Safranbolu’da Gezilecek Yerler

Safranbolu Gezilecek Yerler Listesi, Safranbolu için hazırladığım üçüncü yazı. Daha öncesinde ulaşım ve konaklama için iki yazı daha yazmıştım. Vereceğim bilgiler daha bitmemiş olacak ki, freni patlamış kamyon gibi Safranbolu hakkında yazılar yazmaya devam ediyorum.

Neyse efendim, işin goygoy kısmını bir kenara bırakıp, yazıya ufak bir giriş yapalım. Bildiğiniz üzere Safranbolu, Karabük’e bağlı bir ilçe. Ancak bu küçük ilçenin içerisinde barındırdığı büyük tarihi zenginlik sayesinde Safranbolu’da gezilecek yerler listesi biraz kabarık.

Tabi bu durum sizin gözünüzü hemen korkutmasın. Çünkü, Safranbolu’da gezilecek yerler birbirine çok yakın. İnanmıyorsanız aşağıda paylaştığım haritadan kontrol edebilirsiniz. Yani merak etmeyin, Safranbolu’da gezilecek yerlerin hepsini 1 gün içerisinde rahatlıkla görebilirsiniz.

İçindekiler:

Safranbolu’da Gezilecek Yerler Haritası

Aşağıda Safranbolu’da gezilecek yerler için hazırladığım haritanın bir ekran görüntüsünü paylaşıyorum. Ayrıca resmin altındaki linke tıklayarak haritayı Google Maps’te de açabilirsiniz.

Safranbolu'da gezilecek yerler haritası
Google Haritalar’da Açmak İçin Tıklayın!

1.Tokatlı Kanyonu – Kristal Teras

Safranbolu’da gezilecek yerler listesinin ilk sırasında, Türkiye’nin en meşhur kanyonlarından biri olan Tokatlı Kanyonu ve bu eşsiz doğa harikasını en güzel noktadan izlememizi sağlayan Kristal Teras var.

Dünya çapında da adından söz ettiren Tokatlı Kanyonu, dünyanın sayılı kanyonlarından biri olarak kabul ediliyor. Hızar Çayı’nın yatağındaki kireç taşı tabakalarının yüzyıllar boyu aşınması sonucunda ortaya çıkan bu doğa harikası, günümüze kadar bozulmadan gelmeyi başarmış bir doğal yaşama da ev sahipliği yapıyor.

Tabi biz gezginleri ne kadar meşhur olduğundan daha çok doğal güzelliği ilgilendiriyor. Tokatlı Kanyonu, Safranbolu’da doğa ile başbaşa kalmak, enfes manzaralar izlemek ve kafa dinlemek isteyenler için en özel yerlerden biri.

Tokatlı Kanyonu hakkında daha detaylı bilgiler için aşağıdaki linke tıklamanız yeterli.

Tokatlı Kanyonu Gezi Rehberi

Ayrıca Tokatlı Kanyonu’nu seyahat severler için bir cazibe merkezi haline getiren bir başka neden daha var. O da kanyonun içerisinden Safranbolu’nun içlerine kadar uzanan trekking rotası. 

Uzun lafın kısası, Tokatlı Kanyonu, Safranbolu’da gezilecek yerler listesinin olmazsa olmazı. Buraya kadar gelmişken mutlaka vakit ayırın.

Minik bir uyarı: Özellikle tatil dönemlerinde burayı listenizin ilk sırasına eklemenizi tavsiye ederim. Zira Kristal Teras gün ortasında fazlasıyla kalabalık oluyor.

Tokatlı Kanyonu Giriş Ücreti ve Ziyaret Saatleri:

  • Giriş ücreti 3 TL.
  • Ziyaret için herhangi bir saat kısıtlaması yok.

Adres: İncekaya Köyü/Safranbolu

2.İncekaya Su Kemeri

İncekaya Su Kemeri, Tokatlı Kanyonu üzerinde yer alıyor. Yani kanyona gitmişken burayı da aradan çıkarmış oluyorsunuz. Sadrazam İzzet Mehmet Paşa tarafından 17. yüzyılda doğal kaynaklardan ilçeye su getirmesi için yaptırılan İncekaya Su Kemeri, 6 adet kemere sahip ve tam 116 metre uzunluğunda.

Tokatlı Kanyonu’nda şahit olduğunuz manzaralara ayrı bir estetik katan İncekaya Su Kemeri, tarihi geçmişi ile de bölgenin en turistik yapılarından biri. 

Sizin anlayacağınız İncekaya Su Kemeri, Tokatlı Kanyonu’nun güzelliğine güzellik katmasının yanında, geçmişi ile de bölgenin en değerli tarihi yapılarından biri. Dolayısıyla Safranbolu’da gezilecek yerler listesinin de olmazsa olmazlarından.

3.Safranbolu Eski Çarşı

Safranbolu merkezde Eski Çarşı olarak adlandırılan bölge, Safranbolu’da gezilecek yerler listesinde bulunan birçok noktayı içerisinde barındırıyor. Yani Safranbolu’nun meşhur tarihi evleri, hanları, hamamları, camileri ve arnavut kaldırımlı sokakları Eski Çarşı’da yer alıyor.

Sizin anlayacağınız, Safranbolu gezisi sırasında bu çarşının havasını bol bol alacaksınız. Çarşı içinde ve çevresinde bulunan bütün yerleri gezdikten sonra bütün yorgunluğunuzu alacak bir çay molası vermek için kendinizi Cinci Han’a atacaksınız. Hatta belki de Kazan Ocağı’nda Safranbolu’nun yöresel yemeklerinin tadına bakacaksınız.

İşte o zaman “iyi ki gelmişim buraya” diyeceksiniz.

4.Safranbolu Yörük Köyü

Yörük Köyü, Safranbolu’nun küçük bir kopyası. İlçe merkezine 6 kilometre uzaklıkta bulunan bu köy, biraz önce bahsettiğim Eski Çarşı ve çevresinde hissedeceğiniz atmosferi size köy ortamında sunuyor. Bu özelliği sayesinde Safranbolu’da gezilecek yerler listesinin vazgeçilmezlerinden oluyor.

Yörük Köyü, bölgenin en sakin yerleşim yerlerinden biri. Zaten köye adım atar atmaz hayatın ne kadar sakin geçtiğini anlayabiliyorsunuz burada. Bizim alışkın olduğumuz koşuşturmacadan eser yok buralarda.

Yol kenarına sağlı sollu dizilmiş tezgahlarının başında müşterilerini bekleyen köy halkı, onlara eşlik eden köy evleri ve bu evlerin yanına park edilmiş traktörler, yolları süsleyen Arnavut kaldırımlar…

Uzun lafın kısası Yörük Köyü, Safranbolu’nun tarihi evlerini ve geleneksel yaşam biçimini birebir görebileceğiniz bir yer. Ayrıca mis gibi yörük kahvaltısının da vazgeçilmez adreslerinden (ev yapımı reçellerinin tadına doyum olmuyor gerçekten).

Yörük Köyü’nün özellikleri bunlarla sınırlı değil aslında. Ancak hepsini bu yazıya sığdırmak da pek mümkün değil. O yüzden burası için tamamen ayrı bir gezi rehberi hazırladım. Aşağıdaki linkten inceleyebilirsiniz.

Yörük Köyü Gezi Rehberi

5.Bulak Mencilis Mağarası

Bulak Mencilis Mağarası, Safranbolu’da gezilecek yerler listesinde bulunan en etkileyici doğa harikalarından biri. Bundan yüzlerce yıl önce yaşayan insanlar da böyle düşünüyorlardı muhtemelen. Çünkü burayı uzun yıllar barınma yeri olarak kullanmışlar.

Neyse efendim, yaklaşık 150 basamaklı bir merdiveni tırmandıktan sonra ulaşabileceğiniz Bulak Mencilis Mağarası, 6 kilometre uzunluğu ile Türkiye’nin en büyük 5. mağarası olma özelliğini taşıyor. Ancak mağaranın yalnızca 400 metrelik kısmı ziyarete açık.

Mağarada gezilecek alanın oldukça sınırlı tutulmasının en önemli sebeplerinden biri, oluşumunu hala sürdürüyor olması. Bu yüzden sadece araştırmacılar özel izinlerle mağaranın derinliklerine yolculuk yapabiliyorlar.

Eğer Bulak Mencilis Mağarası hakkında daha detaylı bilgiler almak isterseniz aşağıdaki yazıma göz atabilirsiniz. Özellikle bu konulara merakı olanların mutlaka incelemesini tavsiye ederim.

Bulak Mencilis Mağarası Gezi Rehberi

Bulak Mencilis Mağarası Giriş Ücreti ve Ziyaret Saatleri

  • Giriş ücreti 6 TL.
  • Haftanın her günü ziyarete açık. Yaz dönemi 07.00-23.00, kış döneminde ise 08.00-20.00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz.

6.Kaymakamlar Gezi Evi

Safranbolu’da gezilecek yerler listesinde rotayı tekrar ilçe merkezine çeviriyorum ve biraz da Tarihi Safranbolu Evlerinden, hanlarından, hamamlarından bahsetmeye başlıyorum.

Kaymakamlar Gezi Evi, Tarihi Safranbolu Konakları’nın en meşhurlarından biri. Eski Çarşı’ya çok yakın bir konumda bulunan bu konak, Osmanlı Dönemi’nde yaşanan günlük hayatı ve kültürel aktiviteleri ziyaretçilerine her bir odada ayrı bir konsept gösterecek şekilde yaşatan bir müze ev.

Kaymakamlar Müze Evi olarak da bilinen konağın yapılışı 19. Yüzyılın başlarına tarihleniyor. Bu tarihlerde Yarbay Hacı Mehmet Efendi için inşa edilen konağın ismi ise Osmanlıcada yarbay anlamına gelen “Kaim-Makam” kelimesinden geliyor.

1979 yılında kamulaştırılan ve koruma altına alınan konak, biraz önce de bahsettiğim gibi, günümüzde bölgenin eski yaşamını anlatan bir müze evi olarak hizmet veriyor.

Kaymakamlar Gezi Evi Giriş Ücreti ve Ziyaret Saatleri

  • Giriş ücreti 5 TL.
  • Pazartesi hariç diğer günler 09.00-17.30 saatleri arasında ziyarete açık.

Adres: Musalla Mah. Hıdırlık Sok. No:6

7.Cinci Han ve Hamamı

Cinci Han ve Hamamı bana göre Safranbolu’da gezilecek yerler listesinin estetik açıdan en dikkat çekici yapılarından biri. Burası, Cinci Hoca olarak tanınan Karabaşzade Hüseyin Efendi tarafından Eski Çarşı bölgesinde 1645 yılında yaptırılmış bir kervansaray.

20. yüzyıla kadar aktif olarak kervansaray olarak kullanılan Cinci Han, daha sonraları İpekyolu’nun da işlevini yitirmesi ile birlikte depo olarak kullanılmaya başlanmış. 2000’li yıllara kadar eski ihtişamından uzak bir görüntüde olan yapının kaderi 2004 yılında otel olarak yeniden hizmet vermeye başlaması ile birlikte değişmiş.

Günümüzde hem otel hem de avlusunda bulunan kafe ile ziyaretçilerin hizmetinde olan Cinci Han ve Hamamı listenizde mutlaka bulunsun. Osmanlı mimarisinin en gelişmiş örneklerinden biri olarak kabul edilen bu yapının avlusunda oturup çay içerken, sadece insan gücüyle inşa edilmiş duvarların her bir detayını incelemek, Safranbolu gezisi sırasında yapılacak en dinlendirici aktivitelerden biri.

Adres: Çeşme Mahallesi, Saraçlar Sk.

8.Hıdırlık Tepesi

Hıdırlık Tepesi, Safranbolu’nun tüm güzelliklerini gözler önüne seren bir yer. Hıdırlık Seyir Tepesi olarak da bilinen bu noktaya çıkıp Safranbolu’nun tarihi evlerini, geçmişin izlerini üzerinde taşıyan Arnavut kaldırımlı sokaklarını izlemek Safranbolu gezisi sırasında mutlaka yapılması gerekenler arasında.

Safranbolu’ya gelen ilk Türkler’in bu noktaya yerleşmesi ve Hıdırellez kutlamalarını da bu tepede yapması nedeniyle Hıdırlık Tepesi olarak alanda Hasan Paşa, Hıdır Paşa ve Kurtuluş Savaşı kahramanlarından Dr. Ali Yaver Ataman’ın kabirleri de bulunuyor.

Adres: Çeşme Mahallesi, Naip Tarlası Sk. No:24

9.Safranbolu Demirciler Çarşısı

Safranbolu Demirciler Çarşısı, Osmanlı dönemi çarşı yapılaşmasının en güzel örneklerinden biri olarak biliniyor. Adından da anlaşılacağı üzere, demircilik el sanatının icra edildiği bu zanaatkarlar çarşısı günümüzde de aktif durumda.

Tabi bir farkla. Önceleri Osmanlı ordusuna silah temini sağlayan çarşı, şimdilerde Safranbolu’ya gelen seyahat severlere, evlerine döndüklerinde yaptıkları geziyi hatırlatacak hediyelik eşyalar satıyorlar.

Safranbolu’da gezilecek yerler listenizde mutlaka olması gereken noktalardan biri.

10.Safranbolu Yemeniciler Çarşısı

Safranbolu Yemeniciler Çarşısı, yine Osmanlı döneminde inşa edilen ve günümüze kadar aktif bir şekilde ayakta kalmayı başaran çarşılardan biri. Köprülü Mehmet Paşa tarafından yaptırılan ve günümüzde tam 48 ahşap dükkandan oluşan bu çarşı, günümüzde tıpkı Demirciler Çarşısı gibi, el emeği göz nuru hediyelik eşyaları turistlerin beğenisine sunuyor.

Safranbolu Yemeniciler Çarşısı’nı gezilecek yerler listesine almanızı sağlayacak bir diğer hoş detay ise çarşının içerisinde bulunan Arasta Kahvesi. Çarşının eşsiz tarihi atmosferi altında Arasta Kahvesinde soluklanıp bir yorgunluk kahvesi içmek gerçekten çok hoş oluyor.

11.Safranbolu Kent Müzesi

Safranbolu’nun tarihi geçmişini kronolojik olarak görebileceğiniz bir müze olan Safranbolu Kent Müzesi, eski hükümet konağının 2006 yılında müzeye dönüştürülmesi sonucunda ziyaretçilerin hizmetine açılmış.

İlçenin en ikonik yapılarından biri olan ve eskiden kale olarak adlandırılan yüksekçe bir tepede bulunan eski hükümet konağı, günümüzün kent tarihi müzesi, geçmişten günümüze Safranbolu’da bulunmuş tarihi eserlere ev sahipliği yapmasının yanında bahçesinde de Anadolu’nun ilk saat kulesini bulunduruyor.

Safranbolu Kent Müzesi Giriş Ücreti ve Ziyaret Saatleri

  • Giriş ücreti 5 TL.
  • Pazartesi hariç diğer günler 09.00-17.30 saatleri arasında ziyarete açık.

Adres: Çeşme Mahallesi, Kale Altı Sk. No:19


Yukarıda Safranbolu’da Gezilecek Yerler sorusunun cevabını mümkün olduğunca detaylı bir şekilde anlatmaya çalıştım. Yazımı beğendiyseniz, aklınıza herhangi bir şey takıldıysa veya geri bildirim yapmak istiyorsanız lütfen aşağıdaki yorum kutusuna yazın ve bana gönderin.

Furkan Patan

Seyahat etmek, yeni yerler görmek, farklı kültürler ile etkileşimde bulunmak en büyük tutkum. Bu yüzden, havalimanlarını, otobüs terminallerini ve tren garlarını mesken edinmeyi seviyorum. Gördüğüm her yeni şehir ve kültür, benim için ufkumu açan yeni bir arkadaş demek.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu