Tokatlı Kanyonu Gezi Rehberi

Tokatlı Kanyonu, Safranbolu’da gezilecek yerler listesinin en önemli noktalarından biri. Tarih dolu kent Safranbolu’nun Eski Çarşı olarak adlandırılan bölgesinden başlayıp Tokatlı Köyü’ne kadar tam 9 kilometre boyunca uzanan Tokatlı Kanyonu, bu çevrede bulunan en ihtişamlı doğa harikalarından.

Uzun lafın kısası Tokatlı Kanyonu Safranbolu gezisi sırasında mutlaka uğranması gereken bir yer. Sonu gelmeyecekmiş gibi uzayıp giden yemyeşil kanyonu ve hemen yanı başında bulunan İncekaya Su Kemeri’ni Kristal Teras’tan izlemek, sonrasında da kanyona inip kısa bir yürüyüş ile bünyeye huzur doldurmak buraların olmazsa olmazlarından.

İçindekiler:

Tokatlı Kanyonu Nerede?

Tokatlı Kanyonu’na Nasıl Gidilir?

Tokatlı Kanyonu, Kristal Teras

Tokatlı Kanyonu, İncekaya Su Kemeri

Tokatlı Kanyonu Yürüyüş Yolu

Tokatlı Kanyonu’nda Ne Yapılır?

Tokatlı Kanyonu Nerede?

Tokatlı Kanyonu, Karabük’ün Safranbolu ilçesine bağlı Tokatlı Köyü’nde bulunuyor. Kanyonun ilçe merkezine uzaklığı yaklaşık 6 kilometre.

Tokatlı Kanyonu Haritası

Tokatlı Kanyonu Haritası

Tokatlı Kanyonu’na Nasıl Gidilir?

Tokatlı Kanyonu’na ulaşım sadece özel araç ile sağlanabiliyor. Arabanızla Safranbolu ilçe merkezine geldikten sonra, navigasyonunuzu kurup ya da yoldaki tabelaları takip edip yaklaşık 20 dakika içerisinde kanyona ulaşabilirsiniz.

Arabası olmayanlar taksi tutma seçeneğini düşünebilirler. Ancak pazarlığı sıkı yapmakta fayda var. Çünkü tuttuğunuz taksinin orda sizi geri dönüş için beklemesi gerekiyor.

Arabası olmayanlar için bir diğer alternatif de Tokatlı Kanyonu’nu yürüyerek keşfetmek. 9 kilometre yürümeyi göze alırsanız, neden olmasın?





Tokatlı Kanyonu, Kristal Teras

Tokatlı Kanyonu Kristal Teras
Kristal Teras

Tokatlı Kanyonu’nun en çok ilgi gören noktalarından biri Kristal Teras. Tabi bunun nedeni terasın özelliklerinden çok Kristal Teras’tan izlediğiniz Tokatlı Kanyonu manzarasının güzelliği. Bir de yüksekliğin getirdiği heyecan hissi.

Her ne kadar, başta da belirttiğim gibi, terasın özellikleri manzara nedeniyle biraz arka planda kalsa da aslında Kristal Teras tam bir mühendislik harikası.

O yüzden kısa bir süreliğine Tokatlı Kanyonu’nun güzelliğini bir kenara bırakıp cam terasın özelliklerinden bahsetmek istiyorum ki gittiğinizde neyin üzerinde durduğunuzu bilin.Özellikle yükseklik korkusu olanlar için bu bilgilerin çoook faydalı olacağını düşünüyorum.

  • Kristal Teras, yüz metrekarelik bir alan üzerinde Tokatlı Kanyonu’ndan yaklaşık 80 metre yükseklikte kurulu.
  • Bir uçurumun kenarında yer alan bu platform yaklaşık 75 ton yükü taşıyabilecek kadar sağlam.
  • Ancak buna rağmen önlem olarak Kristal Teras’a bir seferde 30 kişiden fazla insan almamaya özen gösteriyorlar.
  • 11 metre genişliğe sahip olan platformun üzerinde yürürken sallandığını hissedeceksiniz ancak tedirgin olmayın, bunu esnekliği sağlamak için bilerek yapmışlar.
  • Hemen yanı başında manzaraya karşı keyif çayınızı yudumlayabileceğiniz bir kafeterya da bulunan teras yılın dört mevsimi ziyarete açık.

Tokatlı Kanyonu, İncekaya Su Kemeri

İnce Kaya Su Kemeri
İnce Kaya Su Kemeri

İncekaya Su Kemeri, Tokatlı Kanyonu’nun güzelliğine güzellik katan bir görsel şölen sunuyor gezginlere. Kristal Teras’a çok yakın bir mesafede bulunan bu tarihi su kemeri, Osmanlı döneminde Sadrazam İzzet Paşa tarafından yaptırılmış.

Doğal kaynaklardan ilçe merkezine su taşıyabilme amacıyla inşa ettirilen İncekaya Su Kemeri, 116 metre uzunluğunda. Estetik görüntüsüyle dikkat çeken bu yapı, 6 adet kemere sahip. Tamamen taştan inşa edilen kemer Tokatlı Kanyonu’ndan yaklaşık 60 metre yükseklikte.

Bölgede bulunan bir diğer kanyonu olan İncekaya Kanyonu’na geçişin yapıldığı noktada yükselen bu tarihi yapıyı fotoğraflamak buraların olmazsa olmazlarından.

Tokatlı Kanyonu Yürüyüş Yolu

Tokatlı Kanyonu yürüyüş yolu

Tokatlı Kanyonu, doğa severler için adeta bir cennet. Kanyonun içerisinde bulunan 9 kilometrelik, bünyeyi zorlamayan yürüyüş yolu bunun en önemli sebeplerinden biri. Yani Tokatlı Kanyonu’nda nehir boyunca yapacağınız bir trekking için profesyonel bir yürüyüşçü olmanıza gerek yok.

Tek yapmanız gereken şey kendinize doğa ile başbaşa kalacağınız yaklaşık 2 saatlik bir zaman dilimi ayırmak. Üstelik Tokatlı Kanyonu’ndan çıktıktan sonra Safranbolu Eski Çarşı’da bulunan Arasta Kahvesi’nde yorgunluk kahvesi içme keyfi de cabası.

Kanyonda dilerseniz ata binebilir ya da arkadaşlarınızla paintball oynayabilirsiniz. Biraz soluklanmak isterseniz kanyon içindeki ağaçların gölgesine kurulmuş masalarda oturup semaverde demlenmiş bir yorgunluk ya da keyif çayı içebilirsiniz. Dilerseniz mangal yapma imkânınız da var.

Kanyonda yürüyüş yaparken etrafınızda koşuşturan sincaplar insana ayrı bir neşe katıyor. Bu doğallığın içinde şehrin karmaşasından birkaç saatliğine de olsa uzaklaşmak size iyi gelecek.

Tokatlı Kanyonu’nda Ne Yapılır?

Tokatlı Kanyonu'nda Ne Yapılır

Tokatlı Kanyonu’nda yapabileceklerinizi yazımın bu son bölümünde toparlamak istedim. Kanyona gittiğinizde bu listeye tekrar göz atmanızı tavsiye ederim.

  • 9 kilometrelik yürüyüş parkurunu tamamlamak için Tokatlı Kanyonu’ndan giriş yapıp Safranbolu merkezden çıkabilirsiniz.
  • Uzun bir yürüyüş yapmayacaksanız eğer kanyona ilk indiğinizde karşınıza çıkan geniş alanda doğanın tadını çıkarabilirsiniz.
  • Doğa ile başbaşa kalma olayını bir adım öteye taşımak isterseniz eğer Tokatlı Kanyonu’nu içerisinde at binmenin keyfini sürebilirsiniz.
  • Kanyonun girişinde bulunan kafede bir şeyler yiyip içebilirsiniz.

Yukarıda Tokatlı Kanyonu hakkında bilgileri mümkün olduğunca detaylı bir şekilde anlatmaya çalıştım. Yazımı beğendiyseniz, aklınıza herhangi bir şey takıldıysa veya geri bildirim yapmak istiyorsanız lütfen aşağıdaki yorum kutusuna yazın ve bana gönderin.

Furkan Patan

Seyahat etmek, yeni yerler görmek, farklı kültürler ile etkileşimde bulunmak en büyük tutkum. Bu yüzden, havalimanlarını, otobüs terminallerini ve tren garlarını mesken edinmeyi seviyorum. Gördüğüm her yeni şehir ve kültür, benim için ufkumu açan yeni bir arkadaş demek.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu