek, farklı kültürler ile etkileşimde bulunmak en büyük tutkum. Bu yüzden, havalimanlarını, otobüs terminallerini ve tren garlarını mesken edinmeyi seviyorum. Gördüğüm her yeni şehir ve kültür, benim için ufkumu açan yeni bir arkadaş demek.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu