Samsun Kent Müzesi


Samsun Kent Müzesi, Samsun‘un yıllar içindeki gelişimini görmek isteyenlerin mutlaka görmeleri gereken bir müze. Samsun’a seyahat planı yapan gezginlerin mutlaka planları arasına almaları gerektiğini düşündüğüm bir yer olan müze bilgilere bu yazımda yer verdim.


Samsun, ülkemiz ve cumhuriyetimiz açısından büyük öneme sahip bir şehir. Atatürk’ün ilk adımı atıp kurtuluş ateşini yakmak için kıvılcımı bıraktığı yer burası.

Tarihimizin dönüm noktalarından birine tanıklık etmiş olan Samsun’da gezilecek yerler say say bitmiyor elbette ancak tüm bunların içerisinden ayrışan bir nokta var bana göre: Samsun Kent Müzesi.

Bu müzede, şehrin tarihsel gelişimi adım adım anlatılıyor. Sadece Samsun’un da değil, geçmişten günümüze ülkemizin, geleneğimizin, tarihimizin ve insanlığımızın özeti var burada.

Samsun Kent Müzesi Hakkında Bilgiler

Samsun Kent Müzesi

İlkadım ilçesinde yer alan Samsun Kent Müzesi’nin tarihi aslında çok eskilere dayanmıyor. Burası çok da uzak olmayan bir geçmişte, 12 Şubat 2013 tarihinde ziyarete açılmış.

İçi de dışı da ayrı güzel olan eski bir konak ve ona bağlı binalardan oluşuyor. Şu anda müze olarak kullanılan bina, 1928 yılında Samsun-Sivas Demiryolu İdaresi’nin lojmanı olarak inşa edilmiş. Zaman içinde farklı amaçlarla kullanılan konak, şimdilerde şehrin tarihine ev sahipliği yapıyor.

Nispeten yeni sayılabilecek bir müze olmasına rağmen içerisi ziyaretçilerine geçmişi iliklerine kadar hissettiren oldukça eski ve değerli eşyalar, belgelerle dolu.

Müze içerisinde, Samsun’un geçmişten günümüze sosyal, kültürel, tarihi, coğrafi ve ekonomik özelliklerini yansıtan bilgi, belge, fotoğraf ve eşyalar sergileniyor. Her bölümde farklı bir konu işleniyor.

Ken Müzesi Samsun

Mesela, B1 bölümünde mübadele, göç ve doğal afetlerle ilgili bilgi ve belgeler var. B2 bölümünde Atatürk ve Samsun teması işlenmiş. Bunun yanı sıra Samsun’un milletvekilleri, valileri, belediye başkanları ve şehrin demografik yapısı hakkında bilgiler de sunuluyor.

Diğer bölümlerde ulaşım, tarih ve mimari yapı, coğrafi yapı, spor ekonomi konuları işleniyor. Aynı zamanda dönemin kültürünü ve yaşamını yansıtan balmumu heykeller de bulunuyor.



Samsun Otel Alternatifleri İçin Aşağıdaki Yazıma Göz Atın

Samsun Otelleri – Samsun’da Nerede Kalınır?



Neredeyse tüm Anadolu şehirlerinde kent müzesi vardır ancak burası diğerlerinden biraz daha farklı. Müze, ziyaretçisi ile interaktif iletişim kuran bir uygulama ile diğer kent müzelerinden ayrışıyor. Mesela, soy isminizden soyağacınızı çıkarabiliyorsunuz ya da isminizi müzeye kaydedebiliyorsunuz.

Tüm bunların yanında müzenin ayrı bir özelliği daha var. Samsun Kent Müzesi açıldığı ilk 70 gün içinde 20.000 ziyaretçi sayısına ulaşarak Tarihi Kentler Birliği’nin ödülüne layık görülmüş. Aslında bu ödül bir yandan da Samsun halkının şehrine ne kadar düşkün olduğunu ve aynı zamanda sosyallik seviyelerinin de üst sınırlarda olduğunu gösteriyor.

Samsun Kent Müzesi Nerede

Samsun Kent Müzesi, İlkadım ilçesine bağlı Cumhuriyet Caddesi üstünde yer alıyor.

Samsun Kent Müzesi haritası

Samsun Kent Müzesi’ne Nasıl Gidilir?

Şehir merkezinde olduğundan ulaşımı oldukça kolay aslında.

Yol tarifi; Atakum tarafından müzeye ulaşmak için, tramvaya binebilir, Gar İstasyonu’nda inip biraz yürüyerek müzeye ulaşabilirsiniz. Otogardan gelecekseniz eğer, servislere binerek Cumhuriyet Meydanı’na gelebilir buradan da yaklaşık 10 dakika yürüyerek müzeye ulaşabilirsiniz.



Samsun’a Ulaşım Hakkında Detaylı Bilgiler İçin Aşağıdaki Yazıma Göz Atın

Samsun Nerede, Samsun’a Nasıl Gidilir?



Samsun Kent Müzesi Giriş Ücreti ve Ziyaret Saatleri

  • Samsun Kent Müzesi giriş ücreti yetişkin 2 TL öğrenci 1 TL.
  • Ziyaret saatleri hafta içi her gün 10:00-16:00 saatleri arası.

Web Sitesi


Yukarıda Samsun Kent Müzesi hakkında bilgileri mümkün olduğunca detaylı bir şekilde anlatmaya çalıştım. Yazımı beğendiyseniz, aklınıza herhangi bir şey takıldıysa veya geri bildirim yapmak istiyorsanız lütfen aşağıdaki yorum kutusuna yazın ve bana gönderin.

Furkan Patan

Seyahat etmek, yeni yerler görmek, farklı kültürler ile etkileşimde bulunmak en büyük tutkum. Bu yüzden, havalimanlarını, otobüs terminallerini ve tren garlarını mesken edinmeyi seviyorum. Gördüğüm her yeni şehir ve kültür, benim için ufkumu açan yeni bir arkadaş demek.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu