Ayder Yaylası Gezi Rehberi


Ayder Yaylası gezi rehberi yazısında, Doğu Karadeniz Bölgesi’nin en çok ziyaret edilen destinasyonlarından biri olan Ayder’e yapacağınız geziyi planlamadan önce edinmeniz gereken tüm bilgileri paylaştım. Ayder’e gitmeden önce mutlaka göz atın!


Ayder Yaylası. Doğa ananın bulutlarla dans ettiği yer. Daha yöresel bir tabirle anlatmak gerekirse; doğa ananın bulutlarla horon teptiği yer. Ulu ulu ağaçlar, yemyeşil çimenler, rengarenk çiçekler, gürül gürül akan Fırtına Deresi ve tabiki birbirlerine delicesine aşık sevdalıların bağrı yanık türküleri.

Buralarda hissettiklerini okuyana doğru bir şekilde aktarabilmek için hangisinden başlamalı, hangisini ne kadar anlatmalı bir türlü karar veremiyor insan. Zaten doğrusunu söylemek gerekirse, bazı şeyleri anlatmaya kelimeler yetmiyor… Gidip, görmek, yerinde hissetmek gerekiyor.

O yüzden, biraz zor oldu bu blog içeriğini hazırlamak benim için. Çünkü, Ayder Yaylası ve çevresini ne kadar anlatsam bir şeyler eksik kalacakmış gibi geliyordu bana. Yine de kapsamlı bir Ayder Yaylası gezi rehberi hazırlamam için engel değildi bu durum elbette.

Ben de oturdum bilgisayarın başına. Elimden geldiğince Ayder’i anlattım size. Yeri geldiğinde fotoğraflarla, yeri geldiğinde kendi deneyimlerime dayandırdığım önerilerimle destekledim yazının içeriğini. Ayder gezisi sırasında ihtiyacınız olabilecek tüm bilgileri ve tüyoları paylaştım. Fazla vakit kaybetmeden başlayalım.

Index:

Ayder Yaylası Hakkında Kısa Bilgiler

Ayder Yaylası gezi rehberi 2

Detaylara geçmeden önce yazının hemen başında Ayder Yaylası hakkında kısa kısa bilgiler paylaşmak istiyorum ki bu yeşil cennete gittiğinizde aklınızda nerede olduğunuza dair tam bir fikir olsun. Böylelikle Ayder’i doya doya gezebilirsiniz.

  • Ayder Yaylası, deniz seviyesinden tam 1350 metre yükseklikte bulunuyor. Aslında burası çevrede bulunan Pokut, Huser, Sal gibi yaylalara göre baya alçakta kalıyor. Zaten önceleri yerel halk burayı yayla değil, yaylaya çıkarken dinlenecekleri alan olarak kullanılmış.
  • Ancak zamanla burada da yerleşim oluşmaya başlamış. Gittikçe ününe ün katan yaylayı 1987 yılında Bakanlar Kurulu turizm merkezi olarak ilan etmeye karar vermiş. Sonrasında da olaylar gelişmiş elbette.
  • Tertemiz ve lezzetli suları ile meşhur olan yaylanın çevresinde bulunan doğal ve tarihi güzellikler ise ayrı ayrı görülmeye değer. Benim favorilerim Palovit Şelalesi ve Zil Kale.
  • Tüm bu özelliklerinin yanında Ayder, bölgede sağlık turimi denildiğinde de akla gelen ilk yerlerden biri. Yaylada 260 metre derinlikten çıkan 50 derece sıcaklıktaki suyun birçok hastalığa iyi geldiği söyleniyor. Bu sayede Ayder kaplıcaları ile de meşhur.

Ayder Yaylası’nda Nerede Kalınır?

Ayder Yaylası'nda nerede kalınır

Ayder gezisi öncesinde en çok kafa yoracağınız konulardan birisi bu. Çünkü insan böyle bir yere geldiğinde kaldığı otelinde biraz yaptığı tatil konseptine uygun olmasını istiyor. Bölgede alternatif çok. 5 yıldızlı otelinden pansiyonuna, bungolavundan villasına kadar her türlü konaklama imkanı mevcut.

Şöyle bütçenize uygun, rahatça uyuyabileceğiniz, güler yüzlü hizmet anlayışıyla misafirlerinden tam not almış bir otel arıyorsanız eğer, ince eleyip sık dokuyarak hazırladığım en iyi 10 Ayder oteli yazıma bir göz atmanızı tavsiye ederim.

Ayder Yaylası’nda Nerede Kalınır? En İyi 10 Ayder Otelleri

Ayder Yaylası’na Ne Zaman Gidilir?

Ayder Yaylası'na ne zaman gidilir

Ayder Yaylası’nın en yoğun dönemleri yaz ayları. Mayıs – Eylül ayları arasında inanılmaz bir yoğunluk oluyor bölgede. Tabi buraların en yeşil, en cıvıl cıvıl zamanları da o dönemler. Fakat daha çok sessiz, sakin bir tatil arayışındaysanız kış aylarını tavsiye ederim. Buralar beyazlara bürünmüşken de ayrı bir güzel.

Mesela ben Şubat ayında gitmiştim. Haliyle çok sakindi ortalık. Orada yaşayan insanlarla, esnafla muhabbet etme şansım oldu. Hava soğuktu belki ama içimi ısıtacak birkaç gün geçirdim buralarda. Mutluluğuma mutluluk kattım.

O yüzden, herkesin dediğinden çok sizin nasıl bir tatil istediğiniz önemli. Sessiz ve sakin bir tatil için kış ayları. Ortam cıvıl cıvıl olsun istiyorsanız yaz ayları Ayder Yaylası’na seyahat etmek için en uygun zamanlar.

Ayder Yaylası’nı Gezmek İçin Ne Kadar Zaman Lazım?

Ayder Yaylası görünümü

Sadece yaylayı görmek için gelecekseniz 1 gün fazlasıyla yeterli. Ancak çevrede gezilecek yerleri de listenize dahil edecekseniz, her yerin tadını doya doya çıkarabilmek için en az 3 gün ayırmanızı tavsiye ederim.

Ayder Yaylası Nerede?

Ayder Yaylası, Rize’ye bağlı Çamlıhemşin ilçesinin 18 kilometre güneyinde, Kaçkar Dağları Milli Parkı’nın sınırları içerisinde yer alıyor.

Ayder Yaylası’na Nasıl Gidilir?

Ayder Yaylası yılın 4 mevsimi ziyaretçi çektiğinden, bölgeye ulaşım için çeşitli alternatifler mevcut. Üstelik kış aylarında da sürekli yolları açık tutuyorlar ki buraya gelmek isteyen misafirler zorluk yaşamasınlar.

Uçak, otobüs ve özel araç ile ulaşım alternatiflerini detaylı bir şekilde paylaştığım ayrı bir blog yazım var. Daha ayrıntılı bilgi almak isterseniz aşağıdaki linke tıklayarak inceleyebilirsiniz.

Ayder Yaylası Nerede? Ayder Yaylası’na Nasıl Gidilir?

Ayder Yaylası’nda Gezilecek Yerler

Ayder Yaylası'nda Gezilecek Yerler

Deniz seviyesinden 1.350 metre yükseklikte bulunan Ayder Yaylası’nın güzellikleri anlatmakla bitmez demiştim değil mi? Şimdi buna bir ekleme daha yapmak istiyorum. Sadece Ayder’in değil, Ayder’in çevresindeki gezilecek yerlerin de güzellikleri anlatmakla bitmez.

O yüzden sadece yaylada takılı kalmadan, bölgedeki diğer görülecek yerleri de kapsayan bir liste oluşturmanızı tavsiye ederim. Şöyle kısa bir gezilecek yerler listesi işinizi görebilir:

Bu liste içerisinde Goboş Köprüsü, Zil Kale, Palovit Şelalesi ve Pokut Yaylası benim favorilerimden fakat diğerleri de hiç yabana atılacak gibi değil. Özellikle vakti kısıtlı olanlar için karar vermek gerçekten zor.

İşinizi kolaylaştıracak bir yazı arıyorsanız aşağıda gezilecek yerlerin detaylarını anlattığım yazımın linkini paylaşıyorum. Bir göz atmanızı tavsiye ederim. 

Ayder Yaylası Gezilecek Yerler

Ayder Yaylası’nda Ne Yenir?

Ayder Yaylası'nda Ne Yenir

Ayder Yaylası gezi rehberi içerisinde en can alıcı konulardan biri Ayder Yaylası’nda ne yenir sorusunun cevabı. Çünkü Karadeniz Mutfağı’nın yeri bir ayrı. Bol tereyağlı, mısır unlu, turşulu, yöresel peynirli lezzetler insanın başını döndürürken bir yandan da eve birkaç kilo daha ağır dönmenize sebep oluyor.

Varsın olsun. Oraya kadar gitmişken Karadeniz’in yöresel yemeklerini tatmadan geri dönmek ayıp olur elbette. Peki buralarda ne yenir mi dediniz? Aşağıdaki listeye hemen bir göz atın derim.

  • Muhlama
  • Fasulye Turşusu Kavurması
  • Laz Böreği
  • Lahana Sarması
  • Hamsili Pilav
  • Musur Ekmeği

Hepsi ve daha fazlası için ise aşağıdaki yazıma göz atın.

Karadeniz’de Ne Yenir? Karadeniz Yaylalarında Tatmanız Gereken 10 Lezzet

Ayder Yaylası’nda Ne Yapılır?

Ayder Yaylası'nda Ne Yapılır

Ayder Yaylası’nda yapılabilecek aktiviteler yaşınıza, enerjinize ve cesaretinize göre değişkenlik gösteriyor, her bünyeye uygun aktivite mevcut. İçinizden şunları söylüyorsanız derhal geri alın. “Ne olabilir ki, hepi topu yayla işte temiz hava, çiçek, böcek vardır.” Çünkü burada tahmin ettiğinizden daha fazlası var.

Aksiyon aramayan ve kafa dinlemek isteyenler bol oksijenin ve kaplıcanın tadını çıkarırken, kanı hızlı akanlar ise eğlencenin ve heyecanın dibine vurabilir. Hangi aktiviteler mi var? Sizi şöyle alalım.

Ayder’de Yapılacak Aktiviteler


Yukarıda Ayder Yaylası hakkında bilgileri mümkün olduğunca detaylı bir şekilde anlatmaya çalıştım. Yazımı beğendiyseniz, aklınıza herhangi bir şey takıldıysa veya geri bildirim yapmak istiyorsanız lütfen aşağıdaki yorum kutusuna yazın ve bana gönderin. 

Furkan Patan

Seyahat etmek, yeni yerler görmek, farklı kültürler ile etkileşimde bulunmak en büyük tutkum. Bu yüzden, havalimanlarını, otobüs terminallerini ve tren garlarını mesken edinmeyi seviyorum. Gördüğüm her yeni şehir ve kültür, benim için ufkumu açan yeni bir arkadaş demek.

İlgili Makaleler

2 Yorum

  1. Merhaba,bilgilendirici bir yazı oldu benim için teşekkürler.Çevredeki diğer yaylalara(mesela Pokut) kışın ulaşım oluyor mu?

    1. Pokut Yaylası için kışın ulaşım oldukça zor. Ben Şubat ayında gittiğimde yarı yoldan dönmek zorunda kalmıştım. Ancak Ayder Yaylası’nda çevre yaylalara tur yapanlar var. Kaldığınız otelden mutlaka bilgi alın derim.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu