Safranbolu Yörük Köyü Gezi Rehberi

Yörük Köyü, Safranbolu’nun hemen yanı başında adeta ona nazire yaparcasına tarihi Osmanlı konakları ile dolu olan şirin bir köy. Minik Safranbolu olarak da adlandırılan bu köy, dar sokakları, ahşap çitlerin arkasında gizlenen avluları ve cumbalı konakları ile gezginler için tam bir cazibe merkezi.

İşte tüm bu özellikleri sayesinde 1997 yılında sit alanı olarak ilan edilen ve Türkiye’nin en güzel köylerinden biri olarak kabul edilen Safranbolu Yörük Köyü, adını tahmin edebileceğiniz üzere uzun yıllar önce bu bölgeye yerleşen Yörük Türkmenler’den almış.

Günümüze kadar eski geleneklerini, doğal yapılarını bozmadan gelmeyi başarmış bu köy, şimdilerde müze köy olarak anılmasının hakkını sonuna kadar veriyor. En yenisi 90, en eskisi ise 450 yaşında olan 140 adet tarihi konağa ev sahipliği yapan Yörük Köyü, Safranbolu’da gezilecek yerler listesinin olmazsa olmazı.

İçindekiler:


Yörük Köyü Nerede


Yörük Köyü, Karabük’ün Safranbolu ilçesine bağlı bir yerleşim yeri. Safranbolu ilçe merkezine uzaklığı yaklaşık 11 kilometre.

Yörük Köyü Haritası

Yörük Köyü Haritası

Yörük Köyü’ne Nasıl Gidilir?


Safranbolu’da gezilecek yerler arasında en çok ziyaret edilen yerlerden biri olan Yörük Köyü, yılın her anında turizm potansiyeline sahip. köye ulaşım için 3 alternatif mevcut. Özel araç, dolmuş veya taksi. Aşağıda üçü için de detayları paylaştım.


Safranbolu’ya ulaşım hakkında detaylı bilgi almak isterseniz, aşağıdaki yazımı kontrol edebilirsiniz.

Safranbolu Nerede, Safranbolu’ya Nasıl Gidilir?


1-Yörük Köyü’ne Özel Araç ile Ulaşım

Karabük’e 18, Safranbolu’ya ise 11 kilometre uzaklıkta Yörük Köyü’nün yolları zahmetsiz, Navigasyonu kurarak çok rahat ulaşım sağlayabilirsiniz. Navigasyon kullanmayı sevmeyenlerdenseniz, çevre yoluna çıkıp tabelaları takip etmeniz yeterli.

Not: Özel aracı ile gidecek olanlara ekstra bir bilgi olarak, köye araç ile girişin yasak olduğunu belirtmek isterim.

Yörük Köyü Ulaşım

2-Yörük Köyü’ne Dolmuş ile Ulaşım

Safranbolu’dan Yörük Köyü’ne dolmuş ile gitmek isterseniz, Safranbolu ilçe merkezinden kalkan köy dolmuşlarına binmeniz gerekiyor. Çok sık aralıklarla sefer yok. Bütün gününüzü köyde geçirmek istemezseniz, planınızı buna göre yapın.

Sefer saatleri şu şekilde:

Safranbolu – Yörük KöyüYörük Köyü – Safranbolu
08:2008:30
10:3010:00
12:4512:00
14:0015:00
17:0018:00

Not: Bu sefer saatlerinde değişiklik olabilir. Safranbolu’ya gittiğinizde teyit etmenizi tavsiye ederim.

3-Yörük Köyü’ne Taksi ile Ulaşım

Yörük Köyü’ne gitmek için taksi tutmak da bir diğer alternatif. Mesafe çok uzak değil ancak, taksicinin siz gezerken orada bekleyeceğini ve bunun için de ayrıca bir ücret talep edeceğini aklınızın bir köşesinde tutun.

DestinasyonMesafe (KM) / Zaman
Safranbolu – Yörük Köyü11 km / 10 dk
Karabük – Yörük Köyü18 km / 20 dk
İstanbul – Yörük Köyü420 km / 4 s 35 dk
Ankara – Yörük Köyü236 km / 2 s 35 dk
İzmir – Yörük Köyü772 km / 7 s 20 dk

Yörük Köyü Hakkında Bilgiler


Bu bölümde, Yörük Köyü hakkında bilgileri bir araya getirmek istedim. Köye gezerken aklınıza takılan bir şeyler olursa dönüp burada açıklaması var mı diye bakabilirsiniz.

  • Yörük Köyü’nün tarihi yaklaşık 650 yıl öncesine kadar uzanıyor. Batı Karadeniz’e gelen Türkmen boyları tarafından kurulan köy, göçebe Türkler’in Anadolu’da yerleşik hayata geçiş sürecinde önemli bir rol oynamış.
  • Yörük Köyü’nün adını Türkmenler’den aldığını yazının başında belirtmiştim. Yörük kelimesinin kökeni ise “yörümek” yani “yürümek”.
  • Köyde Osmanlı mimarisinin izlerini taşıyan toplam 140 adet ev var. Geleneksel mimari ile 2 katlı olarak inşa edilen bu evlerden yaklaşık 60 tanesinde yaşam aktif olarak devam ediyor.
  • En eskisi 450 (Onbaşı Evi), en yenisi ise 90 yaşında olan bu evlerin 93 tanesi koruma altına alınmış. Geri kalanlar ise restore ediliyor ya da edilmek üzere sıra bekliyor.
  • Yörük Köyü evlerini Safranbolu evlerinden ayıran yegane özellik, buradaki evlerin bitişik olarak inşa edilmiş olması.
Yörük Köyü Safranbolu
  • Böylesine güzel konakların bir köye yapılmasının arkasında ise ilginç bir hikaye var. Anlatılanlara göre, Yörükler İstanbul’da çalışırken biriktirdikleri paralarla boğazda gördükleri konaklardan kendi memleketlerine de yapmak istemişler. Böylelikle Yörük Köyü konaklarla dolu bir yer oluvermiş.
  • Köklü bir tarihi geçmişe sahip olan Yörük Köyü, günümüzde müze köy tanımıyla Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından koruma altına alınmış. Aynı zamanda UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde de bulunuyor.
  • Son olarak magazinsel bir bilgi vermek istiyorum. Yörük Köyü, dünyaca ünlü opera sanatçımız Leyla Gencer, haber sunucusu Gülgün Feyman ve modacı Cemil İpekçi gibi ünlü simaların da memleketi olarak biliniyor.

Yörük Köyü’nde Gezilecek Yerler


Yörük Köyü’nün asıl olayı Arnavut kaldırımlı sokaklarında gezmek. Zaten tarihi bir köyü ziyaret ederken yapılabilecek en iyi şey, yavaş akan hayatın insana verdiği rahatlamayı sokaklarında gezerek doyasıya hissetmek.

Ancak buraya kadar gelmişken birkaç yere de uğramak gerekiyor. Elbette köyün tarihi izlerini günümüze kadar taşıyan konakları bunların başlıcaları. Yörük Köyü’nde gezilecek yerler listesi çok uzun değil zaten.

1.Sipahioğlu Konağı

Sipahioğlu Konağı

Yörük Köyü’nde bulunan konaklar arasında en meşhur olanı Sipahioğlu Konağı. İnşası tam 300 yıl öncesine tarihlenen ve günümüzde müze ev olarak ziyarete açık olan Sipahioğlu Konağı köyde hiç değişmeden günümüze kadar gelen en eski yapı olarak ünlenmiş durumda.

Köyde birçok konağın, ev sahiplerinin kış aylarını merkezde geçirmesi nedeniyle bakımsız kaldığını düşünürsek, Sipahioğlu Konağı’nın orjinal halini korumasının bu denli ön plana çıkmasına şaşırmamak lazım.

Sipahioğlu Konağı’nın bir diğer özelliği ise Bektaşi kültürünü yansıtması. Haremlik ve selamlık olarak 2 bölümden oluşan konağın haremlik kısmında aile fertleri günlük yaşamlarını sürdürürken, selamlık kısmında ise misafirler ağırlanıyormuş.

Sipahioğlu Konağı’nda Bektaşilik izleri bunlarla da sınırlı değil. Odalardaki ahşap dolaplar, tavanlardaki işlemeler ve kullanılan eşyalarda da Bektaşiliğin hemen hemen bütün özelliklerini görmek mümkün.

Sipahioğlu Konağı’nda sizi bekleyen en özel sürpriz ise Filiz Teyze. Atalarının yaşadığı konağın günümüzde müze olarak ziyarete açılmasına izin vermekle kalmayan Filiz Teyze, bir de üstüne gelen misafirlere konağın ilginç detaylarını anlatıyor. Buraya kadar gelmişken Sipahioğlu Konağı’nda geçmişten günümüze yaşananları bir de onun ağzından dinlemenizi tavsiye ederim.

Sipahioğlu Konağı Giriş Ücreti ve Ziyaret Saatleri

  • Giriş ücreti 2 TL.
  • Belirli bir saati yok ancak çok erken ve geç saatlerde gitmemeye özen gösterin.

2.Çamaşırhane

Yörük Köyü Çamaşırhane

Çamaşırhane, Safranbolu Yörük Köyü’nün en ilginç yapılarından biri. Geçmişte köylülerin ortak olarak kullandığı ve çamaşırlarını yıkadığı bu yer yaklaşık 350 yıllık bir geçmişe sahip. Tıpkı tarihi konaklarda olduğu gibi burada da Bektaşi kültüründen esintiler görmek mümkün. Mesela ortadaki çamaşır yıkama yeri Bektaşi inancındaki 12 imama ithafen 12 dilimli olarak dizayn edilmiş.

Şu günlerde sanat galerisi olarak ziyaretçilerini ağırlayan Çamaşırhane, günümüzdeki görünümüne 1996 yılında yapılan restorasyondan sonra kavuşmuş. Köyün sokaklarını adımlarken karşınıza çıkacak olan bu nostaljik köy çamaşırhanesine mutlaka uğrayın derim.

3.Görülecek Diğer Yerler

Yukarıda bahsettiğim iki nokta haricinde Yörük Köyü’nde gezerken görmenizi tavsiye ettiğim diğer yerler şöyle:

  • Sucu Hafız Gezi Evi
  • Leyla Gencer Sanat Evi
  • Yörük Köyü Cami
  • Muratoğlu Konağı

Ayrıca Safranbolu’da gezilecek diğer yerlere de göz atmak isterseniz aşağıdaki yazımı inceleyebilirsiniz.

Safranbolu’da Gezilecek Yerler


Yörük Köyü’nde Ne Yenir?


Yörük Köyü Ev Baklavası

Yörük Köyü misafirlerini sadece göz zevklerine değil, midelerine de hitap eden sürprizlerle ağırlıyor. Ödüllü ev baklavası, etli yaprak sarması ve köy sofralarının olmazsa olmazı gözlemesi buranın en meşhur lezzetlerinden.

Yörük Sofrası ve Sipahioğlu Konağı ise köyde bu lezzetleri tadabileceğiniz mekanlar. Özellikle Sipahioğlu Konağı’nda Filiz Teyze’nin baklavası benim favorim. Yörük Sofrası’nda otlu gözleme yerken yanına Tarihi Yörük Kahvesi’nden bir çay söylemek de olmazsa olmazlardan.


Yörük Köyü’nde Nerede Kalınır?


Size kötü bir haberim var. Ne yazık ki Yörük Köyü’nde konaklama için pek bir alternatif yok. Hatta işin doğrusu, benim son gidişimden sonra bir şey değişmedi ise eğer, köyün içerisinde tek bir otel var. O da Muratoğlu Konağı Otel.

Muratoğlu Konağı’nın yorumları fena değil. Ancak köyde bulunan tek otel olduğu için yer bulmak biraz sıkıntılı olabiliyormuş. Yoğun dönemlerde de köy işletmesi olmasının getirdiği aksaklıklar burada fazlasıyla var.

Tüm bunları göz önünde bulundurursak eğer burada kalmak için şansınızı zorlamak yerine, Yörük Köyü’ne günübirlik gitmek daha mantıklı gibi gözüküyor. Konaklama için de Safranbolu otellerini tercih edebilirsiniz.

Safranbolu otelleri için aşağıdaki yazıma göz atabilirsiniz.

Safranbolu’da Nerede Kalınır? En İyi 10 Safranbolu Otelleri


Yörük Köyü’nde Ne Yapılır?


Yörük Köyü Safranbolu Gezisi

Yörük Köyü’nde yapmadan dönmemeniz gerekenleri yazımın bu son bölümünde toparlamak istedim. Sonradan “bunu nasıl atladım ben” dememeniz için, Yörük Köyü gezisi sırasında bu listeye tekrar göz atmanızı tavsiye ederim. 

  • Tarihi Osmanlı konaklarını görün. Gezi için açık olanları gezin ve geçmişte bir yolculuğa çıkın.
  • Evlerinin önünde tezgah kurmuş nane, kekik, yumurta satan köylülerden alışveriş yapın. Hem onların yüzünü güldürün, hem de organik ürünlerin tadını çıkarın.
  • Meşhur ev baklavası ve gözlemesinden mutlaka yiyin.
  • Tarihi yörük Kahvesi’nde yorgunluk kahvesi için.
  • Bol bol fotoğraf çekin. Hayatlarını Yörük Köyü’nde sürdüren insanların günlük yaşamlarından anlar yakalayın.

Yörük Köyü’ne Ne Zaman Gidilir?


Kış aylarında zaten az olan köy nüfusu, burada yaşayanların yarısından fazlasının Safranbolu merkeze gitmesi nedeniyle iyice azalıyor, sokaklar ıssızlaşıyor.

Havalar ısınmaya başladıkça buradaki ortam da şenleniyor. O yüzden Yörük Köyü’ne ilkbahar veya yaz aylarında gitmek lazım. 


Yukarıda Yörük Köyü hakkında bilgileri mümkün olduğunca detaylı bir şekilde anlatmaya çalıştım. Yazımı beğendiyseniz, aklınıza herhangi bir şey takıldıysa veya geri bildirim yapmak istiyorsanız lütfen aşağıdaki yorum kutusuna yazın ve bana gönderin.

Furkan Patan

Seyahat etmek, yeni yerler görmek, farklı kültürler ile etkileşimde bulunmak en büyük tutkum. Bu yüzden, havalimanlarını, otobüs terminallerini ve tren garlarını mesken edinmeyi seviyorum. Gördüğüm her yeni şehir ve kültür, benim için ufkumu açan yeni bir arkadaş demek.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu