Sümela Manastırı Gezi Rehberi


İçeriğim Trabzon’da bulunan Sümela Manastırı’na gezi planlayanlara çok yardımcı olacak nitelikte. Sümela Manastırı Gezi Rehberi ile bilmeniz gereken tüm bilgileri bulabileceksiniz.


Sümela Manastırı, Karadeniz Bölgesi’nde gezilecek yerler denildiğinde akla ilk gelen tarihi yapılardan biri. Ünü ülke sınırlarını çoktan aşmış bu tarihi yapı, her yıl yerli yabancı binlerce turist ağırlıyor. Hiç bitmeyecekmiş gibi göğe doğru uzanan heybetli bir dağın tam ortasında tüm ihtişamıyla duran Sümela Manastırı, bu ilgiyi fazlasıyla hak ediyor açıkçası.

Daha ilk gördüğünüz andan itibaren sizi etkileyen dillere destan güzelliğiyle tüm dünyaya nam salmış olan Sümela Manastırı, Trabzon’a seyahat planlayan herkesin gezilecek yerler listesinde mutlaka olmalı. Hatta işi bir adım daha öteye götürmek gerekirse; Sümela Manastırı görülmeden Trabzon’dan dönülmemeli.

Sümela Manastırı

Belki biraz fazla abarttığımı düşünebilirsiniz. Tamam, biliyorum. Karadeniz Bölgesi’ne seyahat etmenin asıl amacı doğa ana ile kucaklaşmak. Sessiz, sakin, stressiz birkaç gün geçirmek belki ama ne yapın ne edin, yarım gününüzü buraya ayırın. İnanın pişman olmazsınız.

Neyse efendim, böylesine önemli bir seyahat destinasyonu için gezi rehberi hazırlamasam olmazdı elbette. Ben de oturdum, Sümela Manastırı hakkında bilgileri bir araya getirdiğim bir blog içeriği hazırladım. Buyrun başlayalım.

İçerik:

Sümela Manastırı Restorasyonu Bitti Mi?

Trabzon Sümela

Sümela Manastırı gezi rehberine güzel bir haber ile başlamak istiyorum. Biliyorsunuz, manastır uzun bir süredir restorasyon halinde olduğu için ziyarete kapalıydı (bilmiyorsanız da artık öğrenmiş oldunuz).

Neyse ki 4 senenin ardından restorasyonun bir kısmı bitti. 2019 yılında Sümela Manastırı’nın önemli bir kısmı tekrar ziyarete açıldı. Kısa bir süre içerisinde de tamamının açılması planlanıyor.

Sümela Manastırı Nerede?

Sümela Manastırı, Karadeniz Bölgesi’nin en büyük şehirlerinden biri olan Trabzon’a bağlı Maçka ilçesinde bulunuyor. Şehir merkezinden 49, Maçka’dan ise 19 kilometre uzaklıkta yer alan manastıra Maçka’ya bağlı Altındere Köyü ev sahipliği yapıyor.

Sümela Manastırı Haritası

Sümela Manastırı haritası

Sümela Manastırı’na Nasıl Gidilir?

Trabzon’da gezilecek yerler arasında en çok ziyaret edilen noktalardan biri olan Sümela Manastırı, yılın 4 mevsimi turizm potansiyeline sahip. O yüzden manastıra ulaşım için birçok alternatif var. Tabi öncelikle Trabzon’a gitmeniz gerekiyor. Aşağıda her bir seçeneği ayrı ayrı paylaştım.

Sümela Manastırı Yol Tarifi

Trabzon, Sümela Manastırına gitmek için ilk durak. Şehir merkezinden Maçka tarafına doğru ilerlerken manastırın tabelasını göreceksiniz. Yolculuk yaklaşık 1 saat sürüyor. İstikamet şu şekilde: Trabzon-Maçka-Altındere Köyü-Sümela Manastırı

Yollar gayet düzgün ancak Karadeniz’in yolları malum, bol virajlı. O yüzden dikkatli ve yavaş gitmekte fayda var.

Sümela

Trabzon’a Uçak ile Nasıl Gidilir?

Özellikle uzak noktalardan Trabzon’a seyahat edecekler için en zahmetsiz alternatif hava yolu. Zamanı kısıtlı olanlar enerjilerini gezilecek yerlere saklamak istiyorlarsa uçak ile ulaşım şart.

Türkiye’nin hemen her şehrinden Trabzon’a haftanın her günü uçak seferleri bulunuyor. Uçak firmalarının indirimlerini kovalarsanız eğer otobüs bileti fiyatına uçak seyahati yapmanız işten bile değil.

Sümela Manastırı’na Özel Araç ile Nasıl Gidilir?

Özel aracınız varsa ya da uçaktan indikten sonra araba kiraladıysanız eğer, navigasyonunuzu kurduktan sonra tabelaları takip etmeniz yeterli. Sümela Manastırı bölgenin en önemli turizm kaynaklarından biri olduğu için ulaşımı da oldukça kolay.

Sümela Manastırı’na Otobüs ile Nasıl Gidilir?

Özel aracınız yoksa yapmanız gereken ilk şey Trabzon şehir merkezinde bulunan Çömlekçi Mahallesine gitmek. Burada Maçka-Sümela arasında sefer yapan dolmuşların yer aldığı bir durak var.

DestinasyonMesafe (KM) / Zaman
Trabzon – Sümela Manastırı49 km / 1 s 10 dk
Maçka – Sümela Manastırı19 km / 28 dakika
Uzungöl – Sümela Manastırı137 km / 2 s 12 dk
Rize – Sümela Manastırı120 km / 1 s 51 dk
Ayder Yaylası – Sümela Manastırı194 km / 2 s 48 dk
Samsun – Sümela Manastırı372 km / 5 s 22 dk
Ordu – Sümela Manastırı224 km / 3 s 24 dk

Sümela Manastırı Giriş Ücreti ve Ziyaret Saatleri

  • Sümela Manastırı haftanın 7 günü ziyarete açık. 
  • 1 Ekim – 1 Nisan tarihleri arasında 08:00 – 16:00
  • 1 Nisan – 1 Ekim tarihleri arasında 09:00-19:00
  • Giriş ücreti 10 TL
  • Müzekart geçerli

Adres: Altındere Mahallesi, Altındere Vadisi

Konum

Sümela Manastırı’nın Tarihi

Sumela Moastery

Sümela Manastırı, sarp kayalıklara inşa edilmiş olmasının getirdiği estetik güzelliğinin ötesinde çok önemli bir tarihi geçmişe ve Hristiyanlar için dini öneme sahip bir yapı. Milattan sonra 4. yüzyılda, 365-395 yılları arasında inşa edildiği düşünülen manastırın adı bazı tarih kitaplarında Meryem Ana Manastırı olarak da geçiyor.

Yıllar boyunca birçok değişikliğe uğrayan yapıda ilk onarımın 6. yüzyılda İmparator Justinianus’un emriyle gerçekleştiği tahmin ediliyor. Manastırın günümüzdeki haline gelmesi ise 13. yüzyıla tarihleniyor.

Bölge Osmanlı hakimiyetine geçtikten sonra bile Sümela Manastırı için ayrı imtiyazlar tanımlandığı tarihi belgelerde yer alıyor. 18. yüzyılda birçok bölümünün yenilendiği kaydedilen yapıya 19. yüzyıla gelindiğinde yeni binaların eklendiği biliniyor.

Sümela Manastırı’nın içerisinde bulunan bölümler arasında en ilgi çekici olanları kütüphane, büyük su kemeri, ana kaya kilisesi, iç avluda yer alan freskler ve duvarlara işlenmiş betimlemeler olarak sıralanabilir.

Sümela Manastırı’nın Dini Önemi

Sümela Manastır İçi

Rum Ortodoks Kilise ve Manastırı olarak kabul edilen Sümela, dünyanın bilinen en eski ve en önemli manastırlarından biri. Bu yönüyle Hristiyan aleminin kutsal mekanlarından biri olarak tanımlanan Sümela Manastırı, her yıl binlerce Hristiyan’ın hac ibadetine de ev sahipliği yapıyor.

Sümela Manastırı’nın Efsanesi

Manastırın yapılışı birçok efsaneye konu olmuş. Yüzyıllardır dilden dile anlatılan bu efsanelerin arasında en çok kabul göreni ise Atinalı iki rahip olan Barnabas ve Sophronios ile ilgili olanı. Kısaca efsaneyi aktarıyorum.

Efsaneye göre Atinalı Barnabas ve Sophronios birbirlerini tanımayan iki rahip. Atina’nın farklı noktalarında yaşayan bu iki rahip bir gün aynı rüyayı görürler. Rüyada Hz. İsa ile Hz. Meryem bugün Sümela Manastırı’nın bulunduğu yerdedirler.

Gördükleri rüyayı ilahi bir işaret olarak kabul eden Barnabas ve Sophronios birbirlerinden habersiz bir şekilde aynı noktaya doğru yola çıkarlar. Vardıkları noktada birbirleri ile karşılaşan rahipler birbirlerine rüyalarından bahsederler. Ardından hiç vakit kaybetmeden manastırın temelini birlikte atarlar.


Yukarıda Sümela Manastırı hakkında mümkün olduğunca detaylı bilgiler vermeye çalıştım. Yazımı beğendiyseniz, aklınıza herhangi bir şey takıldıysa veya geri bildirim yapmak istiyorsanız lütfen aşağıdaki yorum kutusuna yazın ve bana gönderin. 

Furkan Patan

Seyahat etmek, yeni yerler görmek, farklı kültürler ile etkileşimde bulunmak en büyük tutkum. Bu yüzden, havalimanlarını, otobüs terminallerini ve tren garlarını mesken edinmeyi seviyorum. Gördüğüm her yeni şehir ve kültür, benim için ufkumu açan yeni bir arkadaş demek.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu