Safranbolu Gezi Rehberi

Karadeniz’in vazgeçilmez rotalarından biri olan Safranbolu, tarihi güzelliklerin gözler önüne serilen ihtişamı ile ön plana çıkıyor. Öyle ki şehir bu konuda kendini, 1994 yılında UNESCO Dünya Miras Listesi’ne girerek resmi olarak da kanıtlamış. 

Safranbolu gezi rehberi

Gezginlerin vazgeçilmez rotalarından olan yerleşim yeri, kısa süreliğine de olsa  nostaljik havasının içinde kaybolup gidebileceğiniz büyüleyici bir yer. Ayrıca burada, sizin de fark edeceğiniz gibi, oteller bile oldukça otantik. Eğer Safranbolu’da bir gün geçirmeye karar verirseniz, kendinizi geçmişte bir yolculuğa çıkmış gibi hissedeceksiniz.

Bunda yerli halkın da payı büyük. Burada yaşayanlar hiçbir yapının ve kültürlerinin bozulmasına izin vermediği için şehri en organik hali ile görmek, hissetmek mümkün.

Safranbolu gezi rehberi yazımda sizlere bu tarihi kentin tüm özelliklerini anlatmaya çalıştım. İçerikte, şehrin tarihinden, ne yiyip içebileceğinize kadar birçok sorunun cevabını bulabileceksiniz.

İçindekiler:

Safranbolu Tarihi

Safranbolu tarihi

Her köşesi ayrı güzelliğe sahip ülkemizin en nadide şehirlerinden olan Karabük’e bağlı şirin bir Osmanlı ilçesi Safranbolu. Burası, Osmanlı Devleti denildiğinde aklınıza gelebilecek tüm özellikleri yüzyıllardır süregelerek sergileyen yerlerden biri.

Yaklaşık 3000 yıllık bir tarihi kucaklayan şehir, sadece Osmanlı’nın değil, daha birçok önemli uygarlığın da etkisi altında kalmış bir yerleşim yeri. 

Şehir birçok uygarlığın hakimiyeti altında kalması ve önemli kervan yollarının üzerinde olması sebebi ile de geçmiş dönemlerde oldukça önemli bir yere sahipmiş. İşte tam da bu yüzden buraya o meşhur Safranbolu Evleri yapılmış.

Arnavut kaldırımları ve bozulmayan tarihi yapısı ile günümüzde gezginler tarafından en beğenilen yerler arasında olan kent, Türkiye’de ölmeden önce görülmesi gereken yerler arasında bulunuyor.

Safranbolu Nerede

Safranbolu, ülkemizin Karadeniz Bölgesi’nde bulunan Karabük iline bağlı bir ilçe. Şehir Karabük’e 9 kilometre gibi oldukça yakın bir mesafede bulunuyor. Ayrıca kentin sınır komşusu olan şehirler Bartın, Kastamonu ve Yenice.

Safranbolu Haritası

Safranbolu harita

Safranbolu’ya Nasıl Gidilir?

Safranbolu nasıl gidilir

Kent, hem tarihi ve doğal güzellikleri ile ön plana çıkması ile hem de büyük şehirlere olan yakınlığı ile gezginlerin en uğrak destinasyonlarından biri. İstanbul, Ankara gibi büyük şehirlerden genellikle özel araç ile kısa kaçamaklar yapılıyor. Özel araç dışında otobüs ve uçak gibi ulaşım araçları kullanarak da şehre gelmek tabi ki mümkün.

Safranbolu’ya uçak ile ulaşım direk olmadığı için en yakın havaalanı olan Kastamonu kullanılıyor. Otobüs kullanacaksanız da zaten birçok yerden ulaşım mümkün. Safranbolu’ya nasıl gidilir sorusunun cevabını detaylarıyla verdiğim yazımın linkini aşağıya bırakıyorum. Sadece tıklamanız yeterli.

Safranbolu Nerede, Safranbolu’ya Nasıl Gidilir?

Safranbolu’da Nerede Kalınır?

Safranbolu nerede kalınır

Safranbolu gezi rehberinin belki de en can alıcı noktalarından biri olan Safranbolu’da nerede kalınır sorusunun cevabı, hepinizin tahmin edebileceği üzere, Safranbolu Evleri. Tarihi konak sevenleri tatmin edecek türden olan Safranbolu Evleri’nin birçoğu otel olarak restore edilmiş ve misafirlerini bekliyor.

Şehrin atmosferine uygun otellerde evinizde gibi hissederken, aynı zamanda geçmişe küçük bir yolculuk yapmış da olacaksınız. Aynı zamanda otellerin çoğu butik otel ve aile işletmesi olduğu için otel sahipleri de oldukça sıcakkanlı ve misafirperver.

Merak etmeyin, Safranbolu otellerini ince eleyip sık dokuyarak, sizlere yardımcı olmak  adına, en iyi 10 oteli yazdım. Dilerseniz aşağıdaki linke tıklayıp yazıma ulaşabilirsiniz.

Safranbolu’da Nerede Kalınır? En İyi 10 Safranbolu Otelleri

Safranbolu’da Gezilecek Yerler

Safranbolu’da gezilecek yerler denince başta arnavut kaldırımları ve evleri akla geliyor. Ancak şehir doğal güzellikleri, tarihi yapıları, ve kültürel zenginlikleri birbiri içinde harmanlarayarak birçok güzelliği içinde bulunduruyor. Ayrıca şehir adeta tarihte yolculuk yaptığınızı hissedeceğiniz otantik bir havaya da sahip.

Yukarı da da söylediğim gibi Safranbolu UNESCO Dünya Mirasları listesinde göz bebeği olduğu için han, hamam gibi birçok tarihi yapı neredeyse ilk yapıldığı gün ki gibi korunmaya devam ediyor. O yüzden de bu şehir yaşayan bir tarih yuvası gibi.

Şehirde gezilecek en güzel yerlerin başında Cinci Han gelirken, Arastacılar Çarşısı, Tarihi Tabakhane, Hıdırlık Tepesi gibi bir çok yer de görülmesi gereken yer arasında bulunuyor. Ayrıca Safranbolu’da birçok müze bulunuyor. Hatta bu sebepten ötürü şehre müze kent de deniyor.

Anlayacağınız üzere Safranbolu’da gezilecek yerler kısaca anlatılamayacak kadar geniş bir konu. Bu yüzden ben de sizin için bu konu üzerine ayrı ve özenle hazırlanmış bir yazı yazdım. Dilerseniz linke tıklayıp yazıyı ayrıntılı olarak inceleyebilirsiniz.

Safranbolu’da Gezilecek Yerler

Safranbolu Evleri

Safranbolu evleri

Safranbolu gezi rehberi yazımda, Safranbolu Evleri’nden çokça bahsettim. Ancak bu konaklar öyle güzel ki bu konuda ayrıca bir başlık açmadan edemedim. Çünkü Safranbolu Evleri sadece dış mimarisinden değil, başka birçok özelliğinden dolayı da oldukça merak ediliyor. Aşağıda bu özelliklerin bazılarını madde madde sıraladım.

  • Safranbolu evleri birçok yerde de görebileceğiniz gibi yazlık, yani bağ evleri, ve kışlık evler olarak ikiye ayrılıyor.
  • Evlerin en çarpıcı özellikleri arasında beyaz badanayla uyumu yakalamış ahşap çatılar bulunuyor.
  • Safranbolu Evleri’nde haremlik selamlık anlayışı ön planda. Buna örnek olarak kapı tokmaklarının birinin tok birinin tiz çaldığını verebiliriz.
  • Ayrıca evlerin n ön plana çıkan özelliklerinden biri de  ahşabın yoğun bir şekilde kullanılması.

Safranbolu’da Ne Yenir, Ne İçilir?

Safranbolu ne yenir ne içilir
Safranbolu ne yenir ne içilir

Safranbolu’nun evleri ve tarihinin gözler önüne serilen yaşayışı kadar yemeklerinin de ünlü olduğunu biliyor muydunuz? Bilmiyorsanız bu yerleşim yerini gezerken tercih edebileceğiniz Safranbolu’nun ünlü yiyecek ve içeceklerini, gittiği yerlerde yemek kaçamaklarını zevkle yapan biri olarak sizler için sıraladım.

  • Peruhi
  • Bükme
  • Bağlar Gazozu
  • Su Simidi
  • Cevizli Yayım
  • Elma Çayı
  • Safran Çayı
  • Safranbolu Lokumu
  • Gözleme

Safranbolu’dan Ne Alınır?

Safranbolu ne alınır

Turistik yerlere gidince “elime ufak da olsa bir şey almadan dönemem” diyenler için Safranbolu gezi rehberinin en önemli noktalarından biri burası.

Safranbolu’da çoğu hediyelik eşyayı Demirciler Çarşısı, Safranbolu Çarşısı, Lonca Çarşısı gibi yerlerde bulabilirsiniz. Bu mekanları zaten gezilecek yerler listenizde bulunduracağınız için, Safranbolu’da satın alacağınız her şeye erişebilmeniz oldukça kolay. 

Öyle hediyelik eşyaya para veremem ben diyenlerden olsanız bile, Safranbolu’nun çarşılarını mutlaka gezmenizi tavsiye ederim. Çünkü bu yerler, tarih ile iç içe olduğu için, hiçbir şey almasanız bile görülmeye değer nitelikte.

Ayrıca bence çarşıların şehrin yaşayan kültürü olduğunu unutmamakta da fayda var. Safranbolu’da turistik çoğu yer gibi hem yanınıza hatıra kalacak hem de Safranbolu’ya özgü eşyalardan edinebileceğiniz en güzel alışveriş seçeneklerini listeliyorum.

  • Safran
  • Safran Kolonyası
  • Hediyelik Safranbolu Evleri
  • Hediyelik El İşi Eşyalar
  • Safranbolu Lokumu

Safranbolu’da Ne Yapılır?

Safranboluda ne yapılır
  • Bu otantik yerleşim yerinin sokakları, tarihte keşfe çıkıyormuş gibi hissederek yürünür.
  • Safranbolu Evleri yakından görülür ve mimari özellikleri incelenir.
  • Safranbolu Kent Müzesi ile şehrin tarihi öğrenilir.
  • Cinci Han gezmeden dönülmez.
  • Tokatlı Kanyonu’nda bulunan cam terastan doğal güzellikler izlenir.
  • Hıdırlık Tepesi’nde Bağlar Gazozu içilir.

Safranbolu’ya Ne Zaman Gidilir?

Safranbolu gezmek için ne kadar zaman

Şehir, Karadeniz ikliminin etkisi altında olduğu için tahmin ettiğiniz üzere kış aylarında sert ve soğuk hava görülüyor. Ayrıca şehir kış aylarında oldukça yağışlı da oluyor. Bu yüzden bence kış aylarını tercih etmemeniz sizin adınıza daha iyi olacaktır.

Ancak bembeyaz karların kaplı olduğu Safranbolu Evleri’nin de güzelliğini söylemeden edemeyeceğim bu yüzden tercih tabi ki de sizlere kalmış. 

Yazları ise bu destinasyona ilgi fazla olduğu için turistlerin gelmesi ile şehir kalabalıklaşıyor ve canlanıyor.

Şehri çok daha sakinken ve ılık rüzgarlar eserken gezmek isterseniz ise ilkbahar aylarını tercih etmenizi öneririm.

Safranbolu’yu Gezmek İçin Ne Kadar Zaman Lazım?

Safranbolu hiç yormayan aksine dinlendiren bir şehir ve yukarıda da bahsettiğim gibi büyükşehirlere oldukça yakın konumda. Bu sebepten de Safranbolu’yu gezmek için hafta sonu kaçamağının bile sizi tatmin edebileceğini düşünüyorum. Fakat bu şehri günlere yaya yaya gezmek  isterseniz de 3 gününüzü ayırabilirsiniz.


Bu yazımda kapsamlı bir araştırma yaparak, Safranbolu hakkında bilgileri vermeye çalıştım. Yazımı faydalı bulduysanız ve arkadaşlarınızla paylaşmak isterseniz ,aşağıdaki paylaşım butonlarını kullanabilir, eksik gördüğünüz veya  sormak istediğiniz bir şey olursa  da yorum olarak yazabilirsiniz.

Furkan Patan

Seyahat etmek, yeni yerler görmek, farklı kültürler ile etkileşimde bulunmak en büyük tutkum. Bu yüzden, havalimanlarını, otobüs terminallerini ve tren garlarını mesken edinmeyi seviyorum. Gördüğüm her yeni şehir ve kültür, benim için ufkumu açan yeni bir arkadaş demek.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu